Copy
24 - 30 august
View this email in your browser
Share
Forward
10 ANI DE INVESTIȚIE ÎN CULTURĂ
 
     1500 de proiecte culturale și 1800 de proiecte editoriale finanțate în acești 10 ani au adus publicul mai aproape de valorile culturale, demonstrând activ contribuția artei și creației contemporane în societate. 
     Dacă punem cap la cap toți anii în care Administrația Fondului Cultural Național a acordat finanțări avem suma eforturilor creative care s-au concretizat în spectacole de teatru, dans și muzică, evenimente în muzee, pe stradă, în spații neconvenționale, cursuri, ateliere, tabere de creație, acțiuni menite să pună în valoare monumente istorice, expoziții și festivaluri etc.
Suma investită din 2006 până în 2015 se apropie de 60 de milioane de lei pentru proiecte culturale. E mult? E puțin? Investiția în cultură este întotdeauna insuficientă în raport cu resursele creative ale unei țări, în cazul României stau dovadă miile de proiecte care nu au putut fi susținute financiar.
     Ceea ce a statutat crearea AFCN în 2005 a fost procedura democratică și transparenta de accesare a fondurilor. De la an la an, de la etapă la etapă, în funcție de fondurile disponibile strategia de finanțare s-a reconfigurat. În urma consultărilor dintre reprezentanții diferitelor Consilii AFCN - care au definit strategia de finanțare - și reprezentanții operatorilor culturali ariile de finanțare s-au diversificat, s-au reconfigurat sau au fost reduse. In toți acești ani au existat arii precum: Arte vizuale, Artele spectacolului, Activități muzeale, Arte vizuale și arhitectură, Dans, Muzică, Teatru, Management cultural și formare profesională, Patrimoniu imaterial, Patrimoniu cultural național, Diversitate culturală, dezvoltare comunitară și alte proiecte cu obiective similar, Educație culturală, Intervenție culturală, Arhitectură și design, Arte vizuale și noile media, Formare profesională în domeniul culturii, Activități muzeale și activități privind promovarea culturii scrise.
     Deși perspectivele erau destul de sumbre la începutul anului 2015 ca urmare a epuizării resurselor Fondului Cultural Național, eforturile conjugate ale operatorilor culturali și ale AFCN au găsit susținere din partea Ministerului Culturii care a găsit rezolvarea acestei situații. Demarăm astfel evaluarea unei decade de activitate cu optimism pentru viitor.
 
Vă mulțumim că ne-ați fost alături și așteptăm să continuăm împreună!

 

"COLLAGE. ART... UNDER CONSTRUCTION",
Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" 


- 22 august - 27 august – atelier de creație - instalații – deschis publicului

Festivalul național de teatru pentru adolescenți T4T și Festivalul de arte vizuale Manyfest
Timișoara
  • 20 - 31 august
Festivalul Karavanact
Cluj-Napoca
  • Chidea, Biserica Reformată, 24 august
  • Miercurea Ciuc, studio Csíki Játékszín25 august
  • Sfântu Gheorghe, Biserica Unitariană, 28 august
The Edinburgh Festival Fringe 
Edinburgh, Marea Britanie
  • 25 - 29 august, Ashes Afar, spectacol de Andreea Borțun

 
Urmăriți-ne și pe
Instagram!
 
   Vă invităm să ne trimiteți fotografiile dumneavoastră de la vizite la muzee, evenimente, concerte și expoziții sau afișe pe adresa comunicare@afcn.ro. Cu alte cuvinte, așteptăm experiențe culturale surprinse pe camere sau telefoane mobile pentru a le publica pe Instagram, unde ne găsiți după numele fondul_cultural_national.
    Urmăriți-ne pentru a fi la curent cu ce se întâmplă pe scena artelor!

 
Facebook
Facebook
Website
Website
Email
Email
Instagram
Instagram
Copyright © *|2015|* *|Administrația Fondului Cultural Național|*, All rights reserved.

unsubscribe from this list