Copy
View this email in your browser

Nieuwsbrief oktober 2017


Drukke tijden in Oeganda


De stilte voor de storm waar ik in de vorige nieuwsbrief over schreef is voorbij.  De drukke tijden in Oeganda zijn aangebroken.   In Oeganda is David Kawomera enorm druk met het coördineren van diverse programma's.

Het Calabash Watertank project in Kisozi is van start gegaan met de training van maar liefst 30 enthousiaste mannen EN vrouwen. 

We zijn ontzettend opgelucht dat CAF, de Britse organisatie die organisaties van buiten het Verenigd Koninkrijk moet "keuren" ons eindelijk na 4 maanden goedkeuring heeft gegeven.  Julian Lennon's White Feather Foundation heeft de aftrap gegeven voor de eerste dorpsambulances en ook door ondersteuning van stichting Imelda-Nolet kunnen we een aantal dorpsambulances lanceren.

Op 5 november a.s. vindt op Good Shepherd Nursery and Primary school een visitation day plaats en op 28 november a.s. wordt een visitation day georganiseerd voor ouders van kinderen die naar Jinja Progressive in Jinja gaan.  Namens Egoli Africa zal David een bezoek brengen aan de sponsorleerlingen die naar deze scholen gaan.  Voor de leerlingen betekent het veel, omdat velen van hen geen bezoek krijgen van ouders door de afstand of omdat ouders geen vervoer kunnen betalen.

De wintermaanden en feestdagen staan voor de deur.  Dit jaar staan we weer eens op een markt en wel op 25 november op de Markt van Hoop in Goes.  We nemen onze Oegandese crafts mee, maar hebben ook prachtige omslagdoeken, warme handschoenen en mutsen op voorraad.  De opbrengst laten we ten goede komen van sponsorship.  Veel kinderen hebben geen vaste sponsor en met het oog op 2018 willen we deze kinderen - dat geld voor Samuel, Joan, Alex, Rachel, Natasha, Favor, Brian, Saniya en Juliet - toch weer naar school kunnen laten gaan.
 

 
Esther Haaisma, voorzitter Egoli Africa. info@egoliafrica.org
Volg ons op Facebook
Afgelopen augustus-september genoot Samuel weer van zijn vakantie onder de vleugels van Egoli Africa.  Samuel verblijft al ruim 4 jaar bij Egoli Africa in zijn vakanties omdat zijn ouders door een tragische samenloop van omstandigheden uit beeld zijn verdwenen.  Omdat we het belangrijk vinden dat Samuel weet waar zijn ouders zijn en ook contact met hen heeft, zijn we in augustus een lange zoektocht begonnen.  Deze tevergeefse zoektocht eindigde diep in de binnenlanden van oost Oeganda, maar bleek toch niet onopgemerkt gebleven.  Samuels moeder heeft vervolgens een voettocht naar Iganga gemaakt, met in haar kielzog 4 van haar (zeer jonge) kinderen. Ze legde te voet een afstand af waar je met de auto 6 uur over doet en sliep 's nacht in kerken en op politiebureaus.  Uiteindelijk hebben we Samuel kunnen herenigen met zijn moeder.  We zullen het contact met zijn ouders stimuleren en hen betrekken bij Samuels welzijn, keuzes op school enzovoort.  Wel werd pijnlijk duidelijk dat Samuels ouders niet in staat zijn om de volledige zorg voor Samuel op zich te nemen.  De omstandigheden waarin zij leven zijn erbarmerlijk.  Samuel zal ook de volgende vakantie weer bij ons verblijven.  

Sponsorleerlingen en -studenten
 

David studeert af 


Op 15 september jl vond de graduation ceremony van David Kawomera plaats op de lerarenopleiding van Gulu.  Alle studenten die de afgelopen twee jaar zijn geslaagd studeerden allen tegelijk af.   Egoli Africa is erg blij dat David zich nu officieel docent wiskunde en sportdocent mag noemen.  Een fantastische prestatie na bewogen jaren.


Doneer gemakkelijk online

Een kapperszaakje voor Favor en Natasha's vader

 
In deze nieuwsbrief dit keer aandacht voor leerlingen uit ons sponsorprogramma op een heel andere wijze.

Agnes Favor en Natasha Mukyala zijn twee zusjes uit Kisozi die beiden meedoen aan ons sponsorprogramma.  

Favor en Natasha wonen samen met hun vader en een groot aantal andere broertjes en zusjes bij hun grootouders. Natasha en Favor zijn de enige kinderen uit het gezin die naar school gaan en hun situatie is zeer kwetsbaar.  Omdat de situatie zo kwetsbaar is, vinden we het belangrijk dat de zusjes naar school kunnen blijven gaan.

Egoli Africa verwacht dat ouders van sponsorleerlingen verantwoordelijkheid tonen door persoonlijke dingen als ondergoed, zeep, tandpasta, sokken en schoenen te kopen als hun kinderen dat nodig hebben.  Het is gebleken dat de vader van Natasha en Favor niet in staat is om dit soort dingen voor zijn dochters te kopen.  Vader heeft namelijk geen baan.  

Vader zou wel heel erg graag willen werken en geeft aan dat hij als kapper kan werken, maar dat hij helaas niet de materialen ervoor heeft.

Egoli Africa wil vader uitzicht op werk bieden, maar ook een oogje in het zeil houden en vader begeleiden.  Vader kan in het centrum van Kisozi als kapper werken mits hij de materialen heeft.  We vinden het belangrijk om vader te helpen om op de lange termijn zelf in de behoeften die zijn dochters hebben te voorzien.

We zijn op zoek naar mensen die het leuk vinden om ons te helpen een kleine actie op te zetten om deze materialen bijeen te brengen.  Denk aan online fundraising, een collecte in de kerk, het ophalen van statiegeldflessen en dergelijke.   Voor Kabi - de vader van Natasha en Favor - is € 200 nodig.

Wil jij ons hierbij helpen of een eenmalige bijdrage leveren zodat Agnes and Natasha's vader in staat zal zijn de een klein inkomen te verdienen en zorg te dragen voor zijn dochters en andere kinderen? Neem dan contact op via info@egoliafrica.org
 

Op de foto staat Natasha achteraan, helemaal links.  Favor staat recht voor haar (middelste rij, helemaal links)

Watertanks bouwers in actie 


Het watertank project is van start gegaan in Kisozi.  De tiendaagse training zit er inmiddels op.  Het doel was 20 mannen op te leiden tot watertank bouwer, maar omdat ook vrouwen interesse toonden hebben we ook 10 vrouwen toegelaten tot de training.  De enthousiaste mannen en vrouwen hebben de training door Anthony Waidha en Michael Lukanda gevolgd en hebben de eerste twee watertanks gebouwd.

De eerste twee watertanks zijn gebouwd op ons eigen terrein voor beroepstrainingen en bij Kisozi primary school.  Headmaster Daniel Isanga kwam zelf even controleren of de deelnemers de tank van binnen wel netjes afwerkten.  Het docententeam van Kisozi primary school is blij dat de tank mogelijkheden biedt voor groentetuinen, betere irrigatie en hygiëne.  De tanks moeten nog twee weken goed drogen voordat ze echt in gebruik kunnen worden genomen.  Het docententeam krijgt van ons nog instructies over hoe de tank te onderhouden en ook zullen we twee waterfilters overhandigen om gebruik van schoon drinkwater te bevorderen.

De komende week gaan de watertank bouwers in spé verder met de bouw van nieuwe watertanks en wel bij de volgende scholen: Bulamka primary school, Kiyunga primary school en  Nawantale primary school.

Worldschool studiedag


Het nieuwe schooljaar is begonnen. De Worldschool leerlingen die dit jaar weer werken aan onze opdrachten zijn inmiddels ook aan de slag gegaan.

We hebben al van een aantal groepen bericht gehad. Dit jaar hebben we 3 opdrachten in de aanbieding voor Worldschool leerlingen: health and hygiene during birth giving, hydroponic farming en een marketing plan voor het bakstenen project. 

Op 3 oktober jl. vond op de Business Universteit Nyenrode in Breukelen een studiedag plaats voor Worldschool leerlingen.  Zij volgden tijdens die dag workshops en ontmoetten hun opdrachtgevers aan wie ze al hun vragen over de opdrachten konden stellen.  Ook wij waren aanwezig. Erg leuk om de nieuwe lichting Worldschool leerlingen gemotiveerd aan de slag te zien.
 

Fietsen

In augustus waren we opnieuw bij het vrijklaren en lossen van een container van Tools to Work.  In deze container zaten 15 fietsen die ingezet gaan worden in onze beroepstrainingen.  De fietsen kunnen bijvoorbeeld helpen bij het vinden en uitbreiden van een klantenkring voor de training bakstenen maken.  Ook worden ze ingezet bij monitoring werkzaamheden.

 

Dorps ambulances


De eerste ambulances zijn besteld bij Pulse, de leverancier.  

Dank zij degenen die een geweldige bijdrage hebben geleverd aan de crowdfund actie bij de 1 % club, de steun van de White Feather Foundation en stichting Imelda-Nolet, kunnen we binnenkort de eerste reeks ambulances lanceren in dorpen in de omgeving van Kisozi.  

De voorbereidingen zijn daarvoor in volle gang.  Houdt vooral onze website en facebook in de gaten de komende tijd voor de nieuwste ontwikkelingen.
Via Facebook kregen we een kleine donatie van Heather Robbins uit de VS.  We konden daarvan een geit kopen voor Resty Mukyala.  Resty draait nu mee in ons geitenproject voor ouderen.  Haar man is in 2013 overleden en ze heeft haar handen vol aan de zorg voor haar kinderen en kleinkinderen.
Dank zij een geweldige donatie kunnen we nieuw onderdeel starten van ons varkensproject, dat we tevens kunnen linken aan het geitenproject voor ouderen.  We gaan met vrouwen groepen vormen die gezamenlijk de zorg voor een varken op zich nemen.  Het varken wordt net zoals bij het geitenproject voor ouderen een bron van inkomsten.  De vrouwen sparen gezamenlijk zodat ze reserves kunnen opbouwen, bijvoorbeeld voor onderwijskosten voor hun kinderen, medische kosten of om hun levensomstandigheden thuis te verbeteren.

Het geitenproject voor ouderen is overigens weer uitgebreid met nieuwe deelnemers doordat de eerstgeboren geiten van deelnemers zijn overhandigd aan nieuwe deelnemers.  Op de foto 4 nieuwe deelnemers aan het project.  Pay It Forward loont!
Iets online bestellen bij bekende webshops als Cool Blue, Wehkamp, Hema, Zalando, Mediamarkt, Bol.com, maar ook via bijvoorbeeld Booking.com en de site van de KLM en tegelijkertijd Egoli Africa als goed doel steunen? Dit kan nu via sponsorkliks zonder dat je er extra voor betaalt. Ga naar www.sponsorkliks.com en kies Egoli Africa als goed doel om te ondersteunen.
Ook via online boekwinkel Youbedo kun je ons als goed doel ondersteunen.  Julian Lennon van the White Feather Foundation heeft bijvoorbeeld een prachtig boek - Touch The Earth - geschreven dat via Youbedo te bestellen is.  Maar ook elk ander boek is natuurlijk via deze site te bestellen.  Bestel je via Youbedo een boek, dan kun je een goed doel naar keuze ondersteunen.  En het kost je niks extras, hoe mooi is dat!  Bestel een boek via Youbedo en ondersteun Egoli Africa hier.
De Markt van Hoop in de Grote Kerk in Goes: 25 november 2017.  Egoli Africa is aanwezig.
Copyright © Egoli Africa

unsubscribe from this list
 
Share
Tweet
Forward


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Egoli Africa · Bremstraat 11 · HETEREN, 6666 XJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp