Copy

Kenners weten: in Het Noorden is er altijd wat. Daarom mogen we ons gelukkig prijzen met een correspondent ter plekke (lees: Aduard) die verhaalt over het wel & wee aldaar.

Vandaag bericht Igor Wijnker over het voornemen om een standbeeld op te richten voor Jannes van der Wal, een initiatief van Vera, Meindert Talma, de mannen van Bureau Sport en uw hofleverancier.

Het is 24 september en misschien heb je het al meegekregen, maar vanaf heden is dat een gedenkdag. Noteer maar vast op je permanente kalender: Nationale Jannes van der Wal Dag. Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat het damfenomeen Jannes van der Wal op 39-jarige leeftijd overleed - en dat mag niet meer ongemerkt voorbij gaan vinden initiators Ferry Roseboom van het jouw welbekende label, poppodium Vera, Bureau Sport en Meindert Talma.

Vijf jaar geleden eerde Meindert de kleine kleurrijke dammer al met een cd en een titellied dat zijn gelijke niet kent in de Nederlandse popmuziek. Passend bij Jannes die volgens een enquête van NUsport in 2013 werd verkozen tot grootste cultheld uit de Nederlandse sportgeschiedenis.

Straks is de-bard-die-zelf-ook-graag-een-potje-damt te gast in het Radio 1-programma Bureau Sport dat de gehele uitzending aan Van der Wal wijdt. Meindert mag zelfs zijn epische Ballade van Jannes van der Wal (22.02 minuten schoon aan de haak) ten gehore brengen. Wel in vier stukken en ontdaan van wat vet (de instrumentals en outro), zodat de luisteraars de bijzondere levenswandel van Jannes gedoseerd krijgen opgediend.

En dat is nog niet alles: vanmorgen maakten bovengenoemde initiators ook bekend dat er een standbeeld of plaquette voor Jannes moet komen. In Groningen waar de Friese dammer sinds zijn studie woonde, opzien baarde en zijn laatste adem uitblies.

“Er worden toch al te weinig standbeelden opgericht,” zegt Ferry Roseboom, “en zeker van geniale buitenbeentjes als Jannes.” Een standbeeld voor de antiheld.

Om deze eerste Nationale Jannes van der Wal Dag nog meer gestalte te geven zou eigenlijk ook de Vera-mensa (die in 1995 sloot) eenmalig worden heropend, maar om de inmiddels welberuchte reden gaat dat feestje niet door.

Jannes at er vaak in slobberige trui, met meer aandacht voor damliteratuur of dambord dan wat er op zijn bord lag.

In zijn studentenjaren zag Meindert zijn jeugdheld daar ook regelmatig.

“Een standbeeld bij Vera zou een prima plek zijn,” zegt Meindert, “maar ook bij het voormalige denksportcafé de Evenaar in de Folkingestraat waar ik ook wel kwam. Jannes damde daar elke nacht tot 5.00 uur. Dat was een café zoals je die nu niet meer hebt, met een hele levendige scene van denksporters.”

Meindert heeft zich altijd sterk verwant gevoeld met Jannes. “Het bestaan van beroepsdammer en muzikant heeft ook zeker overeenkomsten. Als je daarvoor kiest sta je al met één been buiten de maatschappij. Je leidt een apart, onregelmatig bestaan. En dan heb je nog de bezetenheid die beide disciplines kenmerkt.”

Die had Jannes in extreme mate. Na één studiejaar wiskunde stortte hij zich volledig op het dammen, ook al moest hij daarvoor soms in ‘zuivere armoede’ leven, zoals zijn oude damvriend (en Koos Koets-look-a-like) Bauke Bies in de documentaire Jannes (1997) vertelt Jannes van der Wal (deel 2 van 6) - YouTube.

“Jannes studeerde ook heel fanatiek klassieke piano,” weet Meindert. “Dan kwam hij wel ‘ns op bezoek bij dammer Auke Scholma, ging achter de piano zitten en speelde dan uren achter elkaar. Dat was niet meer te harden. Hij was natuurlijk ook een autist, maar toen kreeg je nog niet zo’n etiket. Jannes was gewoon een aparteling.”

Meindert, kun je ons tot slot nog adviseren hoe wij de Nationale Jannes van der Wal Dag het beste kunnen doorbrengen?

“Toch een keer die oude damstenen tevoorschijn halen. En aan Jannes en andere buitenbeentjes denken.”

- Igor Wijnker, Excelsior-correspondent te Groningen

Paul*: Ik heb het verhaal al vaker via verschillende kanalen naar buiten gebracht, maar ik zat ´s nachts in de auto terug van een optreden en hoorde Mary Jane voorbij komen. Ik was op slag verliefd op het werk. Het verbaasde me dat ze Nederlands was gezien het niveau van de tekst en de uitspraak. Kort daarna heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of we niet samen iets konden schrijven… Gelukkig zei ze ja!

Judy: Paul en ik schreven Finding My Way in mijn minihuisje in Utrecht op de dag dat we elkaar ontmoetten. Best bijzonder! Het gaat over een onbestemd gevoel dat we allebei maar al te goed kennen. We zetten continu vraagtekens bij wat we aan het doen zijn, waar we staan in het leven, en of we tevreden zouden moeten zijn. Persoonlijk heb ik namelijk geen flauw idee, en voelt het 89% van de tijd dat ik maar wat aan het aanmodderen ben, tot er weer iets leuks, hoopvols of spannends gebeurt. Misschien is het accepteren dat je altijd aan het zoeken blijft de enige manier om een vorm van berusting te vinden in dit onzekere bestaan. Misschien kom ik er wel nooit. Waar “er” ook moge zijn. En misschien is dat ook precies de bedoeling.

Paul: Zowel creatief als persoonlijk voor mij heel speciaal, naast een liedje kreeg ik er ook een goede vriendin bij. Finding My Way is zowel muzikaal als inhoudelijk een blauwdruk van waar ik me begeef in het ruimte-tijd continuüm. De release is een echt last but not least gevoel, wetende dat dit de negende en laatste single-release van het album Falling Star is.
(*Simon Keats)

En mocht je Simon Keats binnenkort eens live willen zien, op woensdag 29 oktober speelt hij solo om 20:00 in de Nieuwe KHL in Amsterdam. Tickets zijn nog verkrijgbaar.

Bob heeft een hond genaamd Bonnie. Bob is voorzitter van De Wandelclub. Bob is geboren in Deventer, aan de goede kant van de IJssel welteverstaan. Bob is wereldberoemd als amateur DJ van het illustere duo The Volcano Boys. Bob is manager van Tim Knol. We vroegen Bob een lijst samen te stellen met zijn favoriete liedjes. Bob zegt er het volgende over:

“Een keiharde logische opbouw. Er is lang over gepiekerd. Toch besloten om na liedje nummer zeven, liedje nummer acht te laten zingen. Volwaar een revolutionaire beslissing, van een logica die in Hilversum echt niet alledaags is.” - Bob Kemper

Facebook
Twitter
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Excelsior Recordings · Buiksloterweg 5a · Amsterdam, 1031 CC · Netherlands