Copy

Loupe’s eerste klap op Excelsior is een daalder waard: debuteren en meteen door Gijsbert Kamer uitverkoren tot Track van de Week in De Volkskrant. Van harte, ladies en op naar nog veel meer moois.

Ondertussen is het op de burelen van uw hofleverancier spitsuur. Isabelle en Bram reizen straks bepakt en bezakt af naar Hoogwoud vanwege de eerste landdag van de Wandelclub en de rest van de crew stelt de collectie unieke uitingen samen die zondag te koop zijn op de toogdag van Nederlandse indie-scene, de Onafhankelijke Labelmarkt in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Ook daar staan wij dus - met een hele stoet vakbroeders - voor u klaar met goede bediening en prima waar.

Allicht tot daar en dan.

“Hallo allemaal, vandaag is onze eerste single Leave Me There uitgekomen. Dit is het eerste nummer dat we samen schreven zo’n twee jaar geleden. We zijn heel blij dat deze dierbare track nu eindelijk het licht ziet! Onze mascotte voor een nieuw begin. 

We hebben dit nummer als een “one-taker” zo natuurlijk mogelijk geprobeerd op te nemen in de - toentertijd leegstaande - popzaal Fort33, in Leusden. Ons filmteam heeft er een prachtige liveregistratie van gemaakt die volgende week zal volgen." - Loupe

xlcr.nl/loupe-leavemethere
Claw Boys Claw is als een trein die niet stopt. Voor niemand. De band blijft spelen en creëren. I Knew It is de derde single van het album KITE (12de album!) dat op 1 oktober verschijnt. Het is een band die al bijna veertig jaar alle zalen van Nederland en België plat speelt en plaat na plaat blijft overtuigen. Ook I Knew It is weer een proeve van bekwaamheid, waar je een band hoort die op stoom is en urgenter dan ooit klinkt.

xlcr.nl/clawboysclaw-iknewit

Powerpop en poëzie het debuutalbum van Asfaltfeeën staat er vol mee. Ook The Doors hadden daar een handje van. Frontman Ingmar Heytze legt uit:

“Er wordt beweerd dat Jim Morrison indertijd The Doors verliet om meer tijd te hebben voor zijn poëzie. Hij was bovendien van plan om een LP met voordracht van eigen werk uit te brengen. Hij is twee keer in de studio geweest, waarvan de tweede keer op zijn 27ste verjaardag, in het gezelschap van vrienden en drank. Zeven maanden later was Jim dood en lagen er ergens 20 uur tape met voordracht. Jaren later besloten de resterende Doors Jims poëzieplaat af te maken. Het resultaat was An American Prayer, wat mij betreft de beste plaat van The Doors, omdat de zanger zich er niet meer tegenaan kom bemoeien. Het is een voorbeeldige plaat voor iedereen die iets wil met poëzie op muziek, een meesterwerk dat op onwaarschijnlijke wijze tot stand is gekomen. Zwart glimmend chroom is een vertaling van het gedicht Black polished chrome van dat album. Ellen Deckwitz en ik hebben jaren geleden de tekst van de hele plaat vertaald, en hopen het ooit nog eens integraal uit te voeren.”

xlcr.nl/asfaltfeeen-zwartglimmendchroom

Tien jaar geleden maakte de wereld voor t eerst kennis met de immer kamperende yeti Manfred, die ondanks kampeer ongemakken nooit de moed verloor. Hij wilde en passen het project Happy Camper met de elf zangers wel even uit de brand helpen door de rol als frontman op zich te nemen. Op de twee volgende albums van de wisselende groep raakte Manfred wat buiten beeld. En op de soloplaten Gliese (2020) en Beekweide (2021) van Job Roggeveen mocht hij al helemaal geen rol meer spelen, maar gelukkig besloot Job vanwege het 10 jarig bestaan van Happy Camper, sfeervolle pianobewerkingen van een aantal stukken te maken. En zo komen onze favoriete yeti en zijn maker elkaar toch weer tegen. Vandaag komt de EP uit die voorafgaat aan het album dat op 12 november zal verschijnen.

xlcr.nl/jobroggeveen-playshappycamperep

Luister ook het interview terug dat Job laatst deed met Gijs Groenteman over zijn album Beekweide, creativiteit, animaties en Happy Camper bij Kunststof.

Jong geleerd is oud gedaan. Djurre de Haan, beter bekend als AWKWARD i, heeft een plaat vol indiepophits geschreven voor beginners. Dat wil niet zeggen dat de gevorderde luisteraar er geen lol aan kan beleven. Neem Nico Dijkshoorn:

"Voorbeeld. Ik stond met mijn kinderen, Bob en Marlon, in een lange rij voor de kassa en opeens zong ik, veel te hard: Q en Q, huuuhhuuuuuhuuuuuhhuuu huu huu. Daar keken de mensen van op. Mijn kinderen niet. Ze kenden dit. Ik zong het tijdens het koken, tijdens het douchen, in de auto, op weg naar het buitenland. Ik zette in met Q en Q en daarna galmde de rest van de familie lekker met me mee. 

Djurre zijn liedjes, geschreven voor toneelvoorstellingen en kinderseries, zitten vol met zinnetjes die - en dat weet ik nu al - op precies het goede moment zullen worden gezongen. Ik hoorde er talloze voorbijkomen.

Ik verheug mij nu al op de eerste keer dat ik heel hard Iedereen is gek hier, behalve ik zal zingen. Midden in een lelijke kantoortuin opstaan en zingen, daarna de inhoud van mijn bureaulade in twee plastic tassen proppen, verdwijnen en nooit meer terugkomen.

Ik weet zeker dat ik ooit, ik weet niet wanneer, maar ooit, naast een vrouw van 76 jaar oud zal staan - ikzelf misschien al 69 - en dat ik zal fluisterzingen: Hondjes trekken meisjes aan. En dat die vrouw, zonder mij aan te kijken, net zo mooi als Tim Knol, een tweede stem zal zingen. Daarna gaan we samen in een Monsterhuis wonen. Tijdens het eten zegt ze: Frans wil een poesje

Zo kan ik wel doorgaan. Deze plaat staat niet alleen vol met prachtige melodieën, maar ook en vooral met zinnetjes die je nooit meer vergeet. Ik vrees de dag dat ik gedachteloos ‘Mama ik kon niet voor je zorgen want ik wist niet wat ik moest doen’ zal zingen. Geen brief aan een vlieger, maar een twijfelende man op een slecht onderhouden kerkhof.

Zo een plaat is dit. Zulke muziek is dit. Je luistert en de zinnetjes verstoppen zich achter je hart, achter je ogen, achter in je keel en op precies het goede moment zing je, met alles wat je in je hebt, Koekieloekie. Koekieloekie. Koekieloekie."


xlcr.nl/djurredehaan-monstersenfreaks

Loupe is nieuw op Excelsior. Vandaag verscheen de eerste single. Om de dames beter te leren kennen vroeg we Loupe een lijst samen te stellen met hun favoriete liedjes.

"We brachten ieder zes nummers in en samen is dit een goede opsomming van wie we zijn en waar we qua muziek ‘vandaan komen’. Wie Avril Lavigne koos is een raadsel..."

Op 23 augustus speelde Spinvis een uniek concert vanaf de Domtoren, ter ere van het 700-jarig bestaan van de Dom. 

Voor deze avond componeerde Spinvis het stuk Steigers dat werd uitgevoerd op het carillon, steigerpijp, trombone, cello en elektronica. Ingmar Heytze schreef poëzie. Het is een ode aan de mensen die de Domtoren bouwden, onderhielden en restaureerden.

De registratie is nu in zijn geheel terug te kijken.

Aanstaande zondag op de Onafhankelijke Label Markt in de Tolhuistuin etaleren en verkopen muziekmaatschappijen hun spullen direct aan het publiek. Labels slaan de handen in elkaar en presenteren hun waar: cd’s, (exclusief) vinyl, speciale uitgaven, boeken, posters, mode en design. Gedurende de hele dag zullen artiesten van de verschillende labels akoestisch optreden:

12:55 Opening door Jasper Willems (schrijver Rotterdam Goddamn: an outsider’s testimony)
13:00 Marc van der Holst (The Avonden)
14:00 The World of Dust
15:00 Djurre de Haan
16:00 Nagasaki Swim (solo)
17:00 Zea


Om jullie vast warm te maken voor zondag hebben we aan verschillende labels gevraagd om een tipje van de sluier op te lichten. 

Paradiso Vinyl Club
"In de kratten bij de kraam van de Paradiso Vinyl Club vind je zondagmiddag wellicht nog een paar exemplaren van de Record Store Day single Hope / Staying van Opera Alaska. Daarnaast worden er onder de toonbank nog stiekem enkele PVC Zomer-Doe-Boeken verkocht met daarin de eerste (en enige) fysieke release van Hang Youth, getiteld Met Je AKO Ideologie / Je Haat Geen Maandag, Je Haat Kapitalisme." - Jurry Oortwijn

Beggars 
"Dry Cleaning bracht eerder dit jaar hun debuutalbum New Long Leg uit op 4AD. Het album werd opgenomen in de Rockfield Studios op het platteland van Wales, onder leiding van producer John Parish. Volgend jaar komt Dry Cleaning naar Nederland voor shows in Doornroosje, Paradiso Noord en Rotown." - Lisa Houtman

Snowstar
"Wat we bij Snowstar Records zeker een mooie plek geven in onze kraam bij de labelmarkt is de nieuwe 7 inch die Bonnie "Prince" Billy en broeder Dieleman samen gemaakt hebben. Tijdens de lockdown stuurden de twee muzikanten elkaar een titel voor een lied waar ze vervolgens mee aan de slag gingen, met twee prachtige tracks als resultaat. En we nemen natuurlijk ons jubileumboek Omdat Er Post Is van Tim Donker mee. Daarnaast krijg je dit jaar bij elke aankoop in onze kraam een Snowstar CD kado!" - Cedric Muyres

Konkurrent
"Het tweede studioalbum Comfort To Me van Amyl & The Sniffers is nu uit via Rough Trade Records! Over de muziek en het imago van deze Australiërs kun je kort zijn. Onbevangen, compromisloze, rudimentaire rock ‘n’ roll door een band met een 'up yours' attitude van heb ik jou daar. Invloeden van old-school rock ‘n’ roll (AC/DC, Rose Tattoo, Motörhead, Wendy O Williams), moderne hardcore (Warthog, Power Trip) en helden uit het thuisland (Coloured Balls, Cosmic Psychos). Zangeres Amy Taylor heeft zich bovendien laten beïnvloeden door haar rap idolen en talloze garage bands. “Like a Mitsubishi Lancer going slightly over the speed limit in a school zone”, aldus Amy over het nieuwe album." - Lara Heetveld

“Muziek is leven. Het is zo waardevol dat we met geluid een gevoel over kunnen brengen die woorden ontstijgen. Het neemt je mee, breekt je af en transformeert je in iets nieuws. Voor OORBIJTERS mocht ik vertellen over mijn favoriete platen. Thanks guys!” - Véras Fawaz

Bart Arens ging tezamen met Danny Vera de Wisseloord Studio in om zijn hit Roller Coaster te ontleden. Kijk hier terug:

Wat als je vanuit een druk leven van optredens en schrijven drie dagen een klooster ingaat? Niemand minder dan Meindert Talma laat weten wat er dan gebeurt:

"Van 25-27 augustus mocht ik met Babs Gons, aka de Koningin van het Gesproken Woord, in het Dominicanenklooster te Zwolle een paar dagen met de broeders wonen en meelopen in het kader van Songs for Mary. 

We deden mee aan de dagelijkse ochtend- en avonddienst van de broeders. We aten met hen mee en dronken ‘s avonds een paar borreltjes in de gezamenlijke woonkamer waar we mooie gesprekken voerden over o.a. Feyenoord en het anarchisme. Ik maakte op basis van twee gedichten van Babs de liedjes Moeders en Maria en schreef na een gesprek met de 85-jarige broeder Jozef Essing een lied over zijn fietstochten naar Lourdes en Santiago de Compestella.

Op 27 augustus zongen we het nieuwe werk samen met eigen werk in de prachtige Dominicanenkerk." 

Bekijk hieronder de documentaire over de dagen van Meindert en Babs in het klooster:

Deze week begon met Queen’s Pleasure op televisie. Ze speelden Revolution van The Beatles bij Khalid en Sophie. Onlangs verscheen het bejubelde debuut Words To Live By, Suits To Die In en op 7 oktober staat de band in de Melkweg.
Facebook
Twitter
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Excelsior Recordings · Buiksloterweg 5a · Amsterdam, 1031 CC · Netherlands