Copy
26 octombrie - 1 noiembrie
View this email in your browser
Share
Forward
Buletin informativ - Administrația Fondului Cultural Național
CE? CUM? PENTRU CINE?
 
     Acestea sunt câteva din întrebările la care proiectele cofinanțate de AFCN trebuie să răspundă. Începând cu luna octombrie, am demarat monitorizarea proiectelor finanțate în 2015. Cum cele mai multe dintre proiecte derulează manifestările finale în lunile octombrie și noiembrie, au avut deja loc vizite de monitorizare la organizații din București, Timișoara, Tg. Mureș și Sibiu. În luna noiembrie, procesul va continua la București și în alte orașe din țară. Au fost deja programate vizite la Brașov, Iași, Constanța și Cluj.
     
      La invitația organizatorilor, Administrația Fondului Cultural Național a fost reprezentată în cadrul Consfătuirii organizațiilor civile și culturale din Transilvania, ce a avut loc în perioada 23 – 25 octombrie 2015, la Tg. Mureș.
    Carmen Constantin, coordonator al Compartimentului Management Proiecte, a făcut o prezentare generală a activității AFCN și a oportunităților de finanțare de care ar putea beneficia organizațiile prezente la întâlnire. În prezentare a insistat asupra procedurii de înscriere a proiectelor în cadrul aplicației online, a modului de notare a proiectelor depuse, pornind de la structura grilei de evaluare și a răspuns întrebărilor formulate de cei prezenți. La întâlnire au participat reprezentanți ai peste 20 de organizații, care fac parte din Federația Organizațiilor Maghiare din Transilvania, interesate de posibilitatea accesării fondurilor oferite de AFCN prin sesiunile de finanțare, atât pentru proiecte culturale, cât și pentru proiecte editoriale.    
      Asemenea prezentări pot fi organizate în continuare în funcție de interesul manifestat. În măsura în care doriți să includeți o asemenea prezentare în cadrul evenimentelor pe care le organizați vă rugăm să ne comunicați din timp și venim cu plăcere.
„ESTE INDISPENSABILĂ O STRATEGIE DE POLITICI PUBLICE ÎN DOMENIUL CULTURAL
- interviu cu Irina Cornișteanu
AFCN: Sunteți reprezentanta Institutului Cultural Român în cadrul Consiliului AFCN. Sunteți un manager cultural foarte activ în promovarea culturii române și prin implicarea în AFCN ați contribuit implicit la strategia de finanțare și promovare a creației actuale. Din această perspectivă, cum evaluați cei 10 ani de activitate a Administrației?
Irina Cornișteanu:
Cu suişuri şi coborâşuri legate de nivelul de colectare a sumelor datorate Fondului Cultural Naţional.

AFCN:  Care ar fi aspectele problematice care ar trebui avute în vedere ?
 I. C.:
Stabilizarea Fondului, astfel încât să devină o sursă de finanţare constantă pentru sectorul cultural (în special cel independent) şi predictibilă pentru construirea unei strategii coerente şi independente. Cred că este prioritară o redefinire a surselor de finanţare a Fondului. Faţă de gândirea generoasă care şi-a pus amprenta la constituirea AFCN, ar trebui asigurat prin cadru legal un nivel garantat al colectării pe măsura potenţialului Fondului. Nivelul colectării este în prezent supus prea multor riscuri.
De asemenea, trebuie extinsă baza de selecţie a evaluatorilor independenţi.


AFCN:  Cum ați dori să se dezvolte AFCN în viitorul apropiat. Care ar fi prioritățile, strategia?
I. C.:
Prioritară ar fi asigurarea unei surse de colectare independente. Practica demonstrează că o strategie solidă depinde de un buget minim garantat. Ideal ar fi ca organizarea sesiunilor de concurs să nu depindă de subvenţia de la bugetul de stat. În paralel cu acest "nou început" este indispensabilă o strategie de politici publice în domeniul cultural şi cu obiective general asumate de promovare a culturii române. Obiectivele urmărite prin finanţarea proiectelor din Fondul Cultural Naţional decurg din imaginea de ansamblu.

AFCN:   O urare pentru AFCN...
 I. C.:
La mulţi ani și la mulţi bani!
Irina Cornişteanu este reprezentanta ICR în cadrul Consiliului AFCN din 2013. Este directorul Institutului Cultural Român de la Viena şi membru în Grupul Strategic al reţelei institutelor naţionale de cultură din Europa - EUNIC. În cadrul ICR a fost director general al Direcţiei Generale Cooperări Externe, director al Direcţiei Relaţii Internaţionale şi director al Direcţiei Programe Interne. În perioada 2006 – 2012 a fost director adjunct artistic şi şef serviciu al Serviciului Proiecte şi Programe Culturale, Imagine şi Mediatizare al ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti.
AGENDĂ CULTURALĂ

PRODUSE DOMESTICE
  • 1 noiembrie - Timișoara – Teatrul German de Stat 
Expozițiile itinerante Romanian Design Week
  • 31 octombrie - 1 noiembrie, Timișoara
„Arta. Memorie. Restituire", Biblioteca Județeană “George Barițiu” Brașov: 
  • 20 octombrie - 12 noiembrie: Expoziție și lansarea albumului la Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov
 Timișoara Art Encounters
  • 1 octombrie - 1 noiembrie expoziții, ateliere, conferințe, lansări de carte
Bienala Internationala de Ceramica Cluj 2015
  • Competiția Internațională, 5-30 octombrie , Muzeul de Artă Cluj-Napoca 
  • Expoziția de ceramică a artiștilor români, 5-30 octombrie, la Galeria Minerva, Cluj-Napoca
 RestArt & Music Festival Youth Edition
  • 20-31 octombrie, Sala Studio a Teatrului de Nord, Satu Mare
Zona D. Platforma de dans și artă contemporană
  • 23-24 octombrie – atelier de zmee si dans contemporan pentru copii (Centrul Replika)
Inter@FAȚA 3
  • 31 octombrie, 1 noiembrie - Teatrul Fix, Iași
Bienala Internațională de Gravură Contemporană
  • 26 octombrie - 15 noiembrie,  Muzeul Național de Artă al Moldovei Chișinău
Facebook
Facebook
Website
Website
Instagram
Instagram
Email
Email
Copyright © *|2015|* *|Administrația Fondului Cultural Național|*, All rights reserved.

unsubscribe from this list