Copy

Gisteravond interviewde Robbert Meeder op Radio 1 een willekeurige Nederlander die toevallig in Londen was over de stemming in Engeland na de dood van Elizabeth Alexandra Mary (Londen, 21 april 1926 – Balmoral Castle, 8 september 2022).

Ook in Huize Excelsior komt de dood van deze dame heel dichtbij want sinds gisteren is onze eigen Yorick van Norden in de Britse hoofdstad om zijn lang verbeide nieuwe album. We appten uiteraard even met de Haarlemse bard en ‘history buff’ om zijn stemming te peilen en kregen per kerende post het volgende bericht:

‘Grote verslagenheid overheerst hier bij ons in Londen. We kunnen onze kop er maar niet bijhouden.’ Dat getikt hebbend telt Yorick meteen zijn zegeningen: 

‘Bijzonder om op deze dag in Londen aan te komen. Maar een klein deel van de wereldbevolking heeft ooit in een wereld zonder Elizabeth geleefd, dus dit is onontgonnen terrein.’

Tot zover het nieuws, over tot de orde van de dag met een aankondiging van nieuw werk van Danny Vera, de uitnodiging voor een ‘liquid breakfast’ en het heugelijke bericht dat wij het nieuwe album van Fleur aan u, waarde lezer, mogen bezorgen.

Op de dag van zijn grootste optreden ooit - 30 september in de Ziggo Dome - brengt Danny Vera The New Black & White Pt. V uit. Het is de vijfde in de serie die Danny Vera - naast zijn reguliere albums - uitbrengt op cd en 10” vinyl. Op The New Black & White staan altijd een paar eigen tracks die worden aangevuld met voor hem bepalende covers. Op de nieuwe single Sorrow's Leavin' Town laat de Danny Vera de Frank Sinatra in zichzelf los. Als een volwaardig lid van de Rat Pack croont hij met een volledige big band achter zich een track die in de jaren vijftig geheid een hit zou zijn.

In het centrum van Amsterdam, boven zijn studio, woont Rimer London. U kent hem wellicht als producent van vele bekende muziekstukken van zichzelf of met LeLe, Comtron en meer. Maar wat we niet van Rimer weten, is dat hij een virtuoos pianist is. Tot nu toe dan, want er komt een pianoplaat van hem uit: Hangover Piano. In het weekend, niet al te vroeg in de ochtend, daalt Rimer in zijn badjas via een wenteltrap af naar de studio. En dan speelt hij in alle rust piano. Voor zichzelf. Als het brein nog een beetje mistig is. Improviserend. In lucide staat. Op een gegeven moment begon hij deze stukken op te nemen en nu is er het album Hangover Piano. Ga lekker zitten, ontspan en laat de klanken uw oren in kabbelen.

A liquid breakfast with Rimer London. Het SkateCafe opent op 11 september vroeg zijn deuren, want Rimer London presenteert deze ochtend zijn album. De langspeler met kalmerende klanken is de perfecte soundtrack voor een zondagmorgen. En dat is nog niet alles: Rimer krijgt hulp van zijn vrienden De Witte Kunst (live) en Fatima Yamaha (dj-set). Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar.

De muzikale veteraan Philip Kroonenberg maakt een lied als er iets gebeurt dat hem raakt. Hij schrijft geen liedjes, ze overkomen hem. Soms begint er een fontein te stromen en dan is er plotseling een nieuw album. Toen hij niet meer kon optreden maar zijn werk als psychotherapeut gelukkig wel door kon gaan, kwamen er weer nieuwe liedjes. Over zijn werk en de toestand in de wereld en hoe tijd steeds kostbaarder wordt. Dat werd een nieuwe plaat: The Therapist. Voor The Therapist kwam het team waarmee zijn vorige plaat Some More Time is opgenomen weer bij elkaar: Reyer Zwart, Frans Hagenaars en Jeroen Kleijn. Americana van de bovenste plank waar de klanken van artiesten als Tony Joe White, Ry Cooder, J.J. Cale en Dr. John nooit ver weg zijn.

Grandes nouvelles. De hedendaagse Yé-Yé diva FLEUR brengt haar eerste single uit op Excelsior Recordings. Op Le Caphernaüm zingt FLEUR over haar hoeveelheid kleding en spullen, dat is namelijk zó veel dat ze er bijna in verdrinkt. Misschien wordt het tijd dat ze wat gaat wegdoen? In ieder geval niet haar dansschoenen, want die heeft ze nu heel hard nodig.

Le Caphernaüm staat op Bouquet Champêtre, het tweede album van FLEUR dat eind november verschijnt. Na het succes van haar debuutalbum ("één van de beste albums van 2020" - M. van Nieuwkerk) komt ze nu terug met een ambitieuze tweede plaat en speelt FLEUR vervolgens met haar band sur tout le territoire.

Janneke de Jong aka J-Ass is van veel markten thuis: ze is fotograaf en filmer van de sterren. Maar we kennen Janneke eigenlijk het beste met een basgitaar in haar hand. Ze was een tienerster bij Malle Pietje en de Bimbo’s en belandde via Silverbones in het Amsterdamse garage-trio Rex. Deze week is Janneke de Excelsior Selector van dienst.

‘De lijst heet: The opposite side of sleep’ - Janneke de Jong

Retail-wave in optima forma. Woensdag verschijnt Verliefd, de nieuwe hitsingle van Tapedag. Nog meer goed nieuws, want Verliefd is een voorbode op een EP die later deze maand het licht ziet.  Pre-save hier.
Promovideo Tapedag - Verliefd -  Wens de Satelliet

Onlangs verscheen Lightyears Better, het nieuwe album van Tim Knol. Om dit te vieren neemt Tim Knol op zondag de Amsterdamse platenzaak Concerto over en is daar die dag de baas. Hij staat achter de kassa en op het podium. Onder de noemer van Knolcerto is er zelfs een heus muzikaal programma:

14.30 Tim Knol & Jan de Lazyman DJ set

16.50 Sam Vano

17.20 Tim Knol & Blue Grass Boogiemen

18.00 Tim Knol & The Wandering Hearts

De winter, eindelijk binnen en niet buiten. Geen zomer, geen natte rug en geen korte broeken bij mannen. Fuck 7 uur voor vertrek inchecken bij Schiphol. Fuck de zomer. Bob uit Zuid houdt van de winter, het seizoen van weinig. Geen tuin, maar een kamerplant. Een kat kopen en dan maandenlang aaien.

De Winter. In bed een tekst tikken, Sam en Sem bellen en de volgende dag met zijn 3en in een lift. Kijken of het werkt. En het werkt. De Winter. Live vanuit de lift in TivoliVredenburg.
Bijzijn is meemaken. Amsterdam hou je vast. Op vrijdag 16 september speelt MICH in Skatepark Noord. 
Facebook
Twitter
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Excelsior Recordings · Buiksloterweg 5a · Amsterdam, 1031 CC · Netherlands