Copy
31 august - 6 septembrie
View this email in your browser
Share
Forward
Buletin informativ - Administrația Fondului Cultural Național
AFCN participă activ la susținerea culturii scrise
    
Dacă ne uităm la finanțările acordate de AFCN în cei zece ani de activitate este bine să facem o precizare importantă: structurarea rezultatelor în proiecte culturale și proiecte editoriale reflectă două cadre diferite de finanțare.
    Fondul Cultural Național a fost înființat exclusiv pentru finanțarea proiectelor culturale. Colectarea contribuțiilor la Fond a cunoscut fluctuații în fiecare an, ceea ce a făcut ca, exceptând perioada 2011 – 2014, bugetele de finanțare să fie suplimentate prin subvenție de la Ministerul Culturii.
   Proiectele editoriale beneficiază însă de un cadru legislativ aparte, care reglementează obligativitatea finanțării culturii scrise de către Guvernul României. Este vorba de legea 186 / 2003 care determină includerea în bugetul de stat a unei sume special destinate susținerii culturii scrise, direcționată prin subvenție către AFCN.
       Astfel pe lângă celelalte mecanisme de finanțare prin care a susținut editarea și publicarea, Ministerul Culturii a alocat Administrației Fondului Cultural Național bugete care au variat între 1,8 și 4 milioane de lei pe an, însumând din 2006 până în prezent peste 26.000.000 lei.
"COLLAGE. ART... UNDER CONSTRUCTION",
Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" 
  • 5-6 septembrie – atelier de pictură pe sare

„Niciodată singur / never alone" Asociația Medium Contemporan Magma, Sfântu Gheorghe
Târgu Mureș
  • 4 septembrie, ora 19.00 - vernisaj, 5 Studio, Piața Bolyai
  • 5 septembrie - 5 octombrie - expoziție itinerantă, prezentări de artiști și teoreticieni invitați

Proiectul „Cele mai frumoase cărți"
București
  • 3 septembrie - deadline pentru trimiterea cărților pentru concurs
Cluj-Napoca
  • 7-8 septembrie - jurizarea cărților
     Din aceste fonduri a fost susținută publicarea a 1384 de titluri de carte, albume de artă, ediții rare, poezie, carte pentru copii, cercetări științifice, documente, tratate, dicționare etc.; apariția a 314 reviste și publicații culturale; realizarea a 95 de proiecte de noi media online și offline ș.a.   
     Din toate aceste publicații s-au adunat în arhiva AFCN câte 2 exemplare și, cum noul sediu ne permite, dorim să le facem accesibile publicului interesat contribuind odată în plus la eforturile de suținere și promovare a culturii scrise. Din această lună am demarat catalogarea acestor materiale și ne propunem ca până la sfârșitul anului catalogul să fie accesibil pe pagina noastră de Internet. Așteptăm să vă invităm cât de curând să consultați la sediul nostru publicațiile care vă interesează. Vă vom informa deîndată ce acest proiect prinde formă.
     Vă invităm să ne trimiteți fotografii sau materiale vizuale care ilustrează proiectele pe care le organizaţi şi/sau de la evenimentele susţinute de AFCN la care participați pe adresa comunicare@afcn.ro. Cu alte cuvinte, așteptăm experiențe culturale surprinse pe camere sau telefoane mobile pentru a le publica pe Instagram, unde ne găsiți după numele fondul_cultural_national.
    Urmăriți-ne pentru a fi la curent cu ce se întâmplă pe scena artelor!
Facebook
Facebook
Website
Website
Instagram
Instagram
Email
Email
Copyright © *|2015|* *|Administrația Fondului Cultural Național|*, All rights reserved.

unsubscribe from this list