Copy
16 - 22 noiembrie 
View this email in your browser
Share
Forward
Buletin informativ - Administrația Fondului Cultural Național
     Am întrerupt două săptămâni transmiterea buletinului informativ pentru că a fost greu să găsim cuvintele după tristele evenimente recente. Ne-a marcat o dată în plus faptul că o parte dintre cei dispăruți erau inițiatori de programe culturale pe care AFCN le-a susținut. Ne-am pus imediat întrebarea câte dintre proiectele cofinanțate de AFCN se derulează în condiții de siguranță pentru publicul căruia le sunt adresate. Este un aspect la care promitem că și noi vom fi foarte atenți în viitor.
     „Din păcate, acest moment de responsabilizare s-a petrecut în urma unei tragedii. Din fericire, a declanșat un proces de schimbare ale cărui prime semne s-au manifestat în viața socială și politică. Sperăm să nu fie doar de suprafață, un gest de moment. Sperăm ca responsabilizarea să se petreacă la toate nivelurile, începând de la felul în care spunem «Bună dimineața» și până la felul în care existența noastră se reflectă asupra universului. Ca instituție dorim să găsim căile cele mai potrivite pentru a asigura accesul la finanțare pentru operatorii culturali. Am lansat în avans apelul de proiecte pentru 2016 pentru a veni în întâmpinarea numeroaselor solicitări venite de la dumneavoastră privind finanțarea proiectelor pe tot parcursul anului. În acestă sesiune au fost înscrise mai puține proiecte decât ne-am fi așteptat, ceea ce se datorează probabil schimbării de ritm. Pe viitor dorim ca acest ritm să devină obișnuință așa că fiți pregătiți cu proiecte!”, a declarat Irina Cios, directorul AFCN. 
     Au fost înscrise 406 de proiecte culturale dintre care 126 la aria Arte Vizuale, 145 la Artele Spectacolului, 70 la Patrimoniu Cultural Material și 65 la Patrimoniu Cultural Imaterial. Contăm pe o bună colaborare cu Ministerul Culturii pentru demararea la timp a contractelor în ianuarie 2015. Bugetul disponibil, alocat de această dată integral din Fondul Cultural Național, este de 5,1 milioane de lei. Publicarea listelor după etapa I de selecţie se va face pe 25 noiembrie. 
     „Vorbind de asumare, ne-am dori ca, mai cu seamă oamenii de cultură să își asume cu responsabilitate gesturile. Am constatat cu întristare că printre candidaturile depuse pentru experți evaluatori independenți câteva se aflau într-un grav conflict de interese, situație pe care am depistat-o parcurgând proiectele, și care ar fi putut să dea peste cap calendarul propus. Din fericire, deși timpul a fost foarte scurt, colegii responsabili cu managementul proiectelor au identificat la timp aceste situații și am reușit să evităm disfuncțiile. Vă promitem ca începând cu sesiunea următoare, dacă situația se va mai repeta, vom face publice numele persoanelor în cauză. Le mulțumim tuturor acelora care au dat dovadă de caracter și onestitate și s-au recuzat acolo unde ar fi putut exista susceptibilități de confict de interese”, a mai adăugat Irina Cios.
     Următoarea sesiune de finanțare a proiectelor culturale este prevăzut a fi lansată la începutul lunii martie 2016. Vă vom informa din timp cu privire la calendar și condiții de finanțare.
 
„ȘTIU CĂ BUGETUL AFCN NU E PREA GENEROS, DAR AR FI BINEVENITĂ O SUBDIVIZARE
PE TIPURI DE PROIECTE
- interviu cu Luigi Gageos
AFCN: Cum evaluați decada de activitate a AFCN?

LUIGI GAGEOS:
Fiind unul dintre art-managerii invitați să participe la prima întâlnire de dialog organizată de Ministerul Culturii cu dna. ministru Mona Muscă, alături de alți art-manageri din societatea civilă - Cosmin Manolescu, Raritza Zbranca, Irina Cios etc. – pentru a contribui cu know-how-ul profesional la crearea și dezvoltarea AFCN, pot spune cu sinceritate că proiectul a fost implementat și realizat diferit față de cel inițial.
Evident că existența AFCN e un lucru pozitiv și necesar, care de-a lungul celor 10 ani de existență și-a căutat, prin mai multe schimbări, un mod de exprimare cât mai apropiat de necesitățile operatorilor culturali, cu bune și rele.


AFCN: Care ar fi aspectele problematice care ar trebui avute în vedere de AFCN în viitorul imediat?

L.G.:
Pentru orice operator cultural care solicită fonduri în România e important să existe unitate între formularea cererii de proiecte, modalitatea de aplicare și cea de raportare, la nivel național. Fac aici o paralelă între procedura de la Ministerul Culturii și cea de la AFCN, pentru că AFCN e o instituție în subordinea Ministerului Culturii. Aș avea curajul de a merge chiar mai departe, tocmai pentru a veni în ajutorul operatorilor culturali, poate ar fi bine să avem ca model procedura folosită de programul european Europa Creativă, bineînțeles păstrând proporțiile și fără a complica și redimensiona formularul.
Știu că bugetul AFCN nu e prea generos, dar ar fi binevenită o subdivizare pe tipuri de proiecte. Un alt aspect pe care-l consider extrem de important - lucru care există la proiectele europene - la comunicarea rezultatelor operatorii ar trebui să primeasca și o fișă de evaluare a proiectului.


AFCN:    Cum ați dori să se dezvolte AFCN în următoarea decadă – sugestii strategice, priorități?

L.G.:
Nu cred că un răspuns, oricât de complet ar fi, ar putea înlocui o strategie, dar mi-aș dori, ca operator cultural român, ca AFCN și apelurile de proiecte pe care le lansează să devină la fel de populare și așteptate precum cele lansate de programele europene pentru cultură. Chiar dacă fondurile sunt mult mai mici decât cele din proiectele europene, prin transparență, o bună comunicare, o corectă evaluare și un mod prietenos de a accesa fondurile, sesiunile de finațare lansate de AFCN ar trebui să devină un „must” pentru orice operator în fiecare an.

AFCN: O urare pentru AFCN...
L.G.:
La mulți ani! Și de ce nu, așa cum ar trebui să aibă cultura în România... la mai mulți bani!
 
Luigi Gageos este CEO la jmEvents și directorul EUROPAfest - jazz, blues, pop & classic, al Bucharest International Jazz Competition și al PROMS Jazz & Classic. Este președintele On the move, un program care oferă informații despre oportunitățile de mobilitate culturală din peste 20 de țări.
AGENDĂ CULTURALĂ

Muzeul Municipiului București, Asociația Translucid și Biblioteca Metropolitană București
  • Dezbaterea „Istoria ta in spatiul cartierului” - 16 noiembrie, ora 18.00, Palatul Șuțu
Asociatia Cultur Art și Editura Tracus Arte, Sfântu Gheorghe
  • Aer de București, seară de jazz și poezie - 22 noiembrie, ora 19.00, Teatrul Andrei Mureșanu, clubul Di Stefano
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe
  • Lansarea DVD-ului Saltland, 21 noiembrie
Festivalului de Film UrbanEye 2015
  • Cinemateca Union, 17 - 19 noiembrie 
Facebook
Facebook
Website
Website
Instagram
Instagram
Email
Email
Copyright © *|2015|* *|Administrația Fondului Cultural Național|*, All rights reserved.

unsubscribe from this list