Copy
Piilotetun aarteen uutiskirje
View this email in your browser

Sisältöä maileihin ja someen

Tervehdys taas! 

Viime kuun kirjeissä mainostin sekä CMADFI-tapahtuman ilmoittautumista että Piilotetun aarteen synttärikisaa, mutta nyt palaan jälleen ruotuun, eli kertomaan Piilotetun aarteen tuoreita somekuulumisia. Päivitin eilen koulutusmatkskuihini Tilastokeskuksen tuoreet luvut suomalaisten someilusta ja lisäsin kalvot heti myös SlideShareen. Yksi mielenkiintoinen tieto on, että maililla voi tavoittaa 87% suomalaisista, kun taas somella vastaava luku on vain 58%. Siinä syy, miksi teillekin näitä kirjeitä lähettelen, sähköposti tavoittaa teidät vielä helpommin kuin somepäivitykset. Kannattaako somessa siis olla? No kyllä, somen avulla voidaan vaikka saada uusia uutiskirjeen tilaajia. ;)

Pelkkä tiedon jakaminen ei somessakaan riitä, tarvitaan muutakin, mutta mitä? No siitä meille kertoo tammikuun CMADFI-tapahtumassa professori Vilma Luoma-aho, joka pitää yhteisömanagereita tärkeinä, koska he "voivat kanavoida sitä ympäristöä, jossa puhutaan organisaatiota koskevista asioista". Lue Vilman haastattelu ja seuraa esitystä striimin kautta 25.1.2016, jos et pääse itse paikalle.

#CMADFI-Twitter-chatteja


Ennen tammikuun CMADFI-tapahtumaa ehditään kuitenkin järjestää vielä yksi Twitter-chat. Välipäivänä, ma 28.12.2015 kello 14-15 muistelemme tämän vuoden kohokohtia yhteisömanagerin vinkkelistä ja ennustamme myös tulevaa - mitä ensi vuonna tapahtuu? Tule mukaan twiittailemaan!

Marraskuun Twitter-chatin vieraat olivat CMADFI-sponsori Sinisen Meteoriitin Janne Gylling ja Tiina Manninen, jotka chattailivat muiden mukana yritysten sisäisistä keskustelualustoista. En päässyt itse mukaan, sillä olin kuuntelemassa Jari Parantaisen tuotteistamiskoulutusta (löydät muuten siihen liittyvät visuaaliset muistiinpanoni Instagramista #pöllitästä-häsältä), mutta tein chatista koosteen, jossa kerrotaan mm. mitä kaikkia työkaluja yritykset käyttävät, mihin niitä käytetään ja millaisia haasteita niiden käyttöön liittyy. 

Ja tässä vielä maistiaiset Parantaisen tuotteistusvinkeistä:
  • omenakin menee paremmin kaupaksi, kun sen ympärille rakentaa tarinan.
  • on parempi tehdä epätäydellistä, sillä se tulee nopeammin valmiiksi, mutta on myös inhimillistä ja siksi kiinnostavampaa kuin täydellinen sisältö

Uusin somevillitys: Periscope

Katsoitko aamu-tv:stä, kun Jari Lähdevuori oli kertomassa Periscopesta? Tv-ohjelman sijaan minä seurasin jälkilähetyksenä Jarin Periscope-lähetystä, jossa pääsi aiheessa vähän syvemmälle. Bloggasin Periscopesta pari viikkoa sitten ja kerroin siinä mm. tyypillisistä virheistä, sisältötyypeistä ja koko palvelun perusteista. Semminkin olen seurannut välillä skooppauksia, ja Anssi Kela otti senkin somen haltuun ekalla skooppauksellaan, jossa hän päästi meidät "kärpäsenä kattoon" kuuntelemaan, mitä hän kertoi urastaan Sibelius-Akatemian opiskelijoille. Jos Periscope kiinnostaa, liity SuomiSkooppaa-Facebook-ryhmään.
 

Mutta ennenkuin ryntäät valloittamaan Periscopea yrityksenä, mieti vielä hetki. Onko siellä teille sopivaa kohderyhmää ja onko sitä niin paljon, että siihen kannattaa panostaa? Ja jos on, ovatko he siellä kuullaksesi teidän jutuista? Kerroin nimittäin blogissani siitä, mitä lähes 350 nuorta on minulle Instagramin käytöstään paljastanut: 40% kertoi, etteivät he seuraa Instagramissa yhtään organisaatiota ja 47% sanoi, että heidän seuraamiensa tilien joukossa on organisaatioita vain 1-10%. Eli 87% ei seuraa joko yhtään yritystä tai seuraa vain muutamia. Mutta älä käsitä tätä väärin, uskon toki, että Instagram on mitä mainioin väline yleisön sitouttamiseen ja uusien ihmisien tavoittamiseen, kunhan vain löytää oikean tavoitteen ja kohderyhmän. Piilotettu aarre tavoittelee siellä organisaatiotilien ylläpitäjiä ja aika paljon heitä onkin jo "jäänyt koukkuun" :). Valmistelen ensi keväälle uudenlaista Instagram-koulutusta, jota varten teen nyt erilaisia kokeiluja. Yhden kokeilun avulla todistin, että joskus ajoituksella ja oikeilla hashtageilla tavoittaa paremmin kuin suurella seuraajamäärällä.Tässä toinen kokeilu: Instagram-palapeli, joka ei mene rikki, vaikka lisään uusia kuvia.

Wikipedia Suomessa

Olen toiminut tämän vuoden Wikimedia Suomi ry:n hallituksessa sihteerinä, mutta tuotan Wikipediaan sisältöjä myös asiakkaiden puolesta - ja toisin kuin moni muu taho, tuon sen selvästi esille. Siksi jopa kilpailijat kysyvät minulta, miten päivityksiä kannattaa tehdä tai kuvia lisätä. Ja minähän vastaan. Kahden vuoden hallitusrupeaman jälkeen vapaaehtoisena tehtävä yhdistystyö eri puolineen on tullut tutuksi ja parhaillaan mietin rooliani ensi vuoden hallituksessa, johon tulin jälleen valituksi. Suunnittelemme mm. Wikipediaan liittyvää tutkimusta (ja siksi bloggasin siitä, miten suomalaiset kuluttavat Wikipediaa YouTubeen verrattuna) ja naistenpäivänä 8.3. eri puolilla Suomea järjestettäviä Wikipedian muokkaustapahtumia.

Wikipedia-muokkauksia olen itsekin tehnyt viime aikoina aika monelle eri taholle

 

Piilotettuja aarteita joulunaikaan!

Tämä saattaa olla vuoden viimeinen uutiskirje, joten toivotan sinulle jo nyt hyvää joulua. Teen sen jakamalla muutaman linkin:

  • Instagramista löytyy tänä vuonna ilahduttavan monta nukkekotijoulukalentia. Mini treasures wikin kalenterin kokosi kanadalainen Linda McD, josta tein onnekseni jo wikin alkumetreillä toisen moderaattorin.
  • Jos harkitset pitäväsi joululomalla taukoa somesta, lue kolumnini tanskalaisesta tutkimuksesta, jossa pidettiin viikon Facebook-paasto. Tulokset saattavat yllättää!
  • Joulukorttirahoja Piilotettu aarre lahjoittaa pitkin vuotta WWF:lle, joka on juuri startannut YouTubessa salametsästyksen vastaisen kampanjan, jossa tarjoillaan tiikerikakkkua.

Olkoon loppuvuotesi täynnä piilotettuja aarteita!

-Johanna Janhonen, Piilotetun aarteen omistaja

PS. Olette auttaneet minua uutiskirjeen jakamisessa somessa ja maileitse tuttavillenne. Arvostan kovasti, jos teette sen taas!

.

 


 

Copyright © 2015 Piilotettu aarre, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp