Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief Oktober 2015

 

Bezoek aan Oeganda


De maand augustus stond in het teken van een bezoek aan Oeganda en de projecten daar. Sponsorleerlingen en –studenten hadden op dat moment ook vakantie en ik heb aan allen een bezoek mogen brengen. Na mijn laatste bezoek aan Oeganda aan het begin van dit jaar is er veel veranderd: er staan nu heuse lokalen op het terrein van Good Shepherd High School, zonnepanelen garanderen elektriciteit en een watertank levert water door het opvangen van regenwater. De ambulance service draait nog steeds en patiënten vinden hun weg naar het medisch centrum . 300 waterfilters kwamen aan in Oeganda en de introductie ervan in de gemeenschap is begonnen. Projecten zijn in beweging. Steeds meer vrijwilligers en stagiaires vinden hun weg naar Egoli Africa.
Nieuwe collega’s
 

Nieuwe collega's


We kunnen nieuwe collega’s verwelkomen binnen Egoli Africa. Rob Warmenhoven zal zich gaan bezig houden met sponsorship als sponsorship manager in Nederland. Laurianne Ollivier heeft veel kennis op het gebied van landbouw en wil graag voorlichting over goede en gezonde voeding voor leerlingen in Oeganda maken. Er borrelen veel ideeën en hopelijk geeft dit het sponsorprogramma en verschillende projecten zoals het geitenproject een boost.
 
Esther Haaisma, voorzitter Egoli Africa. info@egoliafrica.org
Volg ons op Facebook

Sponsorleerlingen en -studenten

 

Druk, druk, druk


In Oeganda hebben de basisschool leerlingen hun rapporten eind augustus ontvangen, genoten van hun vakantie en inmiddels zijn ze weer begonnen aan de laatste termijn van dit schooljaar.
De rapporten van alle kinderen zagen er prima uit, de kinderen doen het goed op school. Wel hebben wat nieuwe sponsorkinderen uit Kisozi die voor het eerst naar Good Shepherd Nursery and Primary School gingen dit schooljaar moeten wennen aan hun nieuwe schoolomgeving. We zien ook dat dat steeds beter gaat en dat ook het Engels van de kinderen sterk verbetert.
 

De laatste loodjes


De meeste oudere studenten zijn op stage geweest en hebben maar kort van hun vakantie kunnen genieten. Velen keerden terug van stage en begonnen 2 weken later aan een nieuw studiejaar. Voor een grote groep is dit tevens hun laatste studiejaar. We hopen aan het einde van dit studiejaar de volgende studenten af te zien studeren: David Kawomera, Michael Malinga, Martin Otema Obwoch en Mathew Achara.
 

Rob Warmenhoven


Rob Warmenhoven gaat zich bezighouden met het sponsorprogramma in Nederland. Rob zal contacten tussen sponsors en sponsorleerlingen en –studenten gaan onderhouden. Om sponsorkinderen en—studenten naar school te kunnen laten gaan of hun studie af te kunnen laten ronden zijn wij op zoek naar nieuwe sponsors. Ook daar zal Rob een helpende hand gaan bieden. Voor vragen over sponsorship kan contact worden opgenomen via sponsorship@egoliafrica.org.
Sponsorkinderen uit Kisozi

Martin Otema Obwoch

 
Martin is afgelopen juli begonnen aan zijn tweede en laatste jaar aan het Bethel Training Institute in Jinja.

Martin woont in Mpumudde, Jinja bij zijn moe-der en 5 broers en zussen. Martin is een broer van Grace Aaya die ook gesponsord wordt door Egoli Africa. De moeder van Martin runt een klein winkeltje in Mpumudde.

Nadat Martin zijn middelbare school had afgerond was er geen geld om verder te kunnen leren. 4 jaar lang heeft Martin zijn moeder geholpen om haar winkeltje te runnen.

Martin studeert nu ICT en is bezig met zijn laatste jaar. Wij verwachten dat hij volgend jaar juli zal afstuderen. Hij doet het goed op school en is blij dat hij een vak kan leren.

Wij hebben geen sponsor voor Martin maar hebben wel ondersteuning nodig om hem te helpen zijn laatste jaar af te maken. Er is nog €450 nodig voor Martin.

Geïnteresseerd sponsor te worden of een eenmalige bijdrage te leveren? Neem dan contact op via sponsorship@egoliafrica.org
Doneer gemakkelijk online

Worldschool leerlingen in Oeganda


Afgelopen juli bezocht Maike Jongerius onze projecten in Kameke.

Maike Jongerius is één van de eerste Worldschool leerlingen die aan de hiv/aids opdracht heeft gewerkt. In 2009 maakte zij een vertelkast waarmee op speelse wijze hiv/aids voorlichting gegeven kon worden.
Maike heeft tijdens haar verblijf in Oeganda de prentenboeken die Worldschool leerlinge van vorig jaar — Anouk Hopman — maakte, uitgedeeld aan leerlingen op verschillende basisscholen in Kameke, waaronder Good Shepherd Nursery and Primary School en Kameke primary school.

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en inmiddels werken diverse nieuwe Worldschool groepen aan de opdrachten voor het schooljaar 2015-2016.

Yasmée Kilsdonk en Anke Kraaijeveld van het Hageveld College in Heemstede werken dit schooljaar aan de hiv/aids opdracht...en hebben het plan opgevat om deze herfstvakantie naar Kameke in Oeganda te gaan. We kijken uit naar hun komst op Good Shepherd Nursery and Primary School.
Maike Jongerius deelt het prentenboek over hiv/aids uit op scholen in Oeganda

Baby dekentjes en mutsjes


We hebben al een groot aantal moeders en hun babietjes blij kunnen maken met babydekentjes en mutsjes.

Stella Oullo zorgde ervoor dat de prachtige dekentjes gemaakt door de Breierij uit Zeewolde en een aantal ijverige dames uit Heteren en Randwijk bij de juiste moeders en babietjes terecht kwamen.

Een flinke klus, aangezien er steeds meer dan 100 moeders in een lange rij aansloten. We gaan nog door met de actie. Wie graag mee wil haken en breien kan zich aanmelden via info@egoliafrica.org.

 

 

Worldreader


Op Good Shepherd High School is nog een groot gebrek aan schoolmaterialen. De opzet van een goed leesprogramma op deze school is dan ook erg belangrijk.
Met de Amerikaanse organisatie Worldreader starten we dan ook een uniek project in de regio Kameke: we gaan een ereader leesprogramma opzetten op school. De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt om dit te kunnen realiseren. Dank zij ondersteuning van het Unesco Centrum Nederland en de Casterenshoeve kunnen we het leesprogramma introduceren.
 

Boekenlijst


50 ereaders worden door Worldreader geleverd met op iedere ereader 100 boeken. Er staan boeken op diverse leesniveaus op de ereaders en we zullen ze gaan introduceren in zowel klas 1, klas 2 als klas 3. We hebben met het docententeam van school een gevarieerde boekenlijst samengesteld. Op de ereaders staan zowel internationale titels als boeken van Afrikaanse schrijvers in de categorieën fictie, literatuur en poëzie. Ook staan er studieboeken voor diverse vakken op. Voor Good Shepherd High School hebben we inmiddels 1 computer kunnen aanschaffen om in de toekomst nieuwe boeken in de ereaders te kunnen laden.
 

Bibliotheek


Dank zij Read to Grow zijn er deze zomer meer dan 600 lees– en studieboeken naar Oeganda gegaan. We gaan deze boeken in boekenkasten over de klaslokalen verdelen. We zoeken nog naar ondersteuning om stevige boekenkasten in elkaar te kunnen laten zetten.
 

Youbedo


Youbedo is een online boekenwinkel. 10 % van de aankoop wordt gedoneerd aan een goed doel naar keuze.
Ook Egoli Africa kan ondersteund worden via Youbedo. Koop dezelfde boeken, voor dezelfde prijs, en ondersteun tevens een goed doel!
 

Waterput in Kisozi


We zijn weer bezig met crowdfunding geweest via the 1 % club.
We wilden een waterput in Kisozi werkend te krijgen. De waterput was half klaar. Alleen de pijpen, pomp en handel moesten nog geplaatst worden.

Het water stroomt weer, wat een groot verschil voor mens (en dan met name voor de vrouwen die kilometers sjouwden met jerrycans) en dier gaat beteken.

Leerlingen ontvangen geiten


Onlangs hebben opnieuw 9 leerlingen van Good Shepherd High School een geit ontvangen in het kader van ons landbouw– en veeteelt project op deze school. Inmiddels hebben 20 leerlingen een geit mogen ontvangen.
De leerlingen volgen een training en krijgen begeleiding bij het fokken van de geitjes waardoor het een inkomens genererend project wordt voor onze leerlingen die grote moeite hebben om hun schoolgeld te kunnen betalen.
Naast de 9 geiten die aan leerlingen werden uitgedeeld, konden we het eerst geboren geitje van een geit die we eerder dit jaar aan een leerling gaven, overhandigen aan een leerling. Het project kan nu zelf voortbestaan.
De farm bij de school groeit gestaag: geiten, schapen en koeien hebben inmiddels hun intrede genomen in de farm. Binnenkort komen daar kalkoenen en ook varkens bij. Ook zijn er afgelopen augustus schoolgroentetuinen aangelegd.

De eerste oogst eerder dit jaar is gelukt en de leerlingen zijn ontzettend blij dat er dank zij de diverse groenten die verbouwd zijn variatie in het menu is. Niet alleen maar meer posho en bonen, maar ook eens heerlijke verse groenten. De leerlingen genieten.
Leerlingen van Good Shepherd High School krijgen een geit

De schop in de grond


De bouw van een nieuw medisch centrum in Kameke is begonnen. De schop is de grond in gegaan. De locatie van het nieuwe medisch centrum is op het terrein tussen de twee scholen, Good Shepherd High School en Good Shepherd Nursery and Primary School.

Voorlopig blijven we nog huren in het centrum van Kameke. We bouwen het nieu-we medisch centrum al naar gelang er fondsen beschikbaar zijn.
 

Goederen via Vraag & Aanbod


Op dit moment wordt een container gevuld met goederen voor Oeganda door Vraag & Aanbod Internationaal. We zijn er blij dat er in deze container naaimachines, gereedsschapkisten voor metselen, een kist met werktuigen en gereedschappen voor het landbouw project en fietsen voor Egoli Africa zitten.
Copyright © Egoli Africa

unsubscribe from this list
 
Share
Tweet
Forward