Copy
nieuwsbrief | februari 2020


© Rick Keus

Informatie en inspiratie CMK-3

Hoe de regeling voor CMK-3 (2021-2024) er precies uit komt te zien, zal de komende tijd verder uitgewerkt worden door Fonds voor Cultuurparticipatie. Als penvoerder voor CMK in Zuid-Holland houdt Kunstgebouw de ontwikkelingen nauw in de gaten. Actuele informatie over CMK-3 en inspiratie voor de regioplannen, vind je hier: www.kunstgebouw.nl/cmk. Heb je opmerkingen, aanvullingen of vragen? Neem contact op met Eva Willems-Hirsch eva.willems@kunstgebouw.nl, 015-2154591.

Meet Up studenten Muziek 

Op 5 maart 2020 vindt een meet up plaats voor studenten van de afdeling Muziek aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) en Codarts (Rotterdam). De studenten wonen een muziekvoorstelling voor basisschoolleerlingen bij en gaan in gesprek met de maker over de totstandkoming van de voorstelling, het bijbehorende educatief materiaal en het belang van kijken naar kunst voor de culturele ontwikkeling van leerlingen. Vervolgens maken de studenten kennis met de verschillende penvoerders CMK uit de provincie Zuid-Holland. De CMK-penvoerders organiseren dergelijke meet ups om bij te dragen aan de deskundigheid van toekomstige kunstvakdocenten.

Gratis filmlessen nu voor alle scholen te bestellen

Dit schooljaar herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog en vieren we in heel Nederland 75 jaar vrijheid. De gratis filmlessen rond dit thema zijn - na succesvolle inschrijvingen in de CMK-gemeenten - vanaf 2 maart beschikbaar voor alle scholen in Zuid-Holland. Voor het basisonderwijs zijn twee lespakketten beschikbaar, die bestaan uit een film en lesmateriaal. Voor het voortgezet onderwijs is een programma met een film en een gastspreker in een bioscoop beschikbaar. Meer informatie over de filmlessen

Interview met Angela Kok | Midden-Delfland

Toen Angela Kok de opdracht van de gemeente kreeg om de kwaliteit van het cultuuronderwijs in Midden-Delfland te vergroten, wist ze meteen dat ze dit praktisch moest aanpakken. “Als het te veel tijd kost, haken mensen af.” Samen met leerkrachten en cultuuraanbieders én met hulp van twee provinciale partijen ontwikkelde Angela een cultuurprogramma dat helemaal aansluit op de behoeften van de scholen. Alle partijen werkten enthousiast mee. “Dat we de organisatie uitbesteden, voelt voor iedereen als een taakverlichting” Hoe heeft Angela dit voor elkaar gekregen? Lees het interview

Tweede meting CMK-2

Samen met onderzoeksbureau Oberon verzorgt Kunstgebouw als penvoerder de monitoring en evaluatie van de Zuid-Hollandse CMK-projecten. In 2019 heeft de tweede meting van CMK-2 (2017-2020) plaatsgevonden. Voor dit onderzoek zijn verschillende gesprekken met CMK-coördinatoren en interne cultuurcoördinatoren gevoerd. Hoofdpunten waren de implementatie, verdieping en ontwikkeling van het curriculum, versterking van inhoudelijke deskundigheid en versterking van de relatie tussen de school en de culturele en sociale omgeving. De derde en laatste meting van deze CMK-periode staat gepland voor eind 2020. Wil je meer informatie over de meting neem dan contact op met Eva Willems-Hirsch eva.willems@kunstgebouw.nl, 015-2154591.

Poëzie in Beeld | Schiedam

In aanloop naar de landelijke poëzieweek waren 20 leerkrachten van Schiedamse basisscholen begin januari te gast in het Stedelijk museum Schiedam voor de workshop Poëzie in Beeld. Na een introductie van schrijfdocent Carla Scheepe-Belksma hebben de deelnemers op zaal in het museum gedichten geschreven. Op 6 februari zijn de leerlingen aan de beurt. Zij presenteren dan zelf geschreven gedichten in de Korenbeurs. Het project is een samenwerking tussen Mooi Werk en de bibliotheek Schiedam en draagt bij aan de creatieve kant van literatuureducatie. 

Geslaagd! | Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp

Op dinsdag 21 januari sloten zes enthousiaste leerkrachten uit Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp de cursus tot Intern Cultuur Coördinator af met een welverdiend certificaat. Tijdens de bijeenkomst presenteerden de cursisten hun eindopdracht aan medestudenten en schooldirecteuren: een cultuurbeleidsplan voor hun school. Ieder deed dit op een eigen en ludieke manier, die de huidige situatie en de plannen voor de toekomst prachtig visualiseerde en symboliseerde. In de vorm van een prentenboek bijvoorbeeld, of als een ingenieus kaartenhuis dat - eenmaal klaar - fier overeind bleef staan, omdat een stevig fundament en goede borging essentieel zijn. De ICC-cursus werd gegeven door Nelleke van Aken van Kunstgebouw.

Rijswijk drie ICC'ers rijker! | Rijswijk

Op 5 februari ronden drie groepsleerkrachten van Rijswijkse scholen de training tot interne cultuurcoördinator (ICC’er) af. De ICC’ers in spe inventariseerden het aanbod in cultuuronderwijs op school, formuleerden met hun team een visie op cultuuronderwijs en schreven een beleids- en actieplan voor cultuuronderwijs op hun school. Een cultuurplan draagt bij aan de verankering van cultuuronderwijs op school. De ICC-cursus werd gegeven door Laurie Mielen van Trias Centrum voor de Kunsten.

Vlogs Cultuuronderwijs op zijn Haags | Den Haag

Hoe is het om als leerling de stappen van het creatief proces te doorlopen? Vlogger Arnold Baldé gaat op zoek naar het antwoord en bezoekt een aantal scholen die werken met Cultuuronderwijs op zijn Haags. Onlangs verscheen vlog #2 waarin Arnold met de leerlingen van groep 8 van De Oranjeschool tijdens de Culturele Spelen in de wereld van magie duikt. De leerlingen presenteren onder meer hun toversieraad. Bekijk de vlog https://youtu.be/DQtorx5ivy0

© Rick Keus

Opening subsidieregeling Erfgoedvrijwilligers

Vrijwilligers zijn de drijvende kracht achter het behoud en beheer van veel cultureel erfgoed. Met de subsidieregeling Erfgoedvrijwilligers 2019-2020 geeft het Fonds voor Cultuurparticipatie vrijwilligers van kleine erfgoedorganisaties (tot 2 fte) de kans zichzelf te verstevigen. Sommigen willen hun kennis en vaardigheden vergroten (vakinhoudelijk, technisch, of bijvoorbeeld hun computervaardigheden), anderen willen hun organisatie versterken (denk aan marketing, of rondleidingen in andere talen). De regeling biedt heel veel mogelijkheden. Je kan een aanvraag indienen tot en met 18 december 2020, of tot het totale budget bereikt is. 

Cultuurbad 2020 | Leiden

Woensdag 25 maart is het weer zover, dan organiseren BplusC en Cultuureducatiegroep voor de derde keer het Cultuurbad. Dit keer vindt het Cultuurbad plaats in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Het programma heeft als overkoepelend thema ‘Vakintegratie waardevol verbinden’ en bestaat uit inspirerende sprekers én diverse praktische workshops rond vakintegratie. Sprekers zijn onder meer Inge Corstiaans (Platform Mindset), Chantal de Bonth en Vera Meewis (LKCA) en Suzan Lutke. Iedereen die werkzaam is in of voor het primair onderwijs is van harte welkom. Programma en inschrijven

Geef je op voor Lang Leve de Muziek Wedstrijd!

Wil jij met jouw groep 6 of 7 kans maken op een optreden voor Koningin Máxima? Of een geheel verzorgd bezoek aan het Eurovisie Songfestival winnen? Ga het avontuur aan en bedenk een verrassende muzikale act van anderhalve minuut. Alles mag: van rap tot jodelen en van bodypercussie tot orkest, zolang de hele klas maar meedoet en het plezier er vanaf spat. Een deskundige jury bepaalt welke klassen door mogen naar de regionale auditierondes. Kunstgebouw koppelt de scholen in Zuid-Holland aan een Vliegende Brigadier (muzikale vakdocent), om je klas op deze ronde voor te bereiden. Meer informatie
© Nicoleta Wagner (CC BY 2.0)

Cursus ‘Jong publiek prikkelen en aan je binden’ 

Op 9 maart organiseert het Erfgoedhuis een cursus ‘Jong publiek prikkelen en aan je binden’ voor museumvrijwilligers (of medewerkers). In deze cursus, wordt een kader gepresenteerd waarmee je jong publiek (tiener of student of 20-30 jarige) naar kleine musea kunt trekken. Door het kader toe te passen, maak je de beleving van de bezoekers leuk, laagdrempelig en interessant. Dit gebeurt door hen te prikkelen (voorafgaand aan het echte bezoek), hen een aansprekende beleving te bieden (binnen de muren van het museum), en goede herinneringen na afloop van het bezoek te stimuleren om zo bezoekers aan zich te verbinden. De cursus wordt gegeven in Museum Swaensteyn in Voorburg.

Afscheid Verolique Jacobse

Na bijna 19 jaar neemt Verolique Jacobse per 1 mei 2020 afscheid van Kunstgebouw. Maar gelukkig niet helemaal! Zij gaat zich als ZZP-er richten op het geven van workshops, cursussen en trainingen aan leerkrachten. Dat zal zij bijvoorbeeld blijven doen via de Kunstgebouw|Academie. Verolique heeft haar veelzijdigheid binnen Kunstgebouw optimaal benut. Van trajectleider Kunstmenu via afdelingshoofd tot specialist cultuuronderwijs. Naast haar ZZP-schap gaat Verolique zich richten op haar eigen praktijk als beeldend kunstenaar (www.veroliquejacobse.nl). We wensen Verolique veel plezier en geluk!

Kalender


5 februari 2020
Masterclass Draagvlak
Gouda
 
5 februari 2020
Procesgericht werken met Kijk|Kunst
Voorne

10 februari 2020
Methode beeldende vorming kiezen en invoeren
Zwijndrecht

19 februari 2020
Hoe kijk je met kinderen naar beeldende kunst?
Gorinchem

5 maart 2020
Meet Up
Den Haag

9 maart 2020
Start serie Kunst in de klas: zo doe je dat
Goeree-Overflakkee

9 maart 2020
Cursus 'Jong publiek prikkelen en aan je binden'
Voorburg

16 maart 2020
Blinde vlekken
Utrecht

23 maart 2020
Beursvloer
Nootdorp

25 maart 2020
Cultuurbad
Leiden

16 april 2020
Bijeenkomst over CMK-3 voor regionale CMK-coördinatoren en ambtenaren
Rijswijk

Regionale CMK-websites
 

Website Alblasserwaard-Vijfheerenlanden
Website Delft Cultuurhelden
Website Den Haag
Website Goeree-Overflakkee
Website Hendrik-Ido-Ambacht
Website Hoeksche Waard
Website Holland Rijnland Cultuureducatiegroep
Website Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp
Website Rotterdam
Website Vlaardingen en Schiedam
Website Voorne Putten
Website Westland Cultuurweb
Volg CMK in Zuid-Holland op LinkedIn
Volg CMK in Zuid-Holland op LinkedIn
afmelden | aanmelden | mijn gegevens bijwerken | bekijk deze nieuwsbrief online

Kunstgebouw | Broekmolenweg 20 | 2289 BE Rijswijk | 015 215 45 15 | kunstgebouw@kunstgebouw.nl

 


Mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland

Email Marketing Powered by Mailchimp