Copy

INSPIRATIEBRIEF No. 6  
Zomer 2016                       

View this email in your browser

Quadrivium Praktijk voor Coaching en Therapie | www.quadrivium-inzicht.nl 

Deze inspiratiebrief is voor iedereen die zich wil blijven ontwikkelen. Iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke groei en openstaat voor zelfreflectie. In deze brief vind je inspiratie in de vorm van informatie, tips en oefeningen om mee aan de slag te gaan over telkens wisselende thema's. Dit keer weer een thema waarin velen zich in meer of mindere mate zullen herkennen: stress.

STRESS

Gisteren belde er een collega om een afspraak te verzetten. Hij benoemde dat hij last van stress had.  Moest plotseling een training overnemen en realiseerde zich dat hij daar nog het nodige voor moest voorbereiden. We kennen het allemaal wel, die momenten dat de spanning in je lijf voelbaar is, omdat  er veel van je wordt gevraagd en je veel van jezelf vraagt. Een enkele keer druk, stress voelen, is geen probleem. Het wordt pas een probleem  als je langdurig stress ervaart en de stress zich in je lichaam opbouwt.

Stress laat goed zien hoe lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Stress verstoort je hormonale huishouding en dat kan na verloop van tijd nadelige effecten op je gezondheid hebben. En dat wil je niet, toch? Neem je stress serieus!

 


STRESSSIGNALEN

Stresssignalen zijn er om je te helpen. Ze zijn het waarschuwingslampje dat gaat branden op je dashboard. 

Dit zijn de eerste tekenen, die wijzen op chronische stress: moeite met concentreren, vergeetachtigheid, meer fouten maken, moeite om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden, stemmingswisselingen, lusteloosheid, moeite om een taak aan te pakken, slaapproblemen.

Stresssignalen kun je herkennen aan veranderingen in gedrag, lichamelijke gezondheid, en emotioneel/mentaal evenwicht.

Gedragsveranderingen: Minder energie; minder sociaal; terugtrekken; veel zuchten; geïrriteerd; toename in onhandigheid; meer conflicten; meer behoefte aan alcohol, sigaretten.

Lichamelijke klachten: sneller moe; onrust; opgejaagd; problemen met slapen; hartkloppingen of druk op de borst; spijsverteringsklachten; beven, klamme handen; vaker ziek, zoals verkouden, hoofdpijn, stijve nek of schouders.

Psychische/emotionele klachten: concentratie problemen; geestelijke en/of lichamelijke vermoeidheid; verminderde belangstelling; defensief; moeite met prioriteiten; vergeetachtig;  besluiteloos; minder helder denken; angstklachten; onzeker; schrikachtig; sneller boos; somber; overgevoelig; onverschillig; cynisch; impulsief; stemmingswisselingen.

 
 


 WANDELEN EN BIJTANKEN

Ben jij een hoger opgeleide vrouw tussen de 30 en 55 jaar, woon je niet in een zenklooster en heb je wel eens last van stress? Wandel dan met mij mee op dinsdag 5 juli.
Een wandeling is een goede manier om je hoofd eens lekker leeg te maken na een drukke werkdag, spitsuur thuis…………Wil jij dat ook? We verzamelen op de parkeerplaats voor de Leo Dongelmansstraat 13 in Abcoude en vertrekken om 20:00 uur. De wandeling duurt één uur. Als je je aanmeldt via het contactformulier op mijn website 
www.quadrivium-inzicht.nl, ontvang je een e-mail met daarin een oefening voor onderweg. Tijdens de wandeling word je je bewuster van je lichaam en leer je je ontspannen. Na afloop van de wandeling ontvang je van mij een e-mail met een korte opdracht. Trek comfortabele wandelschoenen aan!
Er staan 6 wandelingen gepland: 5 juli, 19 juli, 23 augustus, 30 augustus, 6 september en 13 september 2016.
Heeft deze inspiratiebrief jou geïnspireerd? Zegt het voort en stuur deze inspiratiebrief (of één van de eerdere) door!
WANDEL MEE OP 5 JULI!


 

WAT GEBEURT ER IN JE LIJF BIJ STRESS?

In rust is je adrenaline niveau laag. Als je werkt stijgt het adrenaline niveau en als je ontspannen bent, daalt het weer. Wanneer je onvoldoende herstelt van een inspanning daalt het adrenaline niveau onvoldoende en blijft je gespannen.

Door adrenaline gaat de hartslag omhoog, bloeddruk stijgt, pupillen worden groter, ademhaling versnelt, je gaat zweten. Een ander stress hormoon dat in je bloedbaan komt is cortisol. Cortisol wordt aangemaakt in je bijnieren en zorgt voor herstel van het evenwicht in je hormoonhuishouding. De energie die je opbrandt onder invloed van de adrenaline, wordt via de cortisol aangevuld. Cortisol zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt, waardoor je energie en doorzettingsvermogen krijgt. Cortisol stimuleert ook je eetlust en zorgt voor vetopslag. Als je cortisolspiegel hoog blijft, loop je gezondheidsrisico’s. Je lichaam wil overleven en denkt steeds dat er extra energie nodig is. Je bijnieren raken op een gegeven moment uitgeput en produceren nauwelijks nog cortisol. Je voelt je vermoeid en hebt geen energie meer. Cortisol is ook een belangrijke ontstekingsremmer. Het wegvallen van dit afweermechanisme is een belangrijke schakel tussen stress en het optreden van allerlei ziekten. 

  

 


10 TIPS BIJ STRESS

1. Zoek uit waar je gestresst van raakt
Soms voel je je gestresst terwijl je niet eens weet waardoor het komt. Neem de tijd om erachter te komen welke zaken jou precies stress opleveren en onderneem actie.
2. Neem de tijd om stress af te bouwen
Stress heeft tijd nodig om op te bouwen in je lichaam. Het kost ook tijd om het weer af te bouwen.
3. Wees ook eens niet bereikbaar
Spreek met jezelf af wanneer je je e-mail, whatsapp, facebook etc. checkt i.p.v. 24 uur per dag beschikbaar te zijn.
4. Breng meer lucht in je agenda
Geef jezelf lucht en ruimte. Plan je week niet vol omdat het kan. Plan ‘lege’ ruimte in je agenda.


.


5.Stop met uitstelgedrag
(zie mijn inspiratiebrief over uitstellen)
Uitstelgedrag kan een enorme bron van stress zijn wanneer je jezelf allerlei taken oplegt die je vervolgens voor je uit blijft schuiven.
6.Slowdown
Doe dingen langzamer. Eet langzamer, loop langzamer, rijd langzamer, kook langzaam, poets je tanden langzaam. Vertraag af en toe en merk hoe ontspannen je hiervan wordt.
7. Mediteer
Meditatie helpt je veerkrachtiger te worden, en af en toe afstand te nemen van je dagelijks leven. Je voelt je door de dag heen meer ontspannen en bovendien veel meer in balans.
8. Beweeg
Lekker intensief bewegen is een geweldige manier om stress af te voeren. Als je last hebt van stress dan is sport de beste manier om er snel mee af te rekenen.
9. Schrijf je hoofd leeg
Op die manier blijven gedachten niet constant ronddwalen in je hoofd, en houd je je hoofd dus lekker leeg.
10. Praat.
Als je ergens gestresst over bent, is het altijd goed om er met anderen over te praten. Anderen kunnen je vaak helpen oplossingen te vinden en dingen te relativeren.


 
 

 

OEFENING

Kies iets uit zoals ontbijten, tandenpoetsen, koken.
Besteed nu eens al je aandacht aan deze simpele bezigheid. Blijf er met je aandacht bij totdat deze voltooid is, dus zonder je te verliezen in gedachten en oordelen die opkomen.
Dwaal je af, merk het op en breng je aandacht terug naar datgene waar je mee bezig bent.
Hierdoor breng je een beetje meer rust in je leven. 
Met enige regelmaat hoop ik je te inspireren met een nieuwsbrief over een thema dat velen zullen herkennen. Wil je deze inspiratiebrief niet meer ontvangen? Klik dan op de unsubscribe link onderaan deze brief om je uit te schrijven. Stuur deze inspiratiebrief door naar een vriend, vriendin, collega of kennis. Wil jij ook deze maandelijke inspiratiebrief ontvangen? Registreer je dan via mijn website.
Je ontvangt deze inspiratiebrief omdat je via mijn website hebt aangegeven dat je de inspiratiebrief graag wilt ontvangen of omdat je op de e-maillijst van Quadrivium staat.
Copyright © 2015  Quadrivium Praktijk voor Coaching en Therapie
 
www.quadrivium-inzicht.nl. karin@quadrivium-inzicht.nl . 06 51212778 . Leo Dongelmanstraat 12, Abcoude

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Quadrivium Praktijk voor Coaching en Therapie · Leo Dongelmansstraat 12 · Abcoude, 1391 EW · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp