Copy

Volgende week verschijnt de eerste editie van De Wandelgang. De Wandelgang is het officiële clubblad van De Wandelclub. Het combineert wandelen en cultuur. Van wandelverslagen en een kinderpagina via een politiek gedicht tot een erotisch wandelverhaal.

Velen leverden een bijdrage. Uiteraard Tim knol, maar ook Nico Dijkshoorn, Vjeze Fur, Lisa Bouyeure, Maartje Wortel, Ray Fuego en John Jansen van Galen - om er maar een paar te noemen. 

John Jansen van Galen is een wandelaar. Hij wandelt al 60 jaar en publiceert daar al 45 jaar over. Het verzameld werk Wandelparadijs Nederland is een aanrader. Voor De Wandelgang schreef Jansen van Galen een ode aan het ommetje. Een ommetje in Amsterdam-Noord, alwaar Excelsior Recordings zijn hoofdkantoor heeft staan.

Lof van het ommetje.

In coronatijd heb ik het ommetje leren waarderen. Ik verlaat mijn huis in Amsterdam-Noord, wandel langs de voetbalvelden van De Volewijckers, inspecteer bij krijtmolen d’Admiraal hoe het staat met de vervanging van de rieten kap, volg het Noordhollands kanaal, doorkruis het Noorderpark en als ik de tijd heb loop ik door het  W.H. Vliegenbos verder naar De Verbroederij (gerund door jongelui met ‘afstand tot de arbeidsmarkt’), thans De Afhalerij genoemd, om op een bankje aan de oever van het IJ koffie te drinken, soms met een gevulde koek. En dan weer naar huis. Kost mij een uurtje, maar ik kom verkwikt thuis. Moet u ook eens doen!

Dat is ook de aanbeveling van de opgewekte bewegingsprofessor Erik Scherder (neuropsycholoog, voorheen fysiotherapeut), die een Ommetje.app lanceerde. Het is volgens hem goed voor: het geheugen, je creativiteit, het ‘onthaasten’ en je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Jammer dat wandelen altijd wordt aanbevolen om iets anders dan het wandelen zelf: om ‘je hoofd leeg te maken’, ‘van de natuur te genieten’ of met je tochtgenoten ‘een goed gesprek te voeren’. Maar ik hou van het ommetje vanwege het ommetje op zich. Niks meer. Om het buiten zijn, je ene voet voor de andere te zetten en zo verder, om je heen kijken naar een omgeving, landelijk of stedelijk, die maar langzaam verandert. Dat laatste is het wezen van wandelen.

Ooit was er een wedstrijd in ommetjes. Groepen omwonenden konden een plan indienen voor het ‘ontwikkelen’ van een ommetje bij hun dorp of stad. Ik zat in de jury. Als ik het wel heb won een ‘boerenommetje’ op Texel. De route voert door de eeuwenoude dorpen Oost en Oosterend, bijgenaamd het ‘Jeruzalem van Texel’ vanwege de vele kerken en godsdiensttwisten, langs binnendijkse wateren, omringd door rietkragen, naar het weidse uitzicht op de dijk van de Waddenzee die hier Lancasterdijk heet, naar de bommenwerper ND 363 PM-K die in februari 1944 op dit punt neerstortte (zoals een monumentje duidelijk maakt), en dan terug naar het beginpunt. Er moest alleen ergens een bruggetje komen om dit ommetje mogelijk te maken. Daarvoor was de prijs bestemd. Ik sta er nu nog helemaal achter. De lengte is 3 kilometer.

Ja, hoe lang is een ommetje? Dat staat nergens. In coronatijd ondernamen we van huis uit rondwandelingen van een kilometer of 16, 17 en maakten onszelf wijs dat de minister immers een ommetje had aanbevolen zonder erbij te zeggen hoe lang dat mocht zijn. Zo zetten we, zoals zovelen, de coronamaatregelen naar onze hand. Om de gedachte te verdringen dat we op die manier nooit van dat virus afkomen. Ik zou zeggen: één à anderhalf uur is mooi voor een ommetje: genoeg om ‘een frisse neus te halen’, te kort om blaren te krijgen.

Het is heerlijk. Een rugzak hoef je niet mee te dragen, want je bent toch binnenkort weer thuis. En als het gaat regenen kun je gauw een short cut maken om onderdak te komen. Dat je vaak hetzelfde ziet als je vanuit je woning start, vind ik steeds minder een bezwaar. De wereld om je heen ziet er – come rain or come shine – steeds weer anders uit. Dus leve het ommetje!     

“Volgens mij is het inmiddels al negen jaar geleden dat ik het liedje Wandelaar schreef. Renée en ik liepen (zoals we elk jaar deden) de Nijmeegse Vierdaagse toen ik een oude man langs de kant van de weg in zijn handen hoorde klappen en ons ritmisch sprekend aan hoorde moedigen: "Je hebt wel blaren maar het zijn geen hele grote / pijn zit tussen je oren pijn is fijn." Al lopend bedachten Renée en ik de rest van de tekst en de melodie erbij. Het werd één van de eerste Nederlandstalige Clean Pete liedjes.” Loes Wijnhoven.
 

 Clean Pete - Wandelaar

Ik heb wel blaren, maar het zijn geen hele grote
Pijn zit tussen je oren, pijn is fijn
Pijn is als je hart is gebroken
Ik heb geluk slechts een wandelaar te zijn

Ik hou niet zo van sporten, wel van lopen
De tijd gaat zo langzaam zonder dat je je verveelt
Vooral wanneer je elk uur loopt te hopen
Dat als je thuis komt alles is zoals jij wilt

Gister kon ik het nog
Sinds vandaag ben ik het kwijt
Het moet nu gebeuren, gebeurt het nu niet
Dan was het zonde van mijn tijd

Zie je de paniek in mijn ogen?
Ik ben blij dat ik het zelf niet kan zien
Ik ben pas echt blij als ik zelf ook kan geloven
Dat ik het applaus verdien

Ze zeggen dat het allemaal wel goed komt
Maar om naar hun te luisteren is het nu nog steeds te vroeg
Ik neem het liefste altijd iets te veel
En vraag me dan nog af: is het genoeg?

Gister kon ik het nog
Sinds vandaag ben ik het kwijt
Het moet nu gebeuren, gebeurt het nu niet
Dan was het zonde van mijn tijd

Gister kon ik het nog
Sinds vandaag ben ik het kwijt
Het moet nu gebeuren, gebeurt het nu niet
Dan was het zonde van mijn tijd

Ik ben nooit precies wat ze zoeken
Helaas, net niet van dit of dat genoeg
Ik heb laatst wel iets van geniaals gemaakt
Maar dat was, omdat school dat van me vroeg

Gister kon ik het nog
Sinds vandaag ben ik het kwijt
Het moet nu gebeuren, gebeurt het nu niet
Dan was het zonde van..
Het moet nu gebeuren, gebeurt het nu niet
Dan was het zonde van mijn tijd

Ik heb wel blaren, maar het zijn geen hele grote
Pijn zit tussen je oren, pijn is fijn
Pijn is als je hart is gebroken
Ik heb geluk slechts een wandelaar te zijn

 
Clean Pete - Wandelaar

Op aanvraag van het TV programma Matthijs Gaat Door hertaalde Dave von Raven, van The Kik, Baggy Trousers. In betere handen dan die van The Kik kon Madness' ska-klassieker uit het begin van de jaren tachtig niet vallen. Von Raven maakte er geen Hangende Broeken van, maar schreef een aubade voor de werkende ouder die zijn of haar kind weer naar school ziet gaan. Terug Naar School Toe.

The Kik - Terug Naar School Toe (Live @ Matthijs Gaat Door)
Bertolf was zondag te gast bij het nieuwe muziekprogramma On Stage van de VPRO. Op uitnodiging van Henny Vrienten speelde Bertolf zijn nieuwe single Don’t Look Up, Don’t Look Down.
Bertolf - Don’t Look Up, Don’t Look Down (live) | VPRO ON STAGE

De hitsingle Hou Nog Even Vol van Véras is een hoopvolle boodschap die het verspreiden waard is. Daarom zijn er nu stickers in omloop, om zoveel mogelijk mensen een hart onder de riem te steken. Mocht je zelf willen plakken: stickers zijn gratis op te halen bij Excelsior Recordings, tijdens kantooruren. Buiksloterweg 5A, Amsterdam. Gewoon aankloppen.

Yorick van Norden was maandag te horen bij Met het Oog op Morgen op NPO Radio1 en vertelde over het eerste Beatles-optreden in Cavern Club, zestig jaar geleden.

Luister terug: https://www.nporadio1.nl/podcasts/nos-met-het-oog-op-morgen/812344-met-het-oog-op-morgen-08-02-2021
Café Het Zagertje van DJ Jochem was lange tijd gesloten tijdens de pandemie. Jochem bleef rustig, maar toen de café-eigenaar hoorde van de avondklok werd het hem teveel en haalde hij zijn DJ-set en platen van zolder. Woensdag zaagt hij voor de derde keer de week door met een livestream vanuit zijn eigen huiskamercafé De Avondklok. Met de allerbeste muziek en live vanuit hun huis: Sofie Winterson en Véras.

Excelsior Recordings Selectors is een playlist als een kettingbrief. Piet Parra beet het spits af, daarop volgde Kick van Teddy’s Hit, Niek Hilkmann, Véras Fawaz en Excelsior's eigen werknemer van de maand Isabelle Booman. Deze week is het de beurt aan Marzio Scholten van Opera Alaska. 

Vrijdag was daar de nieuwe single van Opera Alaska, Hope. Nieuweplaat.nl: “Een sfeervol folkliedje dat je ondanks de rustige sfeer toch een schop onder de kont geeft. Hup, doorzetten en kijken naar de toekomst.”

3FM staat deze week in het teken van 00’s request met muziek uit de periode 2000-2009. 3voor12 stelde een lijst samen met 45 albums uit de zeroes die je gehoord móet hebben. Zo ook Sound of zZz en Black Cat John Brown van respectievelijk zZz en Alamo Race Track. Terecht en genoeg reden om beide titels deze week met korting aan te bieden.
Facebook
Twitter
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Excelsior Recordings · Buiksloterweg 5a · Amsterdam, 1031 CC · Netherlands