Copy
Programma - Futurosity Summit, Kunstblock viert de stad!
View this email in your browser
Nederlands  I  English

Futurosity Summit

Tweedaags programma, wo 18 en do 19 mei 2016
Kunstblock - kunstinstellingen in het Witte de Withkwartier
"Destiny is what we work toward. The future doesn't exist yet. Fate is for losers!” - Douglas Coupland

Welke krachten zetten het heden in beweging richting de toekomst? Welke hindernissen komen we tegen wanneer we een beeld proberen te vormen van de toekomst? Of is 'de toekomst' een achterhaald begrip dat nodig aan herziening toe is? 

In het kader van Futurosity, een jaar durend project van Kunstblock in samenwerking met kunstenaar en schrijver Douglas Coupland, zal de tweedaagse Futurosity Summit onze relatie tot het begrip toekomst op scherp zetten. Steeds vaker roepen we om alternatieve visies op de toekomst, of het nu gaat over de toekomst van de stad of op een andere schaal. De vraag is welke inspirerende verhalen en beelden nog onze visie en verbeelding kunnen aanwakkeren. In plaats van het schetsen van mogelijke utopieën zal tijdens dit symposium worden onderzocht welk artistieke of fictieve taal ons aanknopingspunten biedt om een beeld te vormen van de toekomst voor de 21ste eeuw.
 
De Summit vormt het brandpunt van het Futurosity project – onderdeel van Rotterdam viert de stad! – en biedt een tweedaags programma met lezingen, workshops, tours en debatten door kunstenaars, schrijvers en denkers met een scherpe blik op de toekomst. Zo geeft inspirator Douglas Coupland op 18 mei onder andere een Keynote lezing samen met Shumon Basar, en onthult een nieuwe slogan voor Rotterdam in het kader van Slogans for Rotterdam. Daarnaast zijn er bijdragen van Max Dovey & Manetta Berends, Helen Hester, Charlie Koolhaas, Dennis Muñoz Espadiña, Willem Schinkel, Lukas Simonis, Elfie Tromp, Mwah Tekstuele Verwenners, Tommy Ventevogel en Liesbeth van Zoonen.
DAG 1
THE COOLSINGEL AS A MONUMENT
14.00 - 15.30  I  rondleiding door SIR


Een toergids van Sculpture International Rotterdam (SIR) geeft een rondleiding langs de meest opzienbarende voorbeelden van kunst, architectuur en toegepaste kunst die de Coolsingel sieren en biedt een blik in verleden, heden en toekomst van deze belangrijke laan

georganiseerd door: SIR/ CBK R'Dam
locatie: Witte de Withstraat 50, 3012 BR Rotterdam
informatie, reserveer hier
DISCOVERING DYSTOPIA
14:00 - 18:00  I  workshop door Theo Paijmans
 
Deze workshop verkent het begrip ‘anti-utopie’ als bron en gereedschap voor het schrijven van sciencefiction die ertoe doet. Onder leiding van schrijver en sciencefiction-kenner Theo Paijmans wordt in de workshop onderzocht hoe klassieke dystopieën opnieuw kunnen worden gebruikt als decor en inspiratiebron voor nieuwe en verrassende sciencefictionverhalen, terwijl sommige van die dystopieën al lang in onze alledaagse werkelijkheid zijn doorgedrongen.
 
georganiseerd door: WORM
locatie: Boomgaardsstraat 71, 3012 Rotterdam
gratis toegankelijk, informatie
FROM MAPPING TO NAVIGATING-AND BACK AGAIN
14:00 - 18:00  I  workshop door Julieta Aranda en Doreen Mende

In deze workshop bespreken Julieta Aranda en Doreen Mende het verband tussen dingen in kaart brengen en navigeren, twee verschillende maar vaak verwarde concepten die de toekomst beïnvloeden. De sessie zal een uitwerking zijn van het idee dat mapping en navigatie twee posities of plaatsen zijn waarvandaan we kunnen kijken naar de toekomst. Wat zijn deze plaatsen precies en waar zijn ze? Hoe verhouden ze zich tot elkaar? Wat zijn hun concrete grenzen?

georganiseerd door: Witte de With Center for Contemporary Art
locatie: Witte de Withstraat 50, 3012 BR Rotterdam
informatie & tickets
SLOGANS FOR ROTTERDAM
15:00 - 16:00  I  Coupland onthuld zijn slogan, gesprek door Elfie Tromp
16:00 - 17:00  I  workshop sloganschrijven door Mwah Tekstuele Verwenners

 
Wat is de slogan van Rotterdam in de eenentwintigste eeuw? In deze workshop zal Douglas Coupland de aftrap geven van het project Slogans for Rotterdam. Voor dit project nodigde de Rotterdamse schrijver Elfie Tromp een dertigtal deelnemers uit, waaronder kunstenaars, denkers en schrijvers, maar ook een barista en een student, om een leus te bedenken voor het Rotterdam van morgen.

georganiseerd door: TENT Rotterdam
locatie: Witte de Withstraat 50, 3012 BR Rotterdam
informatie & tickets
MOEDERCOOKBOOK
17:00 - 18:30  I  performatieve seminar door Tommy Ventevogel


Tommy Ventevogel leidt een performatieve seminar over het futuristische post-Kurzweil tijdperk vol sci-fi-sociologie en gendervrijetijd. Ventevogel ontwikkelt samen met MAMA eindelijk een reactie op the anarchist cookbook: the Moedercookbook. Tijdens de act wordt dit dan ook in de praktijk gebracht. Tommy Ventevogel is schrijver voor theater, film, televisie, games en nieuwe media. Hij schrijft en maakt transmediaal expressionistisch theater dat midden in de maatschappij staat of net daaronder ligt. Te borrelen. De teksten hebben vaak een expressionistische kern, een transmediale vorm en een low culture adem.

georganiseerd door: MAMA
locatie: Witte de Withstraat 50, 3012 BR Rotterdam
informatie & tickets
FUTURE CAPITAL IN SMART CITIES
19:00 - 20:00  I  lezing door Willem Schinkel


Welke ‘toekomst’ stellen wij ons voor als we aan ‘slimheid’ denken? Wanneer we ons een voorstelling van de toekomst proberen te maken, zien we al snel een hoogst technologische, utopische dan wel dystopische wereld. Maar aan wie behoort die wereld toe? Op welke wijze brengen techno-utopische beloften politieke kwesties terug tot problemen die om technocratische oplossingen vragen? In hoeverre nodigt dit de private sector uit om de vorm te bepalen van de publieke ruimte en van het publiek in het algemeen?

georganiseerd door: Witte de With Center for Contemporary Art
locatie: Witte de Withstraat 50, 3012 BR Rotterdam
informatie & tickets
FUTUROSITY
20:00 - 21:00  I  keynote gesprek Douglas Coupland en Shumon Basar


‘Hoeveel toekomst kan ons brein verdragen voordat het explodeert of implodeert?’ vraagt schrijver en beeldend kunstenaar Douglas Coupland zich af in zijn essay Futurosity uit 2015. Wanneer schakelt onze tijdsbeleving over van verleden, naar heden, naar toekomst? Hoe lang duurt nu en wanneer begint morgen in een versnelde wereld? Coupland en schrijver en cultuurcriticus Shumon Basar bespreken de vaak beklemmende idee van de toekomst die we in verschillende facetten van ons leven ervaren.

georganiseerd door: Kunstblock & Witte de With Center for Contemporary Art
locatie: Witte de Withstraat 50, 3012 BR Rotterdam
informatie & tickets
DAG 2
INTERGALACTIC EXPLORATION OF THE BIOTOPE DE LOMBARDIJEN
10:00 - 13:00  I  rondleiding door Dennis Muñoz Espadiña

Wil je ervaren hoe de toekomst eruitziet, voelt en ruikt? Ben je niet bang voor een tijdreis-jetlag? Heb je altijd al buitenaardse levensvormen willen ontdekken? Ga mee met onze bemanning van ervaren intergalactische ontdekkingsreizigers op een unieke missie! De ervaren futuroloog Dennis Muñoz Espadiña geeft een rondleiding door de biotoop De Lombardijen. Potentiële ruimtekadetten kunnen gratis aan de rondleiding deelnemen.

georganiseerd door: MAMA
locatie: Station Lombardijen
informatie & tickets
CAPSULATING PRECYCLOPEDIA
13:00 - 16:00  I  workshop door Studium Witte de Withs Class of ’16


Welke invloed heeft de manier waarop we informatie raadplegen, beheren, verspreiden en representeren op onze voorstelling van de toekomst? Welke soorten kennis, vaardigheden, en leermethoden komen voort uit en behoren specifiek tot onze huidige tijd? Is er een noodzaak om deze te bewaren en conserveren voor de toekomst, en zo ja, hoe bereiden we ons voor op deze epistemologische overload? Als onderdeel van de Futurosity Summit nodigt Studium Witte de Withs Class of ’16 u uit voor een programma van open speculatie en discussie over ons begrip van vandaag voor morgen. Aan het einde van het programma bundelen we een selectie van onze hedendaagse kennis in een tijdscapsule, samen met een handleiding voor de toekomst.

georganiseerd door: Witte de With Center for Contemporary Art
locatie: Witte de Withstraat 50, 3012 BR Rotterdam
informatie & tickets
WRITING BIZARRO SCIENCE FICTION
13:00 - 17:00  I  workshop door Lukas Simonis


Het schrijven van Bizarro-fictie zit de gemiddelde Nederlander niet echt lekker. Om te beginnen is het vermelden van de eigen onbezonnen jeugd taboe deze vorm van absurd schrijven. Wat erger is, je wordt ook nog eens geacht om VISIONAIRE NONSENS te verzinnen. Dit gaat in tegen alles wat dit land ‘groot’ heeft gemaakt. Storytelling is soms wel toegestaan, uiteraard, maar alleen om het juiste product in de markt te kunnen zetten. Dus laten we aan deze censuur ontsnappen, al is het maar om te fantaseren over nazi-llama’s, aan zuurstokken zuigende zombies en hersen-slurpende kokosmakronen.

georganiseerd door: WORM
locatie: Boomgaardsstraat 71, 3012 Rotterdam
gratis toegankelijk, informatie
LOOKING BACK AT DATA IN THE 21ST CENTURY & H.I.T.
16:00 - 17:00  I  terugblik & performance door Max Dovey en Manetta Berends


De tentoonstelling Data in the 21st Century onderzocht de frictie die er bestaat tussen de onvoorspelbare realiteit waarin we leven en het verlangen om deze in data te vangen. We blikken terug op de resultaten van de tentoonstelling en de vragen die hij opwierp. H.I.T. (2016) staat voor ‘Human Intelligence Tasks’ en verwijst naar het werk dat mensen verrichten die algoritmes voor beeldherkenning ontwikkelen. Max Dovey en Manetta Berends nodigen het publiek uit om deze vorm van menselijke arbeid te onderzoeken in een spelshow met geldprijzen waarin het publiek gezamenlijk een algoritme ontwikkelt.

georganiseerd door: V2_
locatie: Eendrachtsstraat 10, 3012 XL Rotterdam
gratis toegankelijk, informatie
DREAMS FOR ROTTERDAM
16:00 - 17:30  I  workshop voor middelbare scholen


In het educatieve project Dreams for Rotterdam verkennen de deelnemers voorstellen voor kunstwerken in de publieke ruimte uit de tijd van de wederopbouw. Leerlingen onderzoeken samen de rol die kunstenaars en architecten spelen in de ontwikkeling van een stad als Rotterdam. Welke dromen hadden zij voor deze stad tijdens de wederopbouw? En waar dromen scholieren tegenwoordig van als zij denken aan Rotterdam?

georganiseerd door: TENT Rotterdam
locatie: Witte de Withstraat 50, 3012 BR Rotterdam
informatie & tickets
LAUNCH 'MACHINES WILL MAKE BETTER CHOICES THAN HUMANS' 
17:00 - 18:30  I  boekpresentatie door Douglas Coupland


V2_Publishing viert de officiële lancering van een gloednieuwe collectie essays van Douglas Coupland, genaamd Machines Will Make Better Choices Than Humans. Het werk is opgebouwd rond de thema’s die binnen de tentoonstelling Data in the 21st Century behandeld werden. De fysieke versie van het boek zal te koop zijn tijdens dit event.

georganiseerd door: V2_
locatie: Eendrachtsstraat 10, 3012 XL Rotterdam
gratis toegankelijk, informatie
NO FUTUROSITY? ON FEMINIST FUTURES BEYOND THE FAMILY
18:30 - 19:15  I  presentatie door Helen Hester


Wat is de rol van het kind in opvattingen over de toekomst. Wijzend op het vertrouwen dat we lijken te hebben in de volgende generatie in onze voorstelling van de toekomst, onderzoekt Helen Hester een deel van de problemen die ontstaan als we de toekomst uitsluitend vormgeven voor onze eigen kinderen. Hoe kunnen we nadenken over een toekomst die niet alleen de grenzen van de familie overschrijdt, maar ook de beperkte horizon van onze soort?

georganiseerd door: MAMA
locatie: Witte de Withstraat 50, 3012 BR Rotterdam
informatie & tickets
THE FUTURE OF MULTICULTURALISM
19:00 - 20:00  I  presentatie door Charlie Koolhaas


Op welke wijze schept het mondiale kapitalisme het nieuwe? Wat als de esthetiek van de toekomst niet iets is dat door politici, ontwerpers en stedenbouwkundigen wordt ontwikkeld, maar voortvloeit uit de noodzaak van mensen om te overleven in vreemde omgevingen? Door beelden te interpreteren krijgen we inzicht in de zuivere en spontane wijze waarop originele ideeën en uitvindingen ontstaan, zonder ideologische programmering door de marktwerking die overal ter wereld verschillende culturen dwingt om samen te gaan en te versmelten.

georganiseerd door: Witte de With Center for Contemporary Art
locatie: Witte de Withstraat 50, 3012 BR Rotterdam
informatie & tickets
PRE-MEDIATING TOMORROW
20:00 - 21:00  I  lezing door Liesbet van Zoonen


Wie bepaalt de vorm van de toekomst? In een tijd waarin we steeds meer elke vorm van risico beperken, hebben de media zich toegelegd op het berichten over de toekomst voordat hij heeft plaatsgevonden. Moeten wij de toekomst opvatten als een kader, als een instrument dat is geconstrueerd om de gebeurtenissen voor te zijn? Als gevolg van een historische verschuiving hebben de media hun gezag verloren als duider van het verleden of overbrenger van het onmiddellijke hier en nu. Hierdoor zijn ze mogelijke toekomstscenario’s gaan construeren aan de hand van speculatieve esthetische, sociaal-technische en politieke modellen. 

georganiseerd door:  Kunstblock & Witte de With Center for Contemporary Art
locatie: Witte de Withstraat 50, 3012 BR Rotterdam
informatie & tickets
Kunstblock is de naam van het samenwerkingsverband van kunstinstellingen in het Witte de Withkwartier: CBK Rotterdam, MAMATENTV2_ Instituut voor de Instabiele MediaWitte de With Center for Contemporary Art en WORM, Instituut voor Avantgardistische Recreatie.
Futurosity is onderdeel is van Rotterdam viert de stad! (kijk voor het volledige programma op www.rotterdamviertdestad.nl) en wordt ondersteund door The Art of Impact.