Copy

Een mens maakt wat mee. Zo ontving steller dezes zo maar een bericht van Esther Sprikkelman van voorheen The Nightblooms, een van de beste Nederlandse bands aller tijden. Ze blijkt met Harry Otten nog steeds muziek te maken (Safe Home heet hun outfit) en of ze hun nieuwe plaat op konden sturen naar Erik de Jong alias Spinvis want fan en de nieuwe voorstelling Neveldieren vond ze ook heel goed. Cirkel rond, prachtig. En Neveldieren is inderdaad weer fraai. Woensdag gaat-ie officieel in première in De Veste te Delft en er zijn zowaar nog een paar kaarten.

Over tot de orde van de vrijdag:

Paradijs is de de nieuwe single van Spinvis en de tweede voorbode op Be-Bop-A-Lula, het nieuwe album dat met Pasen verschijnt.

Paradijs is een lied, zo meldt de maker: "Over een plek waar alles vredig is en in harmonie met zichzelf, het bestaat niet, en toch praten we erover alsof we het heel goed kennen. Een mens kan niet zonder illusies. Iedereen wil weg, iedereen is moe, maar het witte licht lijkt zo dichtbij."

En dat vervat in een vernuftige popsong zoals alleen Spinvis ze kan maken, dit keer met een beetje Metronomy en Steely Dan, maar vooral heel veel Spinvis,.

De video van Paradijs is gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar/regisseur/scenarist Noël Loozen. Een romantische tragikomedie van zes minuten. Paradijs laat een troosteloze wereld zien van een drive-through. Forenzen wachtend in een snackfile. Allen met haast. Behalve Spinvis.

De release van het album gaat vergezeld van 4 exclusieve donkere kamer sessies. Be-Bop-A-Lula, in het donker, in z’n geheel, over de beste speakers in bioscoopzalen in Zutphen, Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam.

"In zo’n setting een album beluisteren is een bijzondere zintuiglijke ervaring", weet de organisator. "Zeker in het geval van Be-Bop-A-Lula, dat door Erik de Jong in Het Vaticaan te Nieuwegein is opgenomen en op de Neve-tafel in Studio 150 in Amsterdam met Joeri Saal werd gemixt."

De maker is van de partij in De Donkere Kamer om te vertellen over zijn nieuwe schepping; allicht speelt ie ook een paar liedjes.

Fender Strat

ik heb foto’s aan de muur
van alle vrouwen in mijn leven
sommige duurden lang
andere maar heel even
ik heb veel van ze gekregen
en ook veel aan ze gegeven
maar de eerste nacht was altijd 
het mooiste moment

ik ben altijd slecht geweest
in het onthouden van hun namen
de meesten gingen anoniemer weg
dan ze aanvankelijk kwamen
ik besef dat het onaardig klinkt
en ik moet me eigenlijk schamen
maar diep in mijn hart houd ik
het meeste van mijn instrument

ik doe het met Martin, Gibson,
Taylor, Rickenbäcker, 
Gretsch, Guild en EKO
Yamaha, Santa Cruz, Ibanez, 
Ovation, Danelectro,
Hofner, Framus, BC Rich, 
Epiphone en Schechter,
Musicman, PRS, Levin, 
Hagstrom en Jackson
zelfs met Egmond, die lieve slet
maar het liefste ga ik naar bed
met mijn Fender Strat

tussen die foto’s aan de muur
hangen ook al mijn gitaren
achtentachtig zijn het er
en ik heb er lang voor moeten sparen
dus ik zal ze nooit verlaten
maar mijn leven lang bewaren
en waar ik het liefste op speel
hangt afwachtend boven mijn bed

de foto’s van die vrouwen
ik moet ze een keer kwijt
dan gooi ik ze in de vuilnisbak
zonder een centje spijt
want ik weet zeker dat het gemis
op den duur wel slijt
maar wie ik nooit zal willen missen
is mijn geliefde Fender Strat

ik doe het met Martin, Gibson,
Taylor, Rickenbäcker, 
Gretsch, Guild en EKO
Yamaha, Santa Cruz, Ibanez, 
Ovation, Danelectro,
Hofner, Framus, BC Rich, 
Epiphone en Schechter,
Musicman, PRS, Levin, 
Hagstrom en Jackson
zelfs met Egmond, die lieve slet
maar het liefste ga ik naar bed
met mijn Fender Strat

degene die ik het liefst bespeel
hangt afwachtend boven mijn bed
ik zal haar nooit meer willen missen
mijn geliefde Fender Strat


Aldus George Kooymans van onder andere Vreemde Kostgangers.

Fender Strat is de tweede single van het nieuwe album Mist van de Vreemde Kostgangers. “Het is een waardig slotakkoord voor een illuster trio”, zegt Boudewijn de Groot.

Heavy Boots de nieuwe single van Happy Camper is een ode aan de onschuld. Het is okee als je zelf verhalen vertelt of zelfs vrienden verzint om jezelf gerust te stellen. Zoals Manfred, onze favoriete imaginaire yeti, die voor het eerst sinds Happy Camper’s debuut terugkeert op polaroids van jeugdherinneringen. Manfred staat altijd klaar zonder oordeel. Hij beleeft met jou je grootste plezier, en troost je als je even in de put zit.

Een andere primeur is dat Job Roggeveen (hier in duet met Leine) debuteert als zanger in zijn eigen muziekproject.

Heavy Boots is na Casey de tweede single van het album The Both of Us, waarop Job en Leine alle liedjes zingen, soms solo, soms in duet. The Both of Us komt dit najaar uit bij Excelsior Recordings, waarna de band een theatertour door het land doet.

VanWyck goes Americana. Een Expanded Edition van haar album The Epic Tale of the Stranded Man ging zojuist in première op het gezaghebbende Britse blog Americana UK.

De Expanded Edition is een nieuwe digitale versie met vier nieuwe nummers van rond de 2 minuten die het narratief van dit album in een nieuw licht zetten. 

VanWyck: "The Epic Tale beschrijft een zoektocht en ik merkte zowel door optredens als de reacties van luisteraars dat die zoektocht zich steeds ontwikkelt. Deze nieuwe nummers zijn een soort richtingaanwijzers, ze vallen tussen de oude nummers in en plaatsen het verhaal in een nieuw licht. Ze staan symbool voor de stemmen in het hoofd van die gestrande man, soms liefdevol, soms kwaadaardig en moedigen hem aan om een volgende stap te zetten. 

Live heeft het verhaal zich ook ontwikkeld, met nieuwe wendingen en nieuwe inzichten. Reacties van het publiek heb ik verwerkt in volgende voorstellingen. Zo blijft het verhaal in ontwikkeling, blijft het evolueren en naar nieuwe betekenissen zoeken.” 

VanWyck, ​​nom de plume van Christien Oele, maakt intrigerende alt.folksongs. The Epic Tale of The Stranded Man is het vierde studioalbum. Een relaas in twaalf stukken over een man die aanspoelt op een eiland en niet meer weet wie hij is. Het album ontving nationale en internationale lof. Een greep uit de pers:

★★★★ - Sylvie Simmons - MOJO Magazine

"a stunning creation" - Mike Davies - Folk Radio UK

"perfection of storytelling" 10/10 - Jonathan Aird - Americana-UK.com

“Het verhalende The Epic Tale of the Stranded Man is opnieuw raak, met twaalf verzorgde altfolkliedjes vol sensualiteit, verstilde schoonheid en troost” - Trouw

"Het is het rijkste en meest panoramische dat VanWyck maakte” ★★★★ - de Volkskrant

“De Amsterdamse Christien Oele is internationaal succesvol met indrukwekkend mooie Americana” - Het Parool

VanWyck gaat vanaf vandaag langs 20 theaters door het gehele land. Tickets via www.vanwyck.nl/shows

Chase The Moon is de nieuwe single van Jimmy Diamond. En die gaat over:

"Je beseft pas wat je mist als het er niet meer is. Onderweg zijn naar een onbekende plek om muziek te spelen voor nieuwe mensen, dat heb ik echt gemist in de tijd dat we dit niet konden doen. Dan besef je pas echt wat je al heel lang mist. Chase The Moon omvat de connectie met alle mensen die betrokken zijn bij een optreden, en het gevoel als je ‘s nachts na een show wegrijd naar een hotel of terug naar huis. Niemand op de weg, voldaan na een optreden, met de maan altijd in het vizier. Ik schreef dit met Etjen, onze (tour-)manager in gedachten. Hij die achter het stuur zit en doet waar hij de beste in is: voor alles en iedereen zorgen, ons naar de juiste plekken brengen, chasing the moon." Aldus Jimmy zelf.

Gebroken beloftes, jaren die zomaar voorbij zijn gegaan, al je apps van je telefoon halen om ze een week later weer te downloaden, blijven proberen omdat je niet anders kan, omdat er altijd weer een stemmetje is die herhaalt: alles groeit. 

In de video van Everything Grows, de afsluiter van het gelijknamige album van Nagasaki Swim, zien we songwriter Jasper Boogaard zingen voor beelden van voorbij flitsende herinneringen. 

Het album Everything Grows verschijnt op 3 maart. Je kunt hier alvast een exemplaar reserveren. 

Job Roggeveen is een Happy Camper en dat willen we allemaal wel zijn. Daarom is Job de Selector van deze week.
 

“De fijnste, gevoeligste, warmste, meest nostalgische, melodische, veelal akoestische en naïeve liedjes waar we zin van krijgen om zelf muziek te gaan maken.” - Job Roggeveen 

Facebook
Twitter
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Excelsior Recordings · Buiksloterweg 5a · Amsterdam, 1031 CC · Netherlands