Copy

Het jaar is nog maar net begonnen en er is alweer van alles aan de hand. Het lijkt wel alsof iedereen het net even ietsje anders gaat doen. Gelukkig rolt de Roller Coaster van Danny Vera gestaag door. Zijn hitsingle ging onlangs voorbij de 50 miljoen streams op Spotify.

En verder.

ESNS is volgende week online. Het grootste showcasefestival van Europa laat onder andere MICH, Opera Alaska, Queen’s Pleasure en Sam & Julia naar Groningen komen om zich digitaal te presenteren.

Omdat een goed begin vaak het halve werk is heeft de nieuwsbrief er per direct een kersverse rubriek bij. Excelsior Recordings Selectors: een playlist als een kettingbrief. Piet Parra bijt het spits af.

Piet kom er maar in:

Foto: Marcel Veldmam

Wekelijks zal door makers, artiesten, vrienden en familie een nieuwe playlist worden gecureerd onder de naam Excelsior Recordings Selectors. De eerste playlist is samengesteld door Piet Parra, kunstenaar en gitarist van MICH. De playlist is te beluisteren via Spotify onder Excelsior Recordings Selectors.
 
Tim Knol's I Love My Label heeft vandaag een nieuwe release: Come Home van Sam & Julia. Toen ze het nummer schreven wisten  ze nog niet in hoeverre hun nieuwe single realiteit zou worden. In het liedje bezingen Sam & Julia elkaar na een paar drukke maanden. 

“De stress van alledaagse zaken en de haast van de stad gaan voor eeuwig door maar je moet er soms ook uit kunnen stappen. Dit jaar heeft iedereen z’n huis helaas iets te veel gezien, maar Come Home gaat ook over tijd spenderen met je dierbaren en af en toe het amelen in je hoofd een halt toe roepen. 2020 was pittig, maar als we iets geleerd hebben van dit jaar is het wel dat dat de kern is.

Eurosonic Noorderslag - oftewel ESNS - doet het dit jaar op een andere manier. Het grootste showcasefestival van Europa is volgende week online. Vier dagen lang volledig digitaal. Maar dat zal de pret niet drukken want er valt genoeg te beleven. Ook Excelsior Recordings is aanwezig met acts als MICH, Opera Alaska, Queen's Pleasure. Ook Sam en Julia van Tim Knol’s I Love My Label gaan naar Groningen.

"In de indiepop wemelt het van de postpunkbands, maar meestal grijpen die terug naar de zwaarmoedige gitaren van Joy Division en/of de knauwende zang van The Fall. Dat de gitaarpop uit de jaren tachtig, waar de term postpunk vooral aan refereert, ook een sprankelende, luchtigere variant kende, hoor je bij te weinig indiebands terug. Alleen al daarom is het fijn dat het Nederlandse ‘studioproject’ Mich bestaat. Op hun drie jaar oude debuut staat al een mooie combinatie van golvende Cure-gitaren en dromerige zanglijnen, op No klinkt de zang van Bastiaan Bosma zelfverzekerder en zijn de gitaarpatronen  van Piet Parra beter uitgewerkt. Mich komt zo nog dichter in de buurt van de aloude Chills of de zweverige dreampop van Real Estate. Heerlijke gitaarmelodieën die niks opdringen en waarbij het lekker wegdromen is. Het geluid is wat rommelig en rafelig, maar dat net onaffe geeft Mich juist dat mysterie dat veel strakke door clicktrack gedreven postpunk mist." Volkskrant ****
MICH - Morning (live @ Blokhuis)
"Opera Alaska is het duo Marien Dorleijn, voorman van Moss, en gitarist Marzio Scholten. Scholten was vooral actief in de instrumentale jazz, waar zijn gitaar wordt omringd door weerbarstige blazers. Op dit gezamenlijke debuut The Stream zingt Dorleijn en zorgt Scholten voor ingenieuze doorkijkjes in de wijdse muziek. Het opent glorieus, met een reeks organische melodieën voortgestuwd door gitaarakkoorden en ijle keyboards, waarbij zanger Dorleijn trefzeker de melancholische noten raakt. Soms klinkt hij uitdagend, soms mijmerend, maar steeds gedijt hij goed in de liedjes die een popgevoel weten te munten uit soms schots en scheve instrumentaties. Een beetje ongericht is het instrumentale ‘Your Eyes’, maar daar staat een wondermooi vliedend intermezzo in ‘Don’t Judge Me’ tegenover." NRC ****
Opera Alaska - Fall (Live @ Sunday Sounds)

"Live heeft deze eigenzinnige (voormalige) 3FM Talent de allure van een Britse gitaarband die al heel wat kilometers heeft gemaakt. Zo maakt frontman Jurre er een gewoonte van om z'n microfoon lekker laag te zetten en er als een soort Liam Gallagher overheen te hangen. 

En de link met Engeland is groter dan dat: het logo van de band is gebaseerd op Queen Elizabeth en afgelopen winter zaten in Saffron Walden, Essex om het eerste deel van hun debuutalbum op te nemen. 

Queen's Pleasure speelde de Popronde al plat, met een flinke bak energie op het podium. Volgens bandlid Teun komt dat door het gebrek aan seks. "Die energie zou wel minder zijn als we vaker van bil gingen." 3FM

Queen’s Pleasure - Big Boys Loan Live At Skate Cafe

Sam & Julia zijn een indie-folkrock duo uit Amsterdam. Met hun karakteristieke stemmen en eigenzinnige songs, vullen ze elkaar perfect aan. Op dit moment werken ze aan hun debuut album, waarvan de eerste single op 12 juni 2020 is uitgekomen.

De single Come Cry zette Sam & Julia op de kaart en hun EP So Far, So Good (2019) werd de eerste release op het label ‘I Love My Label’ van Tim Knol. Ze kregen lovende kritieken, zo waren ze o.a te gast bij ‘Vrije Geluiden’ en speelden ze meermaals op de nationale radio.

Met de komst van het nieuwe album laten Sam & Julia de traditionele Americana achter zich. Versterkt door een band, duiken ze een moderne, alternatieve hoek in.

Sam & Julia - Not Your Heart (Mailmen Sessie)
Tim Knol was afgelopen dinsdag te gast bij het radioprogramma Kunststof op NPO radio1, waarin hij onder andere vertelt over wandelen en het ontstaan van De Wandelclub. Ook brengt hij nieuwe muziek ten gehore.

Kijk de aflevering hier terug. 
Facebook
Twitter
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Excelsior Recordings · Buiksloterweg 5a · Amsterdam, 1031 CC · Netherlands