Copy
nieuwsbrief | oktober 2020 | bekijk online
© Bas Czerwinski

Penvoerdersbijeenkomst Cultuureducatie met kwaliteit

Op donderdag 8 oktober organiseert Kunstgebouw een bijeenkomst voor de Zuid-Hollandse penvoerders over de regeling Cultuureducatie met kwaliteit 2021-2024 (CMK). Samen verkennen we waar de penvoerders kunnen samenwerken en op welke manier. Daarmee bouwen we aan een netwerk om cultuureducatie duurzaam te versterken.

Nieuwe ICC’ers! | Schiedam en Vlaardingen

Schiedam en Vlaardingen mogen weer negen nieuwe Interne Cultuurcoördinatoren (ICC’ers) begroeten! Voor de zomervakantie hielden de kersverse cultuurcoördinatoren hun presentaties vanwege de coronamaatregelen helaas zonder publiek, maar de sfeer was goed en vrolijk. Aansluitend kregen de cursisten een workshop VTS: een mooie manier om met kinderen op school naar kunst te kijken. De cursus was wederom een samenwerking tussen Stichting Mooi Werk uit Schiedam en KADE40 uit Vlaardingen.

Hoe geef je procesgericht les? | Hendrik-Ido-Ambacht

Op donderdag 24 september hebben vanuit Hi5Ambacht tien vakdocenten cultuur deelgenomen aan de workshop 'Hoe geef je een procesgerichte les?', gegeven door Verolique Jacobse. Een ''leuke'' dansles of muziekles in de klas is heel gezellig, maar wat is het achterliggende doel van deze les? Wat wil ik met mijn les bereiken en welke doelgroep wil ik bereiken? Dit zijn de verschillende vraagstukken waarmee de vakdocenten aan de slag gingen. Hi5Ambacht vindt het belangrijk dat alle lessen zowel onder als na schooltijd, procesgericht worden aangeboden. De focus ligt op de weg ernaartoe en niet op het eindproduct. Op deze manier krijgen alle kinderen de kans zich creatief te ontwikkelen. Na een geslaagde workshop gingen de vakdocenten met veel informatie, inspiratie en een certificaat naar huis.

 Erfgoedleerlijn Spoorzoekers | Alblasserwaard

In november wordt de erfgoedleerlijn Spoorzoekers gelanceerd voor alle basisscholen in Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Dit vindt plaats op 10, 17 en 24 november in de verschillende gemeenten. Vanaf dan kan iedere basisschool in deze regio zich aanmelden voor de leerlijn. Spoorzoekers wordt ontwikkeld met subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie en de drie gemeenten Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden. Via de leerlijn leren kinderen over het materiële en immateriële erfgoed in hun eigen omgeving.

Korte opdrachten Kinderboekenweek | Den Haag

Vanuit het CMK-programma 'Cultuuronderwijs op zijn Haags' ontwikkelt CultuurSchakel korte creatieve opdrachten voor groep 1 tot en met 8 die aansluiten op een bepaald thema. Om Haagse basisscholen hiermee kennis te laten maken zijn ook opdrachten binnen het thema 'En toen' van de Kinderboekenweek bedacht. De leerlingen gaan terug in de tijd en ontdekken liedjes van toen, spannende sprookjes en maken zelf geheime boodschappen. Daarnaast biedt CultuurSchakel workshop Filosoferen aan tijdens de Kinderboekenweek. Leerkrachten oefenen tijdens deze workshop de vaardigheid van het vragenstellen en ervaren hoe zij filosoferen kunnen inzetten in de klas, gekoppeld aan het thema.
Meer info
© Guido Bosua

Lessen voor speciaal onderwijs | Rotterdam

Dit schooljaar worden vanuit het Rotterdamse CMK-programma 'Stel je voor' niet alleen cultuureducatielessen gegeven in het regulier onderwijs, maar ook in het speciaal basisonderwijs. Theaterdocent Eva Beijneveld zat afgelopen jaar in het team dat de eerste lessen ontwikkelde op sbo De Piloot. "Elke leerling heeft zijn eigen manier om ‘aan’ te gaan en geraakt te worden. En het mooiste vind ik dat ze door herhaling en veiligheid de kans krijgen om te groeien en zichzelf te verbazen."
Meer info

Scholing op maat. Hoe pak je dat aan?

Scholing op maat is populair in de regioplannen voor CMK-3. Logisch. Zo krijgt een school precies díe training waar ze op zit te wachten. De eerste stap is om zicht te krijgen op de school. Wat is haar identiteit en waar staat ze met cultuuronderwijs? En in welke kunstdisciplines, onderwerpen en thema’s wil of kan ze zich ontwikkelen? Meestal doet de CMK-coördinator of cultuurcoach dit. Ook je Kunstgebouw-contactpersoon kan meeluisteren en -denken. We kijken of er al geschikt aanbod in de Academie zit. Denk aan een cursus Methode muziek kiezen of workshops over een goede creatieve les, vakoverstijgend werken en erfgoed in de klas. Niks passends? Dan zoeken we in het grotere provinciale en landelijke aanbod, of we laten iets nieuws ontwikkelen - lokaal of door een trainer van Kunstgebouw. Dus wil je iets met scholing op maat? Neem contact op met je contactpersoon, of met Geertruida van de Kunstgebouw Academie.  
 
Meer info

Agenda

6 oktober 2020
Workshop Creativiteit ontwikkelen met de Doe-het-zelf Toolbox
Pijnacker-Nootdorp

7 oktober 2020
Workshop Ontwerp zelf een creatieve les
Gorinchem

8 oktober 2020
Penvoerdersbijeenkomst CMK

27 oktober 2020
Lancering Digitale Scheurkalender Burgerschap

28 oktober 2020
Start post-hbo opleiding Cultuurbegeleider
Den Haag

2 november 2020
Workshop Leuker leren met muziek II
Gorinchem

5 november 2020
Workshop Kennismaking met mediakunst
Pijnacker-Nootdorp

11 november 2020
Workshop Cultuuronderwijs: zo pas je het in!
Bleiswijk

11 november 2020
Workshop De kracht van film in de klas
Bleiswijk

26 november
Start post-hbo opleiding Cultuurbegeleider
Dordrecht

11 december 2020
Deadline subsidieaanvraag Mediakunst- en erfgoededucatie

18 december 2020
Subsidieregeling Erfgoedvrijwilligers 2019-2020

Regionale CMK-websites


Website Alblasserwaard-Vijfheerenlanden
Website Delft Cultuurhelden
Website Den Haag
Website Goeree-Overflakkee
Website Hoeksche Waard
Website Holland Rijnland Cultuureducatiegroep
Website Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp
Website Rotterdam
Website Vlaardingen en Schiedam
Website Voorne Putten
Website Westland Cultuurweb
Volg CMK in Zuid-Holland op LinkedIn Volg CMK in Zuid-Holland op LinkedIn
Kunstgebouw
Broekmolenweg 20 
2289 BE Rijswijk 
015 215 45 15 
info@kunstgebouw.nl
afmelden
mijn gegevens bijwerken 
bekijk deze nieuwsbrief online

Mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland

Email Marketing Powered by Mailchimp