Copy
Beste <<Voornaam:>> <<Achternaam:>>,

De zomer dient zich aan en er is weer meer mogelijk. In de wijk zijn er ook genoeg initiatieven die gaande zijn of op de rol staan. In deze (extra lange) nieuwsbrief lees je er meer over. Veel leesplezier!

In deze e-mail:

🏡 UPDATE GROENE DAKEN

Er zijn dit jaar zo’n 200 nieuwe huishoudens op Enka die aangegeven hebben geïnteresseerd te zijn in het vergroenen van hun dak. Er is veel enthousiasme! De commissie heeft inmiddels twee afwijzingen van subsidieaanvragen binnen 🙁, één loopt nog en we hebben nog een paar opties. De Ede Doet actie ‘Groene (schuur)daken op ENKA - Ronde 2’ heeft al wat opgeleverd, zo’n €750,-. Om de kosten te drukken zijn we verder aan het onderhandelen met drie groene daken/sedumleveranciers. Verder kunnen we de kosten drukken door zoveel mogelijk daken zelf aan te leggen met ons vrijwilligersinitiatief. Binnenkort meer informatie hierover en de voortgang!

🌳  SCHOOLPLEIN 🎢

Lekker spelen op het schoolplein van De Ontdekking
Het afgelopen jaar hebben we veel werk verzet en hobbels genomen om bij De Ontdekking een mooi schoolplein te maken. Afgelopen week was het dan eindelijk zover en zijn de eerste speeltoestellen geplaatst op het schoolplein. Er zijn 2 klimtoestellen geplaatst inclusief valondergrond. Deze klimtoestellen verwijzen naar de klossen van de oude Enka Fabriek. De kinderen vinden het klimmen erg leuk en de gekleurde valondergrond wordt ook al enthousiast gebruikt voor het spel “Vloer is lava”. Ook zijn er een basketbalpaal en een voetbalgoaltje geplaatst. Door het mini goaltje hopen we rustiger voetbalspel uit te lokken bij de kinderen.

Gezellige en nuttige avond groen onderhoud schoolplein De Ontdekking
Iedere eerste woensdag van de maand gaan we met een groep vrijwilligers aan de slag om de bomen en planten op het schoolplein water te geven, te schoffelen en andere klussen aan te pakken. De eerste avond was op 2 juni. Er kwamen zo’n 12 vrijwilligers meehelpen. We hebben de bomen en planten water gegeven en bergen onkruid en het tulpenveld weggehaald. We hebben tomatenplantjes in de moestuinen geplaatst en als afsluiting een biertje gedronken. Vele handen maken licht werk. Daarbij was het ook nog erg gezellig! Kom jij de volgende keer helpen?

Herhaalweek met groep 7
Deze week staan kinderen van groep 7 op het schoolplein om iedereen er aan te herinneren aan de haal- en brengregels. Waarom doen we het: voor een groter, groener en veiliger schoolplein; wat vragen we: <500m lopen, <1000m lopen of fietsen, verder weg eventueel met auto maar dan parkeren op afstand, nu 7xK&R voor als het echt niet anders kan ten noorden van de Enka poort.

🏫 EXTRA LOKALEN "DE ONTDEKKING"

Goed nieuws voor veel (aanstaande) ouders Op ENKA. De school De Ontdekking mag flink wat meer kinderen ontvangen. Op dit moment wordt er gekeken naar de realisatie van de bouw van de 8 extra klaslokalen, en de bijbehorende voorwaarden voor de bouw. De verwachte oplevering is in het tweede kwartaal van 2022. CNS hoopt dat met het goede nieuws van de uitbreiding van de school de wachtlijst voor de school straks aanzienlijk wordt verkleind, mogelijk zelfs wordt opgelost. Lees het nieuwsbericht op: https://www.cnsede.nl/Nieuws/art/50264/de-ontdekking-op-enka-mag-groeien

EDE DOET

Er zijn weer veel bijdragen ontvangen voor verschillende initiatieven via Ede Doet. De volgende initiatieven hebben genoeg geld opgehaald om uitgevoerd te worden:
Heb je nog een tegoed staan? Geef het aan het volgende initiatief

🏃‍♂️ENKA RUNNERS SOCIAL HALVE MARATHON

Nu we weer samen buiten mogen sporten hebben we een mooi evenement gepland: de ‘Enka Runners social halve marathon’. Zet ‘m in je agenda: zondag 20 juni, start om 9.00 vanaf het Poortgebouw. We lopen op een snelheid tussen de 5.30 en 6.00 min/km. Samen uit, samen thuis! Deze afstand vraagt een hoop doorzettingsvermogen, maar samen gaan we dit redden!

Meer info bij Benjamin van Dijk: 06-81235995 of enkarunners@op-enka.nl.

🎤 SOUND OF ENKA 🎻

In januari 2019 en 2020 hebben Thijs en ik muzikanten en mensen die hun huiskamer ter beschikking wilden stellen opgeroepen en gevonden, zodat in 4-6 huiskamers een groepje muzikanten 2 keer een half uur voor publiek optrad.
 
Jammer genoeg kon dat in 2021 niet doorgaan. Omdat waarschijnlijk komende winter er toch weer risico zal zijn heb ik het idee opgevat om in september, als iedereen terug is van vakantie een nieuwe editie te organiseren. Wellicht zijn er dan weer muzikanten en gastgezinnen te vinden.
 
Mochten er nu al buurtgenoten zijn die het leuk vinden voor publiek muziek te maken in de beslotenheid van een huiskamer, laat het weten. En als u uw huiskamer als "concertzaal" beschikbaar wilt stellen meld u vast aan!

Meer info en aanmelden: Riek van Haarlem (soundofenka@op-enka.nl)

🀄️ BORDSPELLEN

Een van de initiatieven die gestart zijn om buurtbewoners onder elkaar te krijgen, is het houden van bordspellenavonden. De mate van complexiteit van de gespeelde spellen varieert, maar is in ieder geval gericht op volwassenen. Het begon bijna 3 jaar geleden toen er nog gezocht werd naar een gezamenlijke locatie. Omdat het Kantinegebouw nog op zich liet wachten, werden er al wel avonden georganiseerd bij mensen thuis.

Helaas gooide corona al snel roet in het eten. Na de zomer gaan we een hernieuwde start maken om gezellig bordspellen te spelen. Voorlopig nog bij mensen thuis, maar in de toekomst mogelijk op regelmatige basis in het Kantinegebouw.

Ben je geïnteresseerd om een keer een avondje mee te spelen? Op ons Discord kanaal worden nieuwe bordspellenavonden aangekondigd. Ook onze Facebook community “Enka Bewoners” heeft een eigen groep: “Enka Bordspellen”. Daar worden ook de nieuwe data gepost.
Hopelijk tot dan!

Meer info, Joris van Noord: bordspellen@op-enka.nl
 

⛪️ SAMENKOMSTEN HOPE

Beste Buurtbewoners, na een jaar en 2 maanden uitsluitende online diensten en online activiteiten te hebben gehouden (naast een aantal buitendiensten in september en natuurlijk onze kerstpakketten-actie), zijn we als HOPE -House Of Praise Ede- sinds half mei weer voorzichtig begonnen met samenkomen. Vanwege de beperkte ruimte met max. 25 personen, maar wat een verademing! Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens op onze website: www.hopechurch.nl of volg onze dienst via de live-stream op YouTube (HOPE - House Of Praise Ede). Voor vragen, opmerkingen of gebedsverzoeken kunt u een mail sturen naar: contact@hopechurch.nl 
 
Met hartelijke groet, Bruce Wijnen (voorganger HOPE)

🚗 HELY HUB KRIJGT NIEUWE PLEK 🚴

De Hely Hub in onze wijk was tot nu wat verspreid. De fietsen waren op het schoolplein te vinden en de auto’s verderop in de Logerij. Vanaf begin juni wordt alles gebundeld op een nieuwe plek, namelijk op de hoek van de Sterkerij en de Twijnerij. Dat is naast de nieuwe gymzaal.
Wist je trouwens al dat:
 • De bewoners van Enka echte fietsliefhebbers zijn! Maar liefst 40% van de ritjes bij Hely Hub Enka wordt gemaakt met de E-Bike en 33% met de bakfiets!
 • Een dagje uit met het gezin? Daar gebruiken de bewoners van Enka het liefst de Comfort Car (grotere Hely auto) voor. Gemiddeld is deze auto zo’n 8 uur per rit onderweg! Dat is 2x zo lang als de kleinere Hely auto (City Car).
 • Even snel boodschappen halen of de stad in? Korte ritten worden bij Enka voornamelijk gemaakt met de e-bike. Door de elektrische trapondersteuning haal je moeiteloos snelheden van 25 km/h, dus zo ben je nog sneller op je bestemming!
 • Gemiddeld maken 25-30 personen per maand een rit met een van de Hely voertuigen bij Hely Hub Enka
En een nieuwe plek betekent ook twee nieuwe elektrische deelauto’s! Voor een sneak preview zie de foto’s bij dit bericht.
Ook de Gelderlander besteedde onlangs aandacht aan de populariteit van deelmobiliteit in onze wijk.

Om gebruik te kunnen maken van alle deelvoertuigen op Enka kan je je hier aanmelden:
 • www.hely.com (Hub Enka: 2 elektrische auto’s (vanaf begin juni), 4 elektrische fietsen en 1 elektrische bakfiets)
 • www.mywheels.nl (2 elektrische auto’s en 1 benzineauto in de wijk)
 • www.snappcar.com (delen van particuliere auto’s)

🐸 OPRICHTING STICHTING PADDENBELANG

De padden werkgroep “Hora Est!” is op 27 mei 2021 Stichting Paddenbelang “Hora Est!” geworden. Dit is belangrijk omdat we, nu als rechtspersoon, beter mee kunnen praten over de verdere ontwikkeling van het Horapark.

Maandag 31 mei hebben we samen met de bewoners van bewonerscomité Enka-Horapark een excursie met raadsleden in het Horapark gehouden. Dit was een zeer waardevolle bijeenkomst, waarbij we hopelijk een aantal raadsleden helderheid hebben gegeven wat er speelt in het Horapark. Zodat ze onze zorgen begrijpen en misschien nu ook kunnen delen. In de flyer staat meer over de achtergrond en standpunt van de stichting.

Meer info: Wies Schuurman, hora.est@xs4all.nl
 

🗑 ZWERFKLEP AFVALCONTAINERS 🧹

Op Enka zijn op centrale plekken (o.a. Enkahuis, Enkalaan/Oversteek en muurwoningen Dr. Hartogsweg) de 'ondergrondse' containers voorzien van een zwerfvuilklepje. Dank aan bewoners en hondeneigenaren (voor deponeren zakjes) die dit hebben aangevraagd!

OVERIG NIEUWS EN OPROEPJES

 • We willen graag een nieuwe layout en structuur voor onze website. Hiervoor zijn we nog op zoek naar een goede webdesigner. Wil jij hier bij helpen? Laat het weten: info@op-enka.nl
 • De racefiets / MTB groep gaat 6 juni weer van start. Iedere eerste zondag van de maand, 9 uur vanaf De Fietser. Koffie om 11:30 uur bij de Langeberg. Toegankelijk voor iedereen!
 • DOK (gymnastiek vereniging) start met een tweetal lessen in de nieuwe gymzaal op het Enka terrein: donderdag van 17:00 - 18:00 uur Free Running voor leden van 8 jaar en ouder (beginners). Vrijdag van 16:30 - 17:30 uur Kleuter gymnastiek 4/6 jaar. Van 17:30 - 18:30 uur Gymnastiek/turnen meisjes 6/7 jaar. De eerste vier proeflessen zijn gratis en zonder verplichtingen.
 • Bekijk hoe het gaat met het slechtvalken koppel en hun jongen.
 • De Dr. Hartogsweg naar het station is nu volledig afgesloten voor alle verkeer, er is een omleidingsroute. Hiervoor is de oversteek bij kruising Akulaaan/Klinkenbergerweg speciaal aangepast.
 • Houd je van lezen? Loop eens langs bij het kinderzwerfboekstation aan de Lakkerij 11!
 • Er is eindelijk een bouwer voor het nieuwe station Ede-Wageningen. De verwachting is dat dit jaar gestart wordt met de bouw en het station in 2024 klaar is.
 

STICHTING BEWONERS OP ENKA

Al sinds 2014 is een groep bewoners onder de noemer van "bewonerscommissie Op Enka" actief op verschillende onderwerpen in onze wijk. Denk daarbij aan burendagen voor de hele wijk, gezamenlijke inkoop van groene daken met subsidie van de provincie, diverse sportgroepen (hardlopen, racefietsen, wandelen), de vuurwerkshow bij oud en nieuw en -na intensief overleg- met de gemeente een aanpassing van het parkeervergunningenbeleid. Met de onlangs opgerichte stichting willen we deze activiteiten ondersteunen door onder meer het beheer van de financiën die hiervoor nodig zijn.

De stichting Bewoners op Enka (BOE) heeft als doel het bevorderen van de leefbaarheid in de wijk Enka te Ede. Dit willen we bereiken door het bij elkaar brengen van bewoners, aanjagen van initiatieven in de wijk, het bieden van een communicatieplatform (facebook, website en deze e-mail nieuwsbrief) en het beheren van financiën tbv deze initiatieven. Leden van de Stichting zijn: Dennis Janse (penningmeester), Ibrahim Palaz (secretaris) en Marieke Overduin (voorzitter).

Heb je een initiatief of een vraag waarvoor de stichting mogelijk iets kan betekenen, laat het weten!

 💶 SPONSORS 💶

Stichting Bewoners Op Enka wordt ondersteund door diverse giften uit de wijk en de volgende sponsors:
 
     logo gemeente edelogo ditterslogo AM
 
Wil je ook een gift overmaken? Dat kan via dit betaalverzoek of een gift naar:
   NL90 RABO 0361 9059 20
   Te name van: Stichting Bewoners Op Enka.

Vind elkaar op onze Socials

Volg de Op ENKA Facebook pagina
Wordt lid van de Op ENKA LinkedIn groep
Volg je fietsende buren op Strava
Volg je hardlopende buren op Strava
Praat mee op Discord
Vriendelijke groet, 
Bewonerscommissie Op ENKA
Facebook
Website
Email
LinkedIn
Copyright 2021 © Stichting Bewoners Op ENKA, Alle rechten voorbehouden.

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt ingeschreven via onze website of bij een van onze activiteiten met het volgende e-mailadres: <<E-mail Adres:>>.

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je dan hier uit.
Iemand anders op de hoogte brengen? Stuur deze mail door.

Nieuwsbrief terugkijken? Bekijk het archief.

Onze contactgegevens:
Stichting Bewoners Op Enka
E: info@op-enka.nl
T: 085-2018838
KVK-nr: 80287824
IBAN: NL90 RABO 0361 9059 20

Email Marketing Powered by Mailchimp