Copy

INSPIRATIEBRIEF No. 11  
December 2017                       

View this email in your browser

Quadrivium Praktijk voor Coaching en Therapie | www.quadrivium-inzicht.nl 

Deze inspiratiebrief is voor iedereen die zich wil blijven ontwikkelen. Iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke groei en openstaat voor zelfreflectie. In deze brief vind je inspiratie in de vorm van informatie, tips en oefeningen om mee aan de slag te gaan over telkens wisselende thema's. Deze keer is de inspiratiebrief volledig gewijd aan 'neuroplasticiteit'; het vermogen van de hersenen om zich aan te passen.
WAAROM?
Waarom een inspiratiebrief over stress, neuroplasticiteit en mindfulness? Omdat ik het een  ontzettend boeiend onderwerpen vind en ik je - mocht je met  mediteren willen beginnen of als je al mediteert en ervaart dat continuïteit lastig is - graag een worstje wil voorhouden. Hier doe je het o.a. voor! Neuroplasticiteit 'vernieuwt' je brein.

NEUROPLASTICITEIT
Jarenlang werd er vanuit gegaan dat ons brein een statisch iets is; vaststaand, constant, onveranderbaar en dat bij de geboorte al vaststond hoe dit orgaan zich ontwikkelde. Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat ons brein het vermogen heeft om te veranderen. Dat heet neuroplasticiteit. De hersenen nemen na de geboorte niet alleen toe in omvang en structuur, maar ontwikkelen ook in functie. Neuroplasticiteit zorgt ervoor dat er voortdurend nieuwe cellen en verbindingen tussen de cellen worden gemaakt. Als je volwassen bent neemt de neuroplasticiteit af, maar verdwijnt niet.

"Na 2 uur intensief leren, is je brein definitief veranderd....Als je het goede leert, is dat geen enkel probleem.” 

STRESS EN HET LICHAAM
Als je stress ervaart, wordt in je lichaam het stresshormoon adrenaline aangemaakt. Het hart gaat sneller kloppen, je krijgt zweethanden: het lichaam maakt zich klaar om in actie te komen. Een tweede stresshormoon dat wordt aangemaakt is cortisol. 

Door de adrenaline ben je in staat om op het moment  snel en adequaat te handelen. Cortisol verhoogt, om de langdurige inspanning mogelijk te maken, je bloedsuikerspiegel. Door de extra glucose in je bloed, zijn je spieren in staat om een fysieke inspanning te leveren en dit een tijdje vol te houden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan langdurig harder werken, gewoon maar doorgaan. 

STRESS EN HET BREIN
Adrenaline en cortisol hebben invloed op de werking van het brein. Het brein past zich aan om beter op de dreiging te kunnen reageren: je bent alert, sneller afgeleid, en juist minder goed in je concentreren, helder nadenken en herinneringen ophalen. Handig als er echt gevaar dreigt, maar een probleem als het lichaam chronische stress ervaart..

Als een situatie die feitelijk veilig is door het lichaam-/geestsysteem als bedreigend ervaren wordt, en er voortdurend stresshormonen afgegeven worden, past het brein zich op den duur blijvend aan. Je ziet dan bijvoorbeeld dat verbindingen die neuronen in de prefrontale cortex aangaan, en die van invloed zijn op het denken, aangepast worden. Helder nadenken, dingen herinneren en concentratie worden dan blijvend een probleem.

Vanaf 2018 ben ik VMBN erkend mindfulnesstrainer categorie 1. Dit betekent dat mijn mindfulnesstrainingen geheel of gedeeltelijk vergoed kunnen worden door zorgverzekeraars.

STARTDATUM EERSTVOLGENDE
8-WEEKSE MINDFULNESSTRAINING

17 JANUARI 2018 VAN 19:30 TOT 22:00 UUR.

HET EFFECT VAN MINDFULNESS OP JE BREIN
Uit hersenonderzoek blijkt dat mindfulnessmeditatie je brein in positieve zin verandert. Op hersenscans zijn veranderingen in de amygdala, hippocampus en prefrontale cortex te zien. Het beoefenen van Mindfulness zorgt voor een verkleining van de amygdala en een versterking van de prefrontale cortex en de hippocampus.
 
Er bevinden zich kliertjes in de hersenen, de amygdala, die als een soort filter fungeren voor informatie. Zij bepalen of die informatie over gevaar wordt doorgestuurd naar de hersenen. Een kleinere amygdala zorgt dat je minder gevoelig wordt voor dreigend gevaar, oftewel stress en angst. Dat is wel zo fijn, aangezien de meeste dagelijkse bedreigingen niet van tijgers en beren afkomstig zijn maar van spinsels in ons hoofd (zoals negatief denken, zorgen, haast, rampscenario’s, etc).
De hippocampus meet het cortisolgehalte en zorgt dat ‘herstelhormonen’ het niveau weer verlagen. De hippocampus is ook belangrijk voor leren, onthouden en navigeren. Een sterkere hippocampus zorgt ervoor dat je op deze gebieden beter functioneert en dat je steeds goed herstelt van stress.
De prefrontale cortex is verantwoordelijk voor onze verstandelijke vermogens en emotieregulatie. Het zorgt onder andere voor relativering, probleemoplossend vermogen en creativiteit. Ook remt het de activiteit van de cingulate cortex, een hersengebied dat betrokken is bij piekeren.

In een helder, kort filmpje ! wordt uitleg gegeven over de effecten van mindfulness op de hersenen.
 
IETS NIEUWS AANLEREN
Recent onderzoek laat zien dat het nog korter duurt dan voorheen gedacht werd om nieuwe gewoontes aan te leren. Een nieuwe gewoonte kan je al aanleren binnen zeven dagen. Als je jezelf dus bijvoorbeeld de gewoonte aanleert om je zeven dagen lang heel bewust te ontspannen door bijvoorbeeld elke ochtend een korte oefening te doen dan heb je al na zeven dagen een nieuwe verbinding gemaakt in je brein die ervoor zorgt dat jij je beter voelt. Ga je na die zeven dagen door met de oefeningen, dan slijt het pad als het ware nog dieper in je brein en dat zorgt er weer voor dat het steeds makkelijker wordt om je goed te voelen en te ontspannen.
ONTSPANNINGSOEFENING (NLP)
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Met Mindfulness spreek ik natuurlijk voor eigen parochie. De volgende oefening komt uit de NLP (NeuroLinguistisch Programmeren). Ook een methode om je brein te trainen.

Ga gemakkelijk zitten en doe je ogen dicht. Denk aan een situatie waarin je je heel ontspannen hebt gevoeld. Probeer deze situatie goed voor de geest te halen. Waar was je? Wat zag je allemaal? Wie was erbij? Was het warm of koud? Hoe rook het? Wat hoorde je? Ga helemaal terug naar dat moment. Let nu eens op hoe je je voelt. Let op je ademhaling. Merk op dat je er rustig en ontspannen van wordt. Laat alles in die situatie nog eens de revue passeren en geniet ervan. Probeer dit gevoel een paar minuten vast te houden.

IK WENS JULLIE EEN ZEER VOORSPOEDIG 2018!

Met enige regelmaat hoop ik je te inspireren met een nieuwsbrief over een thema dat velen zullen herkennen. Wil je deze inspiratiebrief niet meer ontvangen? Klik dan op de unsubscribe link onderaan deze brief om je uit te schrijven. Stuur deze inspiratiebrief door naar een vriend, vriendin, collega of kennis. Wil jij ook deze maandelijke inspiratiebrief ontvangen? Registreer je dan via mijn website.
Je ontvangt deze inspiratiebrief omdat je via mijn website hebt aangegeven dat je de inspiratiebrief graag wilt ontvangen of omdat je op de e-maillijst van Quadrivium staat.
Copyright © 2015  Quadrivium Praktijk voor Coaching en Therapie
 
www.quadrivium-inzicht.nl. karin@quadrivium-inzicht.nl . 06 51212778 . Leo Dongelmanstraat 12, Abcoude

Uitschrijven    

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Quadrivium Praktijk voor Coaching en Therapie · Leo Dongelmansstraat 12 · Abcoude, 1391 EW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp