Copy
Vol vertrouwen, na een bewogen jaar, op naar 2021!
We begonnen 2020 met grote plannen; op zoek naar nieuwe verdienmodellen voor recycling en onze nieuwe merkidentiteit naar buiten brengen. Toen kwam Corona. De markt stokte en onze inkomsten daalden. Sympany is het textiel altijd blijven inzamelen en verwerken. Hierdoor hebben we veel kleding noodgedwongen opgeslagen in extra loodsen. De handel kwam in de zomer weer op gang maar nog steeds ervaren wij hiervan de effecten in onze dagelijkse werkzaamheden. Gelukkig was 2020 ook het jaar van een aantal hele mooie ontwikkelingen op het gebied van innovatie. Hieronder een overzicht van ons jaar.
Nieuwe bestemming
Herdraagbaar blijft herdraagbaar. Deze kleding wordt opnieuw verkocht in tweedehandswinkels in Europa en daarbuiten. Tweedehands kleding kopen en dragen is het meest duurzaam, dus daar gaan we voor.

In 2020 heeft Sympany bijna 24 miljoen kilo kleding ingezameld. Hiermee hebben we ruim 80.000 kg
CO2 uitstoot bespaard. Gemiddeld 65% van het ingezamelde textiel is opnieuw te dragen. Meer goed herdraagbare kleding betekent dat er meer geld overblijft om te investeren in het circulair maken van de textielketen. We willen jullie bedanken voor je kleding en hopen dit ook in 2021 weer te mogen ontvangen. Lever je het schoon en droog in een gesloten zak in, dan blijf het beschermd tegen vuil en vocht.
Lees hier meer over
Nieuwe toepassingen

Heeft het textiel een mooi leven gehad en is het versleten? Dan wordt het gerecycled. We kunnen steeds meer maken van oud textiel. Van poetslap en isolatiemateriaal tot nieuwe garens. Maar we zijn er nog niet. Voor veel textiel is er nog geen afzet of een goede oplossing. Samen met verschillende partners in de keten werken we hard aan nieuwe toepassingen. Ons grote doel is een wereld waarin alle stof grondstof blijft. Maar een circulair systeem staat er niet in een dag. Het kost tijd en geld, en dus vragen we gemeenten, overheden, bedrijven en inwoners: Doe met ons mee! 

Lees meer
SaXcell proeffabriek

Op dinsdag 24 november 2020 is de proeffabriek van SaXcell in Goor geopend. Bijna 8 maanden nadat Sympany in april 2020 mede-eigenaar is geworden van SaXcell is de nieuwe productiefaciliteit in gebruik genomen. Niet-herdraagbaar katoen zal middels het SaXcell proces verwerkt worden tot nieuwe cellulose vezels. Elke aandeelhouder neemt een deel van de textielproductieketen voor zijn rekening. Samen creëren wij een circulair proces. Van de toevoer van de grondstof en de productie van de vezel tot het maken en verkopen van gerecycled textiel.

Lees meer
Inzameling donzen dekbedden

Voor elk stukje stof kiezen we de beste bestemming. Voor gebruikte dekbedden was er tot voor kort geen duurzame nieuwe bestemming. Onze samenwerking met Ducky Dons brengt daar verandering in. Voor donzen dekbedden biedt het bedrijf een mooie recycling oplossing. In november 2020 is Sympany om die reden op zes gemeentewerven in de provincie Utrecht een pilot gestart om deze dekbedden in te zamelen. 

Lees meer
Prototype tuinscherm 

 In 2020 is Sympact B.V. opgericht. Een initiatief om tot circulaire schaalbare oplossingen te komen voor niet-herdraagbaar textielstromen. Textiel wordt verwerkt tot een niet-textielproduct dat bijvoorbeeld geschikt is voor de bouwsector of voor gebruik in de publieke ruimten. Deze nieuwste deelneming van Sympany heeft nu een prototype tuinscherm gemaakt om als product te gaan verkopen aan hoveniers. Het tuinscherm is gemaakt van recycle kwaliteit textiel en het plastic van de zakken waarin het textiel wordt geleverd. Dit wordt tot een granulaat gemaakt waar vervolgens de planken en palen van gemaakt worden. 

Sympact website

Wij wensen jullie een fijne jaarwisseling en hopen op een duurzaam en vernieuwend 2021!
Facebook
Twitter
Link
LinkedIn
Copyright © |2020 | Sympany | All rights reserved.


Our mailing address is:
info@sympany.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.