Copy
18 ianuarie
View this email in your browser
Share
Forward
Buletin informativ - Administrația Fondului Cultural Național
PREMIILE AFCN CELEBREAZĂ ZIUA CULTURII NAȚIONALE
 
                Luni seara, Administrația Fondului Cultural Național a celebrat ziua Culturii Naționale împreună cu autorii celor mai captivante proiecte creative independente derulate în 2016. În eleganta sală „Elvire Popesco” a Institutului Francez din București a avut loc a doua ediție a Galei Premiilor AFCN în cadrul căreia au fost nominalizate 50 de proiecte culturale, câte cinci la fiecare categorie. La ceremonie a participat domnul Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român, domnul Erwin Simsensohn, secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, și domnul Matei Martin, președintele Consiliului AFCN. Au fost prezenți foști și actuali membri ai Consiliului AFCN, precum și numeroși reprezentanți ai presei și reprezentanți ai instituțiilor partenere în proiectele nominalizate.
                În deschidere domnul Christophe Gigaudaut, consilier de cooperare și director al Institutului Francez din România, a exprimat satisfacția de a fi gazda evenimentului. Pentru domnul Gigaudaut, Gala Premiilor AFCN constituie un element important în cooperarea culturală dintre Franța și România, având în vedere că 2017 va fi esențial în pregătirea Sezonului Cultural Român, ce se va derula în Franța în perioada decembrie 2018 – iunie 2019.
             Doamna Irina Cios, directoarea AFCN, a adresat un cuvânt de deschidere, în care a precizat că la 10 ani de când România a devenit membră în Uniunea Europeană se cere o repunere în discuție a sistemului de valori sociale, economice, juridice, politice, morale, filosofice, artistice pe care se bazează societatea românească. Organizațiile neguvernamentale sunt cele mai dedicate în promovarea acestor valori prin proiectele pe care le propun și prin demersul creativ pe care îl declanșează, acesta fiind unul dintre argumentele pentru care premiile le sunt adresate. „Premiile AFCN sunt transdisciplinare, fiind menite a pune în valoare tocmai felul în care astăzi creația contemporană propune un set de valori societății și devine instrumentul principal în promovarea acestora”, a precizat Irina Cios.         
 
      A urmat prezentarea nominalizărilor și anunțarea premianților. Irina Cios a decernat PREMIUL PENTRU MANAGEMENT CULTURAL doamnei Ștefania Ferchedău.
Cu o experienţă de peste 15 ani în dezvoltarea de proiecte culturale, management și politici culturale, dar și abordări interdisciplinare și transversale, unele cu o componentă importantă de cooperare internaţională, Ștefania Ferchedău a contribuit în 2016 ca expert și curator la proiectul de candidatură a orașului Timișoara la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 prin dezvoltarea programelor „Players of Change” și „Power Station”, prin angajarea de colaborări artistice și parteneriate relevante la nivel regional și internaţional. Din 2015 este director artistic și fondator al Institutului Prezentului, asociaţie cu profil interdisciplinar care este un laborator de cercetare, documentare și producţie artistică dedicat culturii contemporane.
          PREMIUL PENTRU ACTIVARE CULTURALĂ ÎN SPAȚIUL PUBLIC a fost decernat de Miruna Tîrcă (președintă a asociației Komunitas și membră a juriului) Asociației Miliția Spirituală, București, pentru proiectul COMUNA UNIVERSITARĂ.
Înfiinţată în 2010, cu misiunea de a mobiliza conștiinţa civică activă și spiritul solidarităţii cetăţenilor, organizația s-a implicat în acţiuni ce au vizat recuperarea trecutului recent, consolidarea democraţiei, activism. Membrii săi sunt cadre universitare, istorici, cercetători, masteranzi, profesori de liceu, jurnaliști etc. Una dintre marile reușite a fost acest proiect de advocacy și urbanism, care vizează reconversia parţială a unui spațiu public într-un spaţiu comun, nereglementat, care să faciliteze socializarea studenţilor și interacţiunea acestora cu profesorii lor într-un cadru informal.
                Andreea Borțun (co-președintă a asociației TET Alexandria și membră a juriului) a decernat PREMIUL PENTRU ACTIVARE INTERDISCIPLINARĂ Organizației Române Pentru Drepturile De Utilizator – ORDU, București, pentru proiectul MODULAB.
Lansat în urmă cu șapte ani în București, proiectul desemnat câștigător se construiește pe puterea de inovație a artei într-un context transmedia în continuă dezvoltare. MODULAB reprezintă o platformă multidisciplinară care promovează cercetarea și dezvoltarea noilor mijloace de expresie, prin intermediul tehnologiei. Un centru în care arta, știința și tehnologia intră într-o simbioză și își găsesc un limbaj comun. Proiectul reprezintă un impuls necesar pentru dezvoltarea spiritului colaborativ în spațiul artistic și științific din România.
                PREMIUL PENTRU COMUNICARE ȘI MEDIERE CULTURALĂ, acordat de Mihaela Michailov (membră a juriului ca reprezentantă a Asociației Replika) a revenit ASOCIAȚIEI REACTOR DE CREAȚIE ȘI EXPERIMENT, Cluj-Napoca, pentru proiectul TEEN SPIRIT #2.
Înfiinţată în 2014 cu scopul de a susţine și promova tinerii artiști, oferindu-le un spaţiu în care să poată lucra și sprijin pentru desfășurarea și consolidarea proiectelor lor, asociaţia și-a crescut treptat aspiraţiile și proiectele, majoritatea axate pe sprijinul tinerilor artiști și a dramaturgiei contemporane dar și pe dezvoltarea publicului sau pe punerea în discuţie a unor teme actuale.
             Doamna Irina Petrescu, atașat cultural și directoarea Institutului Francez din București a decernat PREMIUL PENTRU INCLUZIUNE SOCIALĂ ȘI DIALOG INTERCULTURAL Fundației Policy Center For Roma And Minorities pentru proiectele dezvoltate și susținute în cartierul Ferentari, multe dintre aceste proiecte fiind susținute de Institutul Francez.
Fondată în 2008, în România organizația este dedicată problematicii incluziunii sociale a minorităților etnice, în special cea Romă, dorind cu adevărat o lume în care aceste probleme să dispară. Prin programe de formare și mediere socială sustenabile care luptă împotriva prejudecăţilor și atitudinilor negative, prin activităţi creative, sportive și educaţie alternativă organizația urmarește să rupă cercul vicios al marginalizării, sărăciei și neputinţei.
                PREMIUL PENTRU ANTREPRENORIAT CULTURAL a fost acordat de Raluca Iacob (membră fondatoare a Asociației M3 și membră a juriului) ASOCIAȚIEI CASA PLAI, Timișoara, pentru proiectul AMBASADA.
Născută în 2015 Asociaţia a dovedit de la început un spirit antreprenorial punând în operă proiecte care să-i asigure sustenabilitatea prin servicii, consultanță, închirierea de spații, dezvoltarea spiritului de voluntariat și implicarea comunității creative. Pornind de la o conversie culturală a unui spațiu industrial, asociația s-a transformat într-un centru cultural, primul din România acceptat în reţeaua internaţională Trans Europe Halles, casă pentru comunitatea creativă și non-profit din oraș dar și din ţară și de peste hotare. În mai puţin de doi ani de existenţă, a găzduit peste 1200 de evenimente și a oferit și peste 300 de ore de consultanţă.
                Cosmina Goagea (directoarea Asociației Zeppelin și membră a juriului) a înmânat PREMIUL PENTRU SOLUȚII INOVATOARE ÎN PROMOVAREA PATRIMONIULUI Fundației Pro Patrimonio, București, pentru proiectul CARTIER MATACHE: FILM de Dragoș Lumpan.
Înființată în anul 2000, Fundația a derulat de atunci o serie de proiecte care au avut ca obiectiv principal conservarea, salvarea și reactivarea patrimoniului cultural, cu precădere arhitectural. Acțiunile, desfășurate deseori în regim de urgență și cu ajutorul formidabil al voluntarilor, s-au concentrat pe proiecte practice de protejare și reabilitare a patrimoniului, precum și pe implicarea și conștientizarea comunităților cu privire la temeiurile propriei identități ce rezidă în memoria colectivă și moștenirea culturală.
             Înainte de a decerna premiul următor domnul Erwin Simsemsohn, secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, a transmis mesajul Ministrului Ionuț Vulpescu, precizând faptul că AFCN este una dintre instituțiile din subordinea ministerului care se va bucura de toată atenția actualei guvernări și dialogul cu artiștii și organizațiile independente constituie un punct din programul de guvernare.
                PREMIUL PENTRU ACTIVAREA PATRIMONIULUI IMATERIAL a fost acordat ASOCIAȚIEI 1+1, Tecuci, pentru proiectul „FRAGMENTE DINTR-O VIAȚĂ”, curator OLGA ȘTEFAN.
Menită să promoveaze rolul artistului în societatea contemporană prin consolidarea statutului său social, definirea responsabilităţilor sale și prin sprijinirea practicilor și demersurilor artistice, organizația explorează prin mijloace interdisciplinare asumarea istoriei recente, activarea memoriei colective și multiculturalitatea ca elemente ale patrimoniului imaterial ce constituie elemente identitare esențiale.
                PREMIUL PENTRU PROMOVAREA CULTURII ROMÂNE ÎN LUME a fost decernat de domnul Matei Martin, președintele Consiliului AFCN Asociației Ephemair pentru proiectul NOAPTEA ALBĂ A GALERIILOR, ediția a 10-a,
Având ca scop declarat dezvoltarea unor proiecte culturale care promovează arta contemporană românească și internațională Asociația Ephemair și-a asumat deopotrivă responsabilitatea socială și rolul educativ față de tineri, facilitând accesul la cultura. Proiectele realizate în cadrul Asociaţiei au consolidat scena culturală locală prin evenimente care au implicat depotrivă instituţii din sectorul public și cel privat. A atras atenţia marelui public și a specialiștilor din țară și strainătate asupra artelor contemporane și a tinerilor artiști din România, reunind, printr-un program complex și dinamic, toate tipurile de manifestări artistice — pictură, desen, sculptură, grafi că sau new media, fotografie, video, performance, muzică, dans, teatru, design etc.
                Ceremonia s-a încheiat cu PREMIUL PENTRU REZISTENȚĂ ÎN CULTURĂ ce a revenit FUNDAȚIEI „GABRIELA TUDOR” pentru proiectele din ultimii 20 de ani, care a fost decernat de Laura Panait (membră a Asociației Colectiv A, reprezentată în juriu de Miki Braniște).
Cu o experiență de 20 de ani care nu au fost doar prolifici ci și cu multe momente de extrem de multă muncă, de riscuri asumate, de pionierat și sacrificii în multe direcții, de negocieri dure dar cu câteva victorii foarte importante la nivelul legislației și a finanțărilor publice din România. De la producții de spectacole, la festivaluri de amploare, la ateliere, la proiecte de cercetare, la turnee în străinătate, la granturi și burse pentru noua generație de manageri culturali, organizația câștigătoare are experiență în toate tipurile de activitate din domeniul dansului contemporan și al managementului cultural.
              Seara, moderată de Andreea Archip, a fost ritmată de ropote de aplauze, ce au recompensat toate organizațiile nominalizate și s-a derulat într-o atmosferă caldă de solidaritate și apreciere.
                Mulțumiri Institutului Francez pentru găzduire, juriului și celor care au acceptat să decerneze premiile !
                Mult succes tuturor și lansăm de pe acum invitația la următoarea ediție a premiilor AFCN prin care să sărbătorim și în 2018 Ziua Culturii Naționale! 
Facebook
Facebook
Website
Website
Instagram
Instagram
Email
Email
YouTube
YouTube
Copyright © *|2015|* *|Administrația Fondului Cultural Național|*, All rights reserved.

unsubscribe from this list   


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
AFCN · Str. Barbu Delavrancea nr. 57 · Sector 1 · Bucharest 011354 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp