Copy
www.shangrilahome.org
View this email in your browser
Nr. 77 - januari, februari, maart 2017
Facebook
Website
Email

Namasté  <<First Name>>

Het is altijd een beetje spannend,  zo aan het begin van een nieuw jaar. Er zijn mensen die juichen dat 2016 achter de rug is, anderen worden er noch warm noch koud van en voor sommigen wordt 2016 gekoesterd als een jaar waar ze graag op terug blikken. Persoonlijk sta ik al te trappelen voor 2017 wegens enkele leuke vooruitzichten maar niet in het minst om de vooruitgang te kunnen volgen van de bouw van het nieuwe Shangrila Home huis. 2017 wordt tevens het jaar dat we een nieuw evenement op poten gaan zetten. Op 10 juni 2017 zal de ‘Shangrila afternoon acoustics’ onze fuif in een nieuw jasje steken. Vanaf ’s middags zullen we jullie verwennen met optredens, de ‘Boef’ foodtruck zal zorgen dat die lege magen niet gaan klagen en aan bijpassende drankjes zal er ook geen gebrek zijn. En de kindjes, daar wordt ook voor gezorgd met allerlei animatie. Kortom, het belooft een gezellig samenzijn voor de hele familie te worden! En welke kant 2017 verder nog uit zal gaan… één ding is wel zeker, de samenvatting van Wim’s verslagen zal je blijven vinden in onze nieuwsbrief!
Politiek en algemene situatie
Het hoofd van de fraudebestrijdingsdienst CIAA is afgezet wegens corruptie wat maakt dat er nu op alle niveaus openlijk corruptie is. Dokter Govinda KC, een orthopedisch chirurg en activist,  heeft er net zijn 10de hongerstaking op zitten. Hij vecht tegen de corruptie en politieke benoemingen in de medische sector. Elke keer worden er beloftes gemaakt waardoor zij z’n acties stopt maar dan blijkt keer op keer dat er niks gebeurt met de gemaakte beloftes.
De UML, de grootste oppositiepartij, keurde de door de meerderheid aangebrachte amendementen aan de grondwet af. De grondwetproblemen zijn dus nog niet van de baan.
De kids
Een leuk gevolg van Dashain is dat de kinderen dan een maand verlof hebben gehad en er tal van activiteiten zijn georganiseerd, waaronder een trekking door het Helambu gebergte voor de ouderen en een 2-daagse naar Dulikhel voor de kleintjes.
Eens de vakantie voorbij, kwam voor sommigen de ontnuchtering in de vorm van resultaten van de examens die ze voor de vakantie aflegden. Van de 70 studenten waren er 25 gebuisd. Sommigen niet zo erg maar anderen hebben er echt met hun ‘klak’ naar gesmeten. De zwaarste buizers hebben enkele uren begeleiding gekregen  en voorlopig geen zakgeld tot de resultaten van de volgende examens. Yurika, Shiva Ray en Sangbo hadden dan weer 100% in klas 1.
Aye Bahadur is met z’n college op trekking getrokken. Deze kostte aanzienlijk meer dan de trekking met Shangrila Home en het verschil heeft uit zijn eigen zak bijgepast.
Bal Bahadur heeft z’n hartoperatie achter de rug en die is niet zonder slag of stoot verlopen. Vooreerst is er last minute beslist om de operatie een maand achteruit te schuiven wegens Dashain. We moesten zelf voor bloed zorgen en Prakash is op zoek gegaan naar familieleden die de juiste bloedgroep hadden. Het tekort aan bloed moest hij dus zelf gaan kopen en afgeven in het ziekenhuis vóór de operatie. Toen de operatie begon, moest Prakash het bloed beneden gaan halen en naar de operatiezaal brengen. Toen hij beneden aankwam bleek er geen bloed meer te zijn. Door het koelbloedige optreden van Prakash en het dreigen om de politie erbij te halen kwam 10 minuten later het bloed toch boven water. Gelukkig is de operatie verder goed verlopen. Toen hij weer thuiskwam van het ziekenhuis, was hij graatmager en had heel veel pijn. Maar elke dag ging het een beetje beter, en ondertussen is hij bijna weer de oude.
Cheena werd ook een paar dagen opgenomen met galstenen. Gelukkig moesten ze niet opereren en kon alles opgelost worden met medicatie waardoor ze snel beter wordt. Hopelijk blijft het zo.
Ook Jeevan is een tijdje in het ziekenhuis gebleven na een operatie om een ontstoken wonde te behandelen. Ook met hem is alles ondertussen weer in orde.
Kartabya is 17 geworden en begint af en toe te ontsnappen. Op fysiek vlak is er weinig verbetering en zo belandt hij wel eens in een gevaarlijke situatie in het verkeer. Toen Prakash hem zo vond in het midden van een drukke baan, hebben we hem toch wel even streng toegesproken en gewezen op de gevaarlijke situaties waar hij zo in kan belanden.
Palma is aan haar eindwerk begonnen voor haar bachelor en zal dit maken over alcoholmisbruik bij de Tamang gemeenschap, van waar ze afkomstig is. Ze heeft haar voorstel al ingediend op school en het merendeel van de interviews afgenomen.
Rupa is op heterdaad betrapt op het stelen van Archana’s centen en is door de hele meisjesbende geconfronteerd. Er verdween sinds haar komst regelmatig zakgeld van verschillende meisjes en we hadden al langer een vermoeden dat zij het was. Ze is betrapt nu en hopelijk is dit voldoende om het niet meer te doen.
Sagar en Sonam zijn op het matje geroepen tijdens een meeting met de kleine en middel jongens en meisjes. Sonam had een speeltje gestolen van Sulab en verkocht op school. Sagar verkocht dan weer zijn lunchbonnen en omdat er nog verschillende geruchten waren over anderen hebben we met z’n allen maar ineens een awareness meeting gehouden.
Sujan lijkt langzaam te stoppen met bedplassen, laat ons hopen dat het deze keer echt mag lukken.
Thulo Vishal kan niet volgen op school en dus is er beslist om hem een beroepsopleiding te laten volgen in het YRP. Hij zou dan eventueel later kunnen helpen in het net opgerichte cyberwinkeltje van Suresh, zijn oudste broer, waar ook Sunita intussen aan het werk is. Gelukkig is Suresh de verantwoordelijke van de familie die iedereen een beetje meetrekt in zijn ondernemendheid.
Tshering heeft een maand rehab achter de rug om hem te helpen om van drank en drugs te blijven. Het lijkt hem het gewenste shockeffect te bezorgen waardoor hij op de goede weg is. Hij kan intussen weer naar school en wordt begeleid om de draad weer op te pakken.
Mits de hulp van de vader van een vriend van dezelfde kaste, is Prabhu er in geslaagd om een identiteitskaart te verkrijgen waarmee hij een paspoort zou kunnen aanvragen indien hij dat wenst.
Bouwproject
De eerste steenlegging is officieel gebeurd onder het goedkeurend oog van onze voorzitter Paul Jacobs, de raad van bestuur en de kinderen. De funderingen zijn intussen een feit en de bouw kan beginnen.
NGO
Elk jaar moet de vergunning van de NGO verlengd worden en dit is een administratieve rompslomp die de nodige stress met zich meebrengt voor Dinesh en Madhu Sir, die zich daar elk jaar mee moeten bezig houden. Dit jaar was het nog erger omdat we eerst de nodige aanpassingen aan ons tijdelijk opvangtehuis moesten maken (een grotere keuken plus eetkamer in golfplaat) vooraleer we aan deze procedure mochten beginnen. Gelukkig was de overheid na inspectie tevreden met onze verbeteringen en is onze vergunning ondertussen verlengd.

Een mooie afsluiter van deze samenvatting en dan rest er me enkel nog jullie allemaal een gezond en voorspoedig 2017 toe te wensen namens de werkgroep en alle kinderen van Shangrila Home.

OPROEP:
Voor ons nieuw evenement Shangrila afternoon acoustics op 10 juni zoeken we kinderanimantoren. We willen de ouders van de muziek laten genieten terwijl hun kinderen kunnen spelen op het springkasteel, met de reuzenspelen, kindergrime krijgen, etc. onder het oog van enkele oppassers.
Kan je goed met kinderen overweg en wil je ons een handje helpen? Dan ben jij onze redder in nood. Graag een mailtje naar vzwshangrilahome@gmail.com als je interesse hebt.
Huizen en Verhuizen

 

De theorie van Inge en Paul bij de oprichting van Shangrila Home was eenvoudig: een thuis aanbieden aan zoveel mogelijk kinderen. En zo geschiede. Maar ondertussen zijn er wel wat huizen aan de beurt geweest om zoveel mogelijk kinderen te helpen.

Het begon in Dumbarai. Laatst vertelde ik nog van de kinderen die bellen bliezen op het dak. Dat was toen 1996. Het was geen heel groot huis, wel met een mooie tuin, waar de Ram's en Kalpana's van toen in konden ravotten. Ik zou het niet meer terugvinden, omdat Kathmandu veel voller is gebouwd en dat geheugen..

In 1999 verbleven we in het Guesthouse van Inge in Baluwatar. Het Home, dat even verder lag was groter, maar met een kleine binnenplaats. Dat was geen probleem want rondom het huis was nog een grote open ruimte, waar de kinderen zich konden uitleven. Toch was het huis te klein voor de toen zowat 35 kinderen, want men huurde een huisje ernaast waar ook de vrijwilligers verbleven. Hoe de verhuis naar daar is verlopen: geen idee, maar de vele kleine handen hielpen zeker mee om alles over te brengen.

Ergens eind 2001 verhuisde men naar Tinchuli-Arubari. Het huis waar Shangrila Home groot is geworden. Het huis dat de grote aardbeving niet overleefde. Van die grote verplaatsing heb ik nog foto's. Bedden, matrassen, stoelen, banken en huisgerief werden op een open vrachtwagen geladen.

Dat was natuurlijk niet in één, twee, drie allemaal over, maar iedereen hielp als een team want de beloning was een heel groot huis.

Een huis met heel veel verdiepingen en kamers. Met een dakterras met een wijds panorama. Met een grote open binnenplaats en een fijne eetruimte en keuken. Met een klaslokaal, naaiatelier en computerkamer, TV-room en repetitieruimte. Het huis dat mooi opgeschilderd werd. Dat huis is een stuk van ieder geworden. Misschien hadden we er steentjes moeten van bijhouden na de afbraak. Rest ons heel veel herinneringen die we koesteren. Ons huwelijk, het feest van het tienjarig bestaan (met de legendarische clownsact van Lies-didi, Evy-didi en Tom-dai, samen met het duiveltje uit het doosje Dilay) en het feest van vijftien jaar.

En dan was het weg. De vloerplaat en wat ramen was alles wat restte in november 2015.

Ondertussen had het team van Wim-dai, niet ver uit de buurt, een leuk meisjeshuis en daarna een jongenshuis kunnen huren. Het was allemaal een beetje kleiner maar iedereen schikte zich er naar.

Nu zijn ze weer allemaal samen. In een groter huis voorbij Gokharna tempel. Weer een oversteek met dito inspanning om het allemaal daar te krijgen. We hebben alleen nog maar foto's gezien, maar in de lente gaan we zeker op bezoek en brengen we verslag. Want we zijn natuurlijk nieuwsgierig hoe de kinderen zich daar weer aangepast hebben.

Maar we bezoeken natuurlijk ook het bouwproject. Het bouwen is begonnen. De ommuring is uitgevoerd en er zijn reeds funderingen. Het gaat nog een tijdje duren voor alles af is, maar de droom wordt langzaam werkelijkheid. Dank u allemaal om mee die droom na te jagen.

En Wim kan zich voorbereiden op een nieuwe verhuis. Die van thuiskomen...

 

John

 
Copyright © 2017 Shangrila Home vzw, All rights reserved.
Graag houden wij u op de hoogte van de projecten van Shangrila Home vzw

Ons postadres:
Shangrila Home vzw
Joos Robijnslei 50
Antwerpen 2140
Belgium

Add us to your address book

Ons emailadres:
vzwshangrilahome@gmail.com 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Shangrila Home vzw · Joos Robijnslei 50 · Antwerpen 2140 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp