Copy
Van 4 tot en met 10 oktober organiseert het Nederlands Jeugdinstituut de Week van de Opvoeding. Dit jaar is het thema voor de Week: Vertel eens... De Week draait om ontmoeting en uitwisseling van kennis — met, voor en door ouders, medeopvoeders en professionals.

Het thema van de nieuwsbrief van vandaag is omgaan met geld.
“Het kan heel lastig zijn om je kind eigen keuzes te laten maken. Je zou het immers alles wel willen geven. Voor mezelf is financiële opvoeding dus ook een leerproces.”
Omgaan met geld is goud waard
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al jong hebben leren omgaan met geld het later financieel beter doen. Vooral tussen zes en twaalf jaar wordt hiervoor de basis gelegd.

Met geld leren omgaan
Zodra kinderen kunnen tellen (vanaf ongeveer zes jaar) kun je beginnen met zakgeld. Start met een klein bedrag en spreek af wat je kind ermee mag doen. Als ouder wil je je kind graag beschermen. Maar leren omgaan met geld betekent ook dat je fouten mag maken. Je kind kan beter als het jong is een miskoop doen, dan dat het later fouten maakt. Dan zijn de gevolgen vaak veel groter, omdat het om grotere bedragen gaat.

Leren uitstellen
In de financiële opvoeding is het ook belangrijk om behoeftes uit te kunnen stellen. Vooral jonge kinderen hebben moeite met sparen en geven hun zakgeld vaak direct uit. Probeer samen met je kind een concreet en realistisch spaardoel te bedenken: iets dat binnen een paar weken van het zakgeld te kopen is. Bekijk ook samen regelmatig hoeveel er al is gespaard en hoe lang het nog duurt voordat het artikel gekocht kan worden.

Leren plannen
Door te sparen, leren kinderen begrijpen dat niet alles direct te koop is, maar dat je voor bepaalde (dure) spullen eerst een tijdje geld opzij moet zetten. Zo leert je kind plannen.

Tips:
Op de site van Nibud vind je meer informatie en tips over hoe je je kinderen op kunt leren gaan met geld.

De site moneyfit is gemaakt voor en door jongeren van 16 tot 26 jaar met vragen over geld. Met tips en informatie over alles wat met geld te maken heeft binnen de thema’s studeren, werken, gezondheid, vrije tijd, wonen en bovenal geld besparen.


 
Kinderen kosten geld. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor opvang, kleding, school en sport. Heeft u een laag inkomen of weinig te besteden door schulden? Dan zijn er diverse regelingen die u kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de kledingbank, ondersteuning door stichting leergeld, de computerregeling of een tegemoetkoming in de indirecte schoolkosten. Op www.checkwaarjerechtophebt.nl kunt u heel eenvoudig op basis van uw situatie zien voor welke regelingen u in aanmerking kunt komen.
 
Cursus Zuinig Zonder Zorgen
Gratis cursus voor inwoners van de gemeente Lochem Grip, overzicht en inzicht krijgen in jouw financiële situatie, dat is het doel van deze cursus.

Onderwerpen die aan bod komen zijn: budgetteren, zicht op inkomsten en uitgaven en het bijhouden van een kasboek. Daarnaast kun je veel leren van de ervaringen van anderen.

Wil je meer weten over deze cursus of je aanmelden?
Anja Rouwenhorst
a.rouwenhorst@welzijnlochem.nl
06-57048103

Andrea Vrijkorte
a.vrijkorte@bakenlochem.nl
06-83643440
G€ld
Wat is geld en wat kun je er allemaal mee doen? Geld verdienen, uitgeven, lenen, sparen en investeren: het komt allemaal aan bod. In dit boek van Rashmi Sirdeshpande. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar Dit is een van de weinige geslaagde boeken over geld voor kinderen.  
Elvis Watt
Leuk om voor te lezen is de serie over ‘Elvis Watt’ van Manon Sikkel. Elvis (10) heeft van zijn opa twee miljoen euro gekregen. Zijn moeder mag er niets van weten. Maar wat moet Elvis met al dat geld? Vanaf ca. 9 jaar.
De rinkelwinkel
In ‘De rinkelwinkel’ speelse en grappige versjes van Riet Wille over een oude meneer die met zijn hondje boodschappen doet: bij de bakker, de boekwinkel, de schoenenwinkel en nog meer.  
In de bieb vind je nog veel meer leuke (prenten)boeken over dit onderwerp.
Samen voorlezen en praten over je huisdier hoe gezellig is dat!
Kom vooral eens kijken!
view this email in your browser
Copyright © 2021 Gemeente Lochem, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp