Copy

Kun je dit bericht niet goed lezen ? Klik hier voor de online versie.

Nieuwsbrief November 2015

Inhoud

  • Requiem voor de Keizerin

  • Hart en ziellijst

Requiem voor de Keizerin


Op zaterdag 14 en zondag 15 november voert het Amsterdams Bach Consort een programma uit met als thema: een requiem voor de keizerin, bestaande uit het “Kaiserrequiem” van de Oostenrijkse componist Johann Joseph Fux en het motet “Jesu, meine Freude” van zijn tijdgenoot J.S. Bach.
 
Het is dit jaar precies 60 jaar geleden dat de eerste Sissi film het licht zag. Deze romantische film is gebaseerd op het leven van keizerin Elisabeth, die gehuwd was met keizer Franz Joseph I.  Componist Johann Fux schreef zijn Kaiserrequiem in opdracht van een voorvader van Franz Joseph, keizer Leopold I. De aanleiding was de begrafenis van diens vrouw, keizerin Eleonora. Het requiem zou nog vaker gebruikt worden bij keizerlijke begrafenissen. Het is gissen, maar wellicht was het Kaiserrequiem ook te horen op Elisabeths begrafenis?  Het tegenwoordig weinig uitgevoerde werk van Fux laat een wonderschone mix van moderne en bekende elementen zien, die hij ‘de stylus mixtus’ noemde. Fux gebruikte voor die tijd zeer gedurfde harmonieën en dissonanten.
 
Drie jaar na het overlijden van keizerin Eleonora schrijft Bach, een bewonderaar van Fux, “Jesu, meine Freude” (BWV 227). Hij deed dit niet voor een keizerin, maar voor de begrafenis van Johanna Maria Käsin, de vrouw van het hoofd posterijen te Leipzig.  De bijzondere symmetrische structuur van het stuk, als ook het gebruik van sterke contrasten tussen verbeeldingen van hemel en hel, vaak binnen één sectie, resulteerde in het bekende motet met een ongewoon groot dramatisch bereik.

Met solistische medewerking van: Bepke Keersmaekers, Sofia Pedro, Ingeborg Bröcheler, Sander de Jong en Joris van Baar
 
Kaarten voor deze concerten zijn te verkrijgen via onze online ticket service:


Zaterdag 14 november 2015 Waalse Kerk, Amsterdam 20:15 uur
Toegangskaarten online

Zondag 15 november 2015 De Duif, Amsterdam 15:15 uur
Toegangskaarten online

Toegang regulier € 23,-/senior, stadspas,cjp,vrienden van het ABC € 20,-
              kind tm 15 jr € 10

Programma
Kaiserrequiem - Johann Joseph Fux
Jesu, meine Freude  BWV 227 - J.S. Bach


Uitvoerenden
Amsterdams Bach Consort ism Collegium Delft
Onder leiding van gastdirigent Lodewijk van der Ree

Hart en Ziellijst


Het Amsterdams Bach Consort is trots op haar naamgever.Wij vonden het altijd al de beste componist,  maar ook de radio-4 luisteraars hebben in de 'hart en ziellijst 2015' te kennen geven Bach het vaakst en het meest te waarderen.
 
De Mattheus Passion staat onveranderd op nummer 1. Dat komt goed uit, want het ABC zal dit jaar weer zijn succesvolle Zapp Mattheus brengen in maart 2016.  De Mattheus Passion als familieconcert van een uur. Met nieuwe teksten van 2-voudig gouden griffel winnaar Simon van der Geest wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van een voetbalelftal. Zaterdag 26 maart 2016 in de Doelen (Rotterdam, Schouwburgplein 50, klik hier voor info en kaarten) en zondag 27 maart in TivoliVredenburg (Utrecht, Vredenburgkade 11, klik hier voor info en kaarten). Wil je niet alleen luisteren, maar ook zelf meezingen? Dat kan! Het koor heeft nog een vacature bij de tenoren.

Maar ook al in januari staat er een top-10 notering op het programma, namelijk: het Stabat Mater van Pergolesi in de, nog betere versie van Bach. (klik hier voor info en kaarten).
 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u in het verleden kaarten heeft gereserveerd
of contact met ons heeft gezocht via e-mail.
ons mailadres is:
nieuwsbrief@amsterdamsbachconsort.nl

Als u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen
kunt u zich hier afmelden.Email Marketing Powered by Mailchimp
 
 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website