Copy

Hartstikke mooi hoor zo'n verjaardag maar 't is ook goed als het achter de rug is en we weer door kunnen.

Helemaal als de day after een gouden randje krijgt met een prachtrecensie voor Bertolf in de Volkskrant en Spinvis een wonderbaarlijke nieuwe track openbaart.

In de hoop en de overtuiging dat dit de voorboden zijn van nog heel veel bijzondere uitingen uit ons huis gaan we nu met z'n allen bier drinken en een emmertje zoute haringen soldaat maken.

Of, om met die Stem uit Nieuwegein te spreken:

Aerosol, Rock & Roll!!

Sunon. Zon. In het Esperanto, een taal die de volkeren van de wereld zou gaan verbinden.
Misschien komt het nog. Sunon is mede daarom een goede titel voor de eerste van de vier EP’s die ik tussen nu en ergens volgend jaar ga uitbrengen. Om de drie maanden, of nou ja, dat is het plan. Een slag om de arm is een hemdsmouw in het jaar. Vier EP’s met elk vier nummers. Das bij elkaar toch weer een hele plaat. 

Sunon. Zon. Vier nummers over de zon. In de eerste, Tingeltangel Hersenpan, maken we kennis met De Klusjesman die in een snikhete tram het afgelopen maffe jaar en het wankelen van zekerheden op een impressionistisch wijze beziet. De tweede, Speel Dat Ik Leef, gaat over een taxichauffeur die in de hitte van de stad de weg een beetje kwijt is. Nummer drie heet Icarus. Icarus viel wel, maar landde veilig op een luchtbed op het strand waar hij nu met een cocktail in de hand en lichte weemoed terugdenkt aan de tijd dat hij nog vliegen kon.  De laatste, Sunon, is een zeven minuten durende trip door de zomer van 2020. De enige tekst is. Sunon, Plankton, Aerosol, Rock and Roll. Dat dekt de lading prima, dacht ik zo. Vijfkwartsmaat gaat het helemaal worden op de dansvloer dit jaar. Fijn gestoorde gitaarsolo ook. 

Ter ere van Recordstoreday komt er een tastbare 7” vinylversie uit van de Sunon EP. Daar konden maar drie nummers op. Vanwege geluidskwaliteit. Nog meer goed nieuws is dat we al die nieuwe muziek, en natuurlijk ook die van ‘7696’, de LP van vorig jaar, eindelijk mogen spelen voor echte mensen. De tourlijst liegt er niet om, zou ik zeggen. Hopelijk tot dan.
Aerosol, Rock and Roll !!
Spinvis

Tingeltangel Hersenpan is verfilmd door Nemo Vos. De video viert vandaag zijn première op 3voor12.

Op zijn verjaardag bracht Danny Vera zijn nieuwe single Spark A Fire uit. Een echte powerballad over de nacht dat Danny zijn vrouw voor het eerst kuste en vervolgens in de gevangenis belandde. De single is afkomstig van het nummer 1-album The New Now.

"Spark a Fire gaat over de tijd dat het niet zo goed met me ging. Ik dronk veel. En net in die tijd kwam ik mijn vrouw tegen. Misère en mijn grootste levensgeluk troffen elkaar op hetzelfde moment. Dezelfde nacht dat ik mijn vrouw voor het eerst zoende voor het huis van haar vriendin waar zij sliep, werd ik door de politie na te diep in het glaasje te hebben gekeken, ter ontnuchtering mee naar de cel genomen. Waarschijnlijk heeft deze ervaring me dit inzicht geschonken.”

Na het uitbrengen van het debuutalbum The Stream te midden van de pandemie van 2020, besloot Opera Alaska niet te wachten op speelkansen. In plaats daarvan namen ze al hun energie mee naar de studio en begonnen te doen waar ze het beste in zijn: liedjes schrijven. Het eerste nieuwe nummer dat ze schreven is Staying. Een uptempo nummer dat laat zien dat Opera Alaska een blijvertje is. Het nummer werd gemixt door Nicolas Vernhes (Animal Collective & Deerhunter) en komt 12 juni uit op 7" in samenwerking met Paradiso Vinyl Club als een speciale Record Store Day editie.

"We zijn zeer trots op deze track en konden niet wachten om het uit te brengen. De mix van Nicolas Vernhes geeft de track een flinke boost."
- Marien Dorleijn & Marzio Scholten

Excelsior Recordings bestond dus gisteren op de dag af 25 jaar. In het Jaar van de Os nog wel.

Het onafhankelijke label - in 1996 opgericht door Frans Hagenaars en Ferry Roseboom met een heleboel hulp van hun families, vrienden, bekenden, Supporters en vooral artiesten - viert z’n vijfentwintigste levensjaar onder meer met een manifestatie op 17 november in de Amsterdamse Paradiso.

2021 is het Jaar van de Os: een goed gesternte om te jubileren aangezien het tweede dier in de Chinese dierenriem bekend staat om zijn kracht, vastberadenheid, ijverigheid en betrouwbaarheid; eigenschappen die Excelsior maakt tot een toonaangevende muziekmaatschappij die de popcultuur verrijkt met artiesten als Caesar, Tim Knol, Daryll-Ann, Spinvis, Bertolf, Danny Vera, Johan, Moss, The Kik e.v.a..

Wie weet zijn voornoemde artiesten van de partij op de 17e van de 11e.

Flyer door: Edd
Het jubileum wordt ook gevierd met een podcastserie waarin de geschiedenis van het label zal worden verteld. Van Daryll-Ann waarmee het allemaal begon via de successen van Johan en Spinvis tot Danny Vera en Tim Knol nemen presentatoren Hanneke Hendrix en Gijsbert Kamer je iedere twee weken naar een ander bijzonder hoofdstuk uit een kwarteeuw Nederlandse popgeschiedenis.

Excelsior Recordings Selectors is een playlist als een kettingbrief. Elke week een andere selector. Van Piet Parra tot Menno Pot. Tussen het wandelen door rijgt Tim Knol deze week een aantal van zijn favoriete nummers aaneen. 
 

“Ik hou van autorijden, vooral ‘s nachts op weg naar huis van een show. Deze nummers passen daar perfect bij.” - Tim Knol


Zijn nieuwe single gaat hierover. Hij speelde Wandering Heart bij Tijd voor Max.

Tim Knol - Wandering Heart | TIJD VOOR MAX

Zondag is het weer genieten van het zonnetje de Tolhuistuin, met live muziek van Queen’s Pleasure en The Klittens. 

 

Komt dat zien. De toegang is gratis.

https://tolhuistuin.nl/en/events/sunday-sounds-4

Anne Soldaat heeft een druk jaar voor de boeg. Volgende week vrijdag verschijnt er een nieuwe single, gevolgd door een nieuw album ‘Facts & Fears’ op 11 juli en als kers op de taart gaat hij dit najaar op tour door het land. Ticketverkoop verloopt via de betreffende zalen.

Bertolf zit niet stil. Er is een nieuwe plaat Happy in Hindsight en hij was te horen op de radio bij Spijkers Met Koppen op NPO Radio 2 en Volgspot op NPO Radio 5. 

Spijkers Met Koppen

Back to the Garden

Don't Look Up, Don't Look Down

Waiting in the Wings

Volgspot

Volgende week vrijdag komt de nieuwe EP Mid-Atlantic uit van Sofie Winterson. Het is een ware verzameling dekentjes voor de ziel. Mid-Atlantic is een echo van deze tijd, in een muziekdoosje op je kamer. Songs vol introspectie en mijmeringen over hoe we ons tot elkaar verhouden, herinneringen, uitgesproken taal, en de tijd. Enfin, om dit te vieren gaat ze optreden.

Dutch Digital Collectibles is een van de eerste Nederlandse NFT-kunstplatformen van Nederland en lanceert het exclusieve video-kunstwerk 4k Reality Beachclub Urban Relax Video van Nemo Vos met een soundtrack van Spinvis.

Nemo Vos is een kunstenaar uit Amsterdam. Vos studeerde in 2015 af aan St. Joost School of Art & Design in Breda en is onder andere bekend van zijn digitale videowerk voor Obey Clothing en de zojuist uitgekomen Tingeltangel Hersenpan video van Spinvis. 

"In mijn werk vraag ik me af hoe wij, wij mensen, worden herinnerd als we er niet meer zijn. Wat zal er uiteindelijk herinnerd worden als er niemand meer is om context te geven aan de getuigenis van ons bestaat. De incomplete data, eenzijdige verslaglegging, grote gebeurtenissen, kleine voorvallen. Alles door de tijd uit elkaar en door elkaar gehaald om uiteindelijk een nieuwe betekenis te krijgen. Revolutie wordt ritueel. Oorlog wordt traditie. Cynisme wordt betekenisloos." - Nemo Vos

De NFT van Nemo Vos heeft een maximale oplage van 100 stuks en is verkrijgbaar tot 30 juni 23:59 via de website van Dutch Digital Collectibles.

21-05 Sam & Julia - Something Somewhere
07-05 Meindert Talma - Minna
14-05 Chung Kings presents Surf-O-Tica
02-04 Queen's Pleasure - Panic From Dublin EP
30-04 André van Duin - Voor Altijd 7"
Facebook
Twitter
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Excelsior Recordings · Buiksloterweg 5a · Amsterdam, 1031 CC · Netherlands