Copy

Heel voorzichtig en tegen de verdrukking in herrijst de livescene. De voorbodes waren al allemachtig prachtig (kijkt allen naar de registratie van Spinvis’ Steigers) maar du moment ze ‘us unmuten’ staan de artiesten en hun entourage klaar om ons te omarmen met veelkleurige uitingen.

In stad én land.

Neem nou dat wat zich op 2 en 3 oktober ontvouwt in het Limburgse Heuvelland:

Of het Fries Straatfestival in de Prinsenstad. 

En de heropening van de clubs die we vieren op de Indie Academy in de good old Milky Way met de jeugd die de toekomst heeft.

Kortom, alle reden om er geprikt (!) en gemazeld weer op uit te trekken.

Maar eerst graag uw aandacht voor het volgende:

“Ik heb samen met mijn bandmaatjes Jurre, Jelmer en Sal met WTLB STDI (catchy afkorting, hè) een samenvatting gemaakt van 4 gasten die al 5 jaar met elkaar in een band zitten. Samen lachen, huilen, spelen, zweten, mopperen, de hele rataplan. Het album is af en toe snel, af en toe traag maar het rockt altijd. Het voornaamste wat je hoort is jeugdige energie, invloeden uit de muziekhistorie en een urgentie om te laten zien wat er in je hoofd en lijf omgaat. Hoe dat uiteindelijk concreet uit de speakers komt mag je zelf ontdekken.” - Teun Putker (Queen’s Pleasure)

xlcr.nl/queenspleasure-wordstolivebysuitstodiein
BRUUT! is nieuw op Excelsior Recordings. Welkom BRUUT!. 

“Onze nieuwe single Flint is uit! We zijn super blij dat onze nieuwe plaat bij Excelsior Recordings uitkomt: een jongensdroom! Deze track put inspiratie uit de Britse big beat en licht alvast een tipje van de sluier van ons nieuwe album op dat in februari 2022 uitkomt.”

xlcr.nl/bruut-flint

Poseidon, god van de zee en de nieuwe track van YAN.

“De track Poseidon is als de zee; wijds, soms kalm, soms onstuimig, helend maar ook levensgevaarlijk. Een ongrijpbare track met een dreigend begin, een track waarin de waarschuwingen voor het gevaar van de zee te horen zijn als de luchthoorns op schepen. Maar ook een track die halverwege weer tot rust komt met zalvende stemmen om daarna weer los te barsten in hoge, dreigende golven.” - Jan van Eerd aka YAN

xlcr.nl/yan-poseidon

Wandering Heart, is een opwarmer in aanloop naar de release van het vijfde studio album van Tim Knol dat in 2022 uitkomt. De single is door NPO Radio 2 uitgeroepen tot Topsong. Vanaf 22 oktober is het nummer verkrijgbaar als 7” inclusief stickerset. Bestel ‘m nu alvast in de webshop. 

https://excelsior-recordings.com/products/tim-knol-wandering-heart 

Bertolf nam What Have I Dragged You Into? op binaurale wijze op. Wat dat precies is en hoe je dit moet beleven legt opnameleider Dave Menkehorst uit:

‘Geelzucht, roodvonk, grijze tijd
de vergankelijkheid die kleur bekent
in een oude ziekenhuiskapel
We knielen zonder knieval
voor de maan die breuken turft
en haar schaduw die naar gips ruikt
Leg je neer bij nachten die opstaan
Heel het licht dicht het donker’ 
- Eric Alink 

“Hier is ‘ie dan: de tweede Binaural Session. Deze keer met Bertolf, een van de relevantste  songwriters uit Nederland. We namen What Have I Dragged You Into? van Bertolf’s laatste LP op in  de kapel van het oude klooster en ziekenhuis De Papenhulst in ’s-Hertogenbosch, een pand dat  nu in gebruik is als woongemeenschap en krakersnest.  

De opname maakte ik met een enkele binaural stereo microfoon, dat maakt mixen achteraf  onmogelijk. De opname is een choreografie geworden, gericht op de juiste balans en plaatsing van het geluid  in de ruimte. Produceren in de akoestische wereld is iets dat alleen kan slagen als je werkt met de  beste muzikanten.

Meer galm? Dan bewegen we verder weg van de microfoon, of zingen we richting de muren. Meer  stereo? Dan gaan we meer naar de zijkanten. Willen we een droger geluid? Komen we dichterbij  de microfoon. Zoals het vroeger ook gebeurde. Alleen dan met de apparatuur van nu. Modern.  Levensecht. Een speciale ‘one-taker’. Voor een tijd waarin alles verder weg lijkt dan ooit, bewegen  wij dichterbij. Niks verstomd of verzwakt, alles komt tot leven.

Voor het binaural effect is het belangrijk dat je een hoofdtelefoon gebruikt.  Geniet.”

Tenslotte geeft Bertolf nog wat duiding bij het lied: 

What Have I Dragged You Into? is een song die ik schreef toen de Corona epidemie net aan de gang was. De algemene tendens aan de talkshow tafels was: dit is een van de vele pandemieën die nog zullen volgen. En daarachter schuilt een nog veel grotere ramp, namelijk de klimaatcrisis. Af en toe spookte daarom de gedachte door m'n hoofd wat ik mijn kinderen heb in godsnaam heb aangedaan door ze op deze wereld te wensen.”

Credits: 

Zang | Gitaar: Bertolf Lentink, Drum | Zang: Bauke Bakker, Contrabas: Dirk Schreuders, Gitaar | Zang: Bas Schouten

Tekst in beeld: Eric Alink, Concept: Dave Menkehorst, Camera | Montage: Dave Menkehorst, Geluid: Dave Menkehorst, Productie Assistent: Eva van Pelt

Indierock is niet dood. Mensen zeggen maar wat. Uit alle hoeken en gaten duiken voortdurend indiebands op. De ene na de andere. Jonge gasten die 'ouderwets' op zoek zijn naar de gouden melodieën. Ook en vooral, zo lijkt het, in ons kikkerland.

Bands als Pip Blom, Personal Trainer, Queen's Pleasure, 45ACIDBABIES, KIEFF, Teddy's Hit & Steve French: het lijkt wel of ze met z'n allen naar dezelfde Indie Academy zijn geweest.

Excelsior Recordings vraagt de drie veelbelovende bands Teddy’s Hit, Queen’s Pleasure en Loupe samen het podium te delen in de Oude Zaal van de Melkweg. De meiden (DJ Kut en MC Klittens) van The Klittens draaien tussendoor en na afloop plaatjes.

https://www.melkweg.nl/nl/agenda/indie-academie-07-10-2021 

Het debuut van Queen’s Pleasure is uit en daarom vroegen we frontman Jurre Otto een lijst samen te stellen met zijn favoriete muziek. Het werd een persoonlijke. 

“Hier mijn 24 nummers die mij en de band hebben gevormd tot wat het nu is. Soms een beetje stom, soms een beetje leuk.”

Danny Vera gaat elke week naar de kapper. Deze woensdag zat hij bij Özcan Akyol in de stoel. Kijk de uitzending van De Geknipte Gast terug via:

https://www.npostart.nl/de-geknipte-gast/BV_101397234

Tapedag speelt muziek van het nieuwe album Plaza Oneindig live op NPO 3FM. Kijk het hele optreden terug en luister hier naar zijn verhaal over de Kmart ontdekking. Let even op dat bijpassende t-shirt dat Keez Groenteman - het brein achter Tapedag - draagt. Mooi? Bestel hier.

Voor iedereen die er niet bij was zendt RTV Utrecht (In heel Nederland te bekijken via Ziggo kanaal 708 en KPN kanaal 511) zaterdag en zondag om 15.00 uur het unieke concert van Spinvis op de steigers vanaf de Domtoren uit. Een duet voor Carillon en Steigerpijp. Ingmar Heytze schreef poëzie en Spinvis maakte  muziek voor carillon, steigerpijp, trombone, cello en elektronica.  

Over het stuk melden de makers: Steigers gaat over wat we belangrijk vinden. Iedere generatie bouwt de steigers weer op. Zonder te vragen. Vervangt de stenen, repareert de beelden. Niet zozeer de toren, maar de steigers zijn het die onze generaties verbinden. De steigers zijn niet lelijk of storend. Het zijn de steigers die zeggen wat we belangrijk vinden, koesteren, onderhouden. Iedere keer weer, eeuw na eeuw.

Ooit is alles vervangen. Maar ook dan zullen de steigers weer staan.

"Een tijdje geleden troffen Jochem Hoven en ik elkaar tijdens een uitzending van Excelsior Selectors bij Echobox Radio. Daar struikelden we over elkanders lofbetuigingen voor Willeke Alberti en Cherry Wijdenbosch. Ook hebben we aandacht besteed aan het obscure oeuvre van de Tilburgse doemdenkers Toni Valen en Josj van Berkel. Misschien is het na nederglam en nederpunk tijd voor een mooie nederwave compilatie? Een en ander is hier terug te beluisteren: of kom naar de wandelclub 1-daagse, waar we het allemaal nog eens over doen." Aldus Niek Hilkmann.

Jochem en Niek dus. Een gouden duo voor een uur goede radio.

Op de Onafhankelijke Label Markt etaleren en verkopen muziekmaatschappijen hun spullen direct aan het publiek. Labels slaan de handen in elkaar en presenteren hun waar: cd’s, exclusieve vinylplaten, speciale uitgaven, boeken, posters, mode en design. 

Wees 19 september allen welkom. Amsterdam-Noord is dichterbij dan u denkt.

Volgende week trekken Tim en zijn wandelvrienden richting Hoogwoud voor De Wandelclub 1-daagse. Op het programma een tocht van 20 km door het Westfriese landschap. Onderweg volop muziek en cultuur op bijzondere locaties. Er zijn nog een paar kaartjes. Voor meer informatie klik je op deze link: https://wandel.club/events/eendaagse/ 

Facebook
Twitter
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Excelsior Recordings · Buiksloterweg 5a · Amsterdam, 1031 CC · Netherlands