Copy
Bekijk deze e-mail in je browser

We hebben voor jullie veel nieuws rond wereldburgerschapseducatie deze lente. Zo zijn er twee projectoproepen voor de begeleiding van scholen. Mis deze kans niet om wereldburgerschap en solidariteit te integreren in de werking van jouw school ! We laten jullie ook proeven van de reis die Athenée Royal Alfred Verwée maakte in Benin en laten jullie kennismaken met ons lessenpakket over genderstereotypen. Tot slot volgt nog een woordje van de kersverse coördinator van ons team en de agenda voor de komende weken. 

In deze editie

Lessenpakket in de kijker
Oproep School for Rights
Inleefreis Benin
Handel nu
Scholen gezocht
Nieuwe coördinator
Agenda
Lessenpakket in de kijker: gender 
Dit lessenpakket is voor leerkrachten die jongeren willen sensibiliseren over genderstereotypen die nog te vaak een obstakel zijn in hun persoonlijke ontwikkeling. Het gaat over genderstereotypen waarmee onze jongeren dagelijks geconfronteerd worden. 

Klik hier voor meer info en bestel het lessenpakket gratis! 
Een oproep van School for Rights!
Wil jouw school haar leerlingen op weg zetten naar meer participatie en inspraak? Of droomt jouw school van een leertraject om leerlingen te laten uitgroeien tot solidaire wereldburgers? Word jouw school een echte School for Rights? 

VIA Don Bosco begeleidt BSO/TSO scholen in het kader van een samenwerking tussen verschillende ngo’s. Het bestaat uit een traject van 3 jaar dat in september 2017 van start gaat. De doelstelling is om de school te begeleiden om een school te worden waar alles rond kinderrechten draait. Op het einde van het traject krijgt de school dan ook een echt School for Rights label. 

Hieronder vindt u een document met meer uitleg over het traject. 

Indien u interesse heeft in dit traject, neem dan gerust contact op met Nina. Zo kunnen we een afspraak organiseren om de mogelijkheden te bekijken. 
 
Meer info
Inleefreis Benin
In april trokken 14 jongeren, een leerkracht en een opvoeder van Athénée Royal Alfred Verwée uit Schaarbeek naar Benin (West-Afrika) in het kader van het project Move with Africa. Gedurende 11 dagen bezocht de groep verschillende opvanghuizen van Don Bosco voor kwetsbare jongeren in Cotonou en Porto-Novo.

Dit is de magie van Move with Africa: Belgische leerlingen van verschillende horizonten en sociale klassen krijgen de kans om deel te nemen aan een intercultureel uitwisselingsproject in een Afrikaans land. Dankzij deze ervaring realiseren de Brusselse jongeren zich dat, ondanks hun eigen problemen waarmee ze worstelen, hun dagelijks leven sterk verschilt van dit van de Beninse leeftijdsgenoten die ze op hun reis ontmoeten.

Het is met een groep jongeren als deze van Athénée Royal Alfred Verwée dat het project Move with Africa volledig tot zijn recht komt. Vanaf de eerste dag hebben de jongeren ons verrast door hun openheid naar de Beninse jongeren toe, en door hun enthousiasme om met hen uit te wisselen over hun dagelijkse leven en om unieke momenten van lachen, spelen en dansen te delen. 

“Deze groep is anders dan de vorige jaren. Ze zijn helemaal niet verlegen. Ze kwamen heel gemakkelijk naar ons toe.” zegt David, een Beninse jongere die houtbewerking leert in het centrum voor beroepsopleiding Garelli. “Deze jongeren hebben de juiste mentaliteit. Ik ben ervan overtuigd dat ze bij hun terugkeer naar België gebruik zullen maken van wat ze beleefd hebben” vult Aurore aan, journaliste van La Libre Belgique die de groep vijf dagen volgde. 
 
Lees ons tijdschrift
Handel nu - Haal de stokken uit hun wielen!
Schop politici een geweten! Schreeuw het uit op jouw school, op (of in aanloop van) vrijdag 12 mei, de dag voor de World Fair Trade Day 2017. We komen op voor een eerlijke rijsthandel wereldwijd, en brengen jullie stem naar het Europees Parlement. 

Klik hier voor meer info.
Gezocht: secundaire scholen die willen inzetten op wereldburgerschapscompetenties
UC Leuven-Limburg zoekt secundaire scholen voor hun PWO onderzoek: traject wereldburgerschap. 

Onderzoeksvragen: 
  • Hoe wereldburgerschap verankeren in schoolwerking SO?
  • Welke didactisch-pedagogische methoden of benaderingen werken effectief aan wereldburgerschapscompetenties?
Geïnteresseerd om als school mee te helpen aan dit onderzoek? Neem dan contact op met leen.alaerts@ucll.be   
 
Meer info
Nieuwe coördinator
Onze dienst Wereldburgerschapseducatie verwelkomt een nieuwe coördinator, Bieke Vandamme. We laten haar graag even aan het woord. 

Dag iedereen,  

Helemaal nieuw ben ik niet, ik maak namelijk al 2,5 jaar deel uit van dit dynamisch team. Maar na de goedkeuring van ons programma door Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, krijgt VIA Don Bosco de kans om te blijven groeien. Met veel enthousiasme en energie zet ik me dan ook in om dit team gepast te ondersteunen als coördinator. 

We blijven inzetten op capaciteitsversterking van schoolteams, leerkrachten en directies, inzake wereldburgerschapscompetenties. Op maat van de school willen we leerlingen helpen groeien tot kritische, solidaire, verantwoordelijke en actieve wereldburgers. Onze projecten, School for Rights, Youth for Change, Move with Africa en School to School, bieden ruimte voor deze groei, mede dankzij een ‘global dialogue’ tussen leeftijdsgenoten hier en elders. De projecten bieden namelijk een unieke leerervaring aan door leeftijdsgenoten te verbinden met elkaar en samen te leren en te werken rond duurzame thema’s en uitdagingen. 

Klinkt interessant? Bekijk dan zeker onze oproep voor School for Rights.
 
Zend een e-mail
AGENDA 
 
7 mei Hart boven hard parade - Brussel
Meer info

9 mei  Inspiratiedag: Feest voor wereldburgers - Brussel
Meer info

10 mei Vorming: Het ABC internationale uitwisseling - Leuven
Meer info

16 mei Think Global Day - Brussel
Meer info

7 & 8 juni European Development Days - Brussel 
Meer info

1 tot 5 juli Wereldkamp Broederlijk Delen - De Hoge Rielen 
Meer info
Facebook
Facebook
Website
Website
E-mail
E-mail
YouTube
YouTube
Copyright © 2017 VIA Don Bosco, All rights reserved.


uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp