Copy
Als calvinist is ons geleerd dat alles waar 'te' voor staat niet goed is (behalve tevreden). Het was Liberace die de mens bevrijdde met zijn adagium dat too much of a good thing wonderful is. Sindsdien tellen we bij Excelsior Recordings elke dag onze talrijke zegeningen en vinden we het allemachtig prachtig dat Spinvis onder de sterren wordt bedolven, dat we een herziene uitgave van Scram C Baby's Et Maintenant…Le Rock mogen uitbrengen, dat Elephant vandaag nieuw werk openbaart, we de eerste uiting van Pale Puma kunnen delen en dat we gisteravond in Rotterdam Alamo Race Track zagen gloriëren op Motel Mozaique.

En het mooie is: daarmee houdt het niet op, zo blijkt uit deze overvolle, veelgelezen en naar verluidt hooggewaardeerde nieuwsbode, die u ook dit keer weer gratis en voor niks krijgt aangereikt.
Dit najaar verschijnt het tweede album van Thijs Boontjes, getiteld Dancing Boontjes. Zie het als een heropening, want dit café heeft daadwerkelijk bestaan in het Noord-Hollandse Schagen van de 20e eeuw. 
In aanloop naar dat bewuste album komt op 11 april het eerste nummer Vanavond al uit. 

Een aperitief van het huis. Een lied over het polderglamoureuze bestaan, aldus Boontjes, waarin hij en zijn band alle registers opentrekken.

Thijs was met zijn Dans- en Showorkest te gast bij Khalid & Sophie:
Na de gelauwerde doorbraakplaat Big Thing (2022) gaat de Rotterdamse indieband op de opvolger Shooting for the Moon het eigen cynisme te lijf met onweerstaanbare gitaarmelodieën, standvastige nonchalance en teksten die het routineuze net wat romantischer doen lijken. De zomerzon schijnt de vier vol op de neus en omarmen zullen ze het, want voor hen is niets zo radicaal als rust en optimisme. Luister maar naar de nieuwe single Enemy.
Onder de hoede genomen door Marien Dorleijn (Moss, Opera Alaska), brengt Pale Puma deze week een eerste single uit op Excelsior Recordings. Indie-droompop met openhartige teksten, hoekige gitaarriffs en kenmerkende zanglijnen. “Over eerlijk blijven aan jezelf en niet toegeven aan de druk van buitenaf.” 

Cigarette Still Burns en bijbehorende video gingen in première bij Pinguin Radio
“Een sfeervolle gitaarpartij trekt “Cigarette Still Burns” meteen op gang, waarna we zowaar in een tijdsmachine plaatsnemen. De stem van Django hult het geheel in warme kleuren en weet een nostalgisch gevoel te creëren. De song kabbelt op een aangenaam tempo verder terwijl we door oude herinneringen bladeren.” - Dansende Beren

Vanavond speelt Pale Puma zijn nieuwe single live bij Lab 111. Gratis toegang. Komt dat zien.
“Punk is niet dood” aldus de NOS. Ploegendienst kwam meermaals voorbij in de rapportage. Dit weekend trapte de band hun festivalseizoen af op Paaspop en deze week verscheen er een geweldsexplodie van 40 seconden waarin de best geklede frontman van Nederland zijn voorliefde voor peperdure regenjassen beschrijft. Zie hier de videoclip voor Gore-Tex, gemaakt door RENZO.

De band brengt op 28 april het nieuwe album IK uit. Door OOR alvast goed gewaardeerd.
Dames en heren en dan nu Bertolf: “Met grote trots en heel veel plezier serveer ik jullie Team Hoover. Het is de eerste amuse van het album Bluefinger dat dit najaar verschijnt, en wat ik vorig jaar mei in Nashville heb opgenomen met mijn grote Bluegrass-superhelden Jerry Douglas (dobro) , Stuart Duncan (fiddle), Mark Schatz (contrabas), Wes Corbett (banjo) en David Benedict (mandoline). Opgenomen en gemixt door David Sinko. Deze track is een instrumental die ik schreef terwijl m’n twee zoontjes door de huiskamer renden en sprongen. Ze speelden Team Hoover, hun eigen verzonnen team van superhelden. Ik hoop dat jullie het mooi vinden. Ik kan er zelf erg goed naar luisteren.”
Met Danny Vera als zijn chaperone kwam Brian Dunne naar Nederland en zijn song New Tattoo werd hier een hit. Nu is er een nieuwe plaat van de New Yorkse singer-songwriter. Loser On The Ropes. Een plaat met een nieuw geluid, maar op hetzelfde label. Excelsior Recordings en Danny Vera slaan wederom de handen ineen en brengen via PMD Records het album uit.

"Ik ben geobsedeerd door falen," zegt Brian Dunne. "Het is zoveel interessanter voor mij dan succes, zoveel eerlijker en menselijker."
Op Loser On The Ropes, Brian Dunne's betoverende nieuwe album, verkent hij de donkere kanten van het bestaan. Het leven van losers en misfits. Dunne mag dan een singer-songwriter zijn in de puur technische zin van het woord, maar op dit album heeft hij meer gemeen met punkers en new wavers. Dat wil niet zeggen dat Loser On The Ropes een punkalbum is - het is misschien wel de mooiste en meest melodieuze plaat die Dunne ooit heeft gemaakt - maar eerder dat de songs recht op zijn doel afgaan. Het zijn sprekende nummers, gezongen met een stem die qua emotionele zeggingskracht hout snijdt. Verhalende liedjes ook waarin de zanger, die soms een kruising van Bruce Springsteen en Jackson Browne in herinnering roept, zichzelf niet spaart.
‘Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Scram C Baby is de beste band van Nederland en Et Maintenant … Le Rock is een grandioze plaat.’ Aldus Gert Jonkers in Nieuwe Revu. We schrijven december 1996, ‘de grandioze plaat’ was het tweede album van Scram C Baby en een van de eerste op Excelsior Recordings. Geen speld tussen te krijgen, denk je als je Et Maintenant … Le Rock 26 jaar later weer eens opzet en terugdenkt aan de geweldige liveoptredens van Scram C Baby. Met als middelpunt zanger John Cees Smit bracht de band heerlijk onstuimige rock-’n-roll. Gruizig, gedreven en urgent. Afwisselend teder en explosief, net als op de plaat. Scram C Baby bestaat nog altijd en maakt nog even gepassioneerd intuïtieve rock-’n-roll. Et Maintenant … Le Rock verschijnt vandaag voor het eerst op vinyl en werd opnieuw gemixt door Frans Hagenaars samen met gitarist Frank van Praag en erfgenaam Willem Smit (Personal Trainer).
John Cees Smit is misschien wel de beste zanger van Nederland. Een van de beste platen waar John Cees op zingt is Et maintenant... le Rock van Scram C Baby. Dat album uit 1996 verschijnt vandaag voor het eerst op vinyl en dat is te gek. Et Maintenant … Le Rock werd speciaal voor deze gelegenheid opnieuw gemixt door Frans Hagenaars, samen met gitarist Frank van Praag en fan en erfgenaam Willem Smit. Allemaal goede redenen om John Cees te vragen als Selector.
Misschien is de tijd rijp voor een Tweede Nederlandse Golf, of zijn we stiekem al kopje onder gegaan?Grauwe dagen, zware tijden; zo’n 35 jaar geleden zag de toekomst er ook al somber uit. Werkloosheid, drugsverslaving, zure regen, woningnood, economische crisis en daarbovenop de neutronenbom… Een collectief doemdenken had de natie in zijn greep. Zonder perspectief en zonder idealen ging een nieuwe generatie Nederlandse muzikanten aan de slag; om hun ontgoochelde blik op de wereld te delen, en er wellicht ook even aan te ontsnappen. 

Het is niet zo gek dat dit gebeurde met een schuin oog op gelijkgestemde muziekbewegingen in het buitenland. De Britse en Amerikaanse New Wave denderde al een aantal jaar voort, en ook de Neue Deutsche Welle wist de Nederlandse hitlijsten te bereiken. New Wave in Nederland werd voornamelijk anderstalig. De laatste nagel aan de doodskist van de Nederlandstalige wave was misschien wel het succes van de nederpop, waarin vooral aandacht leek te zijn voor het strand en relatieproblemen. Welke zwartkijkende muzikant wilde zich daar nou aan branden?

Was er dan helemaal geen Nieuwe Nederlandse Golf? Kon het dat de Nederlandse muziekgeschiedenis na Uitholling Overdwars onomkeerbaar een andere weg was ingeslagen? Of zijn er toch nog sporen terug te vinden van een unieke, balorige en pessimistische combinatie van Nederlandse taal en muziek?

Op 16 juni 2023 verschijnt op RE:* de compilatie De Toekomst Laat Me Koud, een verzameling van 24 Nederlandstalige wave tracks van evenzoveel Nederlandse artiesten, opgenomen tussen 1980 en 1985. Sommige van deze zijn niet helemaal onbekend, andere komen van obscure cassettes en singles die hier voor het eerst gedigitaliseerd en geremasterd zijn terug te horen. Bij elkaar vertellen zij een verhaal dat opvallend goed aansluit op de tijd waarin wij nu leven: Misère raakt immers nooit uit de mode.
De compilatie is samengesteld door Niek Hilkmann van het Kwartet Niek Hilkmann, die al jaren Nederlandstalige platen verzamelt en draait onder het pseudoniem DJ Knapzak.

Het album wordt op donderdag 22 juni in WORM, Rotterdam gepresenteerd. Deze avond zullen De Engelen van het Vuur (Niek Hilkmann & band spelen uitvoeringen van het album met speciale gasten), Toni Valen en Big Hare acte de présence geven.

Niek Hilkmann is beschikbaar voor interviews en polemieken.
De Toekomst Laat Me Koud verschijnt als 2LP en digitaal en is vanaf heden te reserveren.
De compilatie bevat de volgende tracklist: 

A1. Sammie America's MAM - Wat is dit?
A2. De Div - Insekticide
A3. Toni Valen - Een ding
A4. Nadagen - Staccato
A5. Nada - Gaten dichten
A6. Landschap - Golven
B1. Bert Barten - Alleen met z'n tweeën
B2. Kees van Kalmhout - Uitverkocht
B3. Scherp Zand - Hokjes
B4. De Wit - De twijfelaar
B5. Fall Out - Slaap
B6. Nieuwegein - Morgen
C1. Braak - Ik ben klaar voor de champagne
C2. De Koffieband - Tarzan
C3. P. E. De Oskars - Doris Day
C4. Werk in uitvoering - Winkeltrip
C5. Klemtoon - Besta Niet Hier
C6. Ton Lebbink & Couleur Locale - De methadonbuschauffeur
D1. Noodweer - De toekomst laat me koud
D2. Uit Je Bol - Nachtzombie
D3. Turf, Jenever en Achterdocht - Ik wor nie goed
D4. Dier - Mensen praten
D5. Final Unit - De stilte en ik
D6. Rob Glotzbach - De engel van het vuur

*RE: is een imprint van Excelsior Recordings. Doelstelling van het label is het op bijzondere en doorwrochte wijze uitbrengen van pop-cultureel erfgoed. RE: ontfermt zich over stromingen zoals heavy metal, glamrock, punk en wave, maar bezorgt ook albums of het oeuvre van een artiest.
 
Oud & Nieuw valt laat dit jaar. Op 7 juni om precies te zijn.

Dan viert Excelsior Recordings in de Amsterdam Paradiso z’n 27e verjaardag met de beste oude getrouwen en een aantal new kids on the block zoals Moss, Tim Knol, Hallo Venray, Cloud Cafe, Nagasaki Swim en Steve French.

Eregast die avond is de beste bassist van het land, Peter Konings van Hallo Venray, die emigreert naar Spanje. 

Liefhebbers jong en oud zijn van harte welkom om het feest bij te wonen.

U wordt niet thuisgebracht.
Be-Bop-A-Lula is geland. En Hoe. 
Spinvis is de komende weken te zien in Nederland en Belgie er zijn nog enkele tickets beschikbaar.
“Tim Knol organiseert in september in het Concertgebouw in Amsterdam een groots eerbetoon aan een van zijn muzikale helden: de Amerikaanse countryzanger Gram Parsons. Parsons wordt gezien als de grondlegger van de country-rock. In september is het 50 jaar geleden dat de artiest overleed. Tim belooft een avond vol muziek. En dat doet hij niet alleen. Onder anderen Freek de Jonge, Nico Dijkshoorn en singer-songwriter VanWyck zijn van de partij. Tim Knol en VanWyck waren in de studio bij NPO Radio 1 om hierover te vertellen en te zingen
Parker Fans, ofwel “indieboogie-partystarters”. Hun debuut EP Bricks, kwam vorige week uit. 3voor12 schreef er het volgende over.
Facebook
Twitter
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Excelsior Recordings · Buiksloterweg 5a · Amsterdam, 1031 CC · Netherlands