Copy

Kunst is gestileerde emotie, stelde de volksschrijver Gerard Reve ooit. Sam Valkenborgh van Fixkes stileerde het verdriet en weemoed vanwege de dood van een vriend in het Fixkes-lied Goochelmonnetje, een van de fraaie nieuwe werken die we deze weken mogen delen. Zoals daar zijn:

Het mini-album Knock-Out, Songs from a cowboy is een ode aan de actieheld.

Len Lucieer (Alamo Race Track) schreef zes kraakheldere country songs voor de theatervoorstelling Knock-Out, een samenwerking tussen ISH Dance Collective, Jakop Ahlbom Company en DeLaMar Theater. Excelsior Recordings brengt met trots de muziek uit op cd en digitaal.

Jakop Ahlbom Company, ISH Dance Collective en DeLaMar Theater trappen samen het theaterseizoen af met de productie Knock-Out. Dit fysieke spektakel vol turbo slapstick, acrobatische trucs en visuele effecten belooft de bezoekers op het puntje van hun stoel te laten zitten. Len Lucieer schreef de muziek die gebundeld is op het mini-album Knock-Out, Songs from a cowboy.
"Het is vijf jaar geleden dat we het grappigste, slappendste, kantjesaflopendste, peterpannigste en supermannigste maar vooral onweerstaanbaarste monnetje hebben moeten afgeven. Tijd om er eens een nummer over te maken. Love you, Lenn." - Sam Valkenborgh 
“‘Cirkels’ is een apocalyptische, dystopische tekst, ooit geschreven voor een editie van 'We vieren het toch’, maar volgens mij heb ik het daar nooit uitgevoerd omdat ik het bij nader inzien te somber en hopeloos vond voor een Oud & Nieuwvoorstelling.
Bij het schrijven was ik uit op een soort fictief documentair, ritmisch slepend gedicht. In de studio waren we het er al snel over eens dat we verder konden gaan dan bij de andere nummers - ik heb vaak het idee dat Asfaltfeeën filmmuziek maakt voor mijn gedichten, en deze track is daar misschien wel het meest pure voorbeeld van: een grotendeels geïmproviseerde uitbarsting van instrumentatie die in de montage als LEGO in elkaar werd gezet tot een combinatie tussen hemel- en hellevaart, New Age on acid. Revolution 9 is wat mij betreft ook nog wel een verre referentie.
Daarbij wilden we vooraf geen enkel instrument in de studio op voorhand uitsluiten. En zo hoort u, onder andere, Julius op mamola en een mellotron-effectpedaal (voor de liefhebber: een EHX Mel 9), Cor behalve op zijn Fender VI ook op melodica en Johan op lapsteel, Stratocaster en harmonium. Zelf heb ik een analoog buizen-delaypedaal (een Crucial Audio Echo Nugget, die nog het meest lijkt op een sigarendoos) laten oscilleren en op de prachtige oude vleugel van Studio Moskou zitten spelen. Piano is het enige instrument waar ik behoorlijk les in heb gehad, maar daar is hier gelukkig niets van te merken.” - Ingmar Heytze
Sam Valkenborgh is deze week de Selector van dienst. Daarover meldt-ie:

“Wat Hazes, wat hiphop, wat country, twee keer Hank Williams zelfs, Lovesick Blues niet eens meegerekend.... Deze playlist is niet alleen van mij. Deze week is het namelijk vijf jaar geleden dat onze ex-bassist Lenn 'Goochelmonnetje' Dauphin stierf. Ik wil mezelf toch graag wijsmaken dat hij mee heeft mogen kiezen.” - Sam Valkenborgh 

In 1945 werd door de Nederlandse regering en het koningshuis besloten dat er een ensemble diende te komen dat het volk hoop en vertier zou bieden. Sindsdien heeft het Metropole Orkest 150 albums uitgebracht. Jaarlijks worden er om en nabij 600 arrangementen geschreven voor nieuw repertoire. Deze week is het de eer aan Tim Knol, Judy Blank en Ruud Hermans om samen met het orkest country, folk en blues te spelen. Leo Blokhuis zorgt tussendoor voor anekdotes en een geschiedenisles. 
 
De shows in Nijmegen en Breda zijn reeds gespeeld, er zijn nog kaartjes voor de show vanavond in Almere en maandag in Groningen
 
Afgelopen maandag speelde Tim samen met de strijkers van het Metropole Orkest het nummer Spookin’ the Horses bij Tijd Voor Max.

Facebook
Twitter
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Excelsior Recordings · Buiksloterweg 5a · Amsterdam, 1031 CC · Netherlands