Copy
Nieuwsbrief Stad & Natuur Almere – Primair onderwijs – Maart 2015
View this email in your browser
Nationale Boomfeestdag in Almere
‘Ik heb spierpijn van het planten van die zware bomen’ 
De Nationale viering van de Boomfeestdag was dit jaar in Almere. Ruim 500 kinderen van verschillende Almeerse basisscholen hebben bomen geplant in het Koggepark en op stadslandgoed de Kemphaan. Prinses Laurentien was er om de kinderen te helpen met het planten van de 12 bomen voor de bomencirkel: één boom voor elke provincie. Lees verder
Na het planten legden de kinderen regenwormen bij de bomen, die er voor zorgen dat de bodem lekker luchtig blijft en de wortels voldoende water krijgen.
 
Jongetje: ‘de meiden moeten niet eens gillen’

Lente op de boerderij
Het is lente! En dat is te merken op de boerderij, want bijna alle dieren krijgen jongen. De kinderen maken op stadslandgoed de Kemphaan kennis met deze jonge dieren. Zijn er al geitjes of lammetjes? Wat hoort er naast jonge dieren nog meer bij de lente? Deze lenteles is voor de groepen 1 en 2 en loopt van 17 april tot 1 mei. Er zijn nog een paar plaatsen vrij, dus reserveer snel! http://www.stadennatuur.nl/leer/direct-inschrijven.html
Alles over de sterren
‘Waauw, gaat ie zo hoog?!!!!!’  
Die prachtige sterrenhemel, wat is er op heldere nachten veel aan te ontdekken. Maar hoe zit dat nou eigenlijk allemaal? Tijdens de sterrenkundelessen die in de winterperiode bij Stad & Natuur werden gegeven, krijgen de kinderen uit de bovenbouw antwoord op vragen als: hoe ziet ons sterrenstelsel er uit, wat is een ster eigenlijk, hoe ontstaat een zonsverduistering? Ze maken een planetenwandeling en mogen zelf een raket afschieten.
Eind februari werd voor de deelnemers een Sterrenkijkavond georganiseerd. De Sterrenwacht was aanwezig met grote telescopen om de leerlingen alles te laten zien wat ze geleerd hadden tijdens de les.
Playing for Succes!
Groen en gezond is een programma voor leerlingen die graag willen leren het beter te doen op school en daardoor echt tot bloei kunnen komen. Nu lukt het soms niet omdat ze onvoldoende gemotiveerd zijn, weinig zelfvertrouwen hebben, of niet zo goed kunnen samenwerken. Playing for Succes neemt deze leerlingen mee naar een uitdagende en inspirerende plek buiten school, waar ze zoveel mogelijk positieve leerervaringen opdoen. De kinderen komen gedurende 12 weken op maandag na schooltijd voor activiteiten op locaties van Stad & Natuur. Dit schooljaar is al de derde groep van start gegaan met Groen en Gezond. Dit programma is bedoeld voor leerlingen uit de groepen 6/7/8 en het vo.
Winnaars KidzKlix fotowedstrijd
‘Ik wist niet dat ik zulke mooie foto's kon maken’  
Wat een talentvolle natuurfotografen lopen er rond op de Almeerse basisscholen! Dertien basisscholen deden in het najaar van 2014 een KidzKlix-workshop van Stad & Natuur. Hierbij leren kinderen met andere ogen naar de natuur te kijken. Opeens hebben ze aandacht voor de kleinste details, of schuiven ze plat op hun buik door het gras om de beste opname te krijgen. De kinderen kozen zelf hun mooiste foto uit en elke groep koos een eigen winnaar. Deze foto’s werden door een professionele jury beoordeeld en er kon ook via facebook gestemd worden.
Met een foto van een paardenbloem met dauwdruppels waar zelfs de professionele jury jaloers op is, won Selina Kuysten uit groep 8 van de Kraanvogel de juryprijs. Saimi Roelofsen van de Klaverweide won de publieksprijs, haar foto met paddestoelen op een boomschors kreeg de meeste likes op facebook.
Op 28 januari ontvingen zij hun prijs uit handen van KidzKlix fotograaf Bart Stornebrink. Zij kregen hun foto op canvas, een set ansichtkaarten van hun foto en een boekje over natuurfotografie voor de hele klas. Lees verder
Het thema van de Boomfeestdag was Bomen en Water. Salina van de Heliotroop won de wedstrijd van de Waterspaarders met haar etiket om mensen aan te sporen korter te douchen, zodat er minder water wordt verspild.
We hebben onze website nog overzichtelijker gemaakt en de digitale catalogus is makkelijker toegankelijk. Neem een kijkje op www.stadennatuur.nl
Informatie over onderwijsactiviteiten zijn te zien onder het kopje LEER
Website speciaal voor schoolkinderen en leerkrachten, met leuke lestips over de lente.
Op 27 en 28 maart worden in heel Nederland weer de landelijke sterrenkijkdagen georganiseerd. Ook op de Kemphaan kun je sterrenkijken met de Sterrenwacht Almere.
Na het overweldigende succes van vorig jaar, organiseren wij ook dit jaar weer het evenement BELEEF in samenwerking met Collage: op woensdagmiddag 27 mei. Zet het vast in je agenda! Tijdens BELEEF presenteren we een voorproefje uit ons nieuwe kunst-, cultuur- en natuuraanbod voor schooljaar 2015-2016. Binnenkort meer informatie hierover.

Het leven van bijen
groep 3,4
Opa´s cadeau, op stap in het bos
groep 1,2
Buitenles Oostvaarders
groep 6,7,8
Struinen door het Wilgenbos
groep 5,6
Vogels spotten bij de Lepelaarplassen
groep 7,8
Facebook
Website
Copyright © 2015 Stichting Stad & Natuur Almere, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp