Copy
"Wat maken we mee, hè?" is Anno 2020 de favoriete stoplap in Huize Excelsior.
Danny Vera's album voor de vierde week op 1, die Top 2000 natuurlijk, Ajax én Feyenoord hopeloos uit vorm om over 'C***D-19' nog maar te zwijgen.

Maar alle gekheid op een stokje: ook deze week mogen wij weer Heel Goed Nieuws delen langs deze vertrouwde weg.

Tal van nieuwe werken ook waar we onze getormenteerde harten aan kunnen ophalen.

Luistert allen, koop desgewenst een drager maar houd afstand en blijf gezond.
Al ruim twintig jaar gaat Danny Vera zijn eigen gang. Opgegroeid met Cash, Orbison en Presley. Samen met zijn vrouw Escha (tourmanager) kiezen ze hun eigen pad. Maar vanuit Middelburg verovert Danny Vera langzaamaan Nederland. Tegen de klippen op is Danny Vera toegetreden tot de Eredivisie van de rock & roll. Zonder concessies. Onafhankelijk. Een hippie in een maatpak met een vetkuif. Pacifist, vegetariër, houdt ervan om protestliedjes te schrijven. Op zijn manier. Zijn liefde voor een goed lied is sterker dan de drang naar een radiohit. Maar die kwam er wel. Roller Coaster. Van Top Song tot Alarmschijf naar nummer 1 in de Top 2000. Om dit te vieren brengt Excelsior Recordings aan het eind van dit bijzondere jaar Roller Coaster uit op rood vinyl, een heuse 7-inch single. In een zeer beperkte oplage van 2000 stuks. Een waar collector's item en vanaf vandaag verkrijgbaar in de lokale platenzaak. 

Twee vijf eeuwen oude portretten van Vermeer inspireerden Dave von Raven tot een nieuw lied van The Kik. ‘De Ware Jacob’ is een ballade die verschijnt in het kader van het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je oren. Het nummer De Ware Jakob is een liefdesverhaal geïnspireerd op twee portretten van bijna 500 jaar oud uit de collectie van het Mauritshuis.

Inspiratie
Dave von Raven, leadzanger en gitarist van The Kik, werd afgelopen oktober rondgeleid door het museum, langs 16e en 17e-eeuwse kunstwerken, op zoek naar inspiratie. De keuze viel op een tweeluik, geschilderd in 1539, met de portretten van een verloofd stel: Jakob Omphalius en Elisabeth Bellinghausen. De schilderijen kwamen afgelopen jaar pas weer bij elkaar, nadat ze door een veiling bijna 125 jaar van elkaar gescheiden waren.

"Zij zijn elkaar een eeuw kwijt geweest. Als je dan weer bij elkaar komt. Dat is het mooiste liefdesverhaal wat je maar kunt bedenken natuurlijk."  - Dave von Raven

In het nieuwe nummer vragen verschillende mannen telkens om de hand van Elisabeth, maar elke keer wijst ze het af. Ze heeft namelijk de ware lang geleden al gevonden, en dus zal ze altijd op hem wachten, ook al is hij niet meer bij haar. Uiteindelijk mogen Elisabeth en Jakob in het nummer van The Kik elkaar weer in de armen sluiten na 125 jaar. Ware liefde die altijd blijft bestaan.

De videoclip van De Ware Jakob en de inspiratiesessie zijn hieronder te bekijken:

Clean Pete brengt dit jaar gewoon weer een Kerstsingle uit. Een duo dat tegen de klippen op Kerst probeert te vieren… En daarom verschijnt vandaag De Laatste Witte Kerst.

In De Laatste Witte Kerst wordt nostalgisch teruggedacht aan de Kerst van vroeger, toen het nog daadwerkelijk vroor in december en sneeuwvlokjes uit de lucht dwarrelden. Het eerste kerstklimaatlied? Waarschijnlijk wel, ja. Maar vooral een lied vol verlangens over hoe kerst - ondanks alles - toch gevierd gaat worden.

The Talk, de nieuwe single van Teddy’s Hit is uit.

Het nummer komt van Painters, de nieuwe plaat van Teddy’s Hit is een ode aan spelvreugde en jeugdigheid. De vooruitgesnelde live-reputatie van het Amsterdamse trio deed Tim knol besluiten om de band te tekenen op zijn I Love My Label en een album uit te brengen. Zo werd Painters een feit en is de live-energie vertaald naar plaat. Teddy's Hit scheurt, maar laat de luisteraar tegelijkertijd verdwalen. Ingetogen, maar vol energie. Melodisch en fris. 


Het album verschijnt 22 januari en is al dan niet in combinatie met een shirt te bestellen in de Excelsior Recordings webshop

“OWN maakt duistere postpunk, repetitieve nummers vol minimalistische en macabere gitaarlijnen en vormt een belangwekkend nieuw geluid binnen de Nederlandse muziek.” - OOR

De leden van OWN wonen en werken in Amsterdam. In een metropool van dorpsformaat vloeit het bloed gemakkelijk waar het niet gaan kan. Collaboratie en kruisbestuiving lijken constante factoren te zijn in de diverse culturele scene die de hoofdstad rijk is. OWN ontstond via omwegen en langs onbewandelde paden. De drie leden lieten binnen hun individuele achtergronden in beeldende kunst, vormgeving en DJ-en al zien dat ze de graag de randen van het onbekende wilden opzoeken. Die mentaliteit sijpelt door in de door hun gemaakte muziek. Deze kun je op momenten bestempelen als naïef of zelfs ongemakkelijk maar ze is ten allen tijde oprecht en compromisloos. Zonder traditionele muzikale achtergronden of formele muzikale scholing zorgt OWN’s benadering voor een zelfverzekerd en onbevangen geluid, welk z’n weerklank lijkt te vinden in de oorspronkelijke mentaliteit van hun thuisstad.
In de aanloop naar kerst ontkom je bijna niet aan de nieuwe muziek van Michelle David & The Gospel Sessions. Hun album It's A Soulful Christmas gooit hoge ogen, zo is te lezen in de recensie van De Volkskrant. Voor het programma M speelden ze het nummer This Christmas (I'll Be By Your Side) en als je goed oplet bij de kerstreclame van een grote supermarktketen, zie je ze ook daar voorbij komen. 

De band toert de komende tijd door Nederland, mocht je in de ultieme kerststemming willen komen. 
Michelle David & The Gospel Sessions leveren een verzorgd, subtiel en dansbaar Kerstalbum ★★★★☆ - De Volkskrant
Het is een fijne traditie aan het worden. We Vieren Het Toch, de jaarlijkse overdenking van Spinvis in TivoliVredenburg. Door de omstandigheden dit jaar geen eenmalige avondvullende manifestatie. In plaats daarvan speelt de vijfde editie zich af van woensdag 16 december 2020 t/m zondag 17 januari 2021 in het bovenste geheime torenzaaltje van TivoliVredenburg (onze Club Nine). Voor gedurende vijf weken wordt de Club Nine namelijk omgedoopt tot 'Het Vaticaan', oftewel de werkplaats van Spinvis, die hij vijf weken lang opent voor publiek met het thema Lichaam & Geest. 

Spinvis over het thema: "Lichaam & Geest. Zijn ze wel te scheiden? Een heel oud probleem, Plato boog zich er al over, maar de vraag is zeer actueel. Nu onze zintuigen meer en meer gevoed worden door een digitale en virtuele werkelijkheid, lijkt onze ‘Ik’ steeds meer geest en steeds minder lichaam te worden. Maar hoe zit het dan met de behoeftes van het lichaam? Aanraking? Slaap? Dansen? Seks? Lekker eten? Of zijn dat juist eerder behoeftes van de geest? Of is dat onderscheid niet te maken?"

In Het Vaticaan worden gedurende vijf weken gasten ontvangen door gastheer Spinvis. Gasten van de meest uiteenlopende signatuur, die echter gemeen hebben dat ze allemaal een lichaam en een geest hebben. Hardcore wetenschappers, filosofen, dichters, dansers en dromers komen op het podium. De uitzendingen zijn heel erg live en interactie met de kijkers thuis speelt een grote rol. En muziek natuurlijk. Heel veel, veelkleurig en grensverleggend. 

Het programma van de livestreams en performances van de eerste twee afleveringen van woensdag 16 december en zondag 20 december zijn bekend. Bezoek de website van TivoliVredenburg voor meer informatie en tickets. 
Vrijdag 11 december
Clean Pete - Alkmaar
Esther de Jong - Franeker
Matteo Myderwyk - Amsterdam
Meindert Talma - Utrecht

Zaterdag 12 december
Alex Roeka - Goirle 
Matteo Myderwyk - Utrecht

Zondag 13 december
Alex Roeka - Tiengemeten

Maandag 14 december
Clean Pete - Amsterdam
Philip Kroonenberg - Eindhoven

Woensdag 16 december
Spinvis - Utrecht

Donderdag 17 december
Esther de Jong - Leeuwarden
Michelle David & The Gospel Sessions - Dordrecht
Spinvis - Utrecht 

Vrijdag 18 december
Clean Pete - Culemborg
Spinvis - Utrecht
Facebook
Twitter
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Excelsior Recordings · Buiksloterweg 5a · Amsterdam, 1031 CC · Netherlands