Copy

Wat hebben André van Duin, Spinvis, Nemo Vos en Bertolf gemeen?
Aan het eind van deze Nieuwsbrief weet de lezer het antwoord.
Daarvoor wensen wij u allen veel leesplezier en een zonnig weekend.

Dat André van Duin tot de beste zangers van Nederland gerekend mag worden blijkt maar weer ‘s op Voor Altijd, het chanson dat vorige week ons kikkerland betoverde. Dat er nog maar veel moois mag volgen.

Pierre Oitmann, popjournalist en levenslang fan van André, zet speciaal voor deze nieuwsbrief zijn tien favoriete André van Duin-liedjes op een rij. Met tekst en uitleg.

Mijn Allergrootste Fan (1981)

Een van de meest persoonlijke liedjes die André op zijn omvangrijke oeuvre heeft staan. De tekst bevat warme herinneringen aan zijn vader, die heilig overtuigd is van het talent van de jonge komiek. De melodie is van de hand van Coen van Orsouw Jr., orkestleider van de André van Duin-revues in de jaren ’70 en ’80. De eerst verschenen opname is gemaakt in Carré, in april 1981.

 

De Krokus En De Hyacint (1994)

In 1957 zingt het typetje Dorus een even aandoenlijk als taboedoorbrekend lied over geliefden met een andere huidskleur. Hij gebruikt twee bloemsoorten als een weinig verhullende metafoor. André is fan van Tom Manders en dus bekend met De Crokus En De Hyacint (oude spelling). Hij zingt het in 1994 in zijn RTL4-show Bij Van Duin in een opgefrist arrangement van Jan Rietman.

 

Zeilen Op De Wind Van Vandaag (2010)

Een opbeurend liedje dat een Franse oorsprong doet vermoeden, maar niets is minder waar. Dit luchtige chanson is geschreven door acteur en tekstdichter Frans Mulder, die eerder liedjes schrijft voor onder anderen Adèle Bloemendaal, Paul de Leeuw, Angela Groothuizen en Karin Bloemen. Mulder is in 1982 al naast Van Duin te zien in de speelfilm De Boezemvriend.

 

Het Oude Theater (1982)

In deze naar Udo Jürgens gemodelleerde deun bezingt André zijn eerste bescheiden schreden op de bühne. In totaal neemt hij zes Udo Jürgens-stukken op, maar dit nummer is geschreven door de mannen achter Catapult, Rubberen Robbie en de vroege hits van André Hazes. Op dezelfde elpee voorziet Hazes zelf Gérard Lenormans Pourquoi Mon Père van een Nederlandse tekst.

 

File (1976)

Een parodie op de evergreen Feelings van de Braziliaan Morris Albert en tevens een aanklacht tegen het immer toenemende aantal auto’s op de landelijke snelwegen (in 1976 al). Waar André in soortgelijke parodieën grote hits van Ivan Heylen en Ramses Shaffy op komische wijze door de mangel haalt, blijft hij hier heel dichtbij het gevoel van de originele compositie; zonder fratsen.

 

Wij (1982)

Een vertaling van de door Julio Iglesias geschreven en gezongen ballad Hey. De componist zelf neemt het in meerdere talen op, al is het Ted de Braak die er een Nederlandse vertaling van maakt voor André’s eerste plaat met serieuze(re) luisterliedjes. Wij wordt het titelnummer. Het orkestarrangement is van Harry van Hoof, die zijn carrière start in de band van Peter Koelewijn.

 

Ik Heb Mijn Moeder Nooit Gevraagd (1992)

Net als in Mijn Allergrootste Fan, tien jaar eerder, beschrijft André hier enkele teleurstellingen die hij ondervond op weg naar succes, alleen nu met zijn moeder als steun en toeverlaat. André schrijft zowel de tekst als de muziek van dit lied, met Koos Mark als arrangeur. Koos is tevens de muzikale kompaan van Robert Long. Dit is de start van André’s samenwerking met Jan Rietman.

 

Voor Een Vrolijk Gezicht (1984)

Een lied dat de potentie heeft om een heuse carnavalskraker te worden, maar André kiest een andere benadering wanneer hij een tekst verzint op de schlagertango Gdzie Ten Świat Młodych Lat van de Poolse zangeres Jagwiga Strzelecka uit 1977. Een oproep om de wereld toe te lachen in een stralende productie van Will Hoebee, bekend van zijn werk met Rob de Nijs en Bloem.

 

Vrienden Blijven Doen We Altijd (1988)

Door de jaren heen heeft André duetten gezongen met onder meer Corrie van Gorp, Yes-R, Frans van Dusschoten, Simone Kleinsma, Helmut Lotti en zijn Wie Ben Ik?-rivaal Ron Brandsteder. Deze ballad is gemaakt door het team achter Dolly Dots (Peter van Asten en Richard de Bois) en songwriter Pamela Oland, wier clientèle Whitney Houston, Aretha Franklin en Isaac Hayes bevat.

 

Kom, Ga Maar Lekker Slapen (1992)

Met zijn voormalige partner Wim van der Pluym koopt André een huis op Aruba. Het kan bijna niet anders dan dat hij daar in aanraking komt met de muziek van pianist Padú Lampe, lokaal bekend als Tata di Cultura. Het tropische Aboso (Sólo A Ti), van de historische elpee Padu El Caribe En Venezuela uit 1960, wordt door Jan Rietman en Marco Peters omgebouwd tot lieflijk wiegelied.

“Heel fijn liedje om live te spelen. Te zingen. Met de hele band. Live, hoe ging dat ook alweer? ...ach, kom op, Erik, niet bij de pakken neerzitten, de zon schijnt.” - Spinvis

Bij een ‘murder ballad’ hoort een film; voilà de video van Tibor de Jong alias Nemo Vos bij Hollywood, de nieuwe single van Spinvis. Vos, bekend van een opzienbarende campagne voor Obey Clothing, schiep een oneindig nieuw landschap.

“Ik wilde het Hollywood neerzetten van die man die daar ligt, John Travolta’s dubbelganger, die zo ontzettend teleurgesteld in de wereld is. Eigenlijk is het maar een eindeloze leegte. Een leeg industrieterrein met drie palmbomen en een studio. Ik wilde dat je die hele wereld in één keer kan zien. Net zoals in een Lars Von Trier film, alleen maakt hij goede films en is dit een clipje.’ Aldus Nemo Vos tegenover Malou Miedema van 3voor12, het platform waarop de VR-video in première gaat. 

Excelsior Recordings Selectors is een playlist als een kettingbrief. Piet Parra beet het spits af, daarop volgde Kick van Teddy’s Hit, Niek Hilkmann, Véras Fawaz, Isabelle Booman, Marzio Scholten van Opera Alaska en Kees Schaper, ook bekend als Lonely Girls. Deze week wordt de playlist gemaakt door Nemo Vos, kunstenaar en maker van de VR-video Hollywood van Spinvis. Hij selecteerde voor de gelegenheid zijn favoriete nummers.
Bertolf moest de voorbije weken vaker de deur uit dan ‘m lief was en hij mocht ook weer op café, het Muziekcafé op NPO Radio om precies te zijn. Om het goed te maken bezocht hij ook een klooster en ook daar is een verslag van. Zie en luister. Bij de eerste gelegenheid speelde Bertolf zijn nieuwe single Don’t Look Up, Don’t Look Down en bij de tweede sprak hij er met Martine Ten Klooster over. 
22-01 Teddy's Hit - Painters
*vanaf 05-03 beschikbaar op CD*
Facebook
Twitter
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Excelsior Recordings · Buiksloterweg 5a · Amsterdam, 1031 CC · Netherlands