Copy
nieuwsbrief | februari 2021 | bekijk online

CMK-plan Zuid-Holland goedgekeurd

Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft ons gezamenlijk projectplan voor Cultuureducatie met kwaliteit 2021-2024 positief beoordeeld, dus we kunnen aan de slag! Het projectplan bestaat uit een algemeen deel en alle deelplannen van de regio's. In het algemene plan staat hoe we samen cultuureducatie in Zuid-Holland gaan versterken. In de derde CMK-periode is Kunstgebouw penvoerder voor maar liefst 18 regio’s, bestaande uit 32 Zuid-Hollandse gemeenten. We zijn penvoerder voor in totaal 14 nieuwe gemeenten, die we graag voorstellen.

Maak kennis met de nieuwe gemeenten

Hoe bouw je een betekenisvolle onderwijstool?


We starten met een nieuwe rubriek in deze nieuwsbrief: podium CMK. In deze rubriek lichten we een inspirerend CMK-project uit. Dit keer is dat het erfgoedproject Spoorzoekers dat in maart 2021 gelanceerd wordt in Molenlanden, Gorinchem en Vijfheerenlanden. Scholen in deze regio hadden behoefte aan erfgoedlessen die verbonden zijn met de lokale geschiedenis. Het resultaat is Spoorzoekers, een lesprogramma waarin leerlingen actief op zoek gaan naar hun eigen sporen in de omgeving en daarover hun eigen mening leren vormen.  Het zijn betekenisvolle lessen, waarbij de leerling het erfgoed daadwerkelijk kan ervaren én onderzoeken. Er is, nog voor de coronapandemie, gekozen voor een digitale werkvorm. Dit maakt dat de lessen makkelijk aan de actualiteit aangepast kunnen worden. Door de flexibiliteit van het format is het prima mogelijk om het ook in andere regio’s toe te passen. Lees het interview met projectleider Cintha de Vreede.

Conferentie Cultuureducatie met Kwaliteit | De Diepte In

Woensdag 10 februari 2021 organiseert het FCP de conferentie Cultuureducatie met Kwaliteit | De Diepte In. Een digitale afsluiter, waarin we terugblikken op CMK-2 en natuurlijk vooruitkijken naar CMK-3. De dag start met een dynamische live talkshow. Hierin ontvangt minister Ingrid van Engelshoven verschillende gasten, waaronder wethouder Marjolein Moorman van de documentaire Klassen. Vervolgens kun je kiezen uit verschillende interessante deelsessies die zijn aangedragen door CMK-deelnemers uit heel Nederland.

Zuid-Holland staat met twee sessies op het programma. Wendy Dubois en Tinka Lansbergen van Hi5Ambacht uit Hendrik-Ido-Ambacht geven de sessie Hoe creëer je draagvlak onder alle stakeholders? (lees hier een interview met hen). Erik van Duijvenbode van Stichting Mooi Werk in Schiedam geeft samen met Nataschenka le Clercq van Rozet en een leerkracht van de Islamitische basisschool Ababil de sessie Theater en Taal

Gratis workshop: Hoe maak je een digitale kunstles?

De scholen gaan maandag weer open, maar de situatie rond het coronavirus blijft zorgelijk. Dus kiezen veel scholen ervoor om voorlopig geen externe kunstvakdocenten toe te laten. Maar een digitale kunstles kan wel! Kunstgebouw en Filmhub Zuid-Holland bieden daarom alle kunstvakdocenten in Zuid-Holland een gratis online spoedcursus aan om een goede digitale kunstles te maken. In de workshop Veel op je (digi)bord! leer je hoe je film kunt inzetten om leerlingen op afstand te enthousiasmeren en te activeren. Je krijgt praktische tips om je les op te zetten. Ook kun je feedback krijgen op digitale lessen die je al gemaakt hebt. De nadruk ligt vooral op het maken van goede (instructie)films, die vanaf het digibord in de klas kunnen worden vertoond.

Meer informatie over de workshop

Motor van verwondering, verbeelding en enthousiasme | Rotterdam

 
Dit is het zevende jaar dat Stel je voor deel uitmaakt van het lesprogramma op KBS de Willibrord. Caroline Moes is ICC’er van de Willibrordschool en zij vertelt enthousiast wat het CMK samenwerkingsprogramma van Maas theater en dans, Villa Zebra en KCR betekent voor de school: “Stel je voor is een soort motor van verwondering, verbeelding en enthousiasme voor de kinderen. En eigenlijk ook voor de leerkrachten.” Benieuwd waarom ze dat zegt? Lees het korte interview.

Tasje van KADE40! | Vlaardingen

Voor de kerstvakantie hebben alle PO en VO scholen, vakdocenten, culturele instellingen en andere contacten van het onderwijsteam van KADE40 een tasje gekregen. Hierin zaten o.a. de plannen voor CMK-3 in een mooie infographic vormgegeven, een lessenserie Filosoferen over Corona, de nieuwe onderwijsbrochure over de leerlijnen en een puzzel met daarop een kunstwerk over Vlaardingen. Met dit tasje proberen ze op een creatieve manier contact te houden met hun netwerk.

 

Vragen?

Neem contact op met projectleider Nienke van Olphen.
nienke.van.olphen@kunstgebouw.nl,  015 215 4501
Je kunt ook lid worden van de LinkedIngroep Cultuureducatie met kwaliteit in Zuid-Holland.
Meer over Cultuureducatie met kwaliteit

Agenda


8 februari 2021 (online)
Landelijk cultuurdebat

10 februari 2021 (online)
Conferentie Cultuureducatie met Kwaliteit| De Diepte In

18 februari 2021
Webinar AVG en privacy bij digitaal lesmateriaal

Regionale CMK-websites


Website Alblasserwaard-Vijfheerenlanden
Website Delft Cultuurhelden
Website Den Haag
Website Goeree-Overflakkee
Website Hoeksche Waard
Website Holland Rijnland Cultuureducatiegroep
Website Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp
Website Rotterdam
Website Vlaardingen en Schiedam
Website Voorne Putten
Website Westland Cultuurweb

Stuur door


Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je betrokken bent bij Cultuureducatie met kwaliteit in Zuid-Holland. Ken je meer mensen die zich hiervoor sterk maken? Stuur deze nieuwsbrief dan door.
Kunstgebouw
Broekmolenweg 20 
2289 BE Rijswijk 
015 215 4515 
info@kunstgebouw.nl
afmelden
mijn gegevens bijwerken 
bekijk deze nieuwsbrief online

De activiteiten van Kunstgebouw worden mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland

Email Marketing Powered by Mailchimp