Copy
www.shangrilahome.org
View this email in your browser
Nr. 76 - oktober, november, december 2016
Facebook
Website
Email

AGENDA: sponsordag
zaterdag 26 november!

De Shangrila Home werkgroep nodigt jullie graag uit op onze jaarlijkse sponsordag. Deze gaat door op 26/11/2016 in CC Luchtbal, Perustraat, Antwerpen, van 14u tot 18u. Kom gezellig bijpraten in een gemoedelijke sfeer met een hapje en een drankje. Laat je voetjes eens goed in de watten leggen met een massage of pedicure, win een mooie tombolaprijs of geniet van de kindergrime. Ook wie op zoek is naar een leuk cadeautje voor de feesten, kan in het winkeltje zijn slag slaan. Hopelijk zien we jullie daar!


Namasté  <<First Name>>

Het is half september en de weergoden blijven ons verrassen met hun 32 graden, wat kan je dan beter doen dan genieten. Je onderdompelen in een zwoele zomeravond, glaasje witte wijn, het geluid van spelende kinderen in de tuin bij de buren. Kortom, het perfecte moment om een samenvatting te maken van Wim’s verslagen over ons geliefde Shangrila Home.
Algemene situatie en politiek
Eindelijk is het leger zich beginnen bemoeien met de gevolgen van de aardbeving en zijn er op korte tijd heel veel degelijke golfplaten huisjes gebouwd in de verschillende districten. Er zijn jammer genoeg nog een hele hoop slachtoffers die nog geen roepie hebben gezien van de overheid.
Daarbovenop komt nog dat ook de weergoden in Nepal hun best doen, maar dan in het creëren van immense regenbuien met ontelbare aardverschuivingen en overstromingen tot gevolg. Hierdoor zijn er wederom al een 100tal slachtoffers gevallen en opnieuw vele mensen die moeten vluchten naar veiliger oorden. De straten van Kathmandu zien er tevens dag na dag slechter uit, met vele verkeersongevallen tot gevolg.
De eerste minister Oli (UML) heeft zijn ontslag gegeven en Prachandra van de Maoïsten is nu de nieuwe eerste minister in coalitie met Nepali congress. Heel raar als je bedenkt dat die 2 partijen elkaar massaal hebben uitgemoord in de 10 jaar durende burgeroorlog. In elk geval, Prachandra heeft het toch maar weer voor elkaar gekregen om aan de macht te komen zonder dat er noemenswaardige veranderingen zijn doorgevoerd.
Verder is benzine en gas momenteel overvloedig aanwezig, wil Indië terug vriendjes worden en levert dus voldoende elektriciteit. Nog heel af en toe een naschok, en de laatste dateert van 18 september en was 4.6 op de schaal van Richter.
De kids
De Shangrila Public School studenten hebben hun examens achter de rug. Over het algemeen waren de resultaten vrij goed. Enkel in klas 8 is het een regelrechte ramp deze keer. Sanam is met de hakken over de sloot maar voor de rest is iedereen gebuisd. Deepak, Samsher, Tara, Bhupen, Bhikal, Kartabaya en Tika Maya. De laatste 2 zijn er echt een boeltje van aan het maken en de puberteit is volop toegeslagen bij Tika Maya en Thulo Tara. In klas 10 is alleen Sita er door. Nima, Manisha, Thulo Sushmita en Sanjeev jammer genoeg niet. In de andere klassen zijn enkel Sonam, Pushkar en Thulo Veejay gebuisd, al de anderen waren geslaagd. Shiva Raj en Yurika zijn er zelfs in geslaagd om 100% te halen in klas 1, die 2 zijn echt super slim.
Tshering, Roshan, Roshani, Pasang en Edisha zijn allemaal geslaagd voor hun SLC. Tshering en Sanjeep Nepali (schoolsponsoringprogramma) slaagden in 1ste divisie, de anderen in 2e. Er was even een discussie over naar welke college ze mochten gaan. De oplossing kwam dankzij de directie van de Shangrila Public School die ook betrokken is bij de Jaya Multiple Campus in Jorpati. Een college op wandelafstand van het home, die een hele goede reputatie heeft. Ze willen een overeenkomst met ons tekenen en ons de komende jaren een grote korting op het inschrijvingsgeld toekennen zodat hun campus maar evenveel zou kosten als de community colleges waar we onze kinderen normaal naartoe sturen.
De allerkleinsten zorgen voor handenvol werk. Subash, 1 van onze nieuwtjes, is zo schattig maar een echt wild beestje. Hij luister niet en raast maar rond tot grote ergernis van Akash want nu staat zijn reputatie van grootste bully op het spel waardoor ze beiden constant vallen of anderen omver duwen. Dit heeft voor beiden al gezorgd voor menig uurtjes in bed of in de stoute hoek. Ashmita en Lakpa doen het heel goed en Renu is een topverzorgster die alle trucks uit haar opleiding als kinderverzorgster boven haalt om ze onder controle te houden.
Angita en Dilay hebben een serieus probleem op hun college. Door het veranderen van de regels door de overheid zien 50.000 studenten hun eerste jaar Bachelor aan hun neus voorbij gaan. Al degenen die een herexamen hebben gehad, mogen niet aan de examens van hun 1ste jaar Bachelor beginnen omdat hun resultaat van hun eindjaar minstens 8 maanden voordien gepubliceerd moest zijn… en dit is dus niet het geval voor wie niet slaagde in 1ste zit. Weer een prachtige motivatie voor alle studenten van de overheid uit.
Bikal is, na een korte tijd er tussenuit te zijn wegens vechtpartijen, weer terug in Shangrila Home en hij is aanzienlijk gekalmeerd. Prahbu is de “trotse” bezitter van blokjes op z’n tanden en dit voor minstens 2,5 jaar in de hoop alles terug een beetje in positie te krijgen. Rupa heeft het heel moeilijk bij ons, heel begrijpelijk als je op 15-16 jarige leeftijd plots in een home wordt gestopt. Gelukkig is ze bevriend geraakt met Amrita, een verlegen meisje dat er maar niet in slaagde een vriendinnetje te maken en die het moeilijk heeft met sociale vaardigheden. Ze heeft nu plots een boezemvriendin gevonden en we hopen dat het verder goed mag lukken met die 2.
Bhupen is weer even stevig ziek geweest maar dankzij het nemen van de nodige medicatie gaat het weer beter. We hopen dat de TBC niet terug opflakkert. Kusum is komen vragen naar haar ouders. Ik heb uitgelegd dat ze verloren is gelopen en dat haar ouders onvindbaar zijn maar dat we in Shangrila Home goed voor haar zullen zorgen zolang haar ouders niet gevonden zijn. Pffff, niet simpel vond ik, en met een verlegen lachje zei ze dat het ok was. Heel raar om zo’n gesprek te moeten voeren met een klein meisje.
Thulo Sabina is heel goed bezig en ze doet graag de wiskunde oefeningen met de meisjes, ze blijkt er zeer goed in te zijn. Ze is praatvaardiger en ontwikkelt sociale contacten met anderen. Het lijkt wel of ze begint open te bloeien. Sumi zag een gevecht op straat en is tussenbeide gekomen maar heeft daar zelf een pak slaag aan overgehouden. Het zag er in het begin niet zo goed uit maar gelukkig heelt de tijd de wonden en we hopen nu dat haar spontaniteit en zelfvertrouwen het ook zonder kleerscheuren overleven.
Subash heeft er een medische check-up opzitten en z’n zicht blijkt in orde alleen z’n oren lijken steeds opnieuw te infecteren, wat wel eens zou kunnen uitdraaien op een operatie.
Bouwproject
De omwalling is afgewerkt alsook een golfplaten huis voor de medewerkers. Voor de rest van de funderingen was het wachten op het einde van de moesson want alles liep direct onder water.
Medewerkers
Laxmi werkt nu 3 dagen/week om zo de werkdruk van onze oudste didi’s, Tara en Sita, te verlagen.  Zij werken nu 5 dagen per week i.p.v. 6. Nanda, Renu en Prakash werken in samenwerking met Aye Bahadur en Angita en met onze keukenploeg gaat het waanzinnig goed. Dinesh regelt alles i.v.m. het gebouw en bouwproject en doet dat geweldig. Pashi is onze hoofdhuishoudster en regelt alles tot in de puntjes. 
Indien ik nu zou beginnen aan het stuk ‘administratie’, dan zou ik nog eens 5 pagina’s nodig hebben. Laat ons samenvatten dat de processie van Echternach ‘peanuts‘ is in vergelijking met administratieve rompslomp die Wim en ons fantastische team in Nepal elke maand moeten doorworstelen om in orde te zijn met alles.
We hopen jullie te mogen ontvangen op onze sponsordag op 26/11 /16 en ik wens jullie  nog een fijne nazomer.
Tot schrijfs,
Tom
Lacht  nor mij
 
Gisteren zag ik Slongs (die van ons) bij Van Gils. Hij vroeg haar of haar hit “Lacht nor mij” geschreven was met een boodschap in. “Ja,” zei ze. “Ik heb het geschreven met twee weeshuisjes in gedachten; één in Tibet (Dickey weeshuis, nu overgenomen door de Chinese overheid) en één in Nepal.” En dat is ons eigenste Shangrila Home! We weten dat, omdat ze het ons zelf verteld heeft.
“Wat jullie voor die kinderen doen heeft me geraakt en aan het denken gebracht,” zei ze ons een keer.
“Gelukkig worden is veel makkelijker door te geven en wat is er mooier dan straatkinderen een toekomst te geven..” Een vree wijs meiske.
May en ik vertrekken eind maart weer naar Nepal. We kijken er weer naar uit en tellen stilletjes af. Via WhatsApp hebben we al enkele meisjes op de hoogte gebracht. Want door de technologie kunnen we contact houden met hen. Soms vliegen de berichten echt over en weer en je voelt dan de warmte in dat contact. In feite roepen de kinderen ons met hun warmte, een boodschap waar we niet kunnen aan weerstaan. Maar er is ook iets dat van ons moet komen: laten voelen dat je betrokken blijft en dat we de mensen achter het project blijven steunen.
En wat is er dan duidelijker dan langs te komen. Wim, Dinesh, Prakash, Kalpanadidi, Sitadidi, Kumari, Nanda, Laxmi en alle andere medewerkers voelen tenminste dat het thuisland betrokken blijft, dat hier met het hart aan hen gedacht wordt. Ik denk dat het hen een steun kan zijn in de moeilijke momenten, die Shangrila Home te verduren heeft – en het laatste jaar is met de verwoestende aardbeving zeker een rollercoaster geweest.
Natuurlijk willen we ook de kinderen zien, vastpakken en knuffelen. De durvertjes worden onmiddellijk in de watten gelegd en zij schuiven op onze schoot. De dapperen hengelen naar je aandacht door allerlei kunstjes uit te voeren, maar dichter komen.. Dat is nog niet voor hen. Namen plakken op die wriemelende bende is ons niet gegund. Daar laten de oude hersenen het al wat afweten. Het is een beetje spijtig, want vroeger kenden we alle kinderen bij naam, maar nu wordt dat een vraagteken? En dan kijk ik voor het vertrek nog naar de webstek en probeer aan de hand van de foto’s het geheugen op te krikken. Deze winter ga ik blokken.
Deze week zag ik de foto’s van de bouwgrond. De muur rond de grond wordt nu opgemetst. Als die af is kan het materiaal voor de opbouw veilig opgeslagen worden en kan er verder gewerkt worden. De oplevering van de gebouwen zal nog een tijd duren, maar we houden al in ons achterhoofd dat we erbij willen zijn bij de feestelijke opening. We zijn nog niet vetrokken en denken al verder..
Als het af is zullen de kinderen kunnen verblijven in een veilig gebouw, aangepast en kindvriendelijk. Het zal hun veel zekerheid geven en hun extra rust gunnen. En op het feest kunnen we met zijn allen zingen: “Lacht nor mij, alle kindjes blij..!”

John

GEZOCHT: MUZIKAAL TALENT

We zijn op zoek naar muzikaal talent voor ons nieuw concept 'Shangrila Home Afternoon Acoustics'. Dit zal de fuif vervangen en doorgaan op 10/06/2017. Ken je iemand die, liefst gratis, wil optreden ten voordele van Shangrila Home, gelieve ons dan te contacteren op vzwshangrilahome@gmail.com met mededeling 'muzikant'.
 
 
Copyright © 2016 Shangrila Home vzw, All rights reserved.
Graag houden wij u op de hoogte van de projecten van Shangrila Home vzw

Ons postadres:
Shangrila Home vzw
Joos Robijnslei 50
Antwerpen 2140
Belgium

Add us to your address book

Ons emailadres:
vzwshangrilahome@gmail.com 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Shangrila Home vzw · Joos Robijnslei 50 · Antwerpen 2140 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp