Copy
Nieuws uit Kisumu
- Isa in Kisumu
- St. Clare kinderen op de opvang
- Therapie: NHIF
 - Urusi: Nieuwjaarsviering / start competitie

Activiteiten
- Boekenbeursuitreiking
- Nieuwe spulletjes

Agenda
- 15 april 2023: Vormsel Langenboom
- mei/juni 2023: wandeldriedaagse Langenboom
- 6 april 2023: Changemakers Day Heerbeeck College

Nieuws van het bestuur
- Bestuur bezoekt Kisumu
- Amara zoekt vrijwilliger(s)
- Amara viert 15-jarig bestaan in Kenia

Isa in Kisumu
Hé, ik ben Isa en ik mocht met tante Lisanne mee naar Kisumu!!
Wat ik van tevoren verwachtte?
Heel weinig eigenlijk ……
Hoe het was? Niet te beschrijven ……

De weg van het vliegveld naar ons verblijf leek net een film. Mensen met alles wat ze op hun hoofd tilden. Potten, fruit, verzin het maar. En overal motoren, auto's en bussen die door elkaar reden.

Tante Lisanne heeft me van verschillende kanten laten zien hoe het in Kisumu is. Zo wandelden we met Ayub door de sloppenwijken vlakbij ons huis en gingen ook juist een keer chiquer eten in een rooftop restaurant met uitzicht op het Victoriameer en de stad Kisumu. De verschillen waren ontzettend groot. 

Samen met tante Lisanne ging ik naar alle projecten van Amara Foundation. Ik was bij veel gesprekken aanwezig en voetbalde bij voetbalclub Urusi.
Wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt zijn toch de bezoekjes aan de kinderen van St. Clare.
Allemaal hun eigen rugzakje, maar toch altijd met een lachje de dag door. Hoe behulpzaam ze zijn naar elkaar en hoe hard ze hun best doen op school. Ze deden altijd hun best om te bereiken wat ze wilden, al waren het de kleinste dingen. Zo kon een deel geen Engels, dat hield ze niet tegen contact met mij te leggen. Ze bedachten gewoon hoe ze het konden uitbeelden of zeiden het zo vaak opnieuw en wezen naar dingen dat ik het toch begreep. Ik hoop dat ze dat doorzettingsvermogen allemaal zullen behouden, zodat ze zoveel bereiken als ze willen.

De laatste dagen waren stiekem toch best moeilijk. Na 6 weken in Kisumu, weet ik dat ik wegga, dat ik weer terug ga naar mijn leven in Nederland. Waar ik alles kan eten wat ik wil, met vriendinnen op stap kan en wat je maar kan verzinnen. En zij blijven in dezelfde routine, hebben een zo ander leven. Ik zou ze zo graag alle mogelijkheden geven die ik zelf heb.

Dit was een van de beste ervaringen die ik ooit heb gehad! Ik dacht altijd dat ze het in films overdreven, maar alles bleek toch de realiteit. Ik kijk nu met andere ogen naar Kenia en hoe mooi in Kenia alles wel niet is. De verschillen zijn nog steeds niet echt te beseffen maar ik weet wel dat ik het in Nederland goed heb en dat we dat echt wel wat meer mogen waarderen dan dat we dat vaak maar zien als normaal. Ik hoop sowieso nog een keer terug naar Kenia te komen!


Het was geweldig!! Isa!

Zorg: St. Clare kinderen in de opvang
Op St. Clare aankomen voelt altijd heel vertrouwd. Zuster Lucy, zuster Dorothy, heel veel stafleden, leerkrachten en ook een aantal kinderen ken je al jaren. Nu, na ruim drie jaar St. Clare niet bezocht te hebben, waren er maar enkele kinderen die ik, Lisanne, nog ken. (Het re-integratie beleid is erop gericht dat kinderen vanaf 9/10 jaar weer bij familie wonen, dus in drie jaar zijn veel kinderen bij familie gaan wonen.) De groep kinderen bestaat op het moment dat wij aankomen uit 21. Het jongste kind is bijna 3 jaar oud, er is een kind van 11, de andere kinderen zijn tussen de 3 en 9 jaar oud. In de week dat wij weer naar huis gingen kwamen er nog drie kinderen (broertjes) bij. 
Het beleid op St. Clare blijft erop gericht om zo weinig mogelijk kinderen op te vangen in de 24-uurs opvang. Dit alleen als het echt niet anders kan. Helaas komen deze situaties toch veel voor, zeker nu het economisch gezien ook slechter gaat. De regering in Kenia is voor dit beleid, maar er is geen financiële ondersteuning vanuit de regering om het uit te voeren. Er is regelmatig overleg, regionaal en landelijk om dit aan de orde te stellen. Tot nu toe echter zonder resultaat, helaas.
De verhalen van een aantal nieuwe kinderen zijn werkelijk schrijnend. Zuster Lucy bespreekt met ons de problemen en vraagt of we mogelijk extra hulp kunnen verlenen in een aantal situaties. We zullen hierover als bestuur nog moeten praten. 

Isa heeft tijdens haar verblijf een actie gehouden onder vrienden en bekenden voor extra schoolmaterialen, schooluniform, sweater, sokken, schoenen en ondergoed. Het was geweldig om dit te kunnen realiseren. Dank aan alle sponsors!

We hebben genoten van de gezellige momenten met de kinderen maar het was ook fijn om de dagelijkse zorgen rondom kinderen, organisatie en toekomst weer door te kunnen spreken. 

Therapie: NHIF
Steunt u ook een gezin met een NHIF-card in 2023?!
Mama Clinton, mama Steve en mama Lavine bedankten ons voor het betalen van de NHIF ziektekostenverzekering. Zij belandden afgelopen periode  in het ziekenhuis doordat ze ernstig ziek waren en niet meer thuis konden blijven. Enkele situaties waren kantje boord. Vol emotie vertelde ze ons dat ze er zonder verzekering niet meer geweest zouden zijn. Gelukkig gaat het nu weer goed met hen door de juiste operatie en medicatie. En dat voor  €60,- per jaar! Met dit bedrag is het hele gezin verzekerd!

Vanaf 1-1-2019 betaalt Amara Foundation voor alle therapie kinderen en hun families een zogenaamde NHIF kaart, een ziektekostenverzekering voor het hele gezin. Voor €5,00 per maand / € 60,00 op jaarbasis is een heel gezin verzekerd.

Voor ouders, broers en zusjes geldt dat:
– ziekenhuisopname betaald wordt
– onderzoek naar malaria en malaria-medicatie gratis is
– bij operaties vergoed NHIF 50% van de kosten
– medicatie die in het plaatselijke ziekenhuis aanwezig is wordt vergoed etc.

Ook de therapiekosten in het JOOTRH hospital in Kisumu worden vergoed. Alle kinderen die deelnemen aan het Project Therapie krijgen daar tijdens de schoolvakanties therapie.

Elke bijdrage is welkom.   PayPaymentRequest (rabobank.nl)
Meer weten over NHIF…

Sport Urusi nieuwjaarsviering en start competitie
Het was zo geweldig om iedereen van sportclub Urusi weer te zien, het bestuur en de trainers te spreken en de trainingen bij te wonen! Wij hadden het al heet van niets doen en toch gingen de trainingen door. Gelukkig laste de trainers wel extra drinkpauzes in.
De eerste ontmoeting van Lisanne en Isa met Urusi was direct tijdens het grote nieuwjaarsfeest. Wat had Urusi het groots aangepakt. Geweldig dat er echt een feest van gemaakt wordt voor de kinderen van de club, bij wie ze thuis zeer arm zijn. Er werd gegeten en gedanst. Isa kreeg de nieuwste dansmoves aangeleerd en was dus direct ingewijd bij de voetbalclub. Voor het eten dat overbleef werd de wijk ook nog uitgenodigd, die waren erg dankbaar voor het voedsel dat ze mee naar huis mochten nemen. Het echte gemeenschapsgevoel!
En nog meer goed nieuws, eindelijk gaat in april de jeugdcompetitie weer van start. De trainers kijken er enorm naar uit. In de volgende nieuwsbrief hopen we daar meer over te kunnen schrijven.

ACTIVITEITEN
Boekenbeursuitreiking:

Dankzij vele vrijwilligers werden alle boeken parels weer op categorie gesorteerd en van 13 ™ 15 januari aangeboden aan alle bezoekers. Wat een prachtig evenement was het ook dit jaar weer. Fijn om te zien dat het bladeren en lezen in “echte”boeken nog zo veel mensen trekt.
Woensdag 22 maart mochten wij het mooie bedrag van €750,- ontvangen tijdens de bijeenkomst vanuit de organisatie Vincentiusvereniging 's-Hertogenbosch. Iedereen die hieraan heeft bijgedragen: jullie zijn toppers!

Nieuwe spulletjes
Tijdens ons bezoek aan Kenia in januari/februari hebben wij weer vele mooie handgemaakt producten kunnen meebrengen naar Nederland. Door het kopen van deze producten steunen wij de mensen daar. Met de opbrengsten uit de verkoop bekostigen wij onze projecten weer, waardoor een nog grotere groep mensen hiermee gesteund wordt in Kenia. Er zijn nieuwe modellen kaarten, engeltjes en servetringen. Kijk in onze Webshop!

AGENDA

15 april Vormsel Langenboom: De deelnemende kinderen hebben op 2 maart uitleg gekregen over de projecten van Amara Foundation. Het ingezamelde geld vanuit de kinderen en de collecte tijdens de Vormsel Dienst zal een donatie zijn aan ons.

30-31 mei en 1 juni Wandeldriedaagse Langenboom: Loop gezellig mee in 3 verschillende routes door Langenboom. Zamel vooraf wat geld in voor onze projecten en betaal €5,- inschrijfgeld, daarmee steun je ons. 

6 april Changemakers Day Heerbeeck college Best: Enkele leerlingen gaan zich inzetten voor Amara Foundation. Bestuurslid Evelien promootte ons in januari door over onze projecten te vertellen. We wensen alle leerlingen veel succes en plezier en kijken uit naar het resultaat!
Bestuur bezoekt Kisumu 
We hadden grote plannen, we kondigden het al aan in de vorige nieuwsbrief. Na vijf jaar gaan we als bestuur weer gezamenlijk een paar weken doorbrengen in Kisumu. Helaas gaat de reis voor Maria op het laatste moment niet door. Heel spijtig, voor Maria en voor ons. Lisanne is zes weken in Kisumu met haar nichtje Isa, Carmen en Evelien voegen zich bij hen voor de laatste twee weken. 
Onze “familie in Kisumu” is erg blij ons weer te verwelkomen. Wij zijn er bijzonder trots op om te zien dat in alle projecten hard gewerkt wordt. We ontmoeten enthousiaste, hardwerkende mensen met het hart op de goede plaats.

In deze periode hebben we alle projecten bezocht en uitgebreid gesproken met de leidinggevenden, werknemers, ouders, therapeuten en kinderen. We praten natuurlijk over de afgelopen periode maar kijken ook naar de toekomst en krijgen veel nieuwe hulpvragen voor de komende tijd. Over sommige hulpvragen kunnen we samen snel een besluit nemen. Fijn voor ons maar zeker fijn voor degene die hulp vraagt en krijgt.
Het levensonderhoud is vele malen duurder geworden. Veel gezinnen hebben grotere financiële problemen. Daar waar onze bijdrage in het betalen van schoolgeld voldeed blijkt nu dat het restant betalen voor een aantal ouders niet meer mogelijk is. Verschillende moeders kloppen aan voor hulp. Daar waar mogelijk hebben we (extra) ondersteuning verleend. Daarnaast hebben we twee nieuwe leningen voor business verstrekt aan moeders waarvan het kind deelneemt aan het project therapie. Voor één moeder betekent het de start van een shop waar zij graan en maïs gaat verkopen. Een andere moeder krijgt de mogelijkheid om haar vishandel nieuw leven in te blazen. We wensen beiden veel succes toe. Van beide vrouwen hebben we al bericht ontvangen dat de handel inmiddels gestart is. Top!

Andere hulpvragen, waar een groter prijskaartje aanhangt of meer gecompliceerde hulpvragen, nemen we mee naar huis om daar nog uitgebreid over te praten. 

Wat een heerlijk bezoek was het weer aan ons “tweede thuis”!

Amara zoekt een vrijwilliger(s)
Wij zijn heel hard op zoek naar een vrijwilliger die kennis heeft van rolstoelen en positioneren! 

Deze maand alweer vijf jaar geleden is Lars Rutjes voor ons naar Kenia geweest. Hij is destijds gegaan om de rolstoelen van de meervoudig gehandicapte kinderen van ons project therapie te gaan maken. Lars vertrok toen met lappen stof, gereedschap en allerlei fixatiemateriaal vanuit Nederland richting Kenia. Hij is drie weken daar gebleven en heeft in die tijd de kinderen leren kennen, de kinderen opgemeten en gewerkt met de rolstoel onderstellen van de lokale APDK. Dat zijn sobere, maar degelijk rolstoelen. Lars heeft polsterdelen laten maken in samenwerking met Pius, een meubelmaker en George, een lasser en heeft zelf een paar weken gesleuteld om de rolstoelen helemaal in orde te krijgen. Nu zijn alle kinderen gegroeid en de polsterdelen versleten, de staat van de onderstellen is echter nog goed genoeg. Ben jij de persoon die kan en wil doen wat Lars voor ons en alle kinderen gedaan heeft?! Laat het ons weten administratie@amarafoundation.org

Waar is behoefte aan:

  • Een vrijwilliger die met een hands-on mentaliteit aan de slag gaat met het opnieuw opbouwen van de rolstoelen.
  • Een vrijwilliger die trainingen over “zitten en positioneren” kan geven aan alle therapeuten in het ziekenhuis van Kisumu en de verzorgers. 
Als de rolstoelen weer in orde zijn, moet dat natuurlijk zo blijven en is het van belang dat de kinderen ook goed in de rolstoel gezet (blijven) worden. Deze kennisoverdracht aan meerdere therapeuten en verzorgers is dus van groot belang. Lars heeft destijds zijn kennis ook overgedragen aan een therapeut en verschillende verzorgenden, maar mede door verloop is een opfrissing zeer gewenst. Dus hoe groter de groep aan wie de workshop gegeven wordt, hoe beter. Natuurlijk kan dit één vrijwilliger zijn die, net als Lars destijds, alle expertise in huis heeft. Maar misschien heb jij één van deze expertises in huis en interesse om deze in Kenia te delen. Dat is ook erg fijn! 

Heb je interesse om ons te helpen of weet je iemand die dit kan en wil doen? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. 

Wil je ook nog even genieten van het enthousiasme waarmee Lars over zijn werk in Kenia schreef? Klik dan hier voor zijn reisverslag.

Amara viert 15-jarig bestaan in Kenia
Dinsdag 21 april was het zover…de dag van ons grote feest. Wij vierden het 15-jarig bestaan van Amara Foundation. We hadden een restaurant gevonden waar ze goed Keniaans eten serveerde: geit, kip (letterlijk de hele kip!) en ugali. Om 14 uur startte het feest en ja we hadden er al rekening mee gehouden dat niet iedereen op tijd zou zijn. Daarom werd het eten pas vanaf 15 uur geserveerd. Ayub, de voorzitter van de voetbalclub kwam zowaar te vroeg: “Mzungu time” zei hij…haha. De andere gasten waren zoals verwacht, gewoon Keniaans “op tijd”. Een geweldig feest werd het! Wat is het machtig mooi om heel onze Amara familie in Kenia bij elkaar te zien genieten van elkaar en het lekkere eten. Wij hebben met iedereen gekletst, met baby's geknuffeld, met iedereen op de foto geweest en bovenal…genoten!

Voor de eerste keer mocht Evelien in haar rol als voorzitter een toespraak houden:
Let me start by saying that we are very grateful that all of you were able to come. And we are very thankful we were able to organize this gathering to celebrate 15 years of Amara Foundation together with our Amara-family.
My name is Evelien and as the chairman of the Amara Foundation I speak on behalf of the entire board, being Lisanne, Carmen and Maria who were supposed to be here as well, but Maria sadly wasn't able to come. And of course I also speak on behalf of Isa who started her Amara journey 6 weeks ago.
The foundation of Amara lies with Carmen and Maria. After they lived in Kisumu for a couple of months they felt they needed to support some people in Kisumu on a more permanent basis. That is why they founded Amara Foundation in 2007.
In the following three years Lisanne and I also joined the board.

We started with supporting some handicapped children and their mothers and the St Clare children's home which was still located in the center of Kisumu. Later on we started supporting individual business people with giving out loans, whenever they had a link to our other projects and came up with a good business plan. Next to that we started to support a project which we call sport in which we support the Urusi football club of Mayatta. The last project we added are the students of the Klara Foundation. That was a Dutch Foundation which stopped existing and we agreed on proceeding to help these students.

Like many things changed in Kisumu, we also saw changes in our projects. For example, handicapped children could go to school, therapists found a great job elsewhere and children of the St. Clare children's home were re-integrated into families. We feel these things are great developments.

Our contacts of the separate projects do very good work and we are thankful for the good way of collaboration and the trust we feel among each other. Without wanting to pass someone I especially want to thank Samoo of the therapy project, sister Lucy of the st. Clare children's home and Ayub of Urusi football club. 

Back home we have our own families and jobs and on a voluntary basis we work to gather funds to support all our projects of the Amara Foundation. 
Just like here, the pandemic was hard on all of us and that makes gathering funds even harder in times. However, we see you and we hear you, and we try our utmost best to help you all, the best way we can. And we feel blessed because of that.

15 years of Amara Foundation is already a long time and we hope we can keep up for many more years.
May God bless you all. 

Zoals in bovenstaande toespraak te lezen is, voelen wij ons gezegend dat wij onze Keniaanse familie mogen en kunnen helpen. En dat kan dankzij jullie! Dus ik wil afsluiten met een groot DANK JE WEL naar al onze sponsoren.

Wij wensen iedereen Vrolijke paasdagen
NAMENS HET BESTUUR EN ALLE MENSEN UIT KISUMU!
Evelien Hommes-Romonesco - Carmen van Bergen - Lisanne Henuy-Rooijakkers 
Maria Vermeer - Martine Plantinga
Facebook
Website
Email
Instagram
U kunt zich hier inschrijven voor deze nieuwsbrief  
Copyright © 2023 Amara Foundation, All rights reserved.


Rekeningnummer: NL52 RABO 0148319394
t.n.v. Amara Foundation


Add us to your address book

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp