Copy

Pergola staat nog altijd fier overeind als een knap artistiek statement. Ieder liedje is raak, ieder liedje weet nog altijd te beroeren en vervoeren. Dat het hierna weer vijf jaar zou duren voordat er een derde JOHAN-album kwam, is zo gek niet. Je zou aan een plaat met de kwaliteiten van Pergola maar een vervolg moeten geven. Ieder normaal mens zou daarvan in een depressie schieten” Aldus muziekjournalist Gijsbert Kamer. En daar valt verder weinig aan toe te voegen… Vandaag verschijnt de herdruk van Pergola, het iconische en tweede album van JOHAN. Een luxe uitklapper op 180 grams kristalhelder vinyl met begeleidend schrijven van diezelfde Gijsbert Kamer.

Gijsbert is overigens niet de enige bewonderaar, zo blijkt uit een rondgang langs erkende liefhebbers van JOHAN.

"Ergens in 2001 was ik op bezoek bij Jacob in de straat Pergola in Hoorn. Ik liet hem de demo's horen van wat toen mijn eerste plaat moest worden. De plaat Pergola was toen net uit geloof ik. Zijn gitaar lag daar gewoon op de bank. Het is vreemd en indrukwekkend om in de kamer te zijn waar die ongelofelijk goede liedjes zijn gemaakt. Vorige week nog zag ik ze weer spelen in Paradiso. De kracht van de composities is zo groot. Niet alleen op Pergola maar ook op de latere platen. Mensen zullen daar altijd naar blijven luisteren. Ook over 50 jaar nog.
Is gewoon zo." - Spinvis
“Als er OOIT in Nederland een betere plaat is verschenen als Pergola van JOHAN, vreet ik mijn vinyl-exemplaar op…perfecte popliedjes, melancholie&levenslust (en 21 jaar na dato nog steeds zo goed als toen…)” - Dolf Jansen 
“Ik kan me het moment nog goed herinneren dat ik voor het eerst het liedje Tumble and Fall op de radio hoorde. Verdriet en hoop in één liedje, acuut kippenvel bij het koortje van 'It comes around again...' Wie is deze band? Koortsachtig wachtte ik op de afkondiging. De band bleek gewoon Nederlands. Van eigen bodem. De cd Pergola heb ik vanaf dat moment letterlijk grijs gedraaid, tot er een kras op kwam en ik naar Concerto moest voor een nieuw exemplaar. Laatst in Paradiso kreeg ik opnieuw acuut kippenvel bij Tumble and Fall, dezelfde sensatie als toen ik het liedje voor het eerst hoorde. Maar ook kippenvel bij Day is Done, toen de hele zaal meezong met "What's the matter with you, calm down better..." Naast die ene Johan heeft Nederland ook nog die andere JOHAN voortgebracht, even groots, geweldig en ontroerend. Iets waar we heel erg trots op mogen zijn. Engeland had The Beatles, wij hebben JOHAN.” - Ilse Warringa
“Als puber in Hoorn kon je niet om JOHAN heen. In mijn stamkroeg Café Swaf hoorde ik iedere avond wel Tumble And Fall, Pergola of Day Is Done. Perfecte popliedjes. En tot de dag van vandaag nog steeds groot fan van misschien wel de mooiste indie plaat ooit gemaakt in de lage landen.” - Tim Knol
“In retrospectief zijn excuses op z’n plaats aan de Nederlandse Bond voor Tuinkabouters voor de uiterst agressieve behandeling van maar liefst 329 tuinkabouters tijdens de opnames van de videoclip voor Tumble and Fall” - Regisseur Johan Kramer
“Ik roep het al een jaar of 20 en zal dat ook nog wel even volhouden: het beste album ooit in Nederland gemaakt. JOHAN en ik delen ook in afscheiden: de luisteraars van mijn programma mochten in 2009 de setlist van het afscheidsconcert samenstellen en de band speelde live in mijn laatste programma op 3FM. Inmiddels zijn we verder gegroeid maar gelukkig nog steeds vervlochten: prijsnummer Tumble & Fall werd door de luisteraars van mijn nieuwe radiohonk KINK in april dit jaar uitgeroepen tot beste nummer ooit in Nederland gemaakt.” - Michiel Veenstra
In het centrum van Amsterdam, boven zijn studio, woont Rimer London. U kent hem wellicht als producent van vele bekende muziekstukken, maar wat we niet van Rimer weten, is dat hij een virtuoos pianist is. Tot nu toe dan, want er komt een pianoplaat van hem uit: Hangover Piano.

In het weekend, niet al te vroeg in de ochtend, daalt Rimer in zijn badjas via een wenteltrap af naar de studio. En dan speelt hij in alle rust piano. Voor zichzelf. Maar op een gegeven moment begon hij deze stukken toch op te nemen, en nu is er Hangover Piano. De eerste single heet Ballad of Horny.

Ga lekker zitten, ontspan, en laat de klanken uw oren in kabbelen.
Een recensiesterrenregen voor HX, het nieuwe album van Moss. De band is voor de gelegenheid deze week Selector van dienst.
“Voor elke plaat (en zeker de laatste) maken wij een gezamenlijke playlist ter inspiratie voor te gekke nieuwe of oude sounds. Of het is gewoon een waanzinnig goed liedje of band die wij met elkaar willen delen omdat iedereen ‘m moet horen hoe fantastisch deze is! Er is altijd nog zoveel te ontdekken! Gaat het alle kanten op? Ja misschien wel, maar dan heb je ook wat toch?” - Moss 
En alsof Moss het nog niet druk genoeg had deze releaseweek gingen ze ook nog even langs bij KINK.
Aanstaande zondag bij de succesformule Sunday Sounds; It’s Good To Be Back. Georganiseerd door Into The Great Wide Open. Een presentatie van wat er zoal gebeurde op muzikaal en creatief front terwijl de wereld stil leek te staan. Een viering van wat weer mag, op zondagmiddag in de Tolhuistuin onder de oude plataan.

Zie hier het gehele programma tot eind augustus.
Op het laatste album Nieuwe Dromen van Alex Roeka staat het lied In Dit Sterrendal. Het is een vijftig(!) minuten durend nummer, 37 coupletten over het roerige leven van Alex Roeka zelf. Als een muzikale autobiografie. Alex Roeka zal het lied met zijn band voor het eerst en voor het laatst in zijn geheel vertolken.

Na een korte pauze speelt Alex Roeka nog een korte set met oud en nieuw werk.
Elephant doet het goed op de radio. Ze staan op de daglijst van NPO 3FM en waren te gast bij NPO Radio 2 om daar een tweetal nummers te spelen. 
The Kik en Tim Knol gingen deze week op de koffie bij Vivian, Pernille en Quinty.
We blikken nog even terug op een mooie avond met het artikel van Written in Music over het jubileumfeest van Excelsior in Paradiso. 
Facebook
Twitter
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Excelsior Recordings · Buiksloterweg 5a · Amsterdam, 1031 CC · Netherlands