Copy
Is de Chief Happiness Officer een clown? Op zoek naar het belangrijkste fundament en de snelste interventie voor teamwerkgeluk. Je vindt hierover alles en meer in de werkgeluk nieuwsbrief van Nederland
View this email in your browser
Bron foto: Frank Hielckert
Beste <<Voornaam>>,

Wederom een nieuwsbrief met de laatste inzichten en ideeën over werkgeluk. Zoals altijd hebben we weer vijf punten:

1)   Menno de Bree schreef in het Financieel Dagblad over de Chief Happiness Officer als de clown van het bedrijfsleven. Praat hij poep of heeft hij gelijk? We duiken erin!

2)   Verder kijken we naar één van de belangrijkste fundamenten van een florerend team. Wat is dit? En vooral: wat kan je eraan doen om dit te versterken?

3)   Als er één ding is wat jij zou kunnen doen om jullie teamwerkgeluk direct te vergroten; wat is dat dan? Hier krijg je het antwoord.

4)   Een nieuwe manier om werkgeluk echt te borgen binnen de organisatie.

5)   Nieuws vanuit de Gelukkig Werken Academie met o.a. de presentatie van de nieuwste cijfers rond werkgeluk in Nederland, intervisies en nieuwe opleidingen die starten in september.

Wederom een boeiende nieuwsbrief dus met veel praktisch toepasbare tips en inzichten over werkgeluk.

Ben je geïnspireerd door deze nieuwsbrief? Altijd leuk om wat terug te horen (ook als je het er niet mee eens bent 😉. Je krijgt in ieder geval altijd antwoord! Laat dan even een berichtje achter, stuur mij een email of wordt lid van onze LinkedIn groep zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van onze inspirerende online video sessies en ander materiaal. 

Tot snel weer!


  🙋🏽‍♂️
Onno
1. Chief Happiness Officer; clownesk of een serieuze functie? –

Menno de Bree schreef recent een column in het Financieel Dagblad over de Chief Happiness Officer (CHO). Volgens hem is een CHO vooral een clown waar we hard voor moeten wegrennen. 

Misschien zal het je verbazen maar ik ben het (als opleider van CHO’s 😉) deels eens met Menno. Als een CHO wordt ingehuurd als doekje voor het bloeden dan is dit ook lachwekkend. Wanneer het doel is structurele problemen te verbloemen in plaats van op te lossen dan neem je jezelf niet serieus. Ballenbaden, zitzakken, fijne lunches, stoelmassages en barista's gaan ook het verschil niet maken. Wat je wel kunt doen, is medewerkers bewust te maken van hun werkgeluk en belangrijke factoren die daarbij bepalend zijn. Zodat zij zichzelf hier binnen teams beter op kunnen gaan sturen.

De afgelopen 20 jaar hebben we veel geleerd over werk(on)geluk. Werkgeluk is echt een vak geworden dat je kan leren en waar je anderen duurzaam in kan ondersteunen. Zonder de clown uit te hangen of het (werk) geluk van de ander over te nemen (daar zijn leidinggevende sowieso te druk voor is mijn ervaring).

Hoe je jezelf dan noemt, zal mij persoonlijk een biet zijn. Werkgelukdeskundige, werkgeluk adviseur, werkgeluk expert, werkgeluk mentor, werkgeluk consultant, werkgeluk coach of Chief Happiness Officer. Het lijkt mij wel belangrijk dat je kan gaan staan voor de functie titel die je jezelf geeft. Ben je bijvoorbeeld echt een expert (>10.000 uur evaring) of kom je eigenlijk net kijken? En ben je echt een "Chief" (een leidinggevende?) of ben je meer een werkgeluk adviseur binnen de organisatie? Wanneer wij onszelf serieus gaan nemen, is de kans groter dat anderen dit ook gaan doen.

Wat mij betreft is er nog hoop voor de Chief Happiness Officer. Ooit gestart als clown (Ronald McDonald was de eerste CHO ter wereld) maar wellicht wordt het ooit eens een serieuze leidinggevende positie binnen organisaties. We hebben het (deels) zelf in de hand. 

Ben jij het eens met deze stelling? Ik ben benieuwd. Laat het mij maar weten!

Ik schreef overigens ook een artikel over leidinggeven aan werkgeluk en het verschil tussen de CHO, werkgelukdeskundige & werkgeluk coach. Ben je benieuwd? Stuur mij even een berichtje via LinkedIn of via email dan stuur ik de PDF naar je toe! (Lekker 😋 leeswerk voor in de vakantie 🏝️).

2. Wat is een belangrijk fundament van Teamwerkgeluk? 🤔

Wat is psychologische veiligheid?

Google heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar florerende teams. Eén factor bleek daarbij cruciaal te zijn. De mate van psychologische veiligheid. Hoe weet je eigenlijk hoe het staat met de psychologische veiligheid binnen jouw team? Kijk eens naar de onderstaande stellingen. Zijn deze waar of niet waar voor jouw team?


De bovenstaande stellingen ☝🏼 kan je gebruiken om te kijken hoe het gesteld is met de psychologische veiligheid binnen jouw team. Heb je teveel vinkjes? 😱 Dan is extra aandacht voor psychologische veiligheid geen overbodige luxe.

Maar wat is psychologische veiligheid precies? En waarom heeft iedereen het tegenwoordig over psychologische veiligheid? En misschien nog wel belangrijker: wat kan je er zelf aan doen om de psychologische veiligheid binnen jouw team te vergroten? Voor WERKGELUK.TV vroeg ik dat aan Joriene Beks. Zij schreef samen met Hans van der Loo een boek: Psychologische Veiligheid. Joriene is al jaren bezig met dit thema. Zie hieronder ons gesprek 👇🏼

3. Wat is de gouden interventie voor het vergroten van wergeluk in Teams? –

Ik kreeg laatst een hele boeiende vraag van een leidinggevende tijdens een workshop. Wat is nu één ding wat ik kan doen om het werkgeluk binnen mijn teams drastisch te vergroten? Het antwoord is eigenlijk simpel. Ga minder vergaderen! 
Ik ken letterlijk niemand die dol is op vergaderen. Wanneer ik teamleden een lijstje laat maken met energiegevers en energienemers is vergaderen vrijwel altijd de grootste energienemer.
 
Toch vergaderen we massaal. En hoe hoger in de organisatie hoe vaker we vergaderen. Leidinggevenden besteden daar soms de helft van hun tijd aan. Terwijl diezelfde leidinggevenden ook aangeven dat zij een groot deel (71%) van deze vergaderingen als onproductief en kostbaar ervaren.
 
Onderzoek laat zien dat vergaderen ook een negatieve impact heeft op ons werkgeluk. En hoe ineffectiever de vergadering hoe slechter de communicatie en samenwerking in het team en hoe lager het werkgeluk van de teamleden (zelfs wanneer je corrigeert voor de persoonlijkheid, leiderschap en hoogte van het salaris).
  
Daarom kiezen steeds meer organisaties voor een radicale oplossing. Zij kiezen voor vergader loze dagen. Uitgebreid onderzoek laat zien dat twee vergaderloze dagen per week al leidt tot 71% meer productiviteit. En het werkgeluk stijgt dan met 51%. Zie de onderstaande tabel 👇🏽 voor een overzicht van de impact van minder vergaderen. 
 
Wil jij jouw team of organisatie efficiënter laten werken, minder werkstress ervaren, beter samenwerken en meer betrokkenheid en werkgeluk laten ervaren? Voer dan vergaderloze dagen in. Laat mensen wel actief meedenken over hoe dat voor jullie het beste zou kunnen werken. Mensen willen immers wel veranderen maar niet veranderd worden. 😉 Succes! 💪🏽  

4. Hoe voorkom je dat werkgeluk eindigt als competentiemanagement? –

"👉🏽 Leidt intern werkgelukmentoren op!
Hoe zorg je ervoor dat werkgeluk een duurzaam onderdeel wordt van de organisatie? Hoe voorkom je dat het de volgende hype wordt en eindigt zoals competentiemanagement in een prachtige map ergens diep in de onderste la.

1) Leidt leidinggevenden op binnen de organisatie zodat zij vanuit hun rol als leidinggevende werkgeluk kunnen faciliteren.
2) Meet werkgeluk en de relatie tot verzuim, “intent to leave” en andere factoren. En 3) geef enthousiaste medewerkers de mogelijkheid zichzelf te ontwikkelen tot werkgeluk mentor. Op die manier maak je optimaal gebruik van het interne enthousiasme voor werkgeluk. Mijn ervaring is dat werkgeluk mentoren vaak verschillende achtergronden hebben. Zij verschillen qua leetijd, man of vrouw, introvert of extrovert (of omnivert). Vaak zijn er ook flinke verschillen wat betreft culturele achtergrond. Daarmee sluit je bijna automatisch aan bij de diversiteit binnen jouw organisatie. En ze delen allemaal één wens: zij willen graag collega’s verder helpen binnen de organisatie. Zodoende kunnen mentoren bijvoorbeeld faciliteren bij onboarding van millennials maar ook medewerkers ondersteunen tijdens de laatste jaren van het werkende bestaan. Dit doen zij vanuit hun eigen ervaring en hun expertise op het gebied van werkgeluk waardoor dit voor mentoren vaak weer werkt als taakverrijkend. Als dat geen drie-dubbele plus-situatie is 😉! 

Nieuwsgierig wat werkgeluk mentoren voor jouw organisatie kunnen betekenen? Klik hier voor meer informatie of neem even contact met mij op voor de mogelijkheden in het najaar van 2022.

 
5. Wat we nu aan het doen zijn binnen de Gelukkig Werken Academy –

In september start er weer een opleiding speciaal voor leidinggevenden die werkgeluk een plek willen geven binnen hun organisatie en hun medewerkers nog beter willen coachen op werkgeluk. We hebben nog één plekje over. Vol = vol dus neem snel even contact met ons op. 

In het najaar start ook weer onze unieke opleiding voor coaches en HR professionals (de opleiding tot Werkgelukcoach) die zich verder willen specialiseren in het coachen op werkgeluk voor teams en individuen en vaak ook op zoek zijn naar hun eigen niche en onderscheidend verhaal binnen het werkgeluk werkveld! Je wordt dan ook automatisch lid van een levende gemeenschap van werkgelukdeskundigen, CHO’s, coaches, adviseurs en vele anderen die één purpose delen: zij willen anderen graag helpen nog werkgelukkiger te worden en zoeken concrete tools om hiermee aan de slag te gaan. En samen kom je verder. Wees welkom!

En Yes! 💪🏽  De live lezingen kunnen weer. Superfijn om weer te doen! Het najaar loopt alweer snel vol. Dus wacht niet te lang om even contact te zoeken om alvast een optie te plaatsen. 

Werkgeluk.TV 
We organiseren regelmatig kosteloos online verdiepingssessies rond thema’s die van belang zijn bij werkgeluk. Recent hebben we bijvoorbeeld een sessie gehad met Matthijs Steeneveld over zijn nieuwe boek over autonomie, verbinding, competentie en purpose. We hebben Aukje Nauta gesproken over schaamte bij leidinggevenden & coaches (en hoe je dat als kracht kan gebruiken). Verder hebben we Joriene Beks gesproken over psychologische veiligheid. Houdt onze WERKGELUK.TV Linked'In groep in de gaten om bovenstaande sessies te kunnen terugkijken of om op tijd te zijn voor sessies die nog op stapel staan.

Hieronder nog even de data voor intervisies in 2022 voor oud deelnemers aan onze Gelukkig Werken academie: 
Houdt woensdagmiddag 21 september vrij tussen 13.00-16.00 vrij (tijdens de Week van het Werkgeluk)! We delen daar de nieuwste inzichten uit het Nationaal WerkGeluk Onderzoek en koppelen dit gelijk aan een uitgebreide intervisie sessie.
De laatste intervisie van dit jaar vindt plaats op vrijdag 25 november van 14.00-16.00 uur.

Deze intervisies zijn kosteloos toegankelijk voor alumni van de Gelukkig Werken Academy. (voor de Werkgelukcoaches, Chief Happiness Officers & Werkgelukdeskundigen). 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Heeft deze nieuwsbrief jou geïnspireerd? Heb je ideeën of suggesties? Altijd leuk om terug te horen. Dat kan het makkelijkst door een reactie op deze nieuwsbrief of stuur een email naar onno@gelukkigwerken.nl

Tot ziens en groeten van Onno 🙋🏽‍♂️ 

 

Meer over Onno 👉🏽 klik hier  

Meer over opleidingen 👉🏽 klik hier

Meer over lezingen en workshops 👉🏽 klik hier


Wil je de vorige nieuwsbrief bekijken? Kijk dan hier!
Wil je alle nieuwsbrieven bekijken? Kijk dan hier!
 
Via deze link kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2022 Gelukkig werken, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp