Copy
Beste <<Voornaam:>> <<Achternaam:>>,

Vandaag begint de lente en daarmee kijken we weer uit naar alles wat groeit en bloeit. Ook in de wijk groeien en bloeien mooie initiatieven. In deze nieuwsbrief lees je er meer over.

BIJZONDER SCHOOLPLEIN

De Schoolpleincommissie is hard op weg naar een fijne, groene, gezonde en veilige buitenruimte voor de kinderen en de buurt. Ze delen hun plannen, de geboekte successen en de hobbels onderweg. Lees hoe jij ze kunt helpen om samen Op ENKA weer een beetje mooier te maken: https://op-enka.nl/zon-bijzonder-schoolplein-is-er-niet-zomaar/
 
Heb jij -of ken jij mensen met- materialen die het plein aan kunnen kleden? Ben jij handig, creatief en draag je de kinderen (en de wijk) een warm hart toe? Laat dan van je horen via de mail

Concreet zoeken we nu:
👉 BOOMSTAMMEN
👉 TIMMER SKILLS
👉 HULP BIJ: INSECTENHOTEL, COMPOSTBAK, AANPLANT, ONDERHOUD, VERVEN, NAAIEN

HERONTWIKKELING HORAPARK

De gemeente Ede wil het Horapark herontwikkelen (zie: www.ede.nl/horapark). Een groep Enka-bewoners vindt het belangrijk dat omwonenden hierbij worden betrokken en hebben zich georganiseerd in het buurtcomité Horapark Enka. In dit comité zitten buren met kennis op het gebied van recht, landschap, ecologie, architectuur, politiek en bestuurskunde. Gezamenlijk hebben zij een zienswijze opgesteld voor de gemeente.
 
Het buurtcomité vindt 500 woningen op Horapark veel te veel. In de zienswijze vragen ze de gemeente aandacht voor het volgende:
 1. Negatieve gevolgen voor de natuur
 2. Te grote toename van verkeer en parkeerdruk
 3. ‘Optopping’ en nieuwbouw veroorzaken hinder en verminderen woongenot Enka
 4. Te eenzijdige invulling en te laag voorzieningenniveau (extra druk op de school)
 5. Geplande horeca en verblijfsrecreatie is niet nodig
 6. Onzorgvuldig(e) proces en besluitvorming, betere participatie van omwonenden
Lees hun zienswijze op: https://op-enka.nl/zienswijze-horapark en laat hen weten of je deze ondersteunt of niet.

EDE DOET

Rond 22 maart krijgt iedereen weer een Ede Doet bon ter waarde van 7,50 Euro in de bus. Laat dat niet verloren gaan en investeer in onze wijk. Je kunt de bon doneren aan de volgende initiatieven:

GROENE DAKEN

De commissie Groene Daken start het project Groene Daken op Enka. Groene daken hebben positieve effecten voor iedereen in de buurt; van het afvangen van fijnstof (waar er helaas gemiddeld veel van is in Ede) tot het bergen van regenwater; van lokale verkoeling tot een fijn uitzicht vanaf je bovenverdieping: groene daken zorgen voor een beter woon- en leefomgeving voor kinderen en volwassenen. Oja, én voor bijen en insecten natuurlijk.

Voor de gezamenlijke inkoop willen we met de Ede Doet bonnen de kosten voor alle deelnemers verlagen. Ook werven we vrijwilligers die hun buren willen helpen de groene daken aan te leggen, om de sociale contacten in de wijk te bevorderen en de kosten laag te houden. Doneer jouw Ede Doet bon aan Groene Daken en draag bij aan een mooie, gezonde wijk!

SLECHTVALKEN OP SCHOORSTEEN ENKA

Uit de nieuwsbrief van Boei: De slechtvalk die op de spinnerijschoorsteen van de ENKA-fabriek in Ede huisvest, heeft een nieuwe broedplek gekregen. Bij de afronding van de restauratie van de 82 meter hoge schoorsteen in Ede is een broedkast bovenin de schoorsteen geplaatst. In de schoorsteen zijn camera’s aangebracht waardoor de zeldzame vogel live te volgen is.

Er is goede hoop dat de broedkast een tweede slechtvalk aantrekt en het paartje de kast gaat gebruiken om te broeden. Als het zover komt, worden de beelden daarvan in 2022 getoond op ‘Beleef de Lente’, de website van de Vogelbescherming. Natuurfilmer Luc Enting, bekend van de film ‘Wild’, verzorgt het streamen van het beeld.
 
Meer informatie: Han Wartna, h.wartna@boei.nl

OVERIG NIEUWS

 • Dax woont al 8 jaar Op ENKA en wil nu aan Wethouder De Pater vragen of er een 🛹 SKATEPARK 🛹 in de buurt kan komen. Steun zijn petitie.
 • Voor de buren die zijn aangesloten op het warmtenet en willen meepraten over de ontwikkelingen in de warmtevoorziening in Ede: je kunt zitting nemen in de nieuw op te richten Warmteraad.
 • Vrienden van BOEi zet zich in voor de restauratie van de fontein en de herinneringsbank van de voormalige kunstzijdefabriek ENKA in Ede. Deze worden op dit moment geplaatst bij het oude EHBO-gebouw.
 • Part-time vacature in de wijk! De Fietser Ede zoekt een commercieel medewerker (8-16 uur): "als commercieel medewerker brengt het verhaal van de merken naar de consument. Dit varieert van van het uitleg geven over de meest geavanceerde E-bike tot de juiste maat kinderfiets en het draaiende houden van de indoor testbaan."
 • Naar aanleiding van het bericht over de oprichting van de stichting is er €160,- aan giften binnen gekomen. Dank voor de gulle gevers! Met jullie giften kunnen we initiatief aanjagen in de wijk en zorgen voor verbinding.
 • Wil jij graag helpen bij alle communicatiekanalen (website, nieuwsbrief, Facebook, Whatsapp, Discord)? We zoeken buurtgenoten die dit graag willen ondersteunen. Stuur dan een mailtje.
 • Heb je zelf nieuws voor Op ENKA? Laat dat dan weten door middel van een antwoord op deze e-mail.

Vind elkaar op onze Socials

Volg de Op ENKA Facebook pagina
Wordt lid van de Op ENKA LinkedIn groep
Volg je fietsende buren op Strava
Volg je hardlopende buren op Strava
Vriendelijke groet, 
Bewonerscommissie Op ENKA
Facebook
Website
Email
LinkedIn
Copyright © Bewonerscommissie Op ENKA, All rights reserved.

Ons e-mailadres is:
info@op-enka.nl
 


This email was sent to <<E-mail Adres:>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bewonerscommissie Op ENKA · Logerij 19 · EDE, Gelderland 6717 XP · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp