Copy

INSPIRATIEBRIEF No. 7  
HERFST 2016                       

View this email in your browser

Quadrivium Praktijk voor Coaching en Therapie | www.quadrivium-inzicht.nl 

Deze inspiratiebrief is voor iedereen die zich wil blijven ontwikkelen. Iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke groei en openstaat voor zelfreflectie. In deze brief vind je inspiratie in de vorm van informatie, tips en oefeningen om mee aan de slag te gaan over telkens wisselende thema's. Deze keer is de inspiratiebrief volledig gewijd aan de adem, een waardevolle hulpbron bij spanningsklachten.
DE ADEM
Of we nu slapen of wakker zijn, we ademen ongemerkt gemiddeld zo’n 20.000 keer per dag. We besteden doorgaans weinig aandacht aan de ademhaling. Vreemd, toch? Vooral als je je realiseert dat je ademhaling je een goede indicatie geeft hoe het met je gaat. Elke gedachte die je hebt, elke emotie, inspanning heeft invloed op je ademhaling. En omgekeerd kan je ademhaling je emoties en gezondheid beïnvloeden. Ben je gestrest, gehaast, nerveus, blij of juist superrelaxt? Let op je ademhaling en je weet het meteen.

Hoe gaat het nu met jou? Hoe haal jij adem? Adem je snel, langzaam, hoog, diep? Volg je ademhaling. Wat merk je op?

GEWOON ADEMEN
Klinkt simpel, gewoon je ademhaling volgen............ 

Als mensen zich bewust willen worden van hun ademhaling en er voor het eerst op gaan letten, dan leggen ze vaak de nadruk op het inademen.

Ze gaan diep inademen, ze willen veel ‘inhalen’. Soms zelfs te veel. Essentieel voor een goede ademhaling is juist de uitademing. Hoe beter je uitademt, des te beter je inademing. Voel maar.

EEN OPPEPPER
We ademen om zuurstof binnen te krijgen. De zuurstof wordt door ons bloed vervoerd naar elke cel in ons lichaam. Wanneer een cel genoeg zuurstof ontvangt, kan hij goed zijn werk doen.  Wanneer je bewust ademt,krijgen al je cellen meer zuurstof, waardoor je lichaam een oppepper krijgt. Zuurstof geeft het lichaam energie.

DE ADEM EN MINDFULNESS
Mindfulness is een vorm van meditatie waarbij je met nieuwsgierige aandacht en zonder automatische reacties bewust bent van fysieke ervaringen, stemmingen, gevoelens en gedachten. In Mindfulness wordt o.a. gebruik gemaakt van de ademhaling als een object van aandacht. Door te focussen op je ademhaling word je je bewust van de neiging van je geest om te springen van het ene naar het andere moment. Aandacht voor de ademhaling brengt je terug in het huidige moment.

Wil je weten wat Mindfulness voor jou kan betekenen lees dan dit artikel in Psychologie Magazine of bel mij. 

Vanaf mei 2017 bied ik ook Mindfulness Trainingen aan in een groep. Vanaf maart 2017 staan de data voor de trainingen op mijn website en kun je meer informatie vinden over Mindfulness. Mocht je niet kunnen wachten, dan kun je ook een één op één een mindfulness training bij mij volgen of samen met een vriend of vriendin.

FACTS AND FIGURES
In rust ademt de gemiddelde volwassene ongeveer zestien keer per minuut.

De longen van een volwassene kunnen ongeveer 3 liter lucht opnemen. In rust, onder normale omstandigheden, wordt bij iedere ademhaling een halve liter lucht uit- en ingeademd.

Bij inspanning, als we maximaal inademen, kunnen echter wel tot 4 liter worden opgezogen.

De ingeademde lucht bevat ongeveer 21 procent zuurstof en ca. 0,03 procent koolstofdioxide; de uitgeademde lucht bevat 16 procent zuurstof en 4 procent koolstofdioxide.

Een mens die geen zware lichamelijke arbeid verricht , ademt per dag gemiddeld 11.352 liter lucht in en uit. Daarbij onttrekt zijn lichaam aan deze hoeveelheid 120 liter zuurstof
ADEMHALINGSOEFENINGEN
Een ademhalingsoefening voor meer rust. Leg je ene hand op je buik en de andere op je borst en voel waar de ademhaling is. Vervolgens adem je rustig in, diep door je neus. Als het goed is, voel je je longen opzetten en je beide handen heel licht bewegen. Houd je adem enkele tellen vast en adem rustig uit via de mond. Herhaal dit een aantal keren. Focus  je aandacht op je ademhaling en je handen. Je voelt dat je elke ademhaling iets meer ontspant. Door dit regelmatig te doen voel je je steeds meer ontspannen. 
 
Ademhalingsoefening voor meer energie
Ga makkelijk zitten. Plaats nu je rechterduim op je rechterneusgat en adem diep in via je linkerneusgat. Na de inademing sluit je met je ringvinger je linkerneusgat af. Nu bevrijd je het rechterneusgat en adem je ook weer uit via dit neusgat. Nadat je volledig hebt uitgeademd, adem je weer in door je rechterneusgat. Als je volledig bent ingeademd, sluit je het rechterneusgat weer af met je duim.Vervolgens bevrijd je het linkerneusgat en adem je hierdoor weer uit. Hiermee ga je een aantal minuten door. Denk eraan dat het neusgat waardoor je uitademt, ook het neusgat is waardoor je weer inademt.

Wat registreer jij in je lichaam? Voelt je lichaam anders?

Wanneer je op dagelijkse basis ademhalingsoefeningen gebruikt om jezelf te kalmeren, zal het zelfs langdurige positieve effecten hebben op lichaam en geest.
LEESTIP
Momenteel lees ik het boek 'De verademing' van Bram Bakker & Koen de Jong. Zij gaan vooral in op een gezonde ademfrequentie en stellen dat een goede ademfrequentie leidt tot ontspanning, beter slapen, meer energie en sneller afvallen. Er staan veel praktische oefeningen in dit boek.

 
Met enige regelmaat hoop ik je te inspireren met een nieuwsbrief over een thema dat velen zullen herkennen. Wil je deze inspiratiebrief niet meer ontvangen? Klik dan op de unsubscribe link onderaan deze brief om je uit te schrijven. Stuur deze inspiratiebrief door naar een vriend, vriendin, collega of kennis. Wil jij ook deze maandelijke inspiratiebrief ontvangen? Registreer je dan via mijn website.
Je ontvangt deze inspiratiebrief omdat je via mijn website hebt aangegeven dat je de inspiratiebrief graag wilt ontvangen of omdat je op de e-maillijst van Quadrivium staat.
Copyright © 2015  Quadrivium Praktijk voor Coaching en Therapie
 
www.quadrivium-inzicht.nl. karin@quadrivium-inzicht.nl . 06 51212778 . Leo Dongelmanstraat 12, Abcoude

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Quadrivium Praktijk voor Coaching en Therapie · Leo Dongelmansstraat 12 · Abcoude, 1391 EW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp