Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief Mei 2016

 

We shall overcome!


De rust in het land is inmiddels grotendeels wedergekeerd na de turbulente verkiezingen van afgelopen februari. In ieder geval in de gebieden waar wij werkzaam zijn.  We geven niet op klinkt het uit allerlei hoeken van het land.  We shall overcome!  Met deze noodkreet keerde ik mij naar Theo van Teijlingen van de Figurant toen het huisje van Paul, Wilson, Joan, Sylivia en Alex opnieuw instortte.  Daarover later meer in deze nieuwsbrief.  Soms zetten we een paar grote stappen vooruit, om vervolgens weer even stil te moeten staan om na te denken hoe we verder kunnen.  Maar we blijven geloven: we shall overcome! Na een goed gesprek met de organisatoren van de Besos sponsorloop werd ons meegegeven dat het mooi is om te zien  dat we ons werk met heel veel passie doen.  En zo is het.  We doen het met heel veel liefde voor de mensen van Kisozi, Kameke en Iganga en geloof in hun kunnen en ontwikkelen van hun talenten om een toekomst te kunnen hebben.
 

Amayinja Crafts marketeer, stagecoordinator en fondsenwervers


We zijn weer op zoek naar nieuwe collega's: we zoeken naar creatieve duizendpoten die Amayinja Crafts op de kaart willen zetten en verkooppunten realiseren, we zijn op zoek naar iemand die het leuk vind om mogelijkheden voor stages en vrijwilligerswerk te promoten en coordineren en zonder fondsen kunnen we helaas geen stappen zetten in Oeganda.  We zijn dan ook op zoek naar fondsenwervers die kleine of grotere acties willen opzetten en bedrijven of sponsors willen benaderen. 
 
Esther Haaisma, voorzitter Egoli Africa. info@egoliafrica.org
Volg ons op Facebook
Het verhaal van Mutesi in Iganga is schrijnend.  7 maanden zwanger van haar vierde kind, een geestelijke beperking, geen fatsoenlijke kleding aan haar lijf, 2 kleine jongens moeten opvoeden en woonomstandigheden die er niet om liegen: dit is armoede.  Het hutje waarin Mutesi woont had geen deur en daardoor was Mutesi ontzettend kwetsbaar voor indringers. Egoli Africa heeft een deur in haar huisje laten zetten. Het is niet veel , maar de deur kan nu in ieder geval op slot. Mutesi slaapt met haar kinderen op de grond en het toilet is een gat in de grond achter haar hutje.  Via de site van Dream or Donate proberen we geld in te zamelen om bedden te kopen voor Mutesi en de jongens en om een toilet te kunnen bouwen.  Help je mee? Op onze Facebookpagina zijn meer foto's te zien van de omstandigheden waarin Mutesi en haar jongens verkeren.

Sponsorleerlingen en -studenten

 

Eerste term zit erop


De eerste term van het schooljaar 2016 in Oeganda zit erop.  We hebben de kleintjes van de basisschool weer met een bus naar hun ouders in Kisozi terug gebracht.  Ze hebben nu zo'n 3 weken vakantie. We zijn bezig met het verzamelen van alle rapporten van de basisschool leerlingen en de leerlingen van de middelbare school in Kameke.  Binnenkort sturen we de rapporten weer naar de sponsoren van de alle kinderen en jeugd. 

Ook voor de oudere studenten zit de eerste periode erop.  De meeste studenten gaan nu weer een tijdje op stage.  Het wachten is op de golf van studenten die gaat afstuderen.   Mathew Achara trapt als eerste af...
 

Mathew klaar met zijn opleiding

 
Nieuws bereikte ons van Mathew Achara: Mathew heeft zijn opleiding tot verpleger afgerond! Het is nog even afwachten wanneer de diploma uitreiking zal plaatsvinden.  Mathew mag nu officieel en met de juiste papieren zijn beroep uitoefenen.  Hij werkt nu binnen ons medisch centrum, Good Shepherd Medical Center in Kameke.  Een geweldige prestatie waar we trots op zijn.  Mathew is de vierde student binnen ons sponsorprogramma die afstudeert.
Mathew Achara, afgestudeerd als verpleger.  We zijn trots op hem!

Alex Mukaire

 
Ook Alex hoort tot één van de jongste deelnemers van ons sponsorprogramma.

Alex zit op de kleuterschool en komt uit Kisozi, Kamuli district. Alex is een broertje van Joan, Sylivia, Paul en Wilson. Net als zijn broers en zussen gaat hij naar Good Shepherd Nursery and Primary School in Kameke. Eigenlijk hebben we geen reserves voor Alex en we zijn dan ook dringend op zoek naar een sponsor voor hem.  We hebben met de hand over het hart gestreken omdat Alex het enige kind uit dit gezin zou zijn dat niet naar school zou gaan.

We zijn op zoek naar een vaste sponsor voor Alex. Een eenmalige bijdrage is ook erg welkom.

Geïnteresseerd sponsor te worden of een eenmalige bijdrage te leveren? Neem dan contact op via sponsorship@egoliafrica.org
Doneer gemakkelijk online

Stagiaires en stagemogelijkheden


Eind februari vertrokken Ragna Teekens en Britte Brouwer voor een stageperiode van 3 maanden naar Kameke.

Helaas is dit niet geheel vlekkeloos verlopen: ondanks een goede voorbereiding was het moeilijk aarden op het platteland van Kameke.  Er vond een ware culturele botsing plaats. Niet fijn om te ervaren, zowel voor ons als voor de stagiaires zelf.  Ragna en Britte zijn vervolgens elders aan de slag gegaan, bij het kindertehuis Welcome Home in Jinja.  Jinja biedt weer andere mogelijkheden dan het platteland van Kameke en daar draagt de omgeving van de stad ook aan bij.

Er zijn nog volop stagemogelijkheden in zowel Kameke als Iganga.  Ook in Soroti zijn stagemogelijkheden door een samenwerking met Teso Development Foundation (Tesdef).  Er zijn mogelijkheden in de zorg, binnen het onderwijs, op sportgebied en op het gebied van entrepreneurship. 

Ben jij flexibel, creatief, sta je je mannetje en heb je interesse om ervaring op te doen in Oeganda binnen één van bovenstaande werkvelden?  Neem gerust contact op en informeer naar mogelijkheden.  Info@egoliafrica.org

Als je stage loopt binnen onze projecten of samenwerkingsverbanden, dan staat leren van elkaar, het opdoen van nieuwe vaardigheden, leren werken met weinig middelen en kunnen omgaan met andere (culturele) opvattingen voorop.  Een open houding en je openstellen voor de uitdagingen die het leven in een geïsoleerd gebied met zich meebrengt is belangrijk.  Wij willen waken voor de negatieve effecten van voluntourism en het belang van de Oegandese deelnemers (doelgroep) binnen projecten staat voorop.

Een stage in Kameke, Iganga of Soroti of een combinatie van werkzaamheden in de genoemde plaatsen is een unieke ervaring.
Het team van Tesdef in Soroti

Worldschool Event 2016

 
In maart vond het Worldschool Event plaats in Almere.

Worldschool groepen die het afgelopen jaar hebben gewerkt aan de diverse opdrachten die we elk jaar bij de Worldschool hebben presenteerden hun resultaten.

De uitkomsten waren van verbluffend goed niveau: er werden materialen voor hiv/aids voorlichting gepresenteerd, groepen leerlingen hadden hun ict kennis losgelaten op een elektronisch patiëntendossier, er was een studie gedaan naar hoe zonne energie een heel dorp van stroom kan voorzien en Bonding & Bridging poogde Nederlandse en Oegandese jongeren nader tot elkaar te brengen.

Inmiddels zijn de nieuwe Worldschool opdrachten voor het komend schooljaar af.  In het nieuwe schooljaar kunnen leerlingen weer werken aan hiv/aids voorlichting, een digitale bank voor het delen van educatieve materialen door docenten, een opdracht over duurzame landbouw en onderzoek naar ethische kwesties bij het invoeren van een elektronisch patiëntendossier.

Alle Worldschool leerlingen van 2015-2016: bedankt voor jullie goede inzet!

Kraampakket via MommaLuv


Ook de afgelopen tijd hebben we door MommaLuv weer kraampakketten aan vrouwen kunnen geven.  Zo hebben we de moeders Barbra, Betty en Jane en hun babietjes dank zij MommaLuv kunnen verblijden met een pakket met daarin onder andere kleertjes voor de baby, voeding, verzorgingsproducten, dekentjes, lakentjes en een muskietennet.

Meer weten over het werk van stichting MommaLuv of ben je zwanger en wil je wat betekenen voor andere aanstaande moeders? Kijk dan even op hun website of neem contact op met Mandy Ladan.

 

 

Project voor ouderen in Kisozi


Het land dat we in Kisozi hebben gekocht aan het begin van het jaar bied tal van mogelijkheden voor het trainingsprogramma met de bakstenen, maar ook voor andere doelgroepen.  We werken er dan ook hard aan om stappen vooruit te zetten.  Een deel van het land kan gebruikt worden voor duurzame landbouw- en veeteeltprojecten
 

Geiten fok programma


Dank zij ondersteuning van een partner gaan we het geiten fok programma dat we voor leerlingen van Good Shepherd High School in Kameke zijn gestart nu ook starten voor ouderen in Kisozi.  De doelgroep van dit programma in Kisozi zijn ouderen die moeite hebben het hoofd boven water te houden en door omstandigheden slechte woonvoorzieningen hebben..  Ook voor deze doelgroep volgt de opzet van een fokprogramma, begeleiding om van de geit een inkomstenbron te maken en zullen geiten door de Pay It Forward methode worden doorgegeven aan andere ouderen in moeilijke omstandigheden, zodat zij leren meer in hun eigen bestaan te voorzien.  We gaan beginnen met het omheinen van het stuk land en de bouw van een geitenstal.
 

Besos sponsorloop


Ontzettend leuk nieuws! In september staat de Besos sponsorloop in het teken van Egoli Africa.  Vele basisschool leerlingen uit Bergschenhoek zullen daarmee geld gaan inzamelen.  Zo'n 8 basisscholen doen mee aan deze sponsorloop.  Bovendien is het dit jaar een extra feestelijke editie: de sponsorloop bestaat 30 jaar! We hopen met de opbrengst later dit jaar toiletten aan te kunnen leggen bij Good Shepherd High School.

Birthing Kits


In april ontvingen we weer een grote voorraad birthing kits vanuit Australië. In totaal kregen we een voorraad van 400 birthing kits van de Birthing Kit Foundation. 

Deze voorraad hebben we verdeeld over onze projecten in Kioszi, Kameke en binnen onze samenwerking met Initiative Uganda in Iganga.

Veel vrouwen in Kisozi en Kameke wonen op verre afstand van health centers en bevallen thuis zonder professionele begeleiding.  Soms bevallen vrouwen zelfs letterlijk langs de kant van de weg.  De birthing kits bevatten materialen die een hygiënische bevalling moeten bevorderen zodat het aantal infectieziekten na de geboorte bij moeder en kind daalt. 

Ook in Iganga bevallen veel vrouwen zonder professionele begeleiding thuis.  Veel vrouwen kunnen zich de aanschaf van een birthing kit niet veroorloven en worden dan ook steevast geweigerd in de ziekenhuis. Zonder birthing kit geen plaats in het ziekenhuis.

Dank zij de inzet van Nassar Mukasa en de Village Health Teams in Iganga en Joy Nambi, een verpleegster, zijn veel vrouwen voorzien van een birthing kit.
De uitgave van birthing kits in Kisozi

Een huis voor het gezin van David MalikweVorig jaar stortte het huis van het gezin van David Malikwe in Kisozi al een keer in.  Zo goed en kwaad als het mogelijk was hebben we toen het de muren van het huisje van modder opnieuw omhoog gezet.  Doordat het de laatste tijd veel regende ging het weer mis: de muren zogen weer vol water en begaven het opnieuw. 

Wat te doen? Voor de tweede keer hebben we de muren weer op willen bouwen, maar dat het voor maar zeer tijdelijk kon zijn was wel duidelijk. 

De Figurant was redder in nood.  Er staat nu een klein, maar stevig huisje voor het gezin met 11 kinderen.  We hebben er geen woorden voor, het is echt een prachtig huisje.  Alex, Paul, Wilson, Joan, Sylivia, Godfrey en David zijn kinderen uit dit gezin en nemen deel aan ons sponsorprogramma.  Dat het huis maar een stevige thuisbasis mag zijn!

We shall overcome! We zijn Theo van Teijlingen en de Figurant enorm dankbaar.

 
In samenwerking met Initiatieve Uganda geven we waterfilters uit in de gemeenschap van Iganga.  Dat loopt prima: diverse spaargroepen investeren in de waterfilters en betalen samen en in termijnen af.  Village Health Teams demonstreren het gebruik op health fairs.  Het water wordt perfect gefilterd hebben we kunnen aanschouwen en smaakt prima!
Dank zij de Vrouwen voor Vrede hebben we de jongens van het bakstenen-project in Kisozi kunnen ondersteunen met extra materialen.  Ook de opbrengst van de laatste crowdfunding actie bij de 1 % club komt aan dit project ten goede.  We schaffen bijvoorbeeld fietsen en een motorfiets aan waarmee ze zelf cement en dergelijke kunnen gaan halen, bakstenen kunnen vervoeren en hun werk kunnen gaan promoten en een klantenkring kunnen gaan opbouwen.  Vervoer betekent hier: zelfstandigheid vergroten en inkomen verzekeren.
Copyright © Egoli Africa

unsubscribe from this list
 
Share
Tweet
Forward


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Egoli Africa · Bremstraat 11 · HETEREN, 6666 XJ · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp