Copy
14 - 20 septembrie
View this email in your browser
Share
Forward
Buletin informativ - Administrația Fondului Cultural Național
   Care este experiența dumneavoastră cu AFCN? Cum evaluați decada de activitate a AFCN? Care ar fi aspectele problematice care ar trebui avute în vedere în viitorul imediat? Cum ați dori să se dezvolte AFCN în următoarea etapă – sugestii strategice, priorități etc.? Ce urare aveți pentru AFCN?

   Pentru a pune în perspectivă activitatea de zece ani a Administrației Fondului Cultural Național am formulat cinci întrebări la care vă invităm să ne trimiteți răspunsurile dumneavoastră pe care le vom include în materialele de comunicare. Vă rugăm să însoțiți opiniile dumneavoastră și de o scurtă prezentare personală.
   I-am invitat deja pe cei care au fost direct implicați în formarea și coordonarea instituției la o discuție în care să ne împărtășească opiniile lor. Pentru că înființarea AFCN este rezultatul dialogului dintre guvernanți și societatea civilă am ales să începem publicarea răspunsurilor cu cei care s-au aflat între semnatarii Scrisorii deschise adresate în 2005 Ministerului Culturii. Vom continua în edițiile următoare cu alte opinii.
”AFCN ESTE SINGURA INSTITUȚIE CARE MAI OFERĂ FINANȚARE PRINTR-UN SISTEM TRANSPARENT PE BAZĂ DE CONCURS”
AFCN: Domnule Cosmin Manolescu, sunteți inițiatorul scrisorii deschise adresate în 2005 Ministerului Culturii care a inițiat un dialog real între autorități și reprezentanții societății civile în urma căruia a luat naștere AFCN. Sunteți foarte implicat ca manager cultural în continuarea acestui tip de dialog și ați avut un rol determinant în constituirea Coaliției Sectorului Cultural Independent. De zece ani sunteți alături de AFCN, i-ați urmărit activitatea și ați venit cu propuneri de îmbunătățire a activității și de creștere a nivelului de bugetare. Cum evaluați decada de activitate a AFCN?

Cosmin Manolescu: De-a lungul timpului am dedicat mult timp și energie îmbunătățirii activității AFCN. Prima acțiune importantă a fost în ianuarie 2005, când imediat după anunțul privind crearea AFCN, la initiațiva mea, împreună cu un grup important de colegi artiști, curatori și manageri culturali reprezentanți ai sectorului cultural independent, am adresat Ministerului Culturii o scrisoare deschisă în 11 puncte. Scrisoarea intitulată „Pentru o reformă reală a culturii în România” cerea elaborarea de către Ministerul Culturii a unei politici și strategii culturale la nivel național, care să aibă ca priorități pentru perioada următoare printre altele, reforma sistemului de acordare a finanțărilor în domeniul culturii (atunci cu trimitere directă la decizia de înființare a AFCN), elaborarea unui statut al artistului, crearea unui fond de mobilitate pentru operatorii culturali, sprijinirea proiectelor de cercetare a tendințelor din mediul cultural, investiția în educație culturală și susținerea cu prioritate a dezvoltării sectorului artistic independent. Deși au trecut mai bine de 10 ani de la acea scrisoare și de la înființarea AFCN, situația nu s-a schimbat major iar cultura vie și ONG-urile culturale sunt în continuare la limita supraviețuirii. Cei care mai rezistă pe scena culturală o fac doar datorită finanțărilor oferite de AFCN, care, chiar dacă sunt reduse, reprezinta singurul balon de oxigen.
Cultura taNGO
  • 16 septembrie, ora 19.00 – spectacol la ARCUB București
”Artă. Memorie. Restituire”, Biblioteca Județeană ”George Barițiu” Brașov
  • ·15 septembrie – Vernisajul expoziției la Turnul Alb din Brașov
"COLLAGE. ART... UNDER CONSTRUCTION",
Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" 
  • 19 – 20 septembrie - Atelier decorațiuni pe obiecte de uz casnic
„Niciodată singur / never alone" Asociația Medium Contemporan Magma, Sfântu Gheorghe
  • 5 septembrie - 5 octombrie - expoziție itinerantă, prezentări de artiști și teoreticieni invitați
Proiectul ArtBorescent, Fundația Domeniul Otetelișanu
  • 14 septembrie - 1 octombrie – expoziții în mai multe spații din București
UrbanEye
  • 14 – 30 septembrie - itinerare filme - Cinema ARTA - Cluj-Napoca
Prin închiderea Programului Cultural Elvețian în 2007 și ulterior a programelor de finanțare ale Centrului Național al Dansului și al Institutului Cultural Român, scena culturală a intrat într-un proces de regres. În acest moment, Administrația Fondului Cultural Național este singura instituție din România care mai oferă finanțare printr-un sistem transparent pe bază de concurs. Însă în ultimii ani și AFCN a funcționat cu sincope, mai ales din momentul în care, prin decizia Parlamentului României și lipsa de implicare a Ministerului Culturii, a pierdut banii care veneau de la Loteria Română.
Prin numirea actualului director la conducerea instituției, la finalul anului 2014, AFCN a căpătat un suflu nou și a început să-și revină. Sper ca Administrația să crească în continuare și să devină un partener real al sectorului cultural, nu doar un finanțator punctual.

AFCN: Care ar fi aspectele problematice care ar trebui avute în vedere de AFCN în viitorul imediat?

C. M.: Sunt multe de spus aici. Cred că în primul rând Ministerul Culturii ar trebuie să rezolve problema interimatului la AFCN. Nu cred că o instituție de un asemenea profil și atât de importantă pentru sectorul cultural din România poate fi condusă la nesfârșit de un director interimar, care are un mandat limitat și nu poate aplica o viziune coerenta pe termen lung. În aceeași linie, cred că Ministerul Culturii și Guvernul României ar trebui să ofere fondurile necesare pentru ca AFCN să crească nivelul finanțării și numărul de proiecte finanțate anual. Finanțarea oferită în prezent este mică, a scăzut recent de la 70.000 lei la 50.000 lei, suma oferită fiind insuficientă pentru a susține proiectele și programele culturale de amploare. O altă problemă nerezolvată este calitatea evaluării artistice a proiectelor depuse. Proiecte bune și coerente, de anvergură sau care investesc masiv în arta contemporană și/sau importante pentru viitorul sectorului cultural, pierd finanțarea de la AFCN din cauza aprecierilor făcute de niște evaluatori care nu cunosc suficient sectorul cultural și problemele cu care se confruntă. Și cred că trebuie găsită o soluție pentru ca lansarea concursului să se facă în toamnă și nu la începutul anului calendaristic. Acest lucru se traduce în prezent într-o perioadă limitată când operatorii culturali pot organiza proiecte culturale (iunie – noiembrie), ceea ce face ca toamna să avem o avalanșă de evenimente culturale iar primăvară și vara scena să fie aproape moartă. O ultimă problemă, care a tot fost discutată în ultimii 10 ani însă fără nici un rezultat, este transformarea AFCN într-o instituție care să finanțeze doar sectorul cultural privat. În acest moment, atât operatorii culturali privați cât și instituțiile de stat au acces la finanțarea AFCN. Să nu uităm însă că cele din urmă beneficiază totuși de o finanțare de la bugetul de stat pentru proiectele lor culturale, au la dispoziție spații și resurse umane plătite. Este, cred, un decalaj și o competiție incorectă. Este ciudat cum după 25 de ani, cultura în România rămâne prepoderent de stat, la fel ca în perioada comunistă…

AFCN: Cum ați dori să se dezvolte AFCN în următoarea etapă, care ar fi în opinia dumneavoastră prioritățile strategice de avut în vedere?

C.M.: Cred că pentru următorii 5 ani AFCN-ul ar trebui să se poziționeze strategic pe scena culturală printr-o serie de modificări importante la nivelul priorităților, al ariilor de finațare, al evaluării și nu în ultimul rând al monitorizării proiectelor finanțate. Așa cum am spus deja, cred că ar fi important ca AFCN să finanțeze doar proiectele sectorului cultural privat iar proiectele culturale europene să devină o prioritate. Să nu uităm că în 2021 unul din orașele României va deveni o capitală culturală europeană și nimeni nu face nimic în acest sens iar crearea unei linii de finanțare dedicată pentru proiectele României ar atrage mai mulți bani europeni pentru cultura română. Aș trece printre propunerile mele și crearea unei linii-pilot de finanțare specială pentru susținerea infrastructii și a spațiilor de cultură private (teatre, studiouri de dans, galerii private), precum și includerea în priorități a cercetării și educației culturale. Aș limita accesul festivalurilor la finanțarea AFCN sau, în cel mai bun caz, le-aș pune să concureze împreună într-un domeniu dedicat. Este greu să aplici pentru un proiect de formare profesională sau mobilitate și să fii la concurență cu 2-3 festivaluri. De altfel am mai spus-o, România este o țară preponderent axată pe festivaluri… Și pentru că sectorul cultural operează foarte insular cred că ar fi binevenită și o arie nou interdisciplinară pentru a stimula colaborarea și cooperarea intersectorială. De asemenea, aș limita finanțarea oferită la maximum 2 proiecte pentru aceeași echipă/organizație. Este inechitabil și cred că și imoral ca unii oameni să obțină bani pentru trei-patru proiecte iar unele organizații să rămână complet pe dinafară…

AFCN: O urare pentru AFCN...

C. M.: Viață lungă, sănătate echipei AFCN și cât mai multe proiecte finanțate în următorul deceniu!
Cosmin Manolescu este coregraf și manager cultural, director executiv al Fundației Gabriela Tudor. Între 1997 și 2015 a realizat peste 150 de proiecte culturale în zona dansului, managementului cultural și a artelor contemporane cu impact internațional. În 2014, Centrul Național al Dansului i-a oferit un premiu de excelență pentru contribuția adusă la dezvoltarea dansului contemporan în România.
https://cosminmanolescu.wordpress.com
     Vă invităm să ne trimiteți fotografii sau materiale vizuale care ilustrează proiectele pe care le organizaţi şi/sau de la evenimentele susţinute de AFCN la care participați pe adresa comunicare@afcn.ro. Cu alte cuvinte, așteptăm experiențe culturale surprinse pe camere sau telefoane mobile pentru a le publica pe Instagram, unde ne găsiți după numele fondul_cultural_national.
    Urmăriți-ne pentru a fi la curent cu ce se întâmplă pe scena artelor!
Facebook
Facebook
Website
Website
Instagram
Instagram
Email
Email
Copyright © *|2015|* *|Administrația Fondului Cultural Național|*, All rights reserved.

unsubscribe from this list