Copy
Het is een hele bijzondere vrijdag.
Sla er de krant maar op na.
Want ze verschijnen zomaar op Excelsior Recordings, de Vreemde Kostgangers, de Grote Drie van de Nederpop.
Het is hun laatste album helaas, alle reden dus om onze zegeningen te tellen en met volle teugen te genieten van het album dat medio maart uitkomt en de single die vandaag is geland.
Maar d’r is nog veel meer moois dat deze grijze dag opfleurt. Met dank aan Vic Willems, Brian Dunne, Meindert Talma & De Jonge Boschfazant (sic), Cloud Cafe, Robin Berlijn en alle andere artiesten wier namen wellicht volgende week opduiken in dit weekorgaan.
 

Gisterochtend was daar ineens Luie Liefde, de eerste single van het nieuwe album Mist van Vreemde Kostgangers oftewel Henny Vrienten, George Kooymans en Boudewijn de Groot. Die plaat verschijnt op 17 maart en hoe die tot stand kwam weet Boudewijn de Groot als beste. Daarom laten we het woord nu aan de grootmeester zelf:

“Hallo allemaal, 

Op 17 maart verschijnt het nieuwe en laatste album van de Vreemde Kostgangers onder de titel “Mist”. Anders dan de vorige plaat werden de nummers voor het grootste deel opgenomen in de thuisstudio’s van George en Henny en mijn werkkamer. Lastig werken voor ons als je een hechte plaat wilt maken. Met z’n allen tegelijk in de studio is toch de beste manier. Maar de omstandigheden noopten ons tot deze werkwijze. Ik kan in alle oprechtheid zeggen dat het resultaat als vanouds is. George rockt zoals hij altijd heeft gedaan met prachtige gitaarlicks, goed in het gehoor liggende melodieën en zijn unieke manier van zingen. Henny, die ik altijd de Nederlandse Paul McCartney noem, heeft ook nu weer geniale harmonische vondsten en prima arrangementen en zingt ook als geen ander. En ik… tja, ik zing en speel zoals ik altijd gedaan heb. Hoewel we niet samen in een studio opnamen, waren we toch geïnspireerd, enthousiast en werkten we met overgave. Degenen die het album al gehoord hebben zijn het hier volmondig mee eens. Luister naar George in “Fender Strat” en Henny in “Zeg me” en je bent verkocht – om nog maar te zwijgen over het titelnummer “Mist”.

Veel plezier met ons album.”
Boudewijn de Groot

Brian Dunne brengt vandaag niet 1, maar 2 singles tegelijk uit. Bad Luck en Sometime After This zijn allebei afkomstig van zijn nieuwe album. Een nieuwe plaat een nieuw geluid, maar hetzelfde label. Excelsior Recordings en Danny Vera slaan wederom de handen ineen en brengen op 14 april via PMD Records het album Loser On The Ropes van Brian Dunne uit.
 
Dat de nieuwe singles in de Verenigde Staten niet onopgemerkt zijn gebleven mag een understatement heten. Brian Dunne is aldaar getekend door het hippe label Kill Rock Stars en het nummer Sometime After This werd reeds bejubeld door het gezaghebbende Pitchfork.
Er is nieuwe muziek van Vic Willems. Vandaag verschijnt namelijk zijn nieuwe single Zondag in Utrecht. Voor hem is dit een extra speciaal nummer:

‘’Elke keer als ik een nieuw liedje schrijf voeg ik het toe aan ‘De Lijst’ en nummer ik het. Hiermee ben ik begonnen toen ik mijn eerste Nederlandse liedjes schreef. Maakt niet uit of het een “goed” liedje is - als het voor mijzelf bedoeld is en het af genoeg is om te spelen mag het op de lijst. Een tijdje terug bereikte ik de magische grens van het honderdste liedje. Dat had heel goed een onopmerkelijk liedje kunnen zijn, eentje die nooit het daglicht zou zien. Maar in plaats daarvan werd het een van mijn persoonlijke favorieten, en ben ik heel trots om te kunnen zeggen dat dit nummer, ‘Zondag in Utrecht’, vandaag uit is. Een kleine ode aan de stad, de zon, en de vrienden die ik om me heen heb verzameld.

Hoop dat jullie het nummer net zo goed gelukt vinden als ik, en dat er in de nabije toekomst nog maar veel dagen als deze mogen komen, met warm zonlicht, omringd door mensen waar je van houdt.’’
Luther king park is het eerste lied van indie-folk artiest Sam Vano op I Love My Label. Sam Vano over het lied: “het gaat over twee mensen die hun kind proberen uit te leggen dat ze ooit verliefd waren, maar dat nu niet meer zijn.” Het nummer is afkomstig van de EP solitaire dat later dit jaar zal verschijnen.
De Jonge Boschfazant & Meindert Talma gaan de barricaden op met een nieuw lied genaamd De Toekomst. Het protestlied is afkomstig van de langspeler Schandalig, die op 24 maart verschijnt.

In De Toekomst roepen we de mensheid op om over zijn grenzen heen te stappen op fysiek en moreel gebied. Alleen samen kunnen we alle wereldproblemen oplossen: “Bekijk het allemaal eens wat mondiaal.  Ja slecht die muur om je eigen cultuur. Elke visie of kijk heeft z'n eigen gelijk.” - Aldus Meindert Talma

Bij deze single hoort deze mooie clip, geschoten en gemonteerd door De Jonge Boschfazant zelf.
Afgelopen zaterdag werd de terugkeer van Alamo Race Track gevierd op het Excelsior evenement in de OHK te Groningen tijdens ESNS. Het kwartet onder leiding van Ralph Mulder speelde de sterren van de hemel en zagen vooral Robin Berlijn als nieuwe gitarist schitteren. Daarom is hij de Selector van deze week.

"Muziek voor & door mensen." - Robin Berlijn
Cloud Cafe is in het nieuws. De Volkskrant schrijft over de show op Noorderslag: ‘Cloud Cafe stampt de gitaareffecten aan en speelt folkrock in de geest van het grote Amerikaanse indiewonder Big Thief: prachtige, zangerige vocalen van Tara Wilts, weer van die uitmuntende en doordachte songs en opnieuw een volle en aandachtige zaal, die hier duidelijk iets aan het ontdekken was.’

Cloud Cafe speelde daarnaast een sessie in het kader van het festival voor 3FM in Grande Theatre, met onder andere de hitsingles In Over Your Head en Some Times

Wil je de band live zien? Dan raadt de redactie aan een kaartje te kopen voor de EP presentatie in Paradiso op 31 maart.
‘’Ga dat snel ontdekken: het Californische surfgevoel van indieband Elephant’’, zo opent De Volkskrant vandaag het artikel over de band die dit weekend haar uitverkochte Big Thing On Tour afsluit in Paard, Den Haag. Het is een drukke week voor het Rotterdamse kwartet. Ze speelden onder andere op Noorderslag en een bijhorende sessie voor 3FM. Dat levert een plek op in ‘De 10 van 2023’ van het radiostation. Gelukkig is Elephant dit jaar nog op tal van festivals te zien zoals aankomende zondag op Nieuwjaarsduik in TivoliVredenburg. Met onder andere Bob uit Zuid. Hier zijn nog kaarten voor beschikbaar.
Facebook
Twitter
Website


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Excelsior Recordings · Buiksloterweg 5a · Amsterdam, 1031 CC · Netherlands