Copy
Deze week is het 530 jaar geleden dat Columbus, Amerika ontdekte. En daarom kunnen ook op deze vrijdagmiddag weer een aantal werken wereldkundig gemaakt worden. Zo is daar de HX DLX EP van Moss (gemixt in Californië en gemasterd in Nashville), de eerste single van onze nieuwste aanwinst Jimmy Diamond (opgenomen in L.A.), Sarah van traumahelikopter (een echte Amerikaanse voornaam) en een heuse Dylanesque protestsong van Meindert Talma & De Jonge Boschfazant. De Selector van deze week is ook niet mis en had ooit een hit in de VS. Komt allemaal mooi samen zo.
Daarnaast feliciteren we Alex Roeka met het winnen van een Poelifinario.

Dit en meer in de Nieuwsbrief die we zorgvuldig voor u hebben samengesteld.
Vandaag verschijnt de HX DLX EP van Moss. De band legt de lat weer hoger. De EP bestaat uit het machtig mooie Goodbye aangevuld met twee nieuwe tracks die - net als het bewierookte album HX - zijn opgenomen in het klooster te Hoogcruts. 
Luister naar So Do I. De nieuwste van Jimmy Diamond.

Jimmy Diamond bestaat naast Jim Zwinselman (zang/gitaar/pedal steel) uit drummer Ruud Gielen en bassist Floris Poessé. Afgelopen winter nam de band hun debuutplaat op in L.A. met producer Kevin Ratterman (My Morning Jacket, Madrugada, Emma Ruth Rundle). Americana, seventies rootsrock en hedendaagse indierock smelten samen en vormen een solide basis voor de getalenteerde muzikanten.

De leden van Jimmy Diamond vormen ook de Europese begeleidingsband van Strand of Oaks, het geesteskind van zanger, schrijver, producer Timothy Showalter. Zo stonden ze al op diverse grote festivals en prestigieuze podia. Enfin. Nu is daar de eerste single van het aankomende album, dat begin volgend jaar verschijnt. So Do I ging gisteren in première bij KINK: "De song is zo MEGA goed!" - Jasper Leijdens

Bij de single hoort een mooie videoclip met beelden van hun opname avontuur in L.A.:
Filosoof en vogelaar De Jonge Boschfazant en liedschrijver Meindert Talma springen samen op de barricade met de protestsong: Poetin (Stop Shootin'). Het is de eerste single van een debuutalbum dat volgend jaar verschijnt.

Sinds 2015 maken de in Westeremden woonachtige De Jonge Boschfazant (tekstschrijver) en Meindert Talma (componist) liedjes die ze elke maand zingen als slotlied in de maandelijkse Meindert & Igor & De Jonge Boschfazant & Kesanova Show in de Kroeg van Klaas te Groningen. In de coronajaren 2020 en 2021 kreeg de show onderdak in Vera en vroegen DJB & MT huisband Das Audio Combo of die hen kon begeleiden. Dat werkte zo goed dat Arjan Spies 14 liedjes heeft opgenomen in zijn Studio Teepdek voor de debuut-lp van De Jonge Boschfazant & Meindert Talma .

De Jonge Boschfazant maakt als filosoof songteksten die je niet vaak ziet. Ze kennen binnen- en buitenrijm en bestaan uit twee soorten teksten: maatschappijkritische protestliedjes (het merendeel, zoals ook de eerste single Poetin (Stop Shootin') en human interest liedjes die gebaseerd zijn op de found footage methode: DJB struint zo nu en dan rommelmarkten en kringloopwinkels in de provincie Groningen af voor fotoalbums, en foto's op oude laptops en smartphones. Hij monteert vervolgens de gevonden foto's tot een clip waar hij een human interest songtekst bij schrijft.
Op 20 januari verschijnt het nieuwe album van traumahelikopter, precies 10 jaar nadat het titelloze debuut van het trio uit Groningen Noord in 2013 een verpletterende indruk maakte. Sarah is de eerste single en klinkt opvallend fris en vertrouwd, maar ook rijker en meer gelaagd dan het eerdere werk van de band. Het bevat alle elementen die het geluid van traumahelikopter zo karakteristiek maken: elementaire drums, energieke gitaren en catchy vocalen die resulteren in een aanstekelijke mix van punk en pop. Zanger Mark van der Ploeg over de song: “In een turbulente en niet te vatten wereld gloort er altijd nog hoop en troost in de vorm van liefde, verbeeldingskracht en het kleine gebaar. Sarah gaat over een teenage crush op iemand waarvan je nog niet helemaal hoogte kunt krijgen, het eerste contact, het aftasten en de bijbehorende spanning en onzekerheid –  later bezien natuurlijk eigenlijk juist de leukste periode. Daarbij hadden we nog geen nummer met een persoonsnaam, dus dat werd wel tijd."

De band draagt de single op aan de vorig jaar overleden Jan Kooi, smaakmaker en mede-eigenaar van platenzaak Elpee in Groningen. Mark: “Jan heeft ons ontdekt, hij bracht onze eerste single uit en daarna is het balletje gaan rollen. Hij en Elpee hebben veel betekend in mijn muzikale leven, door me op het juiste spoor te zetten en telkens op de goeie dingen te attenderen. Hij wordt enorm gemist.”

Op 10 december staat de band op Kogar's Rumble: A Wild & Rockin' Tribute To Jan Kooi in Vera, Groningen en vanaf volgend jaar gaat de band op tour.

Rinus Gerritsen behoeft geen introductie. Misschien is hij juist daarom de Selector van deze week. Wie is er nou niet geïnteresseerd in zijn Selectorlijst?

“Even 25 favoriete songs ophoesten is niet zo simpel. Zeker niet als je zoals ik met een vrij brede smaak qua muziekstijlen door het leven gaat. Toch maar een poging gewaagd en er zullen achteraf zeker nog vele titels door mijn hoofd schieten die ik gemist heb maar so be it.” - Rinus Gerritsen

“Ik wil geen Poelifinario in de Kleinkunst. Kunst kan niet klein zijn. Echte kunst is groot, of helemaal niet.”

Aldus Alex Roeka in z’n speech maandagavond na de uitreiking van de Poelifinario in de categorie Kleinkunst die - volgens Alex in diezelfde speech - omgedoopt zou moeten worden in de categorie Zingen en Vertellen. Wordt vervolgd, dat laatste, lijkt ons.
Maar hij heeft ‘m dus, die Poelifinario, en zo ontzettend verdiend. De komende maanden is Alex Roeka ook weer zo’n 30 keer te zien, met dat prijswinnende programma Nieuwe Dromen. Kom dat zien en horen. Zie hier de speellijst.
Breaking news van het ANP: Danny Vera heeft met zijn nieuwe plaat The New Black and White Pt. V direct de koppositie veroverd in de Album Top 100. Afgelopen weekend denderde de Veronica Express met daarin Danny Vera & Brian Dunne richting Matthijs Gaat Door. Brian Dunne was even in het land voor een kleine tour door de Lage Landen met een heus album onder zijn arm. Die prachtplaat is nu ook verkrijgbaar op vinyl. 
Spinvis speelt waar hij kan. Vanavond is dat in de Vorstin te Hilversum. Volgende week woensdag kruipt hij  in de rol van Jacob van Eyck in de Nicolaikerk in Utrecht. De jonkheer geeft tekst en uitleg:

Ook voor België heeft het Fenomeen iets bijzonders in petto. Spinvis speelt in het kader van de Belgische Radio 1 Sessies op 16 november een eenmalig uniek concert in de Antwerpse Arenberg. Met speciale gasten: Faberyayo, Clouseau, Geike, Warhaus en B.O.X. Baroque. Meer informatie en kaarten zijn te vinden op deze site. 

Goed, tel daar deze shows bij op en je hebt een knappe tour flyer te pakken:

Volgende week tourt het kwartet door Frankrijk. Daar zullen zij oude en nieuwe nummers spelen, in het Frans en in het Nederlands. Altijd al willen weten hoe une histoire drôle, un visage bizarre of un signe sur le mur klinken? Neem dan de eerste trein naar het geboorteland van de chansons!
Facebook
Twitter
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Excelsior Recordings · Buiksloterweg 5a · Amsterdam, 1031 CC · Netherlands