Copy

U moet niks, weet dat. Maar toch: het artikel op fr-nt over Niek Hilkmann is echt wel een verplicht nummer. Dat we hier van doen hebben met een bijzondere jongen was met het verschijnen van Een teken aan de Wand al zonneklaar. Dit artikel onderstreept z’n uniciteit en doet ons uitkijken naar meer shows van het Kwartet en nieuw werk. Tot die tijd kan z’n debuut op repeat, uiteraard afgewisseld met de aanbevelingen hieronder.

Zoals de show van Miss Podcast die vannacht de ether in ging en sindsdien als podcast bestaat. Erik de Jong alias Spinvis laat hierin de luisteraar geluiden horen die hem vormden. Prachtig materiaal dat ons gratis en voor niks wordt aangereikt via deze link.

Over naar de orde van de dag:

De nieuwe single Back To The Garden van Bertolf is een klassieke rondo. "Vrees niet voor hogere wiskunde. Het is vooral een leuke speelse andere benadering voor een liedje dat sowieso al leuk is." Aldus Bertolf over de symmetrische compositie waar het refrein na elk couplet terugkeert. Back To The Garden is de tweede single van Happy In Hindsight, het zesde album van Bertolf. Die plaat komt op 28 mei uit maar reserveer alvast hier en maak kans op een huiskamerconcert: https://shop.excelsior-recordings.com/products/bertolf-happy-in-hindsight

Bertolf - Back To The Garden
Comparing Materials is de nieuwe single van Teddy’s Hit: een indierocknummer met koebellen en discogeluiden. De band heeft een lading aan positieve recensies gekregen voor hun album Painters. Dit leverde veel interessante interviews op met bijvoorbeeld 3voor12. Vandaag, speciaal voor de Excelsior-Nieuwsbrieflezers, interviewde onze jongste aanwinst Puck Stoelinga de drummer en zanger van de band Kick Kluiving.    

Hoe gaat het met jou en de band?
Met mij gaat het goed! En de band ook wel. We hebben veel positieve reacties gehad op ons debuutalbum en dat is natuurlijk heel fijn geweest.


Vandaag komt jullie single Comparing Materials uit. Wat was jullie inspiratie hiervoor?
Het liedje gaat over iets nieuws en dat vergelijken met iets ouds. Dus bijvoorbeeld als je een nieuw vriendinnetje hebt vergelijk je dat met je oude relatie. Dit hebben we ook geprobeerd in de muziek zo naar voren te laten komen. 

Wat is jouw favoriete stuk van het nummer?
Mijn favoriete stuk is het einde met de leger-achtige drums. Ik was geïnspireerd door de drummer van The Homesick, Erik Woudwijk. Hij is echt een super sicke drummer.

In een interview met 3voor12 noemde je de band een ‘stoofpot die langzaam door suddert’ maar sinds de uitbreng van jullie debuutalbum lijkt het vuurtje wat hoger te staan; met positieve recensies van o.a. 3voor12, OOR, De Volkskrant en zelfs internationale media. Hoe is dit geweest voor jullie?
Ja, best fijn wel. Soms had ik wel het gevoel dat het te langzaam ging; dat ik me afvroeg waar dit naar toe zou gaan. Het is gewoon fijn om van andere te horen dat de muziek goed is. Weet je, ik had altijd wel vrienden die natuurlijk naar de shows kwamen en onze muziek en de band steunde maar het is toch anders als het mensen zijn die je niet kent. Dat geeft toch wel wat erkenning. Maar ja wel lastig natuurlijk om het album uit te brengen tijdens corona, dat we niet kunnen optreden. Ik mis die live feedback wel, dat mensen na de show naar je toe komen om te zeggen dat ze het goed vonden.

Waar zou je het liefst willen spelen nadat corona voorbij is?
Ik denk Skatecafe wel of Garage Noord. Ik mis festivals ook heel erg, van die boerenfestivals in Groningen. Ja, met corona zit je zo erg in een bubbel en ik haal mijn inspiratie juist van nieuwe ervaringen en avonturen. Dus dat is wel lastig. En ik mis het touren gewoon, in de tourbus zitten en ook buiten Amsterdam zijn.

Hebben jullie nog wat op de planning voor de aankomende tijd?
Ja! Onze release show. Die zou eigenlijk in januari plaatsvinden maar werd afgezegd door corona. Maar die is nu verplaatst naar 10 april. Dus daar heb ik heel erg zin in!

Tickets voor 10 april zijn verkrijgbaar via https://cinetol.nl/events/teddys-hit/
Excelsior Recordings Selectors is een playlist als een kettingbrief. Elke week een andere Selector. Van Piet Parra tot Véras Fawaz. Vandaag is Bertolf aan de beurt. 

"Een mooi schizofreen allegaartje met van alles waarnaar ik heb geluisterd en waardoor ik me op een of andere manier heb laten inspireren voor m'n aankomende album Happy in Hindsight.”
Danny staat morgen samen met vele andere topartiesten in Carré, daar kun je digitaal bij zijn via: https://thelivestreamers.nl

De vinyl single For Someone I Still Don't Know en The Weight ligt vanaf vandaag in de winkel.

Een dubbele a-kant heet dat dan. Danny Vera is op dreef en alles wat hij maakt is van zo’n hoog niveau dat kiezen tussen A en B schier onmogelijk is geworden. De ene en andere kant dan maar... Op de ene kant van deze 7 inch staat The Weight, een nummer van zijn meest recente album The New Now. Deze uptempo oorwurm was niet van de radio te slaan. Op de andere kant van het vinyl tapt Danny Vera uit een heel ander vaatje. Eind vorig jaar werd hij vader en voor zijn dochter Lavie schreef hij de liefdevolle ballad For Someone I Still Don't Know. Zoals de titel suggereert moest de kleine toen hij het schreef nog geboren worden. Vera zong de ode aan de talkshow-tafel bij Jinek. Door de overweldigende reacties besloot De Zeeuwse zanger het nummer op te nemen. In de traditie van Vera’s ‘Home-Recordings’ is het nummer thuis in een intieme setting met alleen gitaar en zang op band gezet.
Danny Vera is de hoofdgast in de VPRO On Stage die van de week in première ging. Danny speelde drie nummers van zijn nr 1-album The New Now, waaronder zijn nieuwe single Tuesday. Daarnaast ontving hij Tim Knol & Blue Grass Boogiemen, Michelle David & The Gospel Sessions, DeWolff, Jack Poels en het wonderbaarlijke Rosenberg Trio.
Danny Vera - Tuesday
Danny Vera - Weak & Weary
Danny Vera - Another Goodbye

Tim Knol & The Blue Grass Boogiemen - The Deep Dark Woods

Michelle David & The Gospel Sessions - There's A Light

Deze week verscheen er een diepte interview met Niek Hilkmann, van Kwartet Niek Hilkmann, op fr-nt.nl. Hij is daarin uitgesproken genuanceerd: “Een goed lied hoeft niet altijd ergens over te gaan”

https://fr-nt.nl/2021/03/16/niek-hilkmann-is-uitgesproken-genuanceerd-een-goed-lied-hoeft-niet-altijd-ergens-over-te-gaan/
Credits: Kamiel Scholten
19-03 Danny Vera - For Someone I Still Don't Know / The Weight 7" 
23-04 André van Duin - Voor Altijd 7"
Facebook
Twitter
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Excelsior Recordings · Buiksloterweg 5a · Amsterdam, 1031 CC · Netherlands