Copy
28 septembrie - 4 octombrie
View this email in your browser
Share
Forward
Buletin informativ - Administrația Fondului Cultural Național
     Venind în întâmpinarea solicitărilor făcute de operatorii culturali privind finanțarea proiectelor culturale începând din luna ianuarie, Consiliul AFCN a decis demararea procedurii de depunere și selecție a propunerilor pentru anul viitor începând de luni 28 septembrie 2015.
    ”După recuperarea în luna martie a.c. a contribuției de 2% din veniturile Loteriei Române Fondul Cultural Național a început să se redreseze. În 2015 AFCN a organizat deja o sesiune de finanțare din aceste fonduri. Pe măsură ce se vor acumula resurse în bugetul Fondului Cultural Național se vor lansa și alte apeluri de proiecte în 2016. Trebuie amintit faptul că FCN susține exclusiv finanțarea proiectelor culturale”, a declarat Irina Cios, directorul Administrației Fondului Cultural Național.
     Sesiunea de finanțare I/2015-2016, susținută din Fondul Cultural Național, va avea un buget de 5.100.000 lei. Înscrierea online a proiectelor pe pagina de Internet
www.afcn.ro se poate face până marți 27 octombrie 2015 ora 17:00. Procedura de evaluare și selecție se va finaliza până la sfârșitul anului, contractele urmând a fi semnate la începutul lunii ianuarie.
        A fost lansată cu acest prilej și invitația de înscriere a candidaturilor pentru evaluatori.
     „Consiliul AFCN a decis susținerea a două direcții strategice: creația actuală și promovarea patrimoniului”,  a mai precizat Irina Cios.
     În acestă sesiune sunt vizate patru arii generice: ARTE VIZUALE, ARTELE SPECTACOLULUI, PATRIMONIU CULTURAL MATERIAL și PATRIMONIU CULTURAL IMATERIAL.
      Suma maximă ce poate fi solicitată pentru un proiect este de 50.000 lei.
     Găsiți mai multe detalii, pe pagina noastră de internet
www.afcn.ro sau puteți să ne contactați telefonic la 021.891.91.49 sau prin e-mail la adresa contact@afcn.ro.
   Următoarea sesiune de finanțare a proiectelor culturale este prevăzut să fie lansată la începutul lunii martie 2016.
Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est
București
  • 2 – 11 octombrie – Cinema Studio, Cinema Patria, Cinema Elvira Popescu, Re:Animation Hub, Journey Pub

TIMIŞOARA ART ENCOUNTERS
  • 1 octombrie: 18:00 Deschidere: Souvenirs from Earth, Galeria Calina
  • 2 octombrie: 19:00: Fiii și fiicele lui Brâncuși. O intrigă de familie (Actul II), Galeria Helios
  • Program complet pe www.artencounters.ro

Proiectul Niciodată Singur / Never Alone, Asociaţia Medium Contemporan MAGMA din Sfântu Gheorghe
  • 5 septembrie - 5 octombrie: B5 Studio (Piaţa Bolyai nr. 5, Târgu-Mureş) expoziţie itinerantă, prezentări de artişti şi teoreticieni invitaţi
 
Expoziție de fotografie ”70 de ani de peisaj industrial”
București
  • 1 octombrie, ora 19.00 – Librăria Cărturești Verona
 
IndependNet - rețeaua teatrelor independente
Iași
  • 3 octombrie, ”Casa din copac” | Auăleu (TM) la Teatru FiX, Iași
AFCN 10 ani
 
    Continuăm să vă împărtășim din părerile celor care
s-au implicat în crearea și formarea AFCN, în decada ce s-a scurs de la înființarea sa.
MI-AȘ DORI O AUTONOMIE INSTITUȚIONALĂ MAI MARE PENTRU AFCN

- interviu cu Sorin Predescu, președintele Consiliului AFCN
AFCN: Domnule Sorin Predescu, se împlinesc 10 ani de AFCN, dintre care în ultimii doi ați fost direct implicat în deciziile strategice ale instituției în calitate de președinte al Consiliului AFCN. Sunteți sociolog, aveți ștate vechi ca „ONG-ist”, activați în sfera educației universitare și a managementului cultural și conduceți Direcția județeană pentru cultură Timiș. Cum evaluaţi această decadă din punctul de vedere al rolului jucat de AFCN în contextul cultural din România?

Sorin Predescu: A fost o perioadă bună, o perioadă de normalitate în ceea ce privește finanțarea culturală. Existenţa AFCN este primordială în ceea ce înseamnă transparența şi civilizaţia, până la urmă, în tot ce înseamnă cultură. Fără o instituţie ca AFCN foarte multe proiecte bune din lumea culturală nu ar fi fost finanţate sau ar fi primit greu finanţare. De aceea cred că, una peste alta, cu contestaţii, cu probleme, AFCN a dat totuşi un impuls vieţii culturale care s-a adiţionat la ceea ce înseamnă revoluţia culturii române.

AFCN: Care ar fi aspectele problematice care ar trebui rezolvate în următoarea perioadă?
S.P.: Ceea ce s-a întâmplat bine în 2015 este că s-a stabilizat sursa de finanţare. AFCN a avut doi-trei ani foarte grei în care a dispărut practic sursa principală de constituire a Fondului Cultural Național, ceea ce punea sub semnul întrebării însuşi rostul şi existenţa acestei instituţii. Recuperarea sursei de finanţare a fost o bucurie pentru toată lumea şi a repus AFCN în rândul instituţiilor care contează. Anul acesta nu am avut foarte mulţi bani de distribuit, însă încet-încet ne revenim. În primul rând, ne-am dori ca nimeni să nu se mai atingă de banii FCN - fără intruziuni de tip administrativ sau politic. Un alt lucru care cred că trebuie rezolvat - şi tocmai pentru că am trecut printr-o criză nu a fost rezolvat - este o strategie coerentă de finanţare a AFCN. Sigur, cutumiar, noi finanţăm diferite tipuri de artă, însă cred că ar trebui să avem o strategie mai clară, definită pe o perioadă de timp, care să stea la baza finanţărilor pe care le acordăm. Ar fi trebuit să avem şi o strategie naţională culturală la care să ne raportăm, dar aceasta este o altă chestiune.
Şi aş dori să avem o instituţie AFCN - dincolo de consiliu şi de cei care ajută AFCN - aş dori o instituţie stabilă și cu mai mult personal. În ultimii doi ani, de când sunt eu în Consiliul AFCN, s-au schimbat trei-patru directori, şi asta nu ajută instituţia să aibă o politică coerentă.

AFCN: Cum vedeți dezvoltarea AFCN în următorii ani?
S.P.: Avem modele europene la care ne raportăm, modele care funcţionează mai bine şi cu mai mulţi bani. Îmi doresc să ne apropiem cât mai mult de aceste modele. Ar mai fi necesare o serie de clarificări și actualizări legislative. Sunt încă multe aspecte neclare care necesită îmbunătățiri în legea de funcţionare a AFCN, în special legate de colectarea la Fondul Cultural Național. Mi-aş dori o autonomie instituţională mai mare care decurge evident din autonomia bugetară. Îmi doresc ca proiectele pe care le finanţăm să fie cele mai bune proiecte din cele care ni se oferă şi aici sigur vor apărea şi discuţii despre modificarea modului de evaluare. Eu spun că după zece ani faptul că AFCN a supravieţuit acestor timpuri este unul dintre lucrurile bune şi care ne dau speranţă că în ţara noastră se mai poate face ceva.

AFCN: O urare pentru AFCN...
S.P.: Îmi doresc foarte tare să mă pot lăuda peste 20 de ani că am fost la un moment dat parte din AFCN şi lumea să ştie despre ce vorbesc!
Facebook
Facebook
Website
Website
Instagram
Instagram
Email
Email
Copyright © *|2015|* *|Administrația Fondului Cultural Național|*, All rights reserved.

unsubscribe from this list