Copy

Keez Groenteman - of Knappe Kees zoals hij in de wandelgangen heet - schreef al wereldhits toen hij nog frontman van Lola Kite was en doet dat nu met Tapedag nog steeds.

Verder is het mooi weer en vakantie of - zoals Niek Hilkmann het noemt: ‘een korte periode tussen twee blokken van roemloze inspanning’. Zondag speelt hij met zijn Kwartet in de achtertuin van Excelsior. Komt dat zien.

Goed weekend alvast en - om Meindert Talma maar weer eens te citeren: ‘Hou hem tussen de lijntjes.’

Tapedag is het nieuwe project van Keez Groenteman en dat is nogal bijzonder. Via een website die Keez tegenkwam op het internet (dat internet kan nog wel eens heel groot gaan worden) kwam hij in aanraking met cassettes die in de jaren negentig in de Amerikaanse K-Mart-warenhuizen werden gedraaid. Ter vermaak en om het koopgedrag van de klant te beïnvloeden. Een oud-medewerker - Mark Davis - heeft deze tapes bewaard en later online gezet. De muziek van Tapedag is direct geïnspireerd door de klank en sfeer van deze cassettes. Muziek die je meeneemt naar een aangename droom van de zorgeloze jaren ’90. Enfin, al met al een bijzonder verhaal. Hieronder wat interessante informatie over Mark Davis en zijn verzameling.

Een artikel:

https://www.vice.com/en/article/64yqzj/old-k-mart-soundtracks-1989-1992

Een video:

Het debuut van Tapedag verschijnt 20 augustus digitaal en op cassette, met daarop ook de nieuwe single Maan Spa die vanaf vandaag reeds digitaal beschikbaar is.

Mocht je dit live willen zien, dan geeft Keez morgen rond 20:00 uur vanuit huis een voorproefje op zijn Instagram met een set van zo'n 45 minuten.
Zondag is Amsterdam-Noord in de ban van de succesformule Sunday Sounds met deze week twee topacts: Kwartet Niek Hilkmann en De Witte Kunst. En omdat deze editie van Sunday Sounds midden in de zomervakantie valt heeft Niek Hilkmann daar wat over geschreven.

Vakantie, vakantie, vakantie

Weinig momenten in een mensenleven zijn zo beladen als de zomervakantie. Deze korte periode tussen twee blokken van roemloze inspanning heeft de ijdele taak al dat geploeter en gedoe eromheen de moeite waard te maken. Het placebo-effect dat hiervan uitgaat is zo groot dat de zomer daadwerkelijk gekoppeld wordt aan een grabbelton aan romantische en sublieme idealen. De vakantie moet een volmaakte tijd zijn waarin zomerliefdes worden beklonken, grenzen (landelijke en persoonlijke) worden overschreden en boven alles genoten moet worden. De vakantie is niet enkel een zorgeloze periode van genieten, het is een tijd waarin van alles moet gebeuren!

In het nummer Wind en zeilen van Splitsing wordt de druk en wanhoop die bij de zomer komt kijken nog het beste verwoordt:

“Ik wil wat doen deze zomer Wat kan ik doen deze zomer? Ik moet wat doen deze zomer Wat kan ik doen deze zomer?”

De oplossing die in de liedtekst wordt aangedragen, namelijk met wind en zeilen naar de Noordzee vertrekken, is maar deels overtuigend. Wie de zomer opzoekt, zit namelijk enkel in de zomermaanden van dat jaar gebakken. Er is altijd weer een volgende vakantie. De rust die de zomer zou moeten bieden is een onhaalbaar ideaal. Wees daarom verstandig en spreid de vakantie uit over het jaar als boter over uw boterham; dan smaakt het geheel naar meer.

Een goed begin is door alvast de film ‘Camping’ van het Werkteater te kijken. Hierin snauwt een door Peter Faber gespeelde zenuwlijer getergd het tijdloze ‘‘Rustig, rustig, rustig! Vakantie, vakantie, vakantie!’, terwijl hij zijn caravan van de auto probeert te ontkoppelen. Hierna volgen nog tal van toestanden die je al dan niet op de camping aan zou kunnen treffen, sommige raken de kern en sommige slaan de plank behoorlijk mis. Een echte aanrader dus, en hier (helemaal gratis) te bekijken. De vakantie in Camping is vakantie- achtiger dan de echte vakantie ooit zou kunnen zijn, duurt maar anderhalf uur en is direct beschikbaar. De ideale oplossing voor wie geen genoeg van de vakantie kan krijgen!

- Niek Hilkmann

Op 10 september verschijnt Words To Live By, Suits To Die In, de eerste langspeler van Queen’s Pleasure en dat is een jonge-honden-debuut van jewelste. De single Empty Occasion staat ook op die plaat en dat nummer speelde Queen’s Pleasure onlangs bij 3FM en daarna nog een nummer van misschien wel de beste band ter wereld.

Keez Groenteman is deze week onze Excelsior Selector en stelde een lijst samen met nummers geheel in lijn met zijn project Tapedag. Hij zei er het volgende over:

"Een collectie goedgemutste instrumentale nummers om bijvoorbeeld in het park naar te luisteren, of om op te zetten in de woonkamer terwijl je in de keuken de afwas doet. Shuffle niet nodig."

Facebook
Twitter
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Excelsior Recordings · Buiksloterweg 5a · Amsterdam, 1031 CC · Netherlands