Copy

En toen gingen opeens de discotheken weer open. Komt dat even goed uit, want de track van YAN die Excelsior met onmiddellijke ingang mag delen leent zich in alles voor een slutty dansje op de discovloer. Maar ook aan de thuisblijvers is gedacht en wel door Ingmar Heytze met zijn Asfaltfeeën en hun zwoele hit Ik wilde je iets moois vertellen daar waar Simon Keats de rebellen onder ons bezingt.

En we hebben ook wat tofs om aan te trekken, heuse...

John, Paul, George & Ringo aan de kant, dit zijn de nieuwe sterren.

Met dank aan @slowpokedj en de Experimental Jetset: handgemaakt, op kosher katoen in een beperkte oplage.

xlcr.nl/vaccina-t-shirts
John, Paul, George & Ringo. Anne, Yorick & Bertolf. Het scheelt weinig. Anne Soldaat, Yorick van Norden en Bertolf: het klinkt als het beste middenveld dat het Nederlands elftal nooit heeft gehad. Enfin. Ze waren onlangs tezamen in Den Haag en dat is vastgelegd in beeld en geluid. Tijdens een heuse Excelsior Songwriters’ Circle in Het Paard. Het idee is simpel - drie verwante artiesten delen een podium en spelen om en om een lied - de uitvoering is uitmuntend.

Ingmar Heytze is dichter en rocker. Compleet met band. Asfaltfeeën heet de outfit die op 17 september debuteert met het Zwart Glimmend Chroom.

Ik Wilde Je Iets Moois Vertellen is de zomerhit van de plaat, een getoonzet gedicht over geluk, verlangen en slaapgebrek. Het geluk is een kind dat klein genoeg is om op één arm te dragen, het slaapgebrek spreekt voor zichzelf en het verlangen geldt voor de geluiden van een feest, niet ver van de kamer waar de verse vader met zijn verse kind over zijn arm zijn nieuwe leven overpeinst. Wat zou hij graag naar dat feest toe gaan - maar als dat kind er niet was, zou hij niet eens wakker zijn. En wat is achteraf, als iedereen weer gewoon doorslaapt, eigenlijk feestelijker dan gebroken nachten met je eigen kind? Het zijn de gelukkigste jaren van zijn leven - en hij weet het niet. 

Muzikaal gezien is het een catchy nummer, waarvan de openingsriff is aangeleverd door de dichter, die het live meestal bleek van de stress maar glunderend omdat hij ook een gitaar om zijn nek mag, staat te verhaspelen op zijn Jazzmaster, terwijl de band tactvol doet of alles goed gaat.

YAN is Jan van Eerd. Jan studeerde vibrafoon en drums op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en werkte met artiesten als Spinvis, Ellen ten Damme en Wende. Maar nu is Jan vooral YAN. Solo. Afgelopen week was zijn muziek te horen onder de installatie Ego van Studio Drift in Carré. De muziek van YAN is elektronisch met in de basis vintage synthesizers uit de jaren zeventig en tachtig. De vibrafoon en de marimba zijn het hart van zijn producties. Luister naar de single Eros van het album YIN & YAN dat later dit jaar op 8 oktober verschijnt en u begrijpt wat hier bedoeld wordt.

Rebellen en ballingen hebben eeuwenlang deel uitgemaakt van de westerse folklore. Een dankbaar onderwerp voor de barden van deze wereld: Stagger Lee, Psycho Killer, Bad, Bad Leroy Brown, Honky Tonk Women, Me and Bobby McGee, Desperado, Just Like Jesse James, Rider in the Rain, The Legend of Bonnie & Clyde, Dirty Diana… enfin, ga zo maar door. Rebel Rain, mijn meest verse single (zij het met wat bagage) past perfect in dat rijtje thuis. De protagonist is een hedendaagse rebel; hij schiet niemand neer, maar trekt zich geen moer aan van het systeem. Vanaf vandaag zal hij niet gestrekt in de goot liggen, maar trots bovenaan prijken in de lijst Songs about rebels & outlaws, de playlist die ik speciaal voor hem als een gespreid bedje heb klaargelegd. Welkom in het systeem mr. Rain, je zult het geweldig vinden!

P.s.: heb je tips voor de lijst? Geef ze door! (En als het geen goede tip is knallen we je neer…)

Naast Asfaltfee is Ingmar Heytze deze week Selector. Hij reeg een aantal van zijn favoriete nummers aaneen:

Zwart Glimmend Chroom is een samenwerking tussen een dichter en muzikanten. Die samenwerking wortelt niet in het niets, maar komen voort uit een gedeelde interesse voor gesproken woord op muziek, zoals Ghost song van The Doors, I’m being followed by the Rolling Stones van Murray Lachlan Young en Dat is de toon van waarheid (Tom America/A.L. Snijders). 

Verder beschouw ik de stemmen van grote dichters als muziek op zich, zoals Charles Simic, Anne Sexton, Ismael Reed en vele anderen. Aan de andere kant van het spectrum is er sferische muziek waar in mijn oren net zo goed gedichten bij hadden gekund, zoals van Steve Reich, Bill Frisell en William Basinski, of misschien wel juist niet omdat het van zichzelf al instrumentale gedichten zijn. 

Omdat ik niet de godganse dag poëzie zit te lezen, maar ook graag gruizige indiepop en fijne Excelsiorbandjes draai, zijn er ook nummers van The Avonden, Daryll-Ann, Anne Soldaat en Johan, en The Kik met een prachtige zonder prik-versie van Even voor altijd. Ik weet dat het bij muziek in eerste instantie om de muziek gaat, maar als de teksten slap zijn haak ik af, ik draai bijna alleen maar liedjes met lyrics die ergens op slaan. 

Bijvoorbeeld omdat ze me ontroeren (zoals veel nummers van Spinvis, Gorki, TV Personalities en Fountains of Wayne), of amuseren (luister naar Stay away, het lockdown-liedje van Randy Newman) of omdat ik ontzag heb voor hoe ze in elkaar zitten (Al mijn helden van Sticks, Afdwaalt van Eefje de Visser, Everywhere I go van Bertolf). 

O ja, Ellen Deckwitz, erelid van Asfaltfeeën, leest een prachtige brief van Van Gogh voor, die heb ik er ook bij gedaan, en de weergaloze Maartje Meijer zingt Rutger Kopland. 

Dat was het wel zo’n beetje. O ja, en de tekst van Blender van de Groep Fosko is een gedicht van mij. Daar ben ik nogal trots op. Sorry. - Ingmar Heytze

Pinkorangeclub, genoemd naar de kleuren van de zonsondergang, doopt de Sunday Sounds om in de Sunset Sounds, met muziek, kunst en kleding. Verschillende bevriende creatieven komen optreden, zoals multi-instrumentalist en producer Bnnyhunna.
21-05 Sam & Julia - Something Somewhere
07-05 Meindert Talma - Minna
14-05 Chung Kings presents Surf-O-Tica
02-04 Queen's Pleasure - Panic From Dublin EP
30-04 André van Duin - Voor Altijd 7"
Facebook
Twitter
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Excelsior Recordings · Buiksloterweg 5a · Amsterdam, 1031 CC · Netherlands