Copy
7 decembrie
View this email in your browser
Share
Forward
Buletin informativ - Administrația Fondului Cultural Național
„Cultura ar putea deveni un motor și pentru economie dacă nu va mai fi privită ca o cheltuială nenecesară”

-interviu cu Liviu Jicman, membru în Consiliul AFCN
 
Care credeți că este rolul AFCN în societatea românească?

Aș spune că Fondul Cultural Național are o contribuție esențială pentru stimularea și sprijinirea creativității și inițiativei în domeniul cultural. Aș adăuga rolul important pe care AFCN îl are în lansarea unor proiecte culturale independente; ceea ce încă nu s-a găsit cu adevărat este calea spre autonomia și sustenabilitatea în timp a acestor proiecte, în afara finanțării AFCN.

Cum credeți că ar putea fi îmbunătățită activitatea AFCN?

Răspunsul la această întrebare ar putea fi foarte lung. Într-un fel, la fiecare reuniune a noastră - a Consiliului Administrației Fondului Cultural Național - și la consultările cu operatorii culturali, împreună cu colegii din AFCN, căutăm acest răspuns.
Dacă ar fi să aleg acum un aspect pe care îl consider esențial - și care constituie principala problemă a culturii în România – ar fi subfinanțarea.
Aș spune că o soluție ar fi actualizarea cadrului legal și a normelor de aplicare a legii, privind colectarea contribuțiilor la Fondul Cultural Național, ceea ce ar putea contribui la creșterea bugetului disponibil.
De asemenea identificarea unor mecanisme care să încurajeze conectarea proiectelor câștigătoare la surse de finanțare conexe (administrația locală, sponsori) ar fi și acesta un pas înainte.

Ce propuneri aveți pentru lărgirea ariei beneficiarilor de finanțări? (în continuare, cei mai mulți beneficiari sunt din București) Dar pentru diversificarea lor?

Poate vă va surprinde răspunsul meu, și chiar dacă risc să stârnesc reacții, cred că pe primul loc trebuie să fie calitatea și competitivitatea. Dacă AFCN reușește să facă instrumentele sale de finanțare cunoscute operatorilor culturali din toate colțurile țării, atunci și-a făcut datoria. Este în principal responsabilitatea autorităților locale să susțină cultura pe plan local și dezvoltarea mediului cultural, acolo unde există decalaje evidente. Este cert că anumite regiuni sau orașe sunt mai bine reprezentate, dar la fel de evident este că proiectele propuse Administrației sunt de multe ori mai consistente din punct de vedere cultural. Cred că AFCN a fost gândit ca un instrument de dezvoltare a pieței culturale în România. Prin urmare, trebuie să lăsăm piața să funcționeze ca atare, prevalând calitatea și competiția.

Cum vedeți AFCN peste 10 ani?

Cea mai modernă instituție de cultură din România, cu condiția unei reforme în privința sistemului de selecție a proiectelor. Mecanismul actual este unul transparent, dar care nu asigură o jurizare perfect unitară. Iar atunci când evaluarea este corectă, suspiciunile rămân pentru că responsabilitatea e împărțită.

Cum ar putea cultura deveni o prioritate pentru România?

Înțelegând că oferind un buget sub jumătate de procent din PIB la nivel național către ministerul culturii, acest sector produce 4-5%. Cultura ar putea deveni un motor și pentru economie dacă nu va mai fi privită ca o cheltuială nenecesară, ci ca un element esențial pentru creativitate, care aduce o valoare adăugată foarte mare.
Liviu Sebastian Jicman este de profesie economist, absolvent al Facultății de Studii Economice în Limbi Străine din București. În prezent este vicepreședinte al Institutului Cultural Român. A fost consilier și director de cabinet al Ministrului Culturii, membru al A.G.A. a S.C. Studioul Cinematografic SahiaFilm S.A. și membru al Consiliului AFCN ca reprezentant al Ministerului Culturii în perioada 2012-2013.
Facebook
Facebook
Website
Website
Instagram
Instagram
Email
Email
YouTube
YouTube
Copyright © *|2015|* *|Administrația Fondului Cultural Național|*, All rights reserved.

unsubscribe from this list   


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
AFCN · Str. Barbu Delavrancea nr. 57 · Sector 1 · Bucharest 011354 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp