Copy

Talent is net een virus: het is onstuitbaar.

Gelukkig maar, want nu kunnen we in deze brief gewag maken van nieuw werk van Véras, het eerste levensteken van de Chung Kings delen en Job Roggeveen, Teddy's Hit en Kwartet Niek Hilkmann terug onder de aandacht brengen; stuk voor stuk alleszins nieuwe namen die deze dagen van zich doen horen.

Tot woensdag in Het Zagertje, over zeven dagen melden we ons weer via dit kanaal.

Excelsior Recordings Selectors is een playlist als een kettingbrief. Piet Parra beet het spits af, daarop volgde Kick van Teddy’s Hit en Niek Hilkmann. Voor de playlist van deze week stelde niemand minder dan Véras een lijst van zijn favoriete muziek samen. Véras is sowieso in het nieuws: hij brengt vandaag zijn nieuwe single uit. Daarover hieronder meer.

Hou Nog Even Vol van Véras is een muzikaal hart onder de riem. Waar 2020 een eenzaam jaar was voor velen voelde Véras zich meer verbonden dan ooit met de mens. Zijn boodschap is dan ook helder en hoopvol: Wij zijn er bijna, hou nog even vol.

"Honderden lege straten, duizenden steden, miljoenen wegen met verre vreemden. In 2020 waren wij verplicht met pensioen. Eenzaam en uitzichtloos staarden wij naar de muur en vroegen wij ons af: wie ben ik, waar kom ik vandaan en waar ga ik heen? Ondertussen vraagt het nieuws constant om aandacht en het volk is meer dan ooit verdeeld. Maar in de schreeuwende menigte hoor ik het geluid één. Ik geloof in ons, niet om wie wij zijn maar om wat: de mens. Zo verschillend maar daarin zo gelijk. Of je nou groot, klein, zwart of wit bent. Wie je ook bent, waar je ook bent... wij zijn hetzelfde. Verre vriend, hou nog even vol." - Véras

Véras - Hou Nog Even Vol

Chung Kings presents: Teahupoo

De liefde voor surf- en exoticamuziek. Dat is wat een groep bevriende muzikanten uit Amsterdam en omstreken met elkaar deelt. Vrienden die individueel naam maakten met bands en projecten als Michelle David & The Gospel Sessions, T-99, Beans & Fatback, Bruut! en Lefties Soul Connection. Hoe zou het zijn om songs te schrijven en op te nemen uit liefde voor deze genres? Dat is precies wat dit collectief heeft gedaan. Chung Kings heeft een verzameling van oude maar niet vervlogen stijlen vastgelegd. Teahupoo is daarvan de eerste track dat onderdeel uitmaakt van een compilatie album dat later dit jaar verschijnt. 

Deze werkwijze is een eerbetoon aan de sessiemuzikanten van de jaren '50 en '60, die tussen de opnamesessie tijd hadden om hun eigen muziek op te nemen. De instrumentals werden voor de lol gemaakt of om te experimenteren met nieuwe geluiden.

Hulst is een nieuw stuk in een serie waarvoor Job Roggeveen zich liet inspireren door zijn jeugd. Daarmee is dit meteen het eerste werk dat is vernoemd naar deze buitenwijk.

“Hulst is een buitenwijk van het dorp waar ik woonde. Als je de brug oversteekt kom je in de weilanden. Ik hield altijd van de belofte van mooie wegen die je langs het water kunt volgen. In de winter kon je een soortelijke route afleggen over het kanaal, schaatsend op het ijs. De bomen aan de rand van het water maken het een mooie en verborgen plek. Ik heb in dit stuk geprobeerd het gevoel te vangen van de veiligheid van een klein plekje, ergens op de wereld, gecombineerd met de vreugde van het ontdekken van nieuwe plekken."

Bij een album hoort een single, ook al betreft het een heruitgave. Zie hier: 'Omnipotent', een lied dat in 94 ontstond in Winschoten. 

"Het idee voor het nummer ontstond in 1994 in Winschoten. Aan de bar van de befaamde kroeg Castel hoorde zanger Phybeau B. de term omnipotent voorbij komen. Omnipotent als in alleskunner, in dit geval de alleskunners van de Gangsta-rap. Phybeau B. besloot er zijn eigen invulling aan te geven en dit resulteerde in het pakkende popliedje Omnipotent." - Michel Weber

Het album Benjamin B. is te koop op CD, LP: xlcr.nl/benjaminb

Café Het Zagertje van DJ Jochem was een tijd gesloten in verband met de maatregelen tijdens deze pandemie. Maar toen de café-eigenaar hoorde van de avondklok werd het hem teveel en haalde hij zijn DJ-set en de beste platen van zolder. Woensdag organiseerde hij een livestream vanuit zijn eigen huiskamercafé De Avondklok. De café-sfeer in je woonkamer met de allerbeste muziek was compleet met akoestische bijdragen van Yorick van Norden en Tim Knol. “Volgende week weer?” zul je denken. Jazeker. Aanstaande woensdag tussen 21.00 en 22.00 zagen we samen de week doormidden met een livestream via de Excelsior Facebook-pagina, waarbij DJ Jochem live wordt live vergezeld door Teddy's Hit en Kwartet Niek Hilkmann. 

Tot die tijd kun je de vorige editie herbeleven via onderstaande playlist.

Woensdagavond trotseerde Kwartet Niek Hilkmann de avondklok om een sessie te spelen bij 3VOOR12 op 3FM. Kijk de registratie van het optreden en het gesprek tussen Niek Hilkmann en presentatrice Sagid Carter terug:

https://3voor12.vpro.nl/update~a2018778-9364-4dff-b477...

Kwartet Niek Hilkmann - Live at 3voor12 Radio
Facebook
Twitter
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Excelsior Recordings · Buiksloterweg 5a · Amsterdam, 1031 CC · Netherlands