Copy
Hoe Sympany zorgt voor
een nieuwe duurzame bestemming 

Inmiddels weet u het wel: Sympany werkt aan een circulaire textielketen. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Om te beginnen hebben we inzicht nodig in waar het ingezamelde textiel naar toe gaat. Transparantie. Hoe anders kunnen we de claim maken dat textiel een goede duurzame bestemming krijgt? Hiervoor is een zorgvuldige selectie van onze afnemers nodig en een langdurige relatie gebaseerd op vertrouwen. Van hen willen we onder andere weten wat zij met het textiel doen. Veel van onze afnemers hebben zelf grote sorteercentrales én hebben tientallen (en soms honderden) eigen winkels waar het mooie textiel opnieuw verkocht wordt. De niet-herdraagbare kledingstukken vinden hun weg naar recycling fabrieken om er bijvoorbeeld een poetsdoek of hoedenplank van te maken.
Lees hier meer
Onze rol in de keten
Verantwoordelijkheid nemen in de keten. Sympany werkt samen met haar ketenpartners aan een systematisch verandering in de keten van postconsumer textielrecycling. In 2020 is een project gestart in samenwerking met  ketenpartners waar we de stroom niet-draagbare truien en sweaters volgen in onze waardeketen totdat het weer een garen is waar een nieuw kledingstuk van kan worden gemaakt. Dit impliceert een nauwe samenwerking van partners en bedrijven in de textielketen om een transparante waardeketen voor textielrecycling na consumptie te creëren, op een manier dat goede arbeidsomstandigheden gegarandeerd worden en rekening houdend met Sustainable Development Goals (SDG's).
Lees hier meer
In gesprek met de gemeente

We spraken met Masja Philipoom, Adviseur Beleid en Advies Buitenruimte van Gemeente Amstelveen en Gemeente Aalsmeer over onder andere onze samenwerking en de verantwoordelijkheid van gemeenten.

Bij beiden gemeenten zamelt Sympany al jaren het textiel in. Een langdurige samenwerking waarbij we per jaar ongeveer 350.000 kg. in Amstelveen en 150.000 kg. in Aalsmeer inzamelen.

Lees hier het hele interview
Meervoudige samenwerking 

Een circulaire textielketen vergt samenwerking tussen verschillende partners. Maar hoe werkt zo'n meervoudige samenwerking in de praktijk? Iedereen dient zijn rol te pakken en draagt bij aan de totstandkoming van een gesloten kringloop. Waar samenwerkingen vroeger uit een beperkt aantal partners bestonden, zijn samenwerkingen om een hele keten te sluiten vaak veel complexer en met veel verschillende ketenpartners en bijbehorende belangen. Vanuit Clothes The Circle (MVO Nederland) heeft Sympany meegewerkt aan de totstandkoming van een methode van conscious collaboration, ook wel positief contracteren genoemd.

Lees meer over conscious collaboration
Het gedrag van inwoners 

Wij zijn allemaal -Sympany, gemeenten en de kledingindustrie- verantwoordelijk voor het tot stand komen van een circulaire textielketen. Inwoners hebben in de eerste plaats een belangrijke verantwoordelijkheid als het gaat om het aanschaffen van kleding. Minder kleding kopen en duurzamere keuzes, zoals tweedehands kopen, helpt de negatieve impact van de kledingindustrie terug te brengen. Vervolgens is het na gebruik belangrijk dat we ons afval goed scheiden. Nog ruim 169 miljoen kilo textiel belandt jaarlijks bij het restafval. Dit textiel wordt verbrand. Afvalscheiding en recycling van huishoudelijk afval levert een behoorlijke bijdrage aan minder CO2-uitstoot en draagt daarmee bij aan een beter klimaat. In opdracht van de NVRD is er onderzoek gedaan naar de klimaatimpact van verbranding en recycling van 13 afvalstromen die vrijkomen bij huishoudens. 

Bekijk hier de resultaten van het onderzoek

Benieuwd naar wat wij allemaal doen? 

www.sympany.nl
 
Facebook
Twitter
Link
LinkedIn
Copyright © |2020 | Sympany | All rights reserved.


Our mailing address is:
info@sympany.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.